norsh05 posted on 29-4-2009 07:47 PM

siapa tahu doa untuk keringkan haid cepat semasa umrah atau haji

salam, ada sesiapa di sini bole kongsi doa untuk keringkan haid cepat supaya kita bole menyempurnakan haji atau umrah secara penuh! :)

Acong posted on 29-4-2009 08:29 PM

Balas #1 norsh05\ catat

boleh amik hormon utk ubah kitar haid...... sila rujuk dgn pakar gynae...... :D

ibnur posted on 29-4-2009 09:00 PM

sepatutnya, didatangi haidh bukanlah satu masaalah untuk mengerjakan haji dan umrah.  saya tahu ada perempuan yang haidh semasa hari arafah sehingga selesai hari tashrik.  semua mereka dapat buat haji dengan sempurna juga.  cuma yang jadi masaalah ialah bagi wanita yang kumpulan penerbangan awal dan tidak dapat menunaikan tawaf haji dan wadak kerana haidh.  tapi kapalterbang dah nak jalan.  itu juga ada cara nak selesaikannya.  sila hubungi tabing haji bila di mekah.

ada juga ubat moden yang boleh diambil utk melewatkan haidh.  tapi perlu ke bersusah payah sedemikian sedangkan haidh tu fitrah wanita?

snor posted on 29-4-2009 09:45 PM

...................................................

[ Last edited by  ibnur at 29-4-2009 22:00 ]

baby_bro85 posted on 29-4-2009 09:58 PM

Originally posted by norsh05 at 29-4-2009 19:47 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
salam, ada sesiapa di sini bole kongsi doa untuk keringkan haid cepat supaya kita bole menyempurnakan haji atau umrah secara penuh! :)


cuba masuk board nie..


http://mforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=411629&extra=page%3D1&page=18


x ingt di page mana tapi diprg ada letak utk doa berhentikan haid cepat..
kalau rajin selak satu2...

indah1285 posted on 29-4-2009 11:41 PM

Reply #3 ibnur's post

baru nak ckp lbh kurang cam abg ib gak...

haid adalah urusan ALLAH dan fitrah wanita... jgn gusar, jika anda ke sana nanti akan berlaku perubahan yg tidak disangka2....

sunsuria posted on 30-4-2009 12:15 AM

Balas #1 norsh05\ catat

di thread haji dan umrah under 'percutian, pelancongan..... ada somebody tulis doa2 yang perlu dibaca. saya pun tunggu sorang forumer tu email to me doa ni..

kalau ikut tabung hj harus ambil pil ni..ada kata melawan fitrah ...bagaimana pula..kalau ini adalah usaha kita utk beramal ibadat dengan selesa selain meningkatkan amal ibadat..dah lah pegi 12 hari aja umrah kalau dah 7 hari di liputi awan kelabu berapa hari aja yg tinggal..kalau haji tu lain lah..ada 40 hari..di arafah tiada larangan utk wanita yang datang haid..

begitu juga wanita yg ambil pil perancang itu juga akan mengubah fitrah hormon wanita itu sendiri ada kah ini di larang? lagi yang ambil implan jenis yng tanam tube kat lengan tu..totally menghalang telur dari terhasil..wallahualam.

selendangemas posted on 30-4-2009 07:53 AM

skrg sy pun confious....

sbb sy akan mengerjakan umrah time tarikh tu time sy period..tp ada ramai yg kata tak perlu gusar dgn perkara tu......:$

ibnur posted on 30-4-2009 12:57 PM

Balas #8 selendangemas\ catat

memang ler tak perlu gusar, tapi jangan ler rilek sangat sampai pi sana jadi melancung 7 hari.  yang pertama sekali, kalau boleh pindakan tarikh.  cari tarikh yang betul-betul ngam.  

yang saya hairan, kenapa rancang pi umrah masa jadual haid?

selendangemas posted on 30-4-2009 02:01 PM

Balas #9 ibnur\ catat

ok tk perlu hairan...niat nak pg umrah bkn pi makan angin...nawaitu mmg kena btl time tu

sal timing ni..tk semua org haid dia teratur..ada yg lewat ader awal ader yg tk tentu mcm tu la maksud saya tk dernak rilek pun

niat pergi beribadat

sunsuria posted on 30-4-2009 02:15 PM

saya tukar tarikh...walau pun tarikh yang patutnya kena tu lebih murah seribu dari package agent lain...disamping tu doa mohon dipermudahkan urusan mengerjakan umrah. dan semoga ibadat kita di terimaNya.
dijadikan cerita juga anak saya yang akan menemankan saya ada midterm tarikh asal yg kami pilih so jadi ditakdirkan lah juga tukar agent dan tukar tarikh...

eastrun posted on 30-4-2009 02:17 PM

Reply #9 ibnur's post

masalah kekadang dalam pakej ada tarikh tu je..nak wat camne.Lagi2 bila compared dengan pakej lain, pakej tu yang termurah.

norsh05 posted on 30-4-2009 03:52 PM

Originally posted by ibnur at 30-4-2009 12:57 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
memang ler tak perlu gusar, tapi jangan ler rilek sangat sampai pi sana jadi melancung 7 hari.  yang pertama sekali, kalau boleh pindakan tarikh.  cari tarikh yang betul-betul ngam.  

yang say ...

sbb bagi saya seorang guru, cuti bulan 5/6 dua minggu tu yg sy bole pergi menunaikan umrah....cuti lain terlalu singkat. bulan 12 dah bertembung dgn musim haji pulak!!! :(

ibnur posted on 30-4-2009 04:01 PM

Balas #10 selendangemas\ catat

kalau semua ikhtiar dah diusahakan, usaha seterusnya ialah tawakal.
mungkin ada orang macam tak confident boleh, tapi kalau cuba juga termasuk doa istikharah dan hajat inshaAllah, boleh juga jadi umrah.

ibnur posted on 30-4-2009 04:06 PM

hmmm..  lagi satu juga...  doa-doalah kepada Allah supaya haidh tu panjangnya tidak melebehi dari yg biasa.  umrah ni bukannya sampai 2 - 3 hari sekali.  Yang biasanya satu hari boleh 2 kali.  Kecuali ada kes-kes yang tak disangka-sangka macam sakit, pengsan, atau lain sebab  sebelum tahalul.

pesan ustazah ...  jangan dikira berapa kali boleh umrah dalam seminggu, tapi buatlah satu umrah yang berkualiti dah memadai.

mbhcsf posted on 30-4-2009 05:35 PM

Reply #6 indah1285's post

tulah Indah ....tak tahu pulak macam mana keadaan saya pulak so tak berani nak cakap, tapi tu lah tu
mmg ada my mommy's friend depa ambil u know oral contraceptive tapi pada saya I did talk about this to my parents dulu depa cadang nak gi umrah with me ...so i said this then my father said tak payah lah do not alter the course of nature, sebab u know ubat ubat dia akan alter the physiology of the whole system yg berkenaan dengan  oestrogen- progesterone- Pituitary - gonadal axis tu  tu yg depa ada masalah sikit bila body nak readjust the newly - set system ni   ( org kata the setting of thermostat tu lah ) dan lagi satu ambil OCP ni bukan bebenda ringan yer ...the user should know the complications too.Ni  yg kena counsel.

My mom punya cara ialah dia count her menstrual cycle....

so kita adjust ler umrah tu ikut body kita? kan? yg zaman Nabi or Prophet dulu macam mana those ladies problem solved this?

[ Last edited by  mbhcsf at 30-4-2009 17:38 ]

Sweetmama posted on 30-4-2009 05:39 PM

pengalaman saya....

sewaktu saya mengerjakan umrah, saya telah mengambil pil utk mengelakkan haid, saya kena amik, sebulan sebelum pergi, yakni sebulan jugak sebelum d next haid...
pil ni kite kena amik continously, tak leh missed langsung dan, say kita amik kat mesia kul 6 pagi, kita kena amik jugak at 6 pagi waktu mesia, di arab saudi...(bkn 6 pagi waktu saudi yea)

mine was haywired...
it turn out to be :shakehead3:
seminggu sebelum berangkat, i got my menses
doc, double up dosage, kering...dan berangkat la saya..
ketika di madinah, hari nak berangkat ke mekah..
yakni d last day in madinah, kita berihram kan...
i got my menses back...tiba di mekah, dlm 2-3 ari
kemudian kering....
selang beberapa hari kemudian
ada pulak dia muncul kembali...
wow.....
saya dah resah,
then dia kering....
2 hari seblum berangkat pulang...
so saya boleh tawaf wida dan sebagainye

ustaz @ mutawiff menyatakan kpd saya
tidak mengapa saya tidak menunggu hingga tamat eddah menses saya yang normal
iaitu 7 hari...kerana saya makan ubat..dan ini telah mencetuskan haywired....

not only me, in the group menghadapi masalah tu
2-3 orang kawan pun, menghadapi masalah yang sama
iaitu makan ubat, tapi masih dikunjungi....

ada sorang, terus kena dam, kerana tak lepas ihram
sehingga hari nak berangkat pulang...

kami masa tu, pakej 16 hari...


lesson learnt utk saya.....

sewaktu utk menunaikan fardhu haji
saya biar let nature takes its course
hanya berdoa dan solat hajat....

saya sebelum berangkat, da nampak tanda2 kena berjaga2
sewaktu kemuncak musim haji, yakni, arafah...
ustaz telah menerangkan kepada saya, bagaimana caranya
sekiranya saya didatangi, haid sebelum ke arafah
atau semasa di arafah...

saya di permudahkan, haid saya datang on time...
yakni 3 hari sebelum ke arafah....

doa adalah usaha kita....
pergantungan kita adalah yg paling utama...
sekiranya masih didatangi , setelah kita berusaha
maka, setiap sesuatu yang menimpa kita itu ada hikmah2
yang tersembunyi....

say, sewaktu umrah, walau saya di datangi haid
saya tak boleh ke masjid, solat dan sebagainya
tp banyak lagi ibadat lain yagn kita boleh buat...
so enjoy doin d ibadat....
banyakkan zikir, baca tafsir, banyakkan sedekah
banyakkan membantu orang....

sbb ibadat sewaktu di sana, tidak termaktub
hanya solat di masjidil haram, tawaf dan sebagainya...

wallahuallam....

mbhcsf posted on 30-4-2009 06:32 PM

Reply #17 Sweetmama's post

tu lah dear

the pil  tu bil amakan dia ambil alih tugas ( kalau tak silap lah) the master gland the pituitary gland tu  cara negative feedback loop tu....so body tukaq setting ler tu tu yg ada experience pening ..tak betul aturan....but it can be adjusted ini kena jumpa gynaecologist.....

norsh05 posted on 30-4-2009 07:14 PM

Originally posted by Sweetmama at 30-4-2009 17:39 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
sewaktu saya mengerjakan umrah, saya telah mengambil pil utk mengelakkan haid, saya kena amik, sebulan sebelum pergi, yakni sebulan jugak sebelum d next haid...
pil ni kite kena amik continously ...


saya suka baca cerita dan pengalaman anda ...terima kasih kerna share ye! itu lah rasanya biar nature takes its course...insy sy akan berdoa dan solat hajat supaya haid sy x menganggu iabadat sy dan semuaga  dipermudahkan ibadat umrah sy di disana. AMin :)

Sweetmama posted on 1-5-2009 06:20 PM

Reply #18 mbhcsf's post

tulah mbh...
but alhamdulillah after i came back
it turned out to be normal cycle sumler...

could be, before goin, my pergantungan
was on d pill itself...kinda confident kot...ahahhahah
allah maha kuasa..at least i learnt a lot...

pressor posted on 1-5-2009 06:29 PM

:$ :$ ade doa yang kusus ke?...

mcm mak aku...dia sedih giler sbb takleh nak ikut rombongan dia pergi wat ibadat skali..dia doa sambil nangis2...tup2...2 hari jer dtg..lepas tuh dah kering...

dia mandi cepat2 trus leh wat ibadat...

bg aku apa yang penting doa ngn penuh keikhlasan...doa yang baik adalah doa yang lahir dari hati kita..:$ :$

Sweetmama posted on 1-5-2009 06:36 PM

Reply #19 norsh05's post

insya allah norsh, urz akan dipermudahkan...

if uer goin w hubby, mintta dia juga doa dan solat hajat for u...

segalanya mungkin disana, so be prepared akan segala kemungkinan...

my mil, 3 tahun dah berhenti haid...
sekali, sewktu mengerjakan haji
dia jadi muda semula...hehehhehehe....
yerlah perubahan cuaca dan sebagainya, mempengaruhi juga hormon badan kita...

shone posted on 1-5-2009 07:56 PM

Balas #1 norsh05\ catat

jika anda ingin beribadat dengan ikhlas kepada Allah lebih baik anda ikut fitrah (datang haid) anda...........jgn menjadikan fitrah itu satu yg membebankan anda untuk beribadah................

sunsuria posted on 1-5-2009 11:37 PM

Balas #17 Sweetmama\ catat

thankyou for sharing.....insyallah saya akan pergi cuti sekolah bulan 8 kebetulan dgn awal ramadhan..

glump posted on 2-5-2009 06:32 AM

i dulu pun ambil pill utk elak kan haid masa umrah..ia menjadi untk saya tetapi tidak utk beberapa ahli group yg lain.
ada sorang kakak tu tiba2 dtg haid dia walhal dia baru lepas haid,  doa byk2 & dia usaha kata ikut petua wanita arab, minum air rendaman kayu sugi dalm air zam zam,selawat & minum.
entahlah..mungkin rezeki dia..
Page: [1] 2
View full: siapa tahu doa untuk keringkan haid cepat semasa umrah atau haji