eco_internet posted on 8-5-2009 02:22 AM

Rexton

nak tanya pasal Rexton.

Dah cari kat thread ni n mana2 website tp tak jumpa..nak mintak pandangan bg sapa2 yg pakai/pernah pakai atau kawan2 ada kete ni. Leh la share review sebab ingat nak angkat kete ni tp 2nd la..rege dlm rm60k..dr segi rupa leh tahan..tp tak tau la dr segi maintenance/FC/spare part..
so sape2 ade info leh share, thnx.

http://img139.imageshack.us/img139/4954/rexton1.jpg

http://img139.imageshack.us/img139/6772/rexton2.jpg

JAY-Z posted on 8-5-2009 02:32 AM

Reply #1 eco_internet's post

mmg leh tahan la...tayar sebijik pun dah beribu

mentenen...tinggi :funk: :funk: :funk:

insuran ...tinggi :funk: :funk: :funk:


minyak ....tinggi :funk: :funk: :funk:

aku aku penah pakai keta neh..last2 dah jual dia amik avanza plak

eco_internet posted on 8-5-2009 02:43 AM

Reply #2 JAY-Z's post

cuba explain pasal mentenan ngan minyak tu...kete ni kuat meragam ke?:o

JAY-Z posted on 8-5-2009 03:06 AM

Reply #3 eco_internet's post

aku nyer abg pakai rexton 2 tahun lepas...setahun jer pakai..tu pun yg 2nd hand jugak...

apa yg aku tau ..poblem suspension :funk:

pastu kt dashboard plak bunyi gegar semacam jer.dah gi check kt worshop pun still bunyi lagik ...ko tau la kalo bunyi gegar camtu nak dengar radio pun tak besttt....

aku bgtau nie based on abg nyer citer jer..keta nie produk korea...better ko amik fortuner..

ko try kaji pro and cons nyer..nie sebahgian masalah rexton yg aku tau... tak termasuk lagi poblem  fuel injector yg kebanyakan rexton hadapi ...:funk:

eco_internet posted on 8-5-2009 05:54 AM

fortuner harga 2nd mahal lagi..atas 100k lagi..:L ..tgk la camne..survey dulu..aku tgk rexton pun banyk atas jalan raya..:o

LT posted on 8-5-2009 07:13 AM

tak tau nak komen sbb tak penah naik.....

tp member penah naik, dia cakap duduk belakang mcm nak muntah, rase mcm naik avanza je....sbb rexton pakai ladder frame chassis, yg mmg sesuai utk lori je....

tp pendapat aku, SSangyong dh jatuh bangkrap....so tak tahu plak masa depan mcm mane klu pakai kete ni lama2.

penyo posted on 8-5-2009 09:34 AM

Enjin Mercedes pun banyak problem ker???:(

Bell posted on 8-5-2009 12:26 PM

Kereta korea toksah ler. amik kereta japang bagus...

reenz013 posted on 8-5-2009 03:26 PM

selalu gak naik this car
tak reti nk komen sgt
yang pasti best naik kete ni..sebab dia tinggi...hehehe

LT posted on 8-5-2009 06:31 PM

Reply #7 penyo's post

sbb engine merc le banyak problem..... problem ngn duit klu engine breakdown

ctredzuan posted on 8-5-2009 06:43 PM

2nd rm60k ? tahun berapa?murah tuu

haliem posted on 8-5-2009 09:34 PM

Originally posted by JAY-Z at 8-5-2009 03:06 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
aku nyer abg pakai rexton 2 tahun lepas...setahun jer pakai..tu pun yg 2nd hand jugak...

apa yg aku tau ..poblem suspension :funk:

pastu kt dashboard plak bunyi gegar semacam jer.dah gi check kt worshop pun still bunyi lagik ...ko tau la kalo bunyi gegar camtu nak dengar radio pun tak besttt....

aku bgtau nie based on abg nyer citer jer..keta nie produk korea...better ko amik fortuner..

ko try kaji pro and cons nyer..nie sebahagian masalah rexton yg aku tau... tak termasuk lagi poblem  fuel injector yg kebanyakan rexton hadapi ...:funk:...

aku pernah guna Rexton sebagai kenderaan projek (untuk office ) tahun 2004.Masa tu seingat aku Rexton baru keluar (first model).Harga dlm RM180K.Masa tu keta baru lagi!:lol:

Setahu aku keta ni mmg best.Enjin Merc, body design dari Itali dan dibuat oleh Korea!Corner stable, enjin responsif, aidio system best.Pasal fuel injector tu yang aku tahu SORENTO jer yang memang bermasalah lebih2 lagi bila guna minyak diesel Petronas....(ini bukan aku kata tapi pomen Sorento yang kata:P ).Depa kata minyak diesel Petronas kotor sangat dan mudah fuel filter Sorento tersumbat!

Rexton dah nak masuk 5 dan 6 tahun umurnya.Aku rasa dia dah masuk fasa 'wear and tear'....:(.Maintence dia mungkin tinggi.Fortuner dari Toyota mmg lasak dan tidak 'manja' tapi design dia tak berapa menarik...tinggi.Corner pun tak best sangat!

kalau aku jadi hang baik aku angkat Harrier (yang recond) .Aku rasa lagi ok... design dia masih cantik..keta ni tak byk masalah berbanding Korea!

eco_internet posted on 8-5-2009 09:46 PM

Reply #11 ctredzuan's post

thn 03-04.. 2nd hand value kete korea memang rendah..itu yg aku teruja nak angkat tu.. tp nak kena check pros n cons la..

eco_internet posted on 8-5-2009 09:50 PM

Reply #12 haliem's post

thnx bro for ur advice..kete yg aku nak angkat ni pun memang dh 5, 6 thn dh usia dia..n aku bajet maintenance n FC dia memang tinggi berbanding kete baru..tu yg aku nak tau apakah masalah2 yg bakal dihadapi kalau beli 2nd hand ni..kalau nak angkat harrier pun maybe yg versi lama range rm60-70k..tp design body and interior dh outdated :P ..

LT posted on 8-5-2009 10:12 PM

Reply #12 haliem's post

cam ne ko boleh kata corner stabil....dah le tinggi, aku tanye org yg penah naik....mcm naik sampan je

eco_internet posted on 8-5-2009 10:30 PM

Reply #15 LT's post

aku tak kisah sgt pasal corner stabil ke tak sebab kete tinggi memang kurang stabil..aku risau pasal mentenan je..:L

haliem posted on 8-5-2009 11:23 PM

Originally posted by LT at 8-5-2009 22:12 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
cam ne ko boleh kata corner stabil....dah le tinggi, aku tanye org yg penah naik....mcm naik sampan je

stabil kalau compare yang sejenis dengannya jer!:P mcm Pajero, Sorento, Fortuner dsbnya!kalau compare dengan keta saloon tak bolehlah...:P aku dah naik sebagai penumpang dan drive semua SUV (4x4) tu dan boleh 'rasa' perbandinganya!

Rexton llebih comfortable dan mmg satu kelas dihadapan dari Sorento or Fortuner !!

pass..Rexton yang aku pernah guna tu terlibat dgn kemalangan.Lepas tu kena tarik dgn tow truck!Mgkn silap driver or pekerja tow truct sbb mereka tarik keta tu dlm keadaan tidak free gear!Habis rosak gear box!!:(

Kontraktor (tuan punya kereta) kata gear box dia rosak dan kos gantikanya mencecah RM50K!!aku rasa dia tak tipu!!:( aku tak tahu apa cerita lepas tu sbb keta tu dah diserah pada dia semula masa tu (habis projek).:(

eco_internet posted on 8-5-2009 11:34 PM

Reply #17 haliem's post

50k?baik ko beli lagi satu 2nd hand rexton...:D :D

LT posted on 9-5-2009 12:47 AM

harga RM60k tu mmg berbaloi utk SUV tu, sbb harga 2nd hand....tp bagi pendapat aku, maintenance dia tu aku rase tinggi. sbb pakai enjin merc, pas tu ngn keadaan company Ssangyong yg bangkrap tu. so aku rase tak reliable utk pakai....mane tahu nanti lepas pakai 2-3bln, ade masalah, nak jual plak... brape harga aku dah tak tahu. unless  klu ko plan nak pakai abih, pas tu dah ready some money utk maintenance.....

hanya pendapat aku.... (sbb penah terkena, sbb beli kete nak lain dr yg lain, last skali tak de harga nak jual...Chevrolet Optra)

[ Last edited by  LT at 8-5-2009 20:55 ]

shimi posted on 9-5-2009 01:41 AM

Balas #19 LT\ catat

saya ada pakai... tapi company punya la... enjin 2.7 diesel...  punya la bising enjin die...

geng_tx posted on 9-5-2009 10:58 AM

lupakan niat mu itu... ko boleh beli, tapi susah mau jual.... aku pun ada sorang kawan cina yg mau tolak dia punya rexton dalam harga tu... dah berbulan, tiada org yg sanggup amik.... nak trade in dengan mazda fighter, pun derang tak mo amik... so?

http://www.motortrader.com.my/asp/search/search.asp

you tambah rm 20k, sudah boleh dapat airtrek turbo
http://www.motortrader.com.my/images/db_images/st335816.jpg
240bhp, enjin evo7, handling superb...
RM85,800 -, 1 owner, s/roof, moonroof, l/seats, timer, t/top cond, acc free, well kept, nice interior., pls call 019-218 0326, 017-397 0795 (Loc. KL)




atau, dengan 60 ribu tu, sudah boleh pakai airtrek n/a...

http://www.motortrader.com.my/images/db_images/sd44513.jpg

RM63,800 -, 1 owner, l/mileage, acc-free, like new cond, clean interior, ori paint & spec., Call 012-343 9500 (Loc. KL)





minyak? memang kuat lah... nak jimat, naik honda cup lampu bulat atau beskal....

panzer posted on 9-5-2009 02:20 PM

Setuju dgn geng_tx,

Jangan pandang sebab keta tu murah so nak beli.
Maintenance dan parts dia tak tentu lagi.
Airtrek tu pun rasa dah OK terutama yg turbo..enjin evo ma...cuma tuning lain kalau tak silap.
Satu lagi ko suka ke dgn character diesel yg gegar dan asap busuk.
Aku tak sanggup naik keta diesel kalau buka tingkap (kena aircond manjang). Somehow asap dia akan masuk gak terutama bawak slow/trafik light
Sian la kalau ada anak2.


In short, ko bayangkan org nak jual rumah murah kaw2.
Mesti ko fikir apa hal ni... ada hantu ke..tanah lombong ke..kat bukit nak runtuh ke...

LT posted on 9-5-2009 06:29 PM

Reply #22 panzer's post

betul...betul....betul....:lol:

geng_tx posted on 9-5-2009 08:04 PM

Originally posted by panzer at 9-5-2009 14:20 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Setuju dgn geng_tx,

Jangan pandang sebab keta tu murah so nak beli.
Maintenance dan parts dia tak tentu lagi.
Airtrek tu pun rasa dah OK terutama yg turbo..enjin evo ma...cuma tuning lain ka ...


ha ha...

bab diesel ni...

nothing spesel dah pada ketika ini.

harga diesel lebey kurang harga petrol saja.

pastu, kenderaan diesel ni RT nya mahal......




amik lah airtrek, crv 2nd gen ataupun xtrail 2.0.....

kat kedai potong, spare part melambak...... dan murah!!!!!!!!!



p/s: airtrek turbo pakai enjin evo 7 top mount intercooler. 240 hp yg telah detuned ( diturunkan kuasa dari 280 bhp). Aku duk tengah ngusyar sebijik airtrek kat jalan beserah. kaler putih. rm85k OTR. nak angkat ke tak? nak angkat ke tak? angkat? tak? angkat? hi hi hi

eco_internet posted on 9-5-2009 09:45 PM

Reply #21 geng_tx's post

aku pun usha2 gak airtrek ni..tp citarasa aku lebih kepada SUV 7 seater..dgn bajet rm60k i might consider airtrek n/a. :D ..xtrail and ford escape pun dlm list aku..disebabkan aku nak cari 7 seater, tu yg aku berat sket kepada rexton tu..:D

kalau harga dh cecah rm80k, aku prefer ambik exora. Nnt aku taruk enjin evo 7 jadi Evora..:lol:

anyway..thnx for ur advice...:loveliness:
Page: [1] 2
View full: Rexton