mamadhia posted on 4-6-2009 10:41 AM

Risau,..anak masih tak boleh membaca lagi 6 bulan nak masuk darjah satu

Hi there,..hope anyone can give advise or share experience dgn I kat sini.Anak I umur 6 year masih belum boleh membaca....dia kenal semua huruf tapi bila suruh dia sambung kan suku kata dia x tahu....at first i thot anak I yang slow sikit kot tapi bila sembang2 dgn ibu2 yg hantar anak ker nursery yang sama dia org pun komplen benda yg sama.Nursery tu boleh tahan jugak la mahalnya rm200/month tapi cara mengajar mgkn tak efektif dh la anak I jenis dengan mama/abah dia x makan saman....so i bit worried now....bila anak berjumpa dgn sepupu2 dia yg same age semua dh terror mengeja at least yang 2 suku kata....anak I bila suh eja 'buku' pun tak tahu.....risau...risau....tapi math dia terror campur tolak math exercise pun rajin buat ada tak akak2 yang having the same experience since this is my first child....

pure_lady posted on 4-6-2009 10:54 AM

dont werry kot....my nephew age 6 pon a bit slow in eja2 ni....tapi, speaking english pandai...hurm, die skola tadika yang quite mahal la....rm250++ tapi cikgu cikgan die mcm xberkelayakan je...this is true when my sis dtg skool die then terjumpe schoolmate die yg dulu kelas tercorot sekali with spm result yg teruk mengajar kat situ...but since dah nak habis tahun ni truskan jela...

angah_nurul posted on 4-6-2009 11:00 AM

kena banyakkan ajar dia membaca la.. belikan buku2 yang mudah untuk dieja.. kena slow2 takleh terus accept anak leh membaca.. teruskan usaha,insyaAllah..:)

mamadhia posted on 4-6-2009 11:06 AM

Balas #3 angah_nurul\ catat

problem is anak i ni jenis tak takut langsung dengan mama/abah dia,....kita ajar dia langsung x tunjuk minat....boleh mata tgk tempat lain la....anyway thanks for the advises....I ingat petang ni nak gi jumpa principal dia (after work)....klau boleh buat extra klas ker.....

pokokbunga posted on 4-6-2009 11:08 AM

hi..i nak suggestkan u buku Bacalah Anakku.....sbb buku ni cara dia ialah kenalkan anak2 kaedah membaca thru suku kata...my doter, masa 4 tahun i introduce buku nih, 5 tahun mmg dah boleh membaca, skrg 6 tahun dia mmg lancar..dan dah start baca novel kanak2...try lah..Insya Allah:loveliness:

sweetsugar posted on 4-6-2009 11:13 AM

Originally posted by pokokbunga at 4-6-2009 11:08 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
hi..i nak suggestkan u buku Bacalah Anakku.....sbb buku ni cara dia ialah kenalkan anak2 kaedah membaca thru suku kata...my doter, masa 4 tahun i introduce buku nih, 5 tahun mmg dah boleh membaca ...

Betul tu. My doter umo 4 tahun dah nak masuk buku 6.

lady_lily posted on 4-6-2009 11:55 AM

No. I tak suggest kalau budak2 yg belum tahu eja baca buku Bacalah Anakku. Let me share my experience with all mothers out there yg anak lambat baca.....

My experience was exactly happened to mamadhia. My son dah 7 thn and my feeling mmg sama dgn mamadhia. Masa dia umur 6thn dia langsung tak pandai nak sambung suku kata walaupun dah pegi tuisyen. Huruf mmg dia kenal. Math toksah cakap laa...dlm fingertip dia jerr. I notice dia mmg minat math (maybe sebab genetik kot).

Bila dia masuk darjah 1, i'm worry too much coz takut dia tak boleh catch up with other friends tapi my hubby calm me down...so we decide not to push him too much. Let him flow smoothly. So, rupa2nya budak2 darjah 1 nih, cikgu akan tengok tahap budak nie sama ada boleh membaca atau tidak. My son mmg tak leh baca and cikgu letakkan dia di kelas peralihan. Me and my hubby tak kisah laa asalkan dia boleh membaca tapi kita orang selalu keep in touch dgn cikgu kelas dia tanya perkembangan. Uols tahu laa kan budak2 nie math, science semua dlm BI. So, kat sini my son lemah sikit. Kalau math tuh dia tau nak buat apa sebab dlm angka. Science mmg dia lemah sangat. Pernah dia tak jawab banyak soalan dlm subjek science. Mmg cikgu akan baca soalan terlebih dahulu pada budak2 nih tapi tak tahu laa kenapa dia boleh tak jawab.

So, kita orang banyak belikan dia buku2 exercise dan every weekend kami beri dia sendiri tuisyen. Saya sendiri buat soalan2 dlm bentuk multimedia (sbb saya keje pun dlm bidang ICT). Weekdays kami tak push dia belajar sangat sebab budak2 nih jgn terlalu dipaksa. Takut nanti semangat nak belajar tuh takde. Biasa laa budak2 age nih nak main aje. Kita ikut rentak dia and at the same time, slowly kita suruh dia ikut rentak kita pulak. Dari situ ada komunikasi between parents dgn anak.

Alhamdulillah kami tengok ada perkembangan. Dia sekarang pun dah pandai mengeja dgn laju dan membaca pun ada improvement. Periksa hari tuh pun markah naik tapi takde laa mendadak. Compare dgn dulu.

The reason kenapa saya kata NO pd buku Bacalah Anakku, sebab saya dah discuss dgn cikgu anak saya dan menurut katanya buku Bacalah Anakku sesuai pada peringkat umur yg baru nak mengenal huruf. Macam budak2 darjah 1 nie, kat sekolah tidak diajar seperti dlm buku Bacalah Anakku macam 'b' bunyinya 'beh'...'c' bunyinya 'ceh'. Disekolah rendah, cikgu2 akan ajar 'c' + 'a' = 'ca'. Dulu masa anak saya 6thn, di tadika cikgu ajar kaedah fonatik (Bacalah Anakku). Tapi dia confuse bila masuk darjah 1. Tapi ada kawan2 dia yg mmg dah sesuai kaedah fonatik dan bila masuk darjah 1, laju jerr baca.

Mya111 posted on 4-6-2009 11:55 AM

Originally posted by pokokbunga at 4-6-2009 11:08 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
hi..i nak suggestkan u buku Bacalah Anakku.....sbb buku ni cara dia ialah kenalkan anak2 kaedah membaca thru suku kata...my doter, masa 4 tahun i introduce buku nih, 5 tahun mmg dah boleh membaca ...

iye...memang buku tu bagus......saya pun beli buku tu utk anak saya....dia dh pandai baca dah......umur dah 5 tahun le....campur ngan sek tadika lagi....alhamdulillah...

tp jgn risau sgt..insyaAllah..boleh tu...budak2 x sama....bantule mana yg boleh...

gorgonz posted on 4-6-2009 12:00 PM

hmmm... we may not be the best parents in the world...
but we r praying n hoping for the best for our children.... right..?

share pglaman ya..

anak sulung gorg hari tu... hntr tadika sejak
   umur 3 thn (rapid readers)
   umur 4 -5 thn (tadika thfiz)
   umur 6 (tadika yayasan islam)

tp hanya kenal alpahbet shj... sbbnya... 3 jenis sekolah tu...ajar 3 sistem mmbaca yg berlainan
ie:  sistem phonic (mcm bacalah anakku)...sistem mengafal...etc...

anakanda pun mcm confuse ajer...
kita pun risau...thn 1 tak bleh mmbaca lagi...

tp alhmdulillah.... thn 1 ... 3 bln ajer...
dah bleh mmbaca... tp perlu polish ...

apa yg gorg nmpk...cikgu thn 1 ni buat...
dia approach 1-1.... setiap budak lain latihannya...
kmdian setiap hari ...ade latihan... kita as parents...kena monitor...

Originally posted by mamadhia at 4-6-2009 10:41
..tapi cara mengajar mgkn tak efektif dh la anak I jenis dengan mama/abah dia x makan saman

bab tak mkn saman ni...anakanda pun mcm tu...
tp kita kena byk2 bersabar... kita mesti sama2 dgn anak...bukan pantau ajer..
tp sama2 buat...
klu dulu... anakanda ni... attntion span nya singkat... jd.. latihan tu mgkin hanya 4-9 minit...

kmdian biar dia main...pastu... panggil semula ke meja...
belajar skit2...

tak perlu garang...tp perlu pandai memujuk + menarik perhatian...

satu lagi...
klu bleh huruf vokal tu... perkenalkan + ambk masa sblum ke huruf lain..
eg:
hari belajar /a/ ... ajar lah /a/ ni 3-4 hari...
kmudian baru ke bunyi /i/ pulak...

dan... cikgu tu pesan... kena ajar budak ni...bezakan...huruf dan bunyi...
katanya...sistem phonic ni...kurang elok...
(psss... gorg pun tak kisah ni... asal anakanda bleh mmbaca ajer..:$ :$ )

abun74 posted on 4-6-2009 12:16 PM

bdk2 ni kita x leh paksa sgt. kdg2 kita as a parent ni punya expectation high towards anak2.
bila tgk dia punya rakan sebaya dah blh membaca mulalah kita mengelabah, risau anak2 kita
ketinggalan. tp sebenarya x. bdk2 ni ada kecenderungannya msg2. x semestinya dia x tahu
membaca dia x pandai....

based on my experience with my 1st doter dulu, mcm tu gak, anak org lain sume dah blh
baca tp dia still terkial2. masuk darjah satu tiba2 je blh baca fluent. i pun x sedar bila dia
start membaca, now alhamdullilliah dah form 1 result dia much much better dr kwn2 yg
lebih dulu tahu membaca dulu...so sabar je .......

mamadhia posted on 4-6-2009 12:46 PM

wah...thanks a lot to all.....really appreciate for all the words & advises....at least i can cool down a bit.:)

ammall posted on 4-6-2009 02:22 PM

Pengalaman ammall.... masa anak 6 tahun bulan Mac, anak tak pandai baca lagi. and I tak tunggu lama, terus tukar tadika... sebab lagi lewat tukar takut dia ambik masa pulak sesuaikan diri. As ibu bekerja yg bz, i know... i tak byk masa nak spend ajar sendiri kat rumah.. that's why mmg harap sangat kat tadika.  and alhamdullillah 2 bulan lepas tukar tadika.. dah boleh baca.

Senario dekat sekolah darjah 1 sekarang.. tak taula di tempat lain... sebelum masuk darjah 1.. asada saringan utk bezakan pandai baca atau tidak. Yang tak pandai baca, akan masuk kelas khas. And kalau tengok homework dan kerja sekolah darjah 1 sekarang... kalau tak pandai baca.. mmg susah nak selesaikan kerja sendiri... that's why i syukur sgt anak i dah boleh baca before masuk kelas darjah 1..

Tapi maybe depend kat sekolah kot.. especially area pedalaman sikit.. tengok darjah 1 pun masih ajar mewarna.. So, depends la... jangan sampai anak kita dan kita stress masa darjah satu nanti, nak catch up..

just my 2 cents.. & good luck

norrah_joe posted on 4-6-2009 08:27 PM

aku dulu kecik2 ayah aku masukkan aku tadika ciner..tapi sepatah haram aku xtau psl ckp ciner spjg 1 thn aku sekolah dulu..
aku rase aku masuk tadika tu aku xtau ape2 pun..sbb cikgu tu bg buku latihan pun tulisan ciner..
aku plak satu2nye anak melayu kat situ..
sampai aku darjah 1 mmg aku totally xtau baca tp mak ayah aku mcm xrisau aje..xde la plak dorg push suh blaja..mak ayah aku cikgu..

mase aku darjah 1 tu la baru aku setat belajar..
tapi ok what..peksa dpt gak no 9..akhir thn dpt no 5 :$ :$

tp xtau la kan..sbb aku darjah 1 thn 1989..baaanyak sgt beza dgn sistem pendidikan skang

macademia posted on 4-6-2009 10:59 PM

mac kesian kat budak2 yg tahun  tak tahu baca. Mereka akan dimasukkan ke kelas bawah.... disadvantage nya kelas bawah ni, akan bercampur dgn budak2 nakal dan tak minat belajar.... so takut terpengaruh.

Lagi satu.... bila masuk kelas bawah ni, being kids.... akan ada budak yang dok ejek2.... sebab masuk kelas belakang..... so takut confidence level hilang..... the child pun dah tak seronok beig in school.

My advise is.... u r lucky u found out now... tak terlambat..... talk to the principle.... but to me, I'm a bit sceptical la kalau ramai pelajar kat sana have the same problems..... so maybe apart from being in the same tadika... (so dia tak miss out concert, etc) cari a good teacher yg  boleh give efficient one to one coaching. Insyaallah boleh baca before year end....

As parents, adalah tanggungjawab kita  to make sure anak kita dah boleh membaca bila masuk std1.... kesian tau if budak tu terkial2 struggle on the 1st day in school.... boleh effect minat dia hendak ke sekolah in days/years to come....

lady_lily posted on 5-6-2009 08:03 AM

So far takde pulak budak2 ejek budak2 yg kelas bawah nih....bahkan dia orang makan pun sama2 dan kalau bab nakal tuh biasa laa but one thing saya tengok kawan2 my son nie dia orang prihatin. Take care to each other. Tapi kesiannya pada budak2 yg pada awalnya mmg kelas yg atas..bila peksa cikgu tengok markah rendah, so dia orang ditukarkan ke kelas bawah. Kat situ budak2 nih dah hilang confident dan rasa malu bila sekolah buat macam nie (walaupun dia orang nie masih di tahun 1).

nufahara posted on 5-6-2009 11:08 AM

anak nufa pun still x braper lancar membaca though bln ni akan 6yrs old. X nak push sesgt coz still lil' kid lagi meh. X worried cos learning period tu terlalu lama i.e 7 - 23 yrs old. Kasi enjoy dulu la to the boy

casper_cute1 posted on 5-6-2009 02:46 PM

Anak sulung ku pun masak umur 6 thn tak reti baca ooo. Masuk darjah 1..mmg dok kelas corot sbb daftar lambat sama. W/pun risau me tak la push dia ..ikut flow jer lah. Alhamadulillah lama2 dia boleh membaca. Wahh ada improvement situ la. W/pun dia tak tergolong dlm top student tapi pelan2 dia naik kelas...dan dari darjah 1 sampai 2 dia akan dpt hadiah untk mata pelajaran terbaik dlm BI. Dia boleh membaca dlm BM dan BI. Mula2 dia baca dlm BI..dia baku kan BI tu:lol: :lol: . Now dah ok.

Cuma yg me risau..Math dia agak lemah. Adoii nak kena hantar gi tuisyen. Me tak leh ajar sendiri sbb me cepat naik darahhhh..nanti me makan anak me:mad:

pinksarah posted on 6-6-2009 12:03 AM

i dok baca kisah you all ni..

i punya anak pun punya masalah yang sama..

tapi i tak mo push sangat,takut nanti dia hilang minat ke sekolah/towards learning..

as a mother,memang normal risau perihal anak,kan?

cakap pasal kelas corot, i teringat kisah daddy ni where dia tak masuk langsung tadika,katanya nak masuk sekolah betul terus..

masuk darjah 1,kena masuk kelas corot due to tak tau alphabets/reading..4 days later,he jumps into 1st class sebab latihan dari kelas corot tu..dah boleh membaca,kenal huruf..in fact tak perlu eja bunyi suku kata sebab dah faham..

so i guess anak2 kecil ni hati mereka terang,senang nak terima apa yang disampaikan cikgu,plus, parents pun support sama..pada tuan rumah,jgn susah hati sangat,k?at least don't pressure your child to the point nanti dia hilang minat nak belajar,lagi susah hati you..

bimbang tetap bimbang sebab dah anak kan...tapi jgn keterlaluan sangat..:D

sofiajane posted on 6-6-2009 03:10 AM

nak citer kisah my doter plak .. my doter pn akan masuk 6 thn this year .. masa umo 5 thn, i antar dia kat tadika kemas.. skrg still continue kat tadika kemas yg sama ..

i mmg tak harap sgt kat cikgu dia boleh ajar dia membaca .. sbb kat sekolah tadika tu, bercampur dgn budak2 umo 4 thn ngan 5 thn.. ada yg nangis, buat perangai, bad mood & mcm2 karenah.. so mmg susahla cikgu tu nak bagi perhatian pd sorang2 pelajar nak bagi pandai membaca..

jadi i pun kenalah merajinkan diri ngajar my doter ni kat umah .. cara yg i buat ialah, i belikan set buku Bacalah Anakku.. kendian i perkenalkan bunyi2 setiap huruf tu since my doter memang dah mengenal A-Z .. setiap episod/aktiviti membaca yg i & my doter buat tu, i akan rakamkan tru video henpon.. so, esoknya atau next time, my doter akan playback video tu berulang-ulang kali.. dia mmg seronok tngok video tu sbb suka tengok gelagat sendiri.. i pun tak de lah penat sgt nak ulang ajar benda yg sama, since apa yg dh diajar dh pun direkodkan .. so, time my doter tu boring2,,dia akan tngok video2 tu sampai lebam ..

sekarang dia baru boleh membaca perkataan yg ada 2 suku kata.. aktiviti mengajar dia membaca ni exceli terbengkalai dari thn lepas.. sekarang baru start balik.. insya'allah i punye target, seblm dia masuk darjah satu nxt year, dia dah boleh membaca dgn lancar ..

gorgonz posted on 6-6-2009 11:36 PM

sistem pndidikan kita skrg..kira cam advance la...kesian budak2 yg slow learners...

so...kita mesti alert... klu 2-3 bulan di thn satu tu...anak2 kita masih blum bleh mmbaca...
kita mesti bertindak...kena aktif main peranan+ b'usaha...jgn harap ke ckgu..jer...
sbb cikgu ni...abis jer thn 1... klu anak2 kita ketinggalan...depa tak rugi apa2...


anak2 kita yg rugi...
jd 2-3 bulan pertama tu....kita mesti aktif..
anak2 balik sekolah tu... cek buku2nya... ada homework...buat sama2...
(bukan kita yg buatkan utk mrk...tp buat2 la menulis dpnnya/ bersama nya...)
supaya mrk tak bosan...

klu anak2 masih tak bleh mmbaca... jgn  biarkan...

sbb sukatan pelajaran skrg...tak tgu anak2 kita ni...kita kena kejar...

lepas ajer... 5-6 bulan...
klu momentum anak2 ni dah ok... rutin ni dah jd habit...
kita bleh maintain...pantau sesekali jer...

thn pertama ni penting....basic...foundation... kena kukuh...
klu goyah...payah sket utk thn2 berikutnya...

beeaffida posted on 7-6-2009 01:53 PM

bee pun ada masalah yg sama....:'(
risau yg amat sangat nie tapi dah lega sikit bila baca feedback frm others...
TQ...

mammavoque posted on 7-6-2009 02:18 PM

meh aku stori psl anak2ku.....

anak sulong jah 3 skang nih...ms jah satu mmg x leh baca..kenal urup jek...tp seb baik ms jah 1 dia skolah kat skolah smart skul...(gomen tau bukan prebet..ade beza skolah biasa ngan smart skol)...so taget skolah nih mmg by stendet 2 no more buta urup...skang nih gomen akan kasi ujian tuk anak2 jah 1 tuk tau sape yg blh bc dan sape x leh bc...dan mane2 yg x leh bc misti kene amek test sampai leh bc...then cikgu anak aku wat xtra klas tuh baca2 nih...so ade kot 3-4 kali test finalli anak aku terkeluar lam xtra klas tuh....

okeh nih kesah adik dia polak anak puan aku jah 1....ms tadka aku anti smat reder..tp x smart pun:L :L :L ..setaun aku anto..aku stopkn ms dia umur 6 taun..anto tadika kemas then anto tusyen tuk bc jek...sbb aku taget by jah 1 anak aku misti leh bc...Alhamdulillah dia dah leh bc sedang elok masuk jah 1....ms nih anak2 aku dah tuko skolah...masuk skolah biasa sbb pindah umah....skolah nih polak adui haiiiii...dia asingkn bebdk x leh bc ngan bebdk leh bc...so agak tidak adil la bg budak2 yg ketinggalan sbb smpi sudah anak2 nih akan ketinggalan....

skang nih aku duk usaha anak kecik aku...now 5 taun....duk ralit perang blajo ABC....dan aku anto tadika kemas...taun depan br aku cari tadika yg leh ajor dia bc...sbb aku mmg taget anak aku leh bc masuk jah 1...sbb sian kat dorang kene presur bla masuk skolah kalo x leh bc...sbb dr pemerhatian aku..skolah anak sulong aku skolah yg bagus...skolah skang nih x brape bagus..sbb tuh aku x mo anak aku tertinggal lam pelajaran...dia leh bc pun dah okeh walau x lancar...bg aku dozen mater lancar ngan x...janji dia lepas dr nak bc soklan dan jwb soklan..tuh jeh...lenlain aku x kesah:loveliness:

[ Last edited by  mammavoque at 7-6-2009 14:20 ]

HARY posted on 7-6-2009 03:59 PM

Salam......

Wa bagus ada topic ni, rasa lega bila dah baca, sebab I pun ada problem ngan anak yg. darjah 2 !
Satu perkara yg. I notice, budak2 yg. lambat membaca ni, bila math diorang ok pulak kan! like my dotter, even math darjah 3 abang dia pun dia boleh jawab. Anak I pun kena attend kelas tambahan untuk budak2 yang tak boleh membaca, alhamdulillah sekarang  banyak improvement dah!:loveliness:  Betul juga pendapat kat sini, my dotter tak serasi dengan kaedah bacalah anakku. dia susah nak faham.  bila I ajar cam cara I belajar dulu2, boleh pulak dia catch up....

bisikanbayu posted on 7-6-2009 04:24 PM

kita sebagai ibu bapa janganlah tertekan sangat jika anak-anak lambat boleh membaca.....hal ini disebabkan tahap perkembangan diri anak-anak adalah tak sama lebih -lebih lagi anak lelaki yang agak lambat sikit boleh membaca berbanding dengan anak perempuan. namun begitu, kita mestilah memantau tahap pertuturan  dan bahasa anak2.....kalau boleh kita ikut apa bidang kesukaan anak-anak dengan memberi dorongan untuk bertutur dan membaca.....Masalah anak yang gagap pulak lebih memerlukan perhatian ibu bapa dan apa yang sila la bawa berjumpa pakar untuk mengatasi masalah gagap ini.:D

fatehana posted on 8-6-2009 07:57 AM

my eldest son skg ni 6yrs old, dia mula membaca ms umur 5 tahun tapi xdelah lancar.

skg ni dia dah mula membaca buku cerita dan suratkhabar tapi ada juga perkataan yang dia x boleh nak sebut lagi. Selalu pesan kat dia baca pelan2.

Minggu lepas dah mulakan sesi membaca dalam BI, masih terkapai2 coz x biasa. Namun dia ni jns x putus asa dia tetap cuba. Klu sebutannya salah dia akan baca semula sampai betul. Still cakap kat dia baca pelan2 jangan gopoh.

Rasanya kita sebagai ibubapa ni mmg kena duk sekali dgn anak barulah anak tupun akan semangat bila membaca dan/atau mengeja. Kita x boleh gelakkan dia bila dia sebut salah tapi kita kena betulkan sambil beritahu "it's ok if it's wrong coz everybody make mistakes" coz my son bila ana ckp camtu dia akan rasa lega dan yang penting jgnlah terlalu memaksa dan akibatnya anak2 akan jadi lebih stress dan xnak teruskan pembelajarannya.:)
Page: [1] 2 3
View full: Risau,..anak masih tak boleh membaca lagi 6 bulan nak masuk darjah satu