kebayan posted on 20-5-2009 10:02 PM

MENU/RESEPI ANTARABANGSA :: PADANG, INDONESIA ::

Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 7-2-2010 09:31

maaf nak tanya, macammana nak buat sambal hijau style nasi padang..
punyelah sedap rasanya..

teringin nak buat..

sapa ada resepi? terima kasih la banyak2.. :loveliness:

[ Last edited by  kebayan at 22-5-2009 20:45 ]

faisyah posted on 20-5-2009 10:50 PM

Originally posted by kebayan at 20-5-2009 22:02 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
maaf nak tanya, macammana nak buat sambal hijau style nasi padang..
punyelah sedap rasanya..

teringin nak buat..

sapa ada resepi? terima kasih la banyak2.. :loveliness:


restoran nasi pdg kt kota dsara mahal gila lada hijau ni...satu piring kecik jer RM3
u tumbuk lada hijau,garam,dan ltk ikn bilis...kalau nak goreng pun blh..

reza_hard posted on 20-5-2009 11:29 PM

Originally posted by faisyah at 20-5-2009 22:50 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif



restoran nasi pdg kt kota dsara mahal gila lada hijau ni...satu piring kecik jer RM3
u tumbuk lada hijau,garam,dan ltk ikn bilis...kalau nak goreng pun blh..

kota damansara? kat mane tu faisyah,terkecur2 air liur aku dengau..

ninoZ posted on 21-5-2009 02:45 AM

hmm menarik nih..
me tak pasti dah ade ke belum resepi nih..nanti check

Lady_On_Earth posted on 21-5-2009 10:07 AM

Balas #1 kebayan\ catat

saya makan kat kg melayu subang sambal hijau ni kat restoran salero simpang tigo..
ni restoran masakkan minang asli...
sambal hijau die mmg sodap gilo...


bila sama amati, dalam sambal tu ada mcm bawang merah n bawang putih n cili hijau.. pastu tumis ngan minyak jer... rasanya takde rasa ikan bilis pun.. ke saya yang salah sambal ni? :lol:

Hang posted on 21-5-2009 10:45 AM

Originally posted by Lady_On_Earth at 21-5-2009 10:07 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
saya makan kat kg melayu subang sambal hijau ni kat restoran salero simpang tigo..
ni restoran masakkan minang asli...
sambal hijau die mmg sodap gilo...


bila sama amati, dalam sambal tu a ...

tepek gambo plisss.........

nids posted on 21-5-2009 11:33 AM

Reply #1 kebayan's post

nids pernah buat sambal hijau nih... dpt resepi ni dari one of my friend's maid... tapi tak sure lah orginal padang ke tak... sebab maidnya org indon bukan orang minang hehee.. basically resepi nye macam ni, tapi tak de exact sukatan lah ye.. main agak2 je..

cili hijau
cili api
tomato (yg agak muda colour hijau)
ikan bilis (yg jenis halus tuh..)
bawang merah
garam
gula

Cili hijau & cili api tu kita kukus dulu sampai agak lembut..lepas tu tumbuk dgn semua bahan yg lain
termasuklah garam & gula... tumbuk jgn halus sgt, nanti tak sedap, agak2lah...tomato tu kalau tak nak tumbuk pun tak pe, kita buang biji dan hiris nipis dan gaulkan sekali bersama dgn bahan yg ditumbuk tadi.. lepas tu digoreng sampai agak garing sikit.. haaa siaplah... boleh lah dihidangkan dgn daging dendeng dan nasi panas.. wallaahhh..selamat mencuba...

sixsix2 posted on 21-5-2009 12:06 PM

Sambal ijo atau sambal medan ni memang popular di kedai nasi padang...

Resepi yang saya ada mudah jer

200 gm Cili hijau yang segar
10 tangkai cili api hijau
2 -3 ulas bawang merah, bawang putih
2 biji Tomato hijau, buang biji
air asam limau, garam, gula sesuai rasa
sedikit minyak untuk menumis

Potong2 cili dan bawang, wapkan sekejap didalam periuk atau kuali.
Tumbuk kasar, bersama tomato juga ditumbuk.
Tumis dengan sedikit minyak, tambahkan asam,garam dan gula secukup rasa.

kebayan posted on 21-5-2009 01:54 PM

http://i68.photobucket.com/albums/i37/kebayankebayan/for%20forum%20dXb/ADSC00267.jpg

kebayan posted on 21-5-2009 01:56 PM

Reply #2 faisyah's post

kota damansara ada nasi padang??? kat mana tu? leh mintak address??

choclatemousse posted on 21-5-2009 02:05 PM

ada satu kedai nasi padang kat kg pandan...sedap sambal ijau dia wehhh...kecur plak aku

seroja1 posted on 21-5-2009 03:39 PM

wow.. nampak menarik tul gambor tuh.. terus terasa lapar gila...

alangGIRL posted on 21-5-2009 04:06 PM

Reply #10 kebayan's post

dok kota damansara ker... tu lah lang pun nak tau gak, kat mana kedai nasi padang tuh? yg alang tahu, kalau tak silap sari ratu pun dah bukak kat kota damasara....

ninoZ posted on 21-5-2009 04:11 PM

apakata kita ubah tajuk thread nih jadik aneka hidangan nasi Padang?
bleh buh resepi2 lauk pauk nasi padang sekali..saya teruja nak mencuba nih...

Lady_On_Earth posted on 21-5-2009 04:14 PM

Balas #8 sixsix2\ catat

saya rasa kalau resepi asal minang tu mmg camni.. mmg takde ikan bilis..
sbb yang saye makan kat kedai masakan minang asli tu mmg takde ikan bilis...

tq for the recipee..
leh try nanti..

Achik-Yaya posted on 21-5-2009 06:25 PM

Originally posted by kebayan at 21-5-2009 13:56 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
kota damansara ada nasi padang??? kat mana tu? leh mintak address??

No. 47-1GF, Jalan PJU 5/12, Dataran Sunway, Kota Damansara.

dekat dengan restaurant mamak kayu nasi kandar...restaurant ni warna merah..

seri_wan posted on 21-5-2009 07:24 PM

Thanks for the recipe...

seri slalu gak makan kt sg penchala ni
(kalau ikut penchala link, ambik exit tmn tun)
if ke tmn tun tu sebelah kana, restoran kat sblh kanan hiway tu lah
(dan sebaliknya), terus till simpang
sebelah masjid jer letaknya :loveliness: :loveliness:

Kacip_Fatimah posted on 21-5-2009 10:54 PM

sambal nie mmg sedap gila!
dulu masa time bukak posa kat satu kedai di Jalan Yap Kwan Seng ..saya makan sambal nie lah..mcm hapa ntah..siap tak malu mintak bawak balik lagik! mmg sedapp..laju je cicah keropok melinjau dgn sambal nie..yet bukan pedas berapi pun..yg sedang2 saja..sbb tu laa laju..hihihi..

chempaka_ku posted on 21-5-2009 11:04 PM

pernah cuba masa budak-budak dulu tapi tak tau ni sambal padang ke apa...... resipi dari saudara...... my version lada hijau masak atas api macam grill, buang kulit..... tumbuk semua dan tumis sekejap...... but masa tu tak campur tomato....maybe sebab tak ada tomato.....

brums08 posted on 22-5-2009 04:00 PM

sodapnye mmg fav aku nasi padang nih

duyong95 posted on 23-5-2009 01:57 AM

this was taken 2 weeks ago in Padang.  first lunch otw to bukit tinggi. hari2 mkn nasi padang...x dayo den;P ;P

http://photos-g.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v4420/160/58/828299350/n828299350_1639718_7919171.jpg

mas_10 posted on 23-5-2009 11:33 AM

kat sg penchala..harga murah saja... lauk dia best :P

cloudnine_mm posted on 24-5-2009 12:03 AM

sambal hijau ni sama ke ngan sambal minang???

brums08 posted on 24-5-2009 06:45 PM

Reply #16 Achik-Yaya's post

smlm aku gi mkn kat restoran ni .mmg sedap sgt.Gulai tunjang dia paling best rasa cam jelly.Tapi susah cari parking.tpt pun selesa n service pun ok,mkn ber3 dgn lauk 9 jenis dekat rm100.Tak abih leh bungkus bawa balik.

alangGIRL posted on 25-5-2009 10:03 AM

Reply #16 Achik-Yaya's post

ohhhh... kat situ... boleh pergi la pasni....:D
Page: [1] 2
View full: MENU/RESEPI ANTARABANGSA :: PADANG, INDONESIA ::