kikilala_comei posted on 13-5-2009 12:36 PM

cucuk kancing gigi

brape bulan ye cucuk kancing gigi... sebab kiki dah 6 bulan lebih nak masuk 7 bulan tapi nurse kat klinik kerajaan tak cucuk pun sampai sekarang.. ada org kata kalo baby dah gerak dah boleh cucuk.. baby kiki dah rasa gerak dalam perut ni.. cucuk kancing gigi kandungan brape bulan ye.. bahaya tak kalo kita tak cucuk..

kunnut posted on 13-5-2009 12:51 PM

aku ari tu dh cucuk minggu ke 25.....

gutes_madchen posted on 13-5-2009 01:55 PM

cucuk kancing gigi tu.. tetanus la kn... baru kena semlm.. minggu ke 24

LiliSam posted on 13-5-2009 02:16 PM

nnt ada la tu dia bg tau bila..sabrrr.

mamapea posted on 13-5-2009 02:19 PM

Reply #1 kikilala_comei's post

aku dh 30 weeks...sampai skrg tak kena cucuk lg...masa anak sulung dulu dlm 20++ weeks dh cucuk...smlm baru ambik darah....

gals2 posted on 13-5-2009 02:23 PM

aku masa 25 weeks dah kena cucuk.. sbb bay dah gerak2.. aku pun tak tau ada cucuk2 neh.. tak pasal2 kena cucuk ;P

my_edlin posted on 13-5-2009 02:24 PM

sy sabtu lps baru ambik ATT tu...minggu ke 32 anak ke 4...itu pun sendiri teringat nk tanya Dr...tpi Dr kata klu x ambik pun xper...tpi memandangkn injection b4 ni 5 thn lepas...sy pun ambik ler injection tu...

genz posted on 13-5-2009 02:28 PM

Reply #1 kikilala_comei's post

biasa dia tunggu time baby gerak aktif sikit...ni kalau kat annur lah..

kikilala_comei posted on 13-5-2009 03:22 PM

ooo ye ke... kiki 2 minggu lagi g klinik wat checkup.. minggu masa tu cucuk la kot...:)

Salehasz posted on 13-5-2009 04:02 PM

lehasz bru jer kena cucuk minggu pas kt kinik kerajaan..mase tuh dh masuk minggu ke 28++..tak terase pe2 pon alih2 tnyer nurse dh cucuk lom?die kate dh larr...:lol: .tp sejam pehtuh kesan ubat wat kebas tgn dkt 1 minggu:P

gutes_madchen posted on 13-5-2009 04:35 PM

Balas #10 Salehasz\ catat

betul... time cucuk tu xder rasa menda pun.. lepas2 sejam dua.. kebas, lenguh, sengal... nie madc nk mnaip pun mcm rasa x best.. nk tido pun x best:( :(

Eastern posted on 13-5-2009 07:20 PM

East pon baru kena cucuk minggu lepas, minggu ke 19.... memang nurse ada bagitau bila dah rs baby gerak2 dah boleh cucuk....suntikan ini elok di ambil terutama bagi 1st time mother.

deba posted on 14-5-2009 10:47 AM

taktau la cucuk tetanus ni wajib ke tak..macam deba checkup kat ampang puteri..aku pulak yang tanya doc tu saye ni tayah amek injection ke doc...tp ku lupa injection ape.tapi cousin ku cite mase ngandung ade amek darah...ade inject.jadi bile ku tak kena-kena ku tanya la doc...lepas ku tanya baru dia nak buat.kalau tak die wat donno je...aiyaaa tebalik plak patient ingatkan doc.;P :lol:

kunnut posted on 14-5-2009 11:08 AM

aku dh masuk ank 2nd pun still lupa perlu tak amik tetanus ni....
pi klinik jer doc yg cek tu tya nak amik injection kat klinik gomen ker kat dia jer.....
so aku terus jer cucuk ngan doc tu....kan aku lupa plak.....

tp pas cucuk tu aku lembik tak bermaya hampir seminggu gak....
ank sulung dulu dua kali tp ok jer......:$

Dayangku_Azie posted on 14-5-2009 11:32 AM

dyg dah masuk 22 week pun tak cucuk lg, wlupun baby dah aktif

kunnut posted on 14-5-2009 11:43 AM

Balas #15 Dayangku_Azie\ catat

dyg anak kebrp ni....
sulung ker......

xette posted on 14-5-2009 01:04 PM

semlm baru amik injection kancing gigi... at 36weeks..
sbb semlm saja gi bukak buku kat gomen...

nurse tu ckp...injection ni..biasa di beri after 28weeks..
for 1st prgnancy...injection 2 kali..
tp utk yg 2nd time etc..injection sekali jer..

biasa aku check up kat private...mmg smpai la ni takde plak doc tu bg injection..
semlm saja check up kat gomen..misi2 tu bising apsal private tu tak kasi aku injection lg..
masa 1st prgncy..doc private tu..mmg ada bg injection tu.
myb sbb tu doc private tu tak bg injection tu lg..

gutes_madchen posted on 14-5-2009 01:15 PM

ini madc terbaca kt website nie http://mengandung.com/semasahamil.html

Lawatan Kelima

Usia kehamilan masuk minggu ke 28. Selain pemeriksaan asas, ibu akan diberikan suntikan ATT (Anti Tetanus Toxoid) Pertama. Ini adalah bertujuan untuk membantu ibu hamil membentuk antibodi yang cukup untuk melindungi dirinya dan bayi daripada kuman yang mudah dijangkiti sebagai contoh melalui luka dan sebagainya.

Lawatan Keenam

Usia kehamilan masuk minggu ke 32. Pada masa ini ujian asas dan suntikan ATT (Anti Tetanus Toxoid) Kedua akan dilakukan ke atas anda.

deba posted on 14-5-2009 03:38 PM

aku pun tapaham....doctorku macam tak mengambil berat je.yang pasti ku cucuk sekali je...ni dah nak teberanak dah pon..memang takdela kali kedua jawabnye..:P

Sweetmama posted on 14-5-2009 04:30 PM

mama dah 30 weeks...patut leh cucuk da visit ari tu, on may 12..
but i tol my gynae, i nak cucuk d next visit, in two weeks time..:)

Dayangku_Azie posted on 14-5-2009 09:43 PM

Originally posted by kunnut at 14-5-2009 11:43 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
dyg anak kebrp ni....
sulung ker......

anak sulung

kunnut posted on 15-5-2009 09:46 AM

Balas #21 Dayangku_Azie\ catat

dyg tgh excited ler ni....nak sambut first bby.....:loveliness:
aku ni kali kedua.....tapi debaran sama gak.....
takut aku mengingatkan saat tibanya ari tu.......:'(
tp kuatkan semangat jer...
nsib baik ada forum ni blh timba pengalaman....:$

gutes_madchen posted on 15-5-2009 11:23 AM

Balas #21 Dayangku_Azie\ catat

rasanya kalo gi klinik kesihatan diorg ada schedulu injection tu.. cuma kalo gi kt private jer kena tanya nk cucuk ke idak.. kalo x mintak, diorg x cucuk..

dayang nnt plan nk bersalin kt mana? tp pakcik madc, a doctor dia advice, kalo nk bersalin kt private spital pun, better gi buat buku merah kt klinik kesihatan gk.. cz kalo complication, private nnt gi antar kt spital gomen, kalo ada buku merah, senang nk refer..

Dayangku_Azie posted on 15-5-2009 11:40 AM

Originally posted by kunnut at 15-5-2009 09:46 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif
dyg tgh excited ler ni....nak sambut first bby.....:loveliness:
aku ni kali kedua.....tapi debaran sama gak.....
takut aku mengingatkan saat tibanya ari tu.......:'(
tp kuatkan semangat jer. ...

maunya tk excited... happy jer time prenen ni. yerlah bg dyg dpt angerah terindah dari Allah.
debaran menanti kelahiran tu mmg ader tp bila bayangkan muka baby comel ni semua tu buat dyg tk fikirkan sngt...

Dayangku_Azie posted on 15-5-2009 11:43 AM

Originally posted by gutes_madchen at 15-5-2009 11:23 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif
rasanya kalo gi klinik kesihatan diorg ada schedulu injection tu.. cuma kalo gi kt private jer kena tanya nk cucuk ke idak.. kalo x mintak, diorg x cucuk..

dayang nnt plan nk bersalin kt mana? ...

hospital kerajaan:)
Page: [1] 2 3
View full: cucuk kancing gigi