kyleril posted on 13-7-2009 12:28 AM

masalah penyakit kayap

Post Last Edit by Santeira at 13-7-2009 10:39

da lama x masok nieh...ni...aku 2 ari lepas..bibik kat umah aku ada bgtau kata dia kena sakit kulit...pastu aku tanya la sakit apa..dia kata gatal2...da tue..aku tgk..upanya kena kayap...terkejot gak aku...seingat aku...family kami xpnah pon ada kayap ni..da tue dekat ngan pinggang dia lak...yg aku nak tau skrg nie....

1.adakah kayap nie kayap ular..mcm mana nak detect kayap ular..
2.apa punca kayap nieh?
3.berjangkit x penyakit nie.
4.adakah kayap nie buatan org yg dengki kepada mangsa dia?
5.family aku ada call sorang org yg agak mengetahui ilmu tradisional nie..dia kata kena cari tepung kacang hijau...apa guna tepung tu er..pastu ...kat mana nak carik kalau da dok kat area shah alam nie..
6.ada pantang ker org yg kena kayap nie...sbb slalunya kalau kena kayap.kita x g hospital atau klinik kan...

jeriah_md posted on 13-7-2009 01:19 AM

masa kecik2 dulu, aku pernah dengar mak aku cakap, kalo org kena kayap kat leher, lehernya bleh putus.. ntah betul ke x, wallahualam..

saga2717 posted on 13-7-2009 07:26 AM

masa kecik2 dulu, aku pernah dengar mak aku cakap, kalo org kena kayap kat leher, lehernya bleh putus.. ntah betul ke x, wallahualam..
jeriah_md Post at 13-7-2009 01:19 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif



bukan leher je, kat pinggang pon same lah...kalo cukup 1 lilitan, boley mati...ayarkk.....tatotnye....

saga2717 posted on 13-7-2009 07:27 AM

da lama x masok nieh...ni...aku 2 ari lepas..bibik kat umah aku ada bgtau kata dia kena sakit kulit...pastu aku tanya la sakit apa..dia kata gatal2...da tue..aku tgk..upanya kena kayap...terkejot gak  ...
kyleril Post at 13-7-2009 00:28 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


bro, kayap xde kne mngene lah dgn org dengki...ko ni ptt pg kat thread kesihatan ni...MOD tolong tukarkan MOD....

Santeira posted on 13-7-2009 10:39 AM

akan ditukarkan ke bod kesihatan. TQ

kyleril posted on 13-7-2009 12:53 PM

da tukar da..tp napa xada pon doct yg bg opinion............haiyaaaaaaaaaaaaaaa

makcikmengamok posted on 13-7-2009 01:10 PM

kayap ni cam ner rupa?
malas aku nak google tengok

kyleril posted on 14-7-2009 12:12 AM

macam cacar tue...lebey kurang la...doct kata berjangkit..tp dia mcm campak kalau dia merebak,..takot gak aku...

makcikmengamok posted on 14-7-2009 06:37 AM

macam cacar tue...lebey kurang la...doct kata berjangkit..tp dia mcm campak kalau dia merebak,..takot gak aku...
kyleril Post at 14-7-2009 00:12 http://malay.cari.com.my/images/common/back.gif

org kene kayap neh...biasanya dier punya immune system rendah ker?

saga2717 posted on 14-7-2009 08:04 AM



org kene kayap neh...biasanya dier punya immune system rendah ker?
makcikmengamok Post at 14-7-2009 06:37 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif



setau aku kayap ni sbb darah kotor....ni pon aku tau sbb ayah bf aku yg ckp....nk ubat die xcilap amik akar pokok delima....lps tu dah xingat kne buat pe...hmmm xcilap akar pokok delima lah...ni pon aku tau ayah bf aku yg ckp....kalo salah,sorry ye...hmm kayap ni mcm kesan luka yg masih fresh lagi....die gelembung sikit, then dlm die kite boley nmpk merah2....biase kne kat leher dgn tengkuk je...

rienafaiz posted on 14-7-2009 11:02 AM

berjangkit sbb dia kuman.. mmg bahaya..
kalau bhgian leher atau pinggang mmg bahaya...
kalau dh bercantum dr ujung ke ujung mmg boleh bawa maut...

kyleril posted on 14-7-2009 11:07 AM

smlm da bawak g clinik...doct knfirmkan kata kayap....hadus..kalau berjangkit susah gak nieh...sbb apa kalau bercantum bahaya er?...

saga2717 posted on 14-7-2009 11:57 AM

smlm da bawak g clinik...doct knfirmkan kata kayap....hadus..kalau berjangkit susah gak nieh...sbb apa kalau bercantum bahaya er?...
kyleril Post at 14-7-2009 11:07 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


lah, nape xtnye mase g klinik smlm....

saga2717 posted on 14-7-2009 12:01 PM

smlm da bawak g clinik...doct knfirmkan kata kayap....hadus..kalau berjangkit susah gak nieh...sbb apa kalau bercantum bahaya er?...
kyleril Post at 14-7-2009 11:07 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


buat pencegahan....baik ko suruh bibik ko basuh bj pakai tgan...jgn pakai washing machine...mksd aku bju die je lah...then tmpt tido die pon, ko mintk die alas pkai kain lain...xpon, lps ni, korg jgn dah pkai bedsheet yg die pkai...tkut berjangkit....quarantine kaw2 lah....sbgai lngkah keselamatan....

man_maria posted on 14-7-2009 01:51 PM

aku pun baru kena kayap ni. ari jumaat lepas belakang badan cam sakit2. bini aku ckp ada biji merah cam jerawat. tetiba ari sabtu makin membesar. ari Isnin aku pergi klinik, doktor kata kena kayap. dia bg ubat krim "miconazole nitrat'. masuk kali ni dh 5 kali aku sapu, tapi takda perubahan. ada sapa leh share kena leh terkena kayap? aku tanya doktor, tp doktor tu mcm tk kuasa nk jawab, jwpan dia mgkn aku berjangkit ngan org.

fatehana posted on 14-7-2009 02:21 PM

pernah kena kayap ular ni 10 tahun lalu, kena kat bawah breast, bermula dari kanan, x ingat pakai ubat apa tapi my doc bagi ubat, rasanya bkn takat gatal tapi rasa sakit gak, dia mmg merayap dan melilit, risau bila org tetua kata kayap ular blh bawa maut.

Org kata antara ubatnya ialah cari lelaki bujang kawin mak jan, suruh dia minum sambil baca fatehah, ayat kursi dan selawat, pastu suruh sembur kat situ, tapi saya x buatlah, malu seh wlpun my pak usu dah ofer nak buat, dia kesian tgk saya tapi saya xnak so jumpa doc dan alhamdulillah masa benda tu hampir cantum dia mula mengecut dan hilang sikit2.

Jangan tanya apa nama ubat tu, x ingat

AnitaSabrina posted on 14-7-2009 08:35 PM

My husband pernah kena kayap.  In English : shingles.  Disebabkan virus herpes zoster.  Virus ni sedara-mara dengan campak.  

Highly infectious.  Better you suruh bibik you tu balik bercuti.  Kalau terjangkit kat your family members lagi susah.  Kalau you ada small kids / baby kat rumah - dia orang boleh kena campak.   

I think there's another thread on kayap ni.  Cuba try search.

kyleril posted on 14-7-2009 11:59 PM

buleh berjangkit?...aduh..takot gak nie...kalau nak suruh balik...kelam kabut jugak ler sbb da lama da die duduk ngan we al..ada dlm 3 bln jugak la....kat umah xada family members yg kecik2..doct da bg ubat da kat die ..tp die kata xada effect apa pon buat masa nie..die pon da start takot da...mmg keje masak die xley buat la er?

ms_relax posted on 15-7-2009 11:02 AM

ada orang kata, amek belakang pisau pastu kenakan kat tempat yg kena tu. buat berulang kali. eh..paham ke apa aku cakap ni....
aku pun penah kena jugak dulu..tapi kat lengan...taktau la apa benda. nak kata kayap, dok tor pun taktau nak pastikan apa benda tu..tapi memang gatal dan kemerahan la...ada yg kata ketegur la..so aku pun buat dengan cara di atas atas saranan kawan aku..lama2 gatal tu berkurangan dan hilang...

saga2717 posted on 15-7-2009 11:39 AM

ada orang kata, amek belakang pisau pastu kenakan kat tempat yg kena tu. buat berulang kali. eh..paham ke apa aku cakap ni....
aku pun penah kena jugak dulu..tapi kat lengan...taktau la apa benda. na ...
ms_relax Post at 15-7-2009 11:02 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif



ko duk area mane??kalo area kedah perlis nun, rase nye kne gigit dgn cali...sape duk area sane tau lah cali tu ape...aku penah kne gak mase kat arau dulu..gatal nk mampos weh...kulit aku jd melepuh...betol ea perkataan melepuh tu????hmm cmtu lah aku kne....

AnitaSabrina posted on 15-7-2009 11:49 PM

18# kyleril

I was pregnant masa my hubby kena kayap dulu.  I lost my baby.  

But the rest of the family were spared.  My youngest masa tu 1 year old and the eldest 7 years old.  

About 2 years later, my mum pulak kena kayap kat mata kiri.  Admitted kat hospital for 10 days - mata tak boleh bukak.   Muka my mum bengkak.  Masa ni pun the whole family terselamat tak kena jangkitan.  

Tapi kena berjaga-jaga.  Macam penyakit berjangkit yg lain.  Have to take steps to ensure you don't catch it.

blackmore posted on 16-7-2009 02:13 AM

aku pun baru kena kayap ni. ari jumaat lepas belakang badan cam sakit2. bini aku ckp ada biji merah cam jerawat. tetiba ari sabtu makin membesar. ari Isnin aku pergi klinik, doktor kata kena kayap. di ...
man_maria Post at 14-7-2009 13:51 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif...kayap is caused by herpes zoster virus...the same virus cam chickenpox...so...miconazole nitrate is not effective against it...cos miconazole nie is an antifungal...u should be given acyclovir instead...

mea posted on 16-7-2009 10:06 AM

betul tu, mak aku penah ckp, kalau kayap tu cukup lilit dia, boleh bawa maut...takut sehh

ms_relax posted on 16-7-2009 10:20 AM





ko duk area mane??kalo area kedah perlis nun, rase nye kne gigit dgn cali...sape duk area sane tau lah cali tu ape...aku penah kne gak mase kat arau dulu..gatal nk mampos weh...kulit aku jd me ...
saga2717 Post at 15-7-2009 11:39 http://malay.cari.com.my/images/common/back.gif

aku dok uk...ulu kelang selangor...:lol:

carold posted on 16-7-2009 02:44 PM

Post Last Edit by Santeira at 13-7-2009 10:39

da lama x masok nieh...ni...aku 2 ari lepas..bibik kat umah aku ada bgtau kata dia kena sakit kulit...pastu aku tanya la sakit apa..dia kata gatal2...d ...
kyleril Post at 13-7-2009 00:28 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


ubat kayap ni senang jer...

cari Mak janda yg kawin dgn lelaki bujang

kelapa parut + gula melaka dicampur2..suruh mak janda ni semburkan kat tempat kena kayap tu...
insyallah baik...
Page: [1] 2
View full: masalah penyakit kayap