mioww posted on 18-5-2009 03:27 PM

JAHITAN TULANG BELUT

mioww perlukan bantuan...

suka sangat menjahit ni..tapi baru blajar cuba2 jahit bahu kurung.

masa mioww belajar ari tu, cikgu tu ajarkan jahit baju pakai leher kain gam.

tapi mioww lebih suka klau leher baju dijahit dengan tulang belut, nampak kemas dan terletak je leher klau jahit pakai tulang belut ni.

so mioww nk tanya2lah kt forumer ni klau sape2 yg tau bleh tunjuk ajar kt mioww.

tak silap mioww nama2 tulang belut ni bnyk contohnya mcm

-mata lalat
-karipap
dll hehehe

soo klau cikgu2 kt sini bleh tunjuk ajar lah kt ye :)

rienafaiz posted on 18-5-2009 03:50 PM

aku pndai buat mata lalat.. belut ke apa ke x pndai agiii...

saifizah posted on 18-5-2009 04:21 PM

Balas #1 mioww\ catat

Hari tu ada beli buku tajuknya" A-Z MENJAHIT BAJU KURUNG" yg mengajar step by step jahit tulang belut,pucuk rebung,karipap dan banyak lagi,berbaloi membeli baku tu...:D

mioww posted on 18-5-2009 05:36 PM

Reply #3 saifizah's post

wah yeke...past2 lah gambar tu bleh kt blajar same2 :loveliness:

luvsuk posted on 18-5-2009 11:52 PM

mak aku pandai jahit tulang belut...mmg selalu kedai2 jahit hantar kat dia upah jahit tulang belut....boleh buat duit bagus.......aku teringin sgt nak belajar dari mak aku tulang belut nih.....tapi mak aku kata susah....( mungkin sebab aku ni lelaki kot dia malas nak ajar)...skrg ni dia tak menjahit lagi sebab tak sihat baru kena mild stroke....hmmm aku ingat nanti dia dah sihat aku nak paksa dia ajar aku jahit tulang belut nih......

zai_rafim posted on 19-5-2009 07:28 AM

tulang belut ni rumit sikit nak jahit dan makan masa. tak ramai yg sanggup jahit skrg ni. kak zai dulu ada belajar tp tak praktikkan sangat jd dh lupa. mata lalat lbh senang jahit dan cepat.
kalau betul2 minat belajar lah. tak rugi tambah ilmu. baik lelaki atau perempuan.

seroja1 posted on 19-5-2009 09:08 AM

tulang belut nih leceh lah nak jahit.. kena pandai sorok benang baru cantik dan kemas... kalo oja jahit baju sendiri.. oja suka mata lalat... nampak biji2 mata tuh cantik lak... tapi oja buat mata lalat kecik2 jer.. guna 3 benang 2 kali simpul... kiut jer.. kalo karipap pula.. oja guna 2 benang... kengkadang tuh tengok orang jahit.. besar gedabak.. hilang seri lak.....

iena11 posted on 19-5-2009 10:17 AM

Balas #3 saifizah\ catat

Buku A-Z jahit Baju Kurung? Boleh share tak siapa penulis dan cover buku tu. Nak gak sambar satu.

pahsenah posted on 19-5-2009 03:57 PM

Originally posted by mioww at 18-5-2009 15:27 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
mioww perlukan bantuan...

suka sangat menjahit ni..tapi baru blajar cuba2 jahit bahu kurung.

masa mioww belajar ari tu, cikgu tu ajarkan jahit baju pakai leher kain gam.

tapi mioww lebih ...

insyallah.....nnti akak cuba buat gambagajah dia, kalau snap gambo x bape jelas, sbb benang dia susun rapat sangat, nnti x dpt nak bezakn yg mana benang 1st, ke 2 dan ke 3, ada org gua 2 susunan benang, tapi akak suka 3, nampak cantik bentuk v dia, tulang belut ni yg pentingnya pada caruk leher dia, jahit biar berbentuk v, jangan bentuk u, huduh!!!

p/s - tulang belut ni biasanya nak jadi cantek tidak dlm masa baru belajar, mungkin dah banyak kali buat pun belum tentu cantek, bergantung pada pemerhatian c penjahit, akak ambik masa 2 3 tahun jugak baru ok skit, biasa ler masa tu sek rendah lagi, mana ada mod nak menjait, menjait pun sbb paksa rela........;P :lol:

daai_violet posted on 21-5-2009 11:46 AM

Originally posted by saifizah at 18-5-2009 16:21 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
Hari tu ada beli buku tajuknya" A-Z MENJAHIT BAJU KURUNG" yg mengajar step by step jahit tulang belut,pucuk rebung,karipap dan banyak lagi,berbaloi membeli baku tu...:D

safi, blh phm ke belajar dr buku tue?
dulu kite tgk kat mygfl.net, siap ngan video lg, tp x fhm gak.

mioww posted on 21-5-2009 11:58 AM

wah bestnye yg klau dh pandai tu...
wah lamenye kak pah menuntut..msti jahitan skrg cantik dan tersusun dh
tapi cayalah kt luvsuk sbb berminat menjahit walau awk tu lelaki.
nk bagi semangat sikit kt awak sbbkan sekarang ramai tailor lelaki.
lagi malatopp mcm tailor2 yg famos kt malayisa ni.
jadi berusaha blajar kt mak awak tu.caiyo

jellypuff posted on 21-5-2009 02:22 PM

nak belajar jahit tulang belut ni kena ada guru..kalau belajar ikut video ke ikut ganbar ke memang susah nak faham ... jelly pun suka kalau jahit leher bajukurung buat tulang belut ni..cantik je nampak ..pada yg nak belajar tu eloklah belajar supaya kesenian jahitan ni tak luput nanti..

daai_violet posted on 21-5-2009 04:29 PM

Balas #12 jellypuff\ catat

betul tue, susah nak paham kalau pakai  buku ngan video

pahsenah posted on 22-5-2009 01:45 PM

sory, gamba gajah kita dah di pinjam org, x pasti siapa, biasa ler kata nak pinjam photostat, penghujungnya pinjam terus........

tak pe nnti akak buat balik, tapi amik masa skit, sbb kena lukis ngan detail, kalau x sesia je kalau org x paham

saifizah posted on 25-5-2009 10:07 PM

Balas #8 iena11\ catat

Buku A-Z MENJAHIT BAJU KURUNG ditulis oleh ZALEHA ARIFFIN terbitan UTUSAN MELAYU &DISTRIBUTORS SDN BHD harga rm 25.

saifizah posted on 25-5-2009 10:12 PM

Balas #10 daai_violet\ catat

Boleh senang aje ikut step by step yang diajar tu bila mahir kita adjust sendiri untuk dapatkan jahitan yang cantik dan kemas.Cuba dulu dan praktis beberapa kali kemudian ok la

saifizah posted on 25-5-2009 10:15 PM

Lagi satu nak bagi tau buku ni berwarna seronok nak tenguk dan ikutnya

maizana posted on 27-5-2009 08:46 AM

Kalau nak belajar tulang belut.. calling Kak Zana.. dan sila2kan ke Semenyih... free of charge..

masliana posted on 27-5-2009 04:00 PM

sy ade beli buku yg ajar jahit tulang belut... tp boleh kah sy publish gamba tu kt sini??

hafisha posted on 28-5-2009 01:22 AM

Balas #19 masliana\ catat

kalau bubuh sekeping dua pastu bagitau siapa penulis nya tak pe kot?? Lagipun masliana bukan dapat profit atau untung. Kalau publish berkeping step by step, sampai orang lain kat sini tak yah beli dapat ilmu free2 ...maybe penulisnya marah lah kot.  Agaknya laa...kita pun tak reti, yang lebih selamat siapa yang nak dia pm la kepada siapa yang ada...

daai_violet posted on 28-5-2009 10:14 AM

Balas #19 masliana\ catat

ape tajuk buku tue?

iena11 posted on 29-5-2009 04:32 PM

Balas #18 maizana\ catat

betul ke kak zana?:D

Dayangku_Azie posted on 2-6-2009 09:32 PM

best dpt belajar jahitan tulang belut ni...

hari tu ada sorang akak ni ajar wat jahitan madu tiga... cantik jer...

daai_violet posted on 4-6-2009 11:22 AM

jahitan madu tiga nie camne?

iena11 posted on 8-6-2009 03:39 PM

Balas #3 saifizah\ catat

Beli kat mana buku A-Z baju kurung nir yer? Boleh paste cover depan buku A-Z baju kurung tu tak? Nak cari juga la. Dah lama nak berguru buat tulang belut nie tapi lum jumpa ngan gurunyer lagi
Page: [1] 2 3
View full: JAHITAN TULANG BELUT