nizam_syah82 posted on 27-5-2009 10:43 AM

surat perjanjian-Sambung Bayar Kereta

Salamm..aku nak mintak tulun niehh...

aku nak letgo kete lama aku kat sepupu aku..sebenarnyer dia sambung bayar jekk..tapi tak tukar nama lagi..kete tu ade utang lagi 4 tahun..aku ingat nak buat simple agreement..walaupun dia sepupu aku..mana la tau kan..incase dia buat hal plak..so sape pernah buat simple2 agreement nieh..ade contoh ke??mende aku nak letak dalam agreement tu ke..bleh tak bagitahu aku..aku xde idea nak buat camner ni..tengah jiwa kacau..

[ Last edited by  medangmru at 27-5-2009 10:57 ]

medangmru posted on 27-5-2009 10:48 AM

Reply #1 nizam_syah82's post

rsnya seswai kalau topik ni dipindahkan ke BOD Kereta.....apa kata tuan tanah??

nizam_syah82 posted on 27-5-2009 10:50 AM

Originally posted by medangmru at 27-5-2009 10:48 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
rsnya seswai kalau topik ni dipindahkan ke BOD Kereta.....apa kata tuan tanah??

errr...layan...aku on jek..janji settle..mekasih medang..

medangmru posted on 27-5-2009 10:56 AM

Reply #3 nizam_syah82's post

Ok....Topic dipndahkan ke BOD Car..:$ :$ :$

Adieputra posted on 27-5-2009 11:02 AM

AGREEMENT ko dgn COUSIN ko tu tak leh pakai...
pasal, keta tu blum jadik hak ko,
dlm GERAN still tulis "HAKMILIK DI TUNTUT BANK XXXXXXX"

secara logik, ko tak leh nak mandai2 buat AGREEMENT atas HARTA orang lain,...
lebih kurang gitu la,,,

dlm erti kata lain, kalau cousin ko tak bayar, keta  still boleh kena tarik,,,

medangmru posted on 27-5-2009 11:03 AM

Reply #5 Adieputra's post

camni ke yg biasa terjadik kalau kita jual kat Used car...ingatkan dah settle....alih2 dapat surat dr pihak Bank sbb ada baki tertunggak ...:o :o :o

AnisSuraya posted on 27-5-2009 11:05 AM

Balas #5 Adieputra\ catat

yuppp...betul tu....agreement tu tetap tak sah walau bawak ke mahkamah sebab perjanjian dengan bank adalah hang dengan bank..bukan bank dengan sepupu hang....sebaik2nya adalah..jual kete, suruh sepupu hang buat new loan dengan pihak bank..kalau kena saman ke...kena tarik ke...bukan hang yg kena tanggung..sepupu hang yg tanggung...kalau jual main sambung2 bayar kat bank nih...semua risiko adalah atas nama pemilik yang tertera kat geran/bank...jangan ambik mudah hal2 mcm ni......

medangmru posted on 27-5-2009 11:09 AM

Reply #7 AnisSuraya's post

good info anis....:$ :$ :$

nizam_syah82 posted on 27-5-2009 11:15 AM

hmm..mekasih pada yang reply..aku kalo ikutkan camtu la..nak dia refinance..tapi atas beberapa sebab..x jadi la...tu yang aku nak buat agreement tu.
.cthnyer: kalo dia x bayr dalam tempoh beberapa bulan ..aku akan amik balik kereta tu ..
kiranyer ni simple agreement antara aku dan dia la..senang citer macam aknowledge je la..

Bell posted on 27-5-2009 11:19 AM

Satu tip penting utk buat penjanjian sambung bayar - "engkau tak bayar, aku ambik balik kereta. Kalau engkau tak mahu serah kereta, aku report polis kata kereta hilang" Boleh ker?

AnisSuraya posted on 27-5-2009 11:19 AM

Balas #9 nizam_syah82\ catat

mmg arrr simple agreement bang...tapi harus diingat yer....apa2 yang terjadi..hang yang tanggung risikonyer..katakan lerr dalam agreement bagitau kalau x bayar sehingga 5 bulan, kete akan diambik balik oleh owner..dibuatnya dia x bayor..hang yang kena tanggung semua kos tu tau..kemudian, katakan lah sepupu hang tu nak pedajalkan hang..dia buat pi merompak, meragut, mencuri guna kete tu...hang yang akan kena cekup dek polis tau...:$ :$ :$

medangmru posted on 27-5-2009 11:38 AM

Reply #11 AnisSuraya's post

mungkin agreement tu dia nak buat antara dia dan pembeli je anis...dan untk rujukan mudah dikemudian hari...tp yg pastinya...agreement ( unoffcial ) tu...risikonya tetap pada tuan tanah..

AnisSuraya posted on 27-5-2009 11:41 AM

Balas #12 medangmru\ catat

yuppp...anis faham maksud pembuka rumah nih...agreement antara dia dengan sepupu(pembeli) dia jer...maknanya kalau ada apa2 yang berlaku...dia boleh harap sepupu dia bertanggungjawab berdasarkan agreement yang deme telah persetujui tapi..pihak bank tak iktiraf pun agreement tu selagi peminjamnya masih nama owner yang asal..sebab tu masuk mahkamah pun, boleh kalah dan owner tetap kena bertanggungjawab atas semua risiko tu..owner cuma boleh lepaskan geram pi tumbuk sepupu nyer jer tu...:$ :$ :$

takumi86 posted on 27-5-2009 11:55 AM

Reply #13 AnisSuraya's post

betoi cakap cikgu anisuraya marcello sallas ni... nah ambik kedit skitt..

dlm erti kata lain, perjanjian tuan tanah nak buek ni.. cam penyedap hati jer laa...
tak tak valid nak bawak kat courttt.. tak gitew encik nizam_syah82 :$ :$

anyway.. gud luck on whatever ur decision going to make...

medangmru posted on 27-5-2009 12:09 PM

Reply #13 AnisSuraya's post

lembut bahasa anis ni...:$ :$ :$

takumi86 posted on 27-5-2009 12:19 PM

Reply #15 medangmru's post

aicehh... puji2 ni.. cam ada udang2 di sebalik mee jer ni..
kalau anis open table, jgn lupa ajak aku sekali med... :$

opss.. off topik lakk.. sorry mod! :lol:

AnisSuraya posted on 27-5-2009 12:22 PM

Balas #15 medangmru\ catat

kempen berbudi bahasa kaedahnyer.....:$ :$ :$ :$

med bila nak open house, table, gate....:$ :$ :$

sorry..off topic (terkena kenan kumik...) ;P ;P ;P

medangmru posted on 27-5-2009 12:27 PM

Reply #17 AnisSuraya's post

Errrrrrrr....:loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness:

terkedu lidah seribu bahasa....

Kalau wat open house korang konpem dtg ke??:o :lol: :lol: :lol: :lol:

Sori Tuan Tanah & MOD...Off TOpik le plak...:$ :$

nizam_syah82 posted on 27-5-2009 04:13 PM

terima kasih anis, med, & takumi dll..memang camtu pun..idok la sampai 5 bulan..aku letak 2 bulan jek..hehehe..tak tergamak pun nak tumbuk..sepupu ni pompuan..kecik bebenor nak tumbuk..

betul med..aku nak buat camtu la..kalo x bayr dalam 2 bulan aku amik..
kalo kene interest lambat bayar dia tanggung..
kerosakan pe jadah semua dia tanggung..
servis pe jadah semua dia tanggung..
tukar nama pas complete bayar kat bank....

ape lagi aku nak masukkan..
memang aku tau risk dia..tapi aku terpaksa..tak larat nak menten 2 kete nii..

nizam_syah82 posted on 27-5-2009 04:15 PM

betul takumi..untuk sedap rasa je la..kalo pepayah sangat wa pi jek umah mak pak dia..hehehe..incase la kalo dia pedajal wa..tunjuk kat mak pak dia + surat tu..at least musti goyang skit...walaupun x valid kat mahkamah..

tukul posted on 27-5-2009 04:35 PM

Originally posted by nizam_syah82 at 27-5-2009 16:15 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
betul takumi..untuk sedap rasa je la..kalo pepayah sangat wa pi jek umah mak pak dia..hehehe..incase la kalo dia pedajal wa..tunjuk kat mak pak dia + surat tu..at least musti goyang skit...walaup ...

pembetulan en nizam....agreement antara you dan sepupu you tu is a valid agreement dan boleh di bwa ke mahkamah...cuma it wont binding the bank...
kata kanlah sepupu you tu tak bayo selama 2 bln...so bank akan saman you bersandarkan kpg agreement sewabeli yg u sign dulu tu....takleh nak deny dah ni.....then u plak saman la sepupu u tu bersandarkan kpd agreement yg baru tu...itu sahaja...

zaipen posted on 27-5-2009 11:40 PM

agreement tu nnt pi buat mati stamp....in case kalo dia pi merampok ker ko blh la pertahankan diri...dan dlm insuran jgn lupe letak name dia as second driver....

nizam_syah82 posted on 28-5-2009 07:38 AM

Originally posted by tukul at 27-5-2009 16:35 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


pembetulan en nizam....agreement antara you dan sepupu you tu is a valid agreement dan boleh di bwa ke mahkamah...cuma it wont binding the bank...
kata kanlah sepupu you tu tak bayo selama 2 ...

ic..memang niat nyer camtu la..antara bank memang dia xde kene mengene..ni antara saya dengan dia jekk..thanks tukul..

nizam_syah82 posted on 28-5-2009 07:39 AM

Originally posted by zaipen at 27-5-2009 23:40 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
agreement tu nnt pi buat mati stamp....in case kalo dia pi merampok ker ko blh la pertahankan diri...dan dlm insuran jgn lupe letak name dia as second driver....

plan memang camtu.nak mati stamp bagai...err..kalo insurans 1st party xpe kot..?ke nak kene tukar gak..

AHMADVW posted on 28-5-2009 08:03 AM

Balas #24 nizam_syah82\ catat

kalu kreta xhbis byr mmg kene cover ist party, yg ni mmg wajib:D :D
Page: [1] 2
View full: surat perjanjian-Sambung Bayar Kereta