Lady_On_Earth posted on 8-7-2009 05:36 PM

Bukit Ajaib di Jalan Keningau-Kimanis

Tadi tengah tengok TV 1 ada macam dokumentari skit pasal Bukit Ajaib di jalan keningau-kimanis di sabah.
Dekat km 11 kat jalan keningau-kimanis ni ada satu bukit yg dipanggil bukit ajaib. Ajaib sebab tarikkan gravitinya yang agak pelik.
Kawasan ni agak curam, so secara logiknya kalau kite letak sebiji bola, bola tu sepatutnya akan bergoleh ke bawah, TAPI sebaliknya berlaku kat sini, bola tu bergolek ke atas! Tadi bila sampai kat km 11, wartawan tu matikan enjin kereta, sepatutnya kereta tu meluncur ke bawah kan? Tapi tak, kete tu sebaliknya meluncur keatas macam ditarik oleh satu tarikkan graviti.

sape penah pi tempat ni, ada duduk kat sini atau tau kenapa fenomena ni terjadi, co habaq mai sat.

mod, kalau topik ni dah ada, pls close. tq.

Lady_On_Earth posted on 8-7-2009 05:48 PM

tengok kat intenet, km 13 kat jalan simpang pulai cameron highland pun ada fenomena ni jugak. tol ke?
dalam dunia ni banyak gak tempat mcm ni, kat mesia ada 2. kat negara lain pun ada gak, depa panggil fenomena ni magnetic hills atau pun mystery hills.

batmana posted on 8-7-2009 11:58 PM

jahat rtm ni...xbitau sbbnye..hehesbnrnya cume illusi optik, tiada mslah graviti kt situ.rNLGEzSn-BM

Lady_On_Earth posted on 9-7-2009 12:13 AM

jahat rtm ni...xbitau sbbnye..hehesbnrnya cume illusi optik, tiada mslah graviti kt situ.rNLGEzSn-BM
batmana Post at 8-7-2009 23:58 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

mekasih for d video.. tapi video ni kata apa, sbb saya takleh dengo sore, leh tengok gambo je..

tapi alat pengukur yg org tu pakai saya ada, tapi yg kecik nyer, nanti kalau lalu kat bukit misteri tu leh la saya ukur.. wakaka...

batmana posted on 9-7-2009 02:11 AM

ade suare time bukak tad.
mule2 dia bitau, ada misteri, konon2 ada askar mati kt situ masa perang.
pstu askar2 tu tolak kereta naik bukit.

tapi sbnrnya cume pmndngn tu mcm bukit, sbb suasana jln tu, n pokok2 tepi tu uatkn ia nmpk mcm bukit, kalu berdiri kt bwh bukit tu n ukur pkai 'pengukur yg ade air' (apetah namanya..haha), mmg bubble tu senget ke bwh, mknanya jln tu mmg kebawah / menurun..

pandangn mata nmpk mcm jln menaik, tapi sbnrnya jln tu menurun dlm 1~5 darjah.
so, ia nmpk mcm illusi optik.

Lady_On_Earth posted on 9-7-2009 02:38 AM

ade suare time bukak tad.
mule2 dia bitau, ada misteri, konon2 ada askar mati kt situ masa perang.
pstu askar2 tu tolak kereta naik bukit.

tapi sbnrnya cume pmndngn tu mcm bukit, sbb suasana jln  ...
batmana Post at 9-7-2009 02:11 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

tima kasih atas penerangan tu.. wakaka.. kecoh jer aku ni kan..
ingatkan misteri apa lah tadi..
ropanya hanya ilusi jer..

but still, nampak pelik..

nampak macam menaik padahal mmg menurun..

yarid posted on 9-7-2009 08:20 AM

Post Last Edit by yarid at 9-7-2009 08:22

sy org keningau.....yup...memang betul ada satu jalan dkt keningau - kimanis mcm tu....sy pernah try.....msa tu trun bukit.....sy free kan gear pastu berhenti jap....ingatkan kreta sy tu trus turun...rupa2nya mengundur naik atas bukit balik..... :L

Lady_On_Earth posted on 9-7-2009 01:22 PM

Post Last Edit by yarid at 9-7-2009 08:22

sy org keningau.....yup...memang betul ada satu jalan dkt keningau - kimanis mcm tu....sy pernah try.....msa tu trun bukit.....sy free kan gear pastu berhe ...
yarid Post at 9-7-2009 08:20 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

so pandangan kamu, fenomena tu cuma ilusi optik atau tak?

batmana posted on 9-7-2009 09:31 PM



tima kasih atas penerangan tu.. wakaka.. kecoh jer aku ni kan..
ingatkan misteri apa lah tadi..
ropanya hanya ilusi jer..

but still, nampak pelik..

nampak macam menaik padahal mmg menurun ...
Lady_On_Earth Post at 9-7-2009 02:38 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

hehe..xpe, aku pn baru tau lpas baca topik ni..

gigi00 posted on 10-7-2009 01:03 AM

isk menarik nih.. kene googling nih.. rasenye klu ade bukti sampai mcm tu bukan ilusi optik sbb in realiti... klu video meyb la kan..

saga2717 posted on 10-7-2009 01:46 PM

kalo mmg kjadian Tuhan, subhanallah...

whadda posted on 10-7-2009 02:59 PM

ishhkk...cam menarik je...sape org keningau td cite la lagi ape yg awak tau....

faiz_ampang posted on 10-7-2009 11:24 PM

btul ker ni..
aku nak roger ar member aku mcm ni..
sebab dia org keningau..

slax posted on 11-7-2009 01:35 PM

aku pun ada tgk kelmarin kat tv1.. mmg menarik... rasa mcm nak pegi sabah rasa sendiri

batmana posted on 11-7-2009 09:17 PM

sumber wiki banyak cite..
http://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_hill

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_magnetic_hills - senarai magnetic hill...

http://www.youtube.com/results?search_query=magnetic+hill&search_type=&aq=f - magnetic hill video...

johor_rockers posted on 12-7-2009 02:34 PM

dekat wiki siap ada list magnetic hill ni

Malaysia

    * Along KM 5, Kimanis-Keningau road, Sabah.
    * KM 13, Simpang Pulai-Cameron Highland road, Perak

yarid posted on 15-7-2009 09:42 AM

sy pn tak tau nak ckp pa....sebab mau alami sndri bru tau....klau nak kata ilusi optik...tak jgak....sbab secara logik pemikiran.....klau bukit trun ke bawah....konfom pa benda pn akan trun ke bwh bila dilepasakn....tp ni terbalik.....memang kuasa tuhan.....so nak terangkn pn susah jgak..... :L

whadda posted on 15-7-2009 01:32 PM

dekat wiki siap ada list magnetic hill ni

Malaysia

    * Along KM 5, Kimanis-Keningau road, Sabah.
    * KM 13, Simpang Pulai-Cameron Highland road, Perak
johor_rockers Post at 12-7-2009 02:34 PM http://malay.cari.com.my/images/common/back.gif


km 13, simpang pulai tuh kat PLUS Highway ke...sape tau...anybody....??

sixfullbar posted on 19-7-2009 12:26 AM

Post Last Edit by sixfullbar at 19-7-2009 00:39

saya selalu lalu jalan kimanis keningau ni..memang saya ada dengar cerita pasal ni, tapi saya belum cuba lagi di tempat tu..mungkin betul seperti yg batmana paste sumber wiki tu, ilusi optikal.

pengalaman saya, ada sesetengah tempat, tempat tu tidak curam, tapi bila saya tekan pedal minyak kereta tu macam tidak dapat lebih laju lagi, terasa macam kereta tu kena tarik dari belakang, ada pula tempat yg nampak curam sangat, tapi dapat naik jauh lebih mudah dari tempat yang saya katakan tadi.. apapun jalan keningau kimanis ni memang curam, sesetengah tempat kena bagi rating 19% kecerunan! banyak tempat kereta saya terpaksa naik pakai gear 1, dan selalu nampak kereta berhenti repi jalan (selalunya keta lama) enjin bay mereka dibuka, mungkin sebab enjin over heat..memang mencabar jalan ni, saya rasa tiada tempat lain di sabah yg begini curam jalannya..

orang kata masa buat jalan ni, secara tak sengaja terpotong bukit yg yg dekat dengan sumber graviti, itu sebabnya jadi macam tu, kiranya mereka katakan graviti sana suda terganggu..

yang menariknya, saya terdengar cerita bagaimana mereka menemui fenomena ni. kononnya ada couple berhenti dekat kawasan tu, konon2 nak bermadu asmara lah, tertiba mereka terkejut kereta mereka tertarik keatas, yg lawaknya, lelaki tu yg pengsan, bukan pompuan tu hahaha.sebab dia fikir mungkin mereka diganggu oleh makhluk halus di kawasan itu. tapi kesahihan cerita tu tak dapat disahkan ler.

jalan ni melintasi banjaran crocker..scenery memang cun, sejuk lagi tu, even tengahari terik..paling cun ada satu bahagian jalan ini yang mana kalau hari tu tiada awan atau jerebu, kita boleh nampak pulau labuan dari sana..saya pernah sekali nampak, cuma tiada lagi peluang mau berhenti di sana melihatnya betul2..tapi kalau persisir pantai memang senang nak nampak.

paling puncak jalan ni ada satu resthouse,boleh makan2 sana, takpun menginap sana.cuma view dia tidak berapa sebab pemandangan ke inland, bukan kearah laut.
Page: [1]
View full: Bukit Ajaib di Jalan Keningau-Kimanis