zacks posted on 11-6-2009 10:49 AM

Bengkak kat ketiak kanan

Aku ada mcm satu bonjolan kecik (saiz mcm kacang pea) kat ketiak kanan aku ni. Sakit tu sakit la gak kalau tekan2 atau kalau aku nak gerakkan tgn kanan aku ni. :(

Aku ada baca skit kat internet. Antara penyebab2 nye ialah jangkitan kuman. Aku risau ni. Dah pi jumpa doktor dah. Dia bagi ubat sapu krim kat ketiak (antibiotics cream) & some ubat (probably pain killers & nak bagi bonjolan tu kecut). Baru 2 hari benda ni berlaku tapi aku terseksa time tidoq sebab aku byk alih2 badan ni including my arms. :(

Aku suspect mgkn sebab aku pi mkn kenduri sampai 2-3 last weekend. Sebabnye, ada la gak aku baca, one of the possible causes is eating undercooked meat. huhuhuhu :'(

Hangpa pernah ada kat penyakit mcm aku ni? Mcm mana hangpa buat nak hilangkan dia eh?

ayiem posted on 11-6-2009 11:02 AM

Bisul tu......amik kapur campur ngan limau, sapu...insyaallah ok

rima posted on 11-6-2009 11:02 AM

normal la tu. sat lg hilang la benda tu dengan sendirinya.... xyah risaula. lgpun doktor pun kata ok kan..... aku pun selalu gak kena, x sampai seminggu kang dia hilang sendiri.

mizsela posted on 11-6-2009 11:19 AM

aku sapu savlon supaya dia cepat kecut

zacks posted on 11-6-2009 01:04 PM

Savlon tu ubat apa mizsela?

Ok, aku akan tunggu sampai seminggu ni. Kalau dia tak kecut2 gak, mgkn aku nak suruh doktor tu operate kasi buang bisul tu huhuhu :'(

Mmg normal ka? Bisul ni maksudnya sistem imunisi badan aku dah stop kuman tu kat ketiak aku la, tak bagi pi kat tempat lain? Bagus tu bagus la tapi buat aku sakit & tak selesa :(

mizsela posted on 11-6-2009 08:31 PM

Balas #5 zacks\ catat

antiseptik..any antiseptik pon bleh cm dettol ke..

cikguranggi posted on 11-6-2009 10:06 PM

jerawat dalam la tuh...biasanya seminggu surut la tuh..........

hainina posted on 12-6-2009 03:05 PM

bukan barah payudara ke?..... kan ada yg punca dr ketulan dr ketiak gak... :$ :$

unRESTworld posted on 13-6-2009 12:09 AM

breast cancer punye bonjolan x sakit la...
maybe ko ade shave ketiak ko recently, tu la kuman leh masuk

kumbang845 posted on 15-6-2009 04:25 PM

aku pun pernah mcm ni...sakit kadng badan pun dingin...aku biar je... kurang semingu dah hilang pun...

[ Last edited by  kumbang845 at 15-6-2009 16:26 ]

rienafaiz posted on 15-6-2009 05:33 PM

akak aku pernh kena cm ni... bawah ketiak kattepi breast ...
tp dh operate kasi buang..sbb makin lama makin besar plak

cikguranggi posted on 15-6-2009 09:37 PM

biasanya sakit sbb shave kot...atau kulit ketiak tak serasi dgn sesuatu deodorant yg baru.........

mizsela posted on 15-6-2009 09:39 PM

Balas #11 rienafaiz\ catat

jangan takutkan dia...aku rase xde pape tue...:$ :$

awejeha posted on 16-6-2009 02:53 PM

bantai jus gamat bnyk2, cepatlah kecut..kadang2 kelenjar je..

zacks posted on 17-6-2009 10:49 PM

La ni aku dah tak sakit dah sebab....

bengkak tu dah keluaq nanah + darah skit minggu lepas. ( darah kotoq kut ). Dah makan ubat + sapu antibiotik pun tak kecut gak. Tapi lepas dah keluaq nanah tu, dia kecut dgn sendiri nye. Aku kena bubuh plaster balut luka kat tmpt keluaq nanah tu tak mau bagi infection masuk.

Aku akan follow up dgn doktor kat hospital & suruh dia operate keluaq saki baki bengkak ni kalau boleh. :funk:

Sumpah pasni aku nak ban makan daging lembu for life! :@

mizsela posted on 17-6-2009 11:34 PM

Reply #15 zacks's post

reallly?
bcoz daging lembu?

huhu..aku pun dah lamer x makan
Page: [1]
View full: Bengkak kat ketiak kanan