urusniaga2020 posted on 3-6-2009 10:48 AM

Malaysia Negara Ketiga Paling Selamat di Asia(No 26 Dunia)

Malaysia is 26th safest place in the world           


(The Malaysian Insider) - Malaysia is the 26th safest place in the world, and the third highest Asian ranked country according to the Global Peace Index (GPI), an annual ranking of the world's nations on the basis of how peaceful they are.

Malaysia was placed 38 out of 144 countries last year on the same index.

Despite the much-vaunted progress on security, Iraq remained bottom of the list, below Afghanistan, Somalia and Israel, which found itself listed as more dangerous than Sudan and the Democratic Republic of the Congo. At the top, the usual Nordic suspects clustered below New Zealand: Denmark, Norway and Iceland came second, third and fourth, followed by Austria and then Sweden.

The United States has clawed its way up six places to 83rd

budingyun posted on 3-6-2009 10:54 AM

selamat ke??:mad: :mad:

linens posted on 3-6-2009 10:56 AM

tak impress mana... coz aku expect dlm senarai top 10

ctaz posted on 3-6-2009 10:59 AM

ok ler tu....kes bom2 pon skali jer....yg lain cuma mat rempit jer la.....
kira siang slamat la...memalam kurang slamat ckit kot............

budingyun posted on 3-6-2009 11:01 AM

kes bunuh2 byk ngan ahlongnya lagik..:L :L

Maideen. posted on 3-6-2009 11:02 AM

Terima kasih ISA dan Home ministers yang telah selama ini menggunakan budibicara mereka dengan bijak....:D :D :D

atira posted on 3-6-2009 11:04 AM

okay le..
tapi ada part2 yg boleh diperbaiki...
kene bertegas pada mat rempit, peragut, perompak yg agak berleluasa..
pendatang asing kene kontrol

evolutionary posted on 3-6-2009 11:04 AM

selamat dari kena kencing dengan anuwar brahim

penyo posted on 3-6-2009 11:06 AM

Balas #1 urusniaga2020\ catat

Japan selamat ke? Kenapa banyak kes ramas2 kat Jepun atas train?:$

sump81 posted on 3-6-2009 11:09 AM

oklh tu..dr negara omputih yg samum wajib guna senjata api..:L

petola posted on 3-6-2009 11:30 AM

oleh kerana aman sepetutnya demo aman tak jadi masalah...

takyah le nak tangkap2 lepas tu kasik lepas...;P

kazaraf posted on 3-6-2009 11:58 AM

no 26 .. memuaskan n bagus gk

mybe agensi y buat neh die pakai skala terorisme, bom saana bom sini, pelancongan..
kt mesia mme selamat psl tuh

tp kalo die amik skala mat rempit ragut samun.. mesti bnyk point jatuh. hehe

[ Last edited by  kazaraf at 3-6-2009 12:00 ]

Buntatanak posted on 3-6-2009 12:02 PM

patutla Mas Selamat nak dok kat johor nu. kira selamat sket, walaupun alas kumpau jugak. :o :o :o

urusniaga2020 posted on 3-6-2009 12:05 PM

Originally posted by kazaraf at 3-6-2009 11:58 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
no 26 .. memuaskan n bagus gk

mybe agensi y buat neh die pakai skala terorisme, bom saana bom sini, pelancongan..
kt mesia mme selamat psl tuh

tp kalo die amik skala mat rempit ragut samu ...



The index was collated by the Economist Intelligence Unit for a newthinktank called the Institute for Economics and Peace. It uses aweighted mix of 23 criteria, including foreign wars, internalconflicts, respect for human rights, the number of murders, the numberof people in jail, the arms trade, and degrees of democracy.

Maideen. posted on 3-6-2009 12:10 PM

Originally posted by evolutionary at 3-6-2009 11:04 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
selamat dari kena kencing dengan anuwar brahim
Anda tak yakin Mr. Anwar akan jadi PM pada 16hb September?:o

Dulu Mustafa Ali pon tak yakin jugak.....kesian dia kena marah dengan Nik Aziz.;P

[ Last edited by  Maideen. at 3-6-2009 12:14 ]

clairekimberly posted on 3-6-2009 12:11 PM

memang laa selamat..tgk laaa level2 jabatan polis dan pertahanan kita..jauh ketinggalan sejuta kali ganda dari negara2 maju lain kat asia...mana tak selamatnya..angka kecurian/merampok/merogol etc etc tak dicatat..camne nak catat?sebab tak buat database..pemalas dan berotak sempit..bangunan bukan main cantik..kata pakai system pakai komputer...sampaikan matpet yg sama pecah masuk pasaraya org pon..polis datang ambek report je..takde laaa dorang nak bersusah payah ambek cap jari bagai...masuk dlm database match dgn mana2 matpet yg penah melawat keluar masuk jail....:loveliness: itulah one malaysia...sungguh kuno one malaysia kita ni :lol: tu baru pencuri jenis2 matpet..blom lagi kes2 besar yg len..

Maideen. posted on 3-6-2009 12:20 PM

Polis ni pandai....dulu kes tembak wanita kat parking Giant Batu Caves tu mereka dapat menagkap pembunuhnya setelah dia lari balik kampung ke Kelantan.:D

Kes rogol dan bunuh I.T Engineer oleh  pemandu bas dari Kelantan tu pon dapat diselesaikan dengan cepat.:D

Syabas polis Malaysia....tapi depa terpaksalah senantiasa mengawasi spesis ini yang nampaknya tak habis habis memabawa masalah sosial kat tempat orang.:D :D :D

clairekimberly posted on 3-6-2009 12:23 PM

jgn dilupakan..kes perempuan mongolia :bg:

gergasi posted on 3-6-2009 12:24 PM

Memang m'sia selamat...smlm aku pegi pasaraya mydin,aku tertinggal barang dlm troly kat kws parking,setibanya kat umah baru aku sedar...bila aku patah balik dan aku dapati barang tu masih ada lagi dlm troly bersama guard pasaraya mydin...


Thank you mydin....:D

kawae posted on 3-6-2009 12:25 PM

Syukur .....

miss_anne posted on 3-6-2009 12:41 PM

no 26 pon dah menakutkan.. apa lagi yang kat bawah2 tu :funk: :funk:

aku nak pindah new zealand la :funk: :funk: :funk:

sayang_mulut posted on 3-6-2009 12:42 PM

kite ade mat rempit
ade kes along
and the list goes on..

kite no 26, mngkin crime rate kite compare to other countries kurang...

kalau kite sehari ade satu orang kene bunuh..

negara2 yang lain sehari mungkin 10 orang kene bunuh.. so no wonder negara kite leh jadi no 3 kat asia.. mesti banyak lagi factors..

takkan nak tunggu tak de crime baru kite leh caye yang kite no 26 kat dunia.. crime ni kat mane2 ade.. definition die ambigious and it could be anything... mungkin crime kat negara .. kalau kite buat ganguang via phone call yang leads to depression , tak de pape tapi kat UK or us..bebende macam ni dah boleh jadi crime...

ni ape yang aku kasik contoh la... aku rase secara logik la...

yaminz posted on 3-6-2009 12:45 PM

Reply #1 urusniaga2020's post

nak kuar mlm2 pun takut... :L :L :L

myseba2u posted on 3-6-2009 01:00 PM

duduk bangkok amat menakutkan....rasa tak selamat berbanding malaysia. baru2 ni dapat telefon dari sana....kawan aku yg aku pernah entertain masa dia melawat Malaysia dulu....mati dibunuh, anak sedare dia dipenggal kepala dan jiran dia yg datang melawat dia pon ditembak. nasib baik anak2 dia semua pegi sekolah. Laki dia pening kepala sebab dia tak tahu menahu sebabnya. Laki dia beritahu kat sana memang macam tu....byk kes bunuh tak dapat diselesaikan. Kat malaysia pon rasa tak selamat mana....inikan pula ranking di bawah tu.:(

urusniaga2020 posted on 3-6-2009 01:05 PM

huhu

meh ni aku nak tempek ranking dia
Page: [1] 2 3
View full: Malaysia Negara Ketiga Paling Selamat di Asia(No 26 Dunia)