eisya_zulaikha posted on 18-5-2009 02:45 PM

PREGNANT - SAKIT PERUT SEBELAH KIRI

Salam....

Eisya nk bertanya....

Sebenarnye mcm ni...Eisya baru disahkan pregnant 5 week + 6 days.... Doktor x scan sbb terlalu baru lagi...so doktor just kira hari terakhir last period eisya...

ni anak kedua....sebelum ni c-zer (anak pertama).... so Eisya nk tanya la...ada x sesape yg rasa sakit sebelah kiri kat perut?

sebab bila eisya batu atau berjalan...sure sakit sebelah kiri....doktor xdelah pulak ckp apa apa....

ada kwn pulak dok cko...maybe eisya mengandung luar rahim....betul ke org mengandung luar rahim sakit camtu?

nk gi scan...doktor kata baru lagi....so mcm mana ye?

ada sesape ada pengalaman? mehla share dgn eisya....eisya dah risau sgt dah ni....

ms_butterfly posted on 18-5-2009 02:50 PM

Originally posted by eisya_zulaikha at 18-5-2009 14:45 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Salam....

Eisya nk bertanya....

Sebenarnye mcm ni...Eisya baru disahkan pregnant 5 week + 6 days.... Doktor x scan sbb terlalu baru lagi...so doktor just kira hari terakhir last period eisy ...

try laa pg jupe paed yg leh bg rumusan...
biasa kalo luar rahim mmg cm gitu ada sakit sebelah..
tp nk pasti btul2 pg laa jupe paed.

mamapea posted on 18-5-2009 02:59 PM

Reply #1 eisya_zulaikha's post

awal2 la elok scan sbb nak tahu kandungan brp minggu lbh tepat...
lgpun scan awal2 lbh cepat blh detect kandungan luar rahim atau tak...
lbh baik pegi jumpa doktor cepat...

Dayangku_Azie posted on 18-5-2009 03:00 PM

lebih baik cepat2 jumpa doc n scan

eisya_zulaikha posted on 18-5-2009 03:13 PM

tu la...eisya takut sgt ni.....risau memikirkan benda yg bkn bkn...even dah pregnant kali kedua ni pun...eisya bknnye reti sgt....sbb yg first dulu eisya just wat check up kat government klinik....

mgkn ada yg tau citer eisya sblm ni kot.....:$ :$

skrg ni sbb eisya dah ok ngan hubby...n ekonomi dah kukuh..tu yg gi wat check up kat private...

tapi entahlah...salah tempat ke eisya pegi....:L :L

sbb bila dr tu tau je history eisya pernah ada diabetis..terus dia ckp...mana mana private u pegi pun sure akan tolak u go to government sbb private clinic selalunye xnk ambil risiko org yg pernah ada history diabetis waktu pregnant....

pastu doktor tu just wat urine test..n kata xblh scan sbb terlalu awal...

mcm tu je......

afzanieza posted on 18-5-2009 03:13 PM

try la pegi mana2 pakar O&G... awal2 ni is better scan....
pegi yang swasta... biasanya diorang scan je...
lagipun kalo scan lebih tepat pengiraan...

ms_butterfly posted on 18-5-2009 03:30 PM

try pg kpmc kajang..jupe ngn doc jamil..cte dgn dia apa yg kita tgh rs skg..doc tuhh..bg saya mmg puas hati laa..total cek up ngn dia pun x mahal..

Dayangku_Azie posted on 18-5-2009 05:30 PM

ada gk sorang kwn dyg ni sakit perut sebelah kiri. kandungan baru 6 week. dia kena tahan wad. kat hospital tu doc mula2 tanya dia prenen ker sbb dia blum buat buku merah lg. doc tu sepatutnya buatlah urine test kan. ni tak... doc tu scan guna alat yg masuk kt bwh tu mcm camera...

eisya_zulaikha posted on 18-5-2009 05:34 PM

eisya ni pun memula buat upt sendiri kat rumah...guna test kit tu...4 kali buat..semua sama je result...1 clear and another one samar samar...

last last check kat klinik...pun sama gak 1 terang,1 samar samar.....doktor sahkan pregnant pun just berdasarkan urine test tu without scan or anything.....

geram betul....:mad: :mad:

tinie_purple posted on 18-5-2009 05:40 PM

me too 1st g scan ari tuh..5 weeks eisya..
i g sbb sehari sblm tuh test urine sndirik positif..ingt nk tggu isnin bru g cek ke dr..
tp sbbkan mlm tuh bleeding sket..trus g klinik..n doktor trus scan, takut prob lain katanya..
n bla scan...ayat pertama dr mulut doktor.. " 1st thing yg penting kandungan bkn luar rahim"
tp i dimintak utk dtg blk 2 mggu lps tuh..sbb 7weeks baru leh dgr heartbeat katanya

so means u leh la g check up n mintak dr scan..untuk kepastian..lebih baik kan

opss lupa me pon sakit belah kiri ni gak.. lps dr sahkan kandungan oke dlm rahim..
then dia ckp.. cuma i ada prob ket.. ada cyst kat ovari kiri..so sejak dr tuh.. selang 2 minggu i perlu discan..
alhamdulillah..now dh 20weeks.. cyst pon dh ilang masa minggu ke 16..

[ Last edited by  tinie_purple at 18-5-2009 17:43 ]

nakal14022004 posted on 19-5-2009 08:30 AM

hai eisya,... risau dengar citer eisya tu, masa 1st baby nakal p scan masa kandungan usia 5-6 weeks... p kat specialist klinik.... doc scan ikut vagina... sebab kalau scan kat perut tak nampak lagi.. so... itu untuk tgk kedudukan baby tu..dalam rahim ke luar rahim.. better p la cepat.. at least ape2 prob bole solve awal2 kan... kawan nakal pregnant luar rahim... 6 weeks... dia punyer simptoms sakit kat belakang.... doktor cakap kalau kandungan luar rahiim ... belakang n bahu kiter akan sakit... dia akan tarik.....

sue_aina2 posted on 19-5-2009 08:41 AM

aina pun sekarang baru 7minggu +++ ..memula cek kat doktor baru 5minggu +++...memang sakit kat perut dan pinggang...tapi doktor suruh tunggu 7 minggu sbb 5minggu tu tak nampak ape2 lagi kalau scan ...doktor pun cakap  ade 2 sebab berkemungkinan kandungan luar rahim or rahim kiter nak berkembang..sbb tu sakit....masuk je 7 minggu aina gi scan..alhamdullilah semuanya ok..kantung pun dah nampak...tapi sakit pinggang n perut tu akibat kencing kotor

eisya_zulaikha posted on 19-5-2009 10:33 AM

salam...tks atas feedback semua....

eisya dah pegi klinik mlm tadi....bermacam macam rasa dlm hati ni....suka + sedih + takut...semuanya bercampur...

doktor kata kandungan eisya normal...dlm rahim.....dan yg sakit sakit tu maybe sebab otot.....entahlah...

pastu doktor ada kata yg rahim eisya ni jenis rahim yg x kuat senang gugur...sebab nya rahim eisya ni membengkok sket dan menghala ke arah saluran peranakan...itu lah yg diterangkan dan yg difahami eisya smlm...

pastu bila eisya tanya dia when supposed eisya gi wat checkp up kat gov clinic....doktor tu kata don't waste yr time to do the check up at gov now.

dia suruh tggu 8 minggu baru leh pegi wat check up...sebabnya dia takut something happen...yelah kandungan terlalu baru lagi....

tapi cara dia ckp tu seolah olah kandungan eisya ni mcm xde harapan pulak...sedih sgt tau...eisya betul betul nakkan baby ni...

dgn keadaan skrg....hm...for yr information....eisya gi keje ngan hubby naik motor...ulang alik dari klang ke subang.....masuk ofis kul 8....klu naik kete..kul bape nk kuar rumah....dgn jln jammed lagi...

dahtu xkan nk antar anak gi rumah org pepagi buta...naik motor pun kul 7 eisya dah kuar rumah...lagi naik kete..alamatnya kul 6 ler kena kuar rumah....

terlambat gi keje kang lain lak jadinye....company mcm komunis ni mana leh tolak ansur...lambat 10 minutes..gaji dah potong....

tu yg eisya rasa susah hati sgt....

mcm mana nk buat entah...dah try tnya baby sitter...klu antar pepagi leh x...dia mcm x suka je...muncung je tanpa jawapan....

sshnye....:mad: :mad:

putribatrisya posted on 19-5-2009 11:11 AM

kesian nya ngan eisya....bahaya jugak eisya kalau awal2 pregnant naik motor ni....
ye la terhentak sana sini kan....
kita pompuan ni tu la masalahnya....babysitter la...bos yg x paham la...
put3 harap eisya jgn la terlalu memikir sgt...takut bila stress berlebih pun leh effect kanndungan gak....

sabar ye eisya....:(

gals2 posted on 19-5-2009 11:22 AM

Reply #13 eisya_zulaikha's post

congrat tuk second preggy neh.. tapi eisya jgn sedey sgt2.. atau risau sgt2.. buat2 biasa je.. kalau risau sgt2 pun nanti sian kat kandungan tu..:D

kita dulu2 pun sakit perut belah kiri masa awal2 preggy...doc kata sbb usus atau sbb sembelit.. since doc eisya dah kata takde pape prob cume masalah rahim skit.. eisya byk2 sabar ngan kena jaga bebaik kandungan tu:loveliness:

seb baik eisya scan awal2.. sbb doc kita dulu kata.. mmg kena scan b4 kandungan tu 7 weeks.. dlm 6 weeks kena scan.. b4 tu tak nampak sgt kandungan.. tapi kalau ada kandungan luar rahim.. better kesan awal b4 7 weeks.. because takut after 7 weeks tu dia pecah.. since takde masalah kandugan luar rahim tu ok la..alhamdulillah..:D

eisya kena jaga kandungan tu baik2.. pasal baby sitter tu susah gak kalau dia tak memahami.. atau cuba eisya cerita masalah eisya kat dia..mana tau dia paham.. dia pun pompuan gak..dia should paham.. :D

sue_aina2 posted on 19-5-2009 11:33 AM

ya eisya ..jaga kandungan baik2...aina pun sejak menagndung nie abang terpaksa mengadap bos die mintak kebenaran masuk lewat kerja sbb nak antar aina keje n anak gi sekolah...nasib baik bos die lulus.....aina cam eisya gak..rahim tak kuat..sebab dah 2 kali keguguran...sekarang aina amalkan makan kurma tiap2 hari..sbb kawan cakap bagus untuk rahim tapi tak taulah betul ke idaknya

nakal14022004 posted on 19-5-2009 11:33 AM

eisya.... dulu masa peknen anak first..nakal p keje hubby anto naik kete turun dari umah kul 6.15 minit pagi.... akak kat opis nakal kul6 dah gerak dari umah.. sekarnag dah ader anak..nakal p sendiri kul 6.30 gerak... kul 7.05 minit sampai ler opis.... kalau kandungan eisya senang gugur.... kene jaga2 ler..... kalau bole elakkan gegaran yang kuat..... naik motor hati2 ngan lubang2 ler..... amalkan makan kurma untuk kuatkan rahim.....

izryana_ad posted on 19-5-2009 12:45 PM

dulu masa yana peknen pun penah t'jadi mcm ni...sakit sgt kat belah kiri tu...kat bhgn atas perut...dekat ngan tulang rusuk...........tp alhamsulillah selamat b'salin..x de pe2 masalah......:loveliness: .....tp tiap kali g klinik...doc akan ckp...tu kurang kalsium...suh minum susu byk2....n doc bg ubat kalsium...tp mmg lps mkn ubat kalsium tu....dah kurang sakit...kalo x...tido mlm pun x selesa...........

eisya_zulaikha posted on 19-5-2009 02:18 PM

terima kasih semua...bila eisya dapat feedback dari semua...eisya rasa mcm hilang tension sekejap....yelah...ada gak teman yg blh memberi pendapat.....

eisya ni bknnya ada pengalaman sgt....bantuan kakak kakak di luar sana amatlah diperlukan....:$ :$

dah ckp ngan baby sitter tu..mmg dia xnk....nak cari baby sitter lain lecehlah....takut jugak..lagi lagi skrg byk benda yg kita dengar tentang baby sitter....

baby sitter skrg ni mmg ok jaga anak eisya...cuma ye lah...dia ssh sket nk bertolak ansur...klu eisya balik lewat...eisya akan byr lebih...kira ot lah...tapi klu antar awal..mmg dia xnk....

xpelah...janji dia jaga anak eisya bebaik dah cukup..alhamdulillah.....

cuma skrg eisya pasrah...klu ada rezeki..insyaallah tahun depan bln january eisya akan bersalin...tapi klu tertulis kandungan ni x panjang...eisya berserah je lah....semua tu ketentuan...

eisya dah malas nk serabutkan fikiran lagi....bagi eisya skrg...ada...adalah....klu xde....nk wat cmner kan...

tapi ialah...naluri keibuan tu akan tersentuh....excited sgt bila diberitahu eisya pregnant...tapi sumua tu jadi mcm "down" once dgr advice dari doktor....

bkn senang kan nk pregnant...selalu nye org yg nk sgt pregnant ni mmg susah nk lekat...tapi cuba tgk kat luar sana.....org yg blm berkahwin..berzina...senang je nk melekat...dah tu pregnant without check up every month pun xde sebarang masalah...senang pulak tu diorg bersalin...

dlm tandas pun blh.....last last dibuang nya baby mcm tu je....

xmenghargai langsung pemberian tuhan......

kyoko posted on 19-5-2009 05:22 PM

eisya...sy dulu penah preg luar rahim sbelah kiri ..tanda2 nyer:
1st - bleeding, tp x kerap..
2nd - perut sakit..mula2 sakit ringan
3rd - sakit perut kuat sebab byk move smpi x leh tido, nak jln pon x leh. Sakit dia bisa sgt2 tmpt tu..

mula2 doc igt sy gugur sebab scan x nmpk ape, after few days sy gi lg coz sakit sgt n still bleeding. After doc buat tvs (scan from vagina) baru nmpk that embrio kat my left tiub folip..so my advise, better u pegi check kat doc btol2.

akubest posted on 19-5-2009 06:57 PM

aku pon ada problem tuh...aku sakit kat bawah rusuk macam si yana cakap tuh.....aku pon skang baru masuk 9 weeks...masa last week la.....tapi tak la manjang sakit tuh..kengkadang rasa cam menyucuk gak...tapi bila aku surf internet....ramai yang alami masalh nih..so aku assume normallah kot....btw, aku dah scan masa 7 minggu hari tuh ok jek....mmg dalam rahim.....takut wooo ectopic....

sib baik skang sakit bawah rusuk tuh dah hilang...tak de lagik dah.....aku pon takut gak miscrriage2....nih....even tak penah alami...tapi mintak simpang....

gutes_madchen posted on 19-5-2009 09:52 PM

gynea yg tgk madc kn.. madc ada mintak suruh dia inject bontot madc dgn ubat kasik kuat rahim. pastu dia kata rahim madc still xder prob, so dia suh amik ubat kasik kuat rahim... maybe eisya blh g clinic mintak ubat tu dulu... nnt dh lepas 3bln, baru g buat buku merah...

jgn skip asid folic.. :loveliness: :loveliness: :loveliness:
Page: [1]
View full: PREGNANT - SAKIT PERUT SEBELAH KIRI