exora posted on 24-7-2009 06:42 PM

Memilih Jubin/tiles...untuk lantai

kawan - kawan aku nak mintak pendapat korang ni...
aku nak pasang tile kt uma aku (rumah aku beli takde mozek..)
korang rasa kan aku nk pasang tile 2 x2 ker yang biasa puya?

aku ada survey kalau pasang 2x2 tak tahan lama ,  yer kerrr?
tue aku aku risau  nie...

satu lagi aku nk beli tiles/jubin yang macam mana bagus dengan harga yg berpatutan...
bole tak korang recommned kat aku...
korang tahu tak nak beli tile yang berkualiti?

AnitaSabrina posted on 24-7-2009 08:59 PM

Jangan beli yg China made.  Cepat pecah & tak tahan lama.

maizana posted on 26-7-2009 07:45 AM

kawan - kawan aku nak mintak pendapat korang ni...
aku nak pasang tile kt uma aku (rumah aku beli takde mozek..)
korang rasa kan aku nk pasang tile 2 x2 ker yang biasa puya?

aku ada survey kalau ...
exora Post at 24-7-2009 18:42 http://eforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

I biasa guna MML punya tiles.

chempaka_ku posted on 26-7-2009 09:23 AM

tahan lama atau tidak ikut kualiti tile dan cara memasang.........  so far i find yang cantik dan tahan lama dari europe macam spain.........

maizana posted on 26-7-2009 10:06 PM

tahan lama atau tidak ikut kualiti tile dan cara memasang.........  so far i find yang cantik dan tahan lama dari europe macam spain.........ai
chempaka_ku Post at 26-7-2009 09:23 http://eforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

Jenama apa tu?

Sebenarnya tiles ni banyak jenis... ceramic tiles, homogenius tile, polished.. non polished.. matt finished.. dan macam macam...

Tapi kat Malaysia ni.. kalau projek2 yang I buat... MML banyak digunakan sebagai kemasan lantai...

Mas916 posted on 27-7-2009 01:48 AM

White Horse x ok ka?

exora posted on 27-7-2009 01:16 PM



Jenama apa tu?

Sebenarnya tiles ni banyak jenis... ceramic tiles, homogenius tile, polished.. non polished.. matt finished.. dan macam macam...

Tapi kat Malaysia ni.. kalau projek2 yang I bu ...
maizana Post at 26-7-2009 22:06 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif




oo yer ker..
MML stand for what?
aku nie bukannyer pandai sgt bab2 tiles nie...:lol:

exora posted on 27-7-2009 01:19 PM

korang ada tak recommend pasang tiles di johor ?
aku ada bebrape yg aku kenal bole pasang tiles...
tapi diaorang tak confident utk tiles 2x2...tue yg aku takut nie...
kang tak pasal2....keja 2 kali..

breadbutter posted on 27-7-2009 03:37 PM

bread pernah beli both MML and white horse.

MML  - memang satisfied although choice kurang sikit dari white horse. and always ada same pattern (ni yang penting in case u need to change the tiles later - but bread dah siap beli extra for each tile yang bread guna to replace in case rosak etc)   

White Horse - locally made. banyak choices. also satisfied though tiler bread advice jangan pakai untuk wall tiles coz cepat 'terkeluar' but another tiler's pendapat - depend on siapa yang pasang tile. also series white horse ni selalu je ada.

compared dengan china made tiles - memang murah tapi selepas habis stok satu colour or style - jangan harap boleh beli again sebab dis bawa 1-2 container lepas habis that's it.

end of the day - better buat survey and beli tiles ikut kegunaan - nak beli homogenous ke ceramic ke all depends on kegunaan and citarasa masing-masing.

experience bread masa renovate rumah dulu - bread survey semua tempat esp show house tiles and then bila dah confirm nak beli yang mana - then baru survey harga and terus order. kadang-kadang, showhouse ada sales clearance - memang berbaloi lah ataupun survey dekat kedai jual tiles.

kat area butterworth ni, bread rasa harga yang selalu konsisten is kat shanghai sing mee (area mak mandin)

maizana posted on 27-7-2009 09:52 PM






oo yer ker..
MML stand for what?
aku nie bukannyer pandai sgt bab2 tiles nie...:lol:
exora Post at 27-7-2009 13:16 http://eforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

Malaysian Mosaics Berhad..

exora posted on 28-7-2009 01:26 PM

oooo...thanks maizana:D

exora posted on 28-7-2009 01:28 PM

bread pernah beli both MML and white horse.

MML  - memang satisfied although choice kurang sikit dari white horse. and always ada same pattern (ni yang penting in case u need to change the tiles la ...
breadbutter Post at 27-7-2009 15:37 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif



thanks breadbutter...:lol:
susah gak nk cari yg terbaik ekkk

tomyam_pokpek posted on 28-7-2009 10:06 PM

Mula2 kena pastikan tiles nak dipasang dikawasan mana. sbb tiles ni ada byk grade. Yang wall tiles tak sesuai dijadikan floor tiles sbb kekuatannye berbeza. Juga tiles yang selalu terdedah dgn air atau dikawasan heavy duty mcm car posh. Finishing juga kena tgk gak. Klu kat johor, ada byk pilihan kat sana. Byk local manufacturer disana.

exora posted on 29-7-2009 04:12 PM

Mula2 kena pastikan tiles nak dipasang dikawasan mana. sbb tiles ni ada byk grade. Yang wall tiles tak sesuai dijadikan floor tiles sbb kekuatannye berbeza. Juga tiles yang selalu terdedah dgn air ata ...
tomyam_pokpek Post at 28-7-2009 22:06 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


aku nk pasang satu rumah...
tapi aku ingat depan aku nk pasang 2 x2  (cut cost):lol:
dapur nk cari yg kasar skitt
bilik 1 kaki setengah...

tue yg aku tgh survey material nie.....
kalau beli kat kedai jubin MMS ok tak?
skrg nie tgk ada promotioan...cuma aku tak pandai nk pilih material :lol:

maizana posted on 29-7-2009 07:37 PM




aku nk pasang satu rumah...
tapi aku ingat depan aku nk pasang 2 x2  (cut cost):lol:
dapur nk cari yg kasar skitt
bilik 1 kaki setengah...

tue yg aku tgh survey material nie.....
kalau be ...
exora Post at 29-7-2009 16:12 http://eforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

FYI.. tiles ni...bigger size more expensive than smaller size...

ila_honey2002 posted on 3-8-2009 04:31 PM

masa aku buat umah dulu beli tiles kat kedai amang waterfront.. kedai dia ujuung sekali tuh, ok gak lah banyak pilihan n leh mintak diskaun..

yukitada posted on 26-12-2009 05:03 PM

kalau area kajang , bangi and cheras lak kat maner yg berpatutan yg korang tau ?

jgn lah suh aku gi jln ipoh.. dah jauhh tu.. klu dpt nk yg dekat2 jer..

klu kite beli sendirik.. kena angkut bwk sendirik ker.. let say utk pasang satu rumah punyer lah... upah antar cost lagikk kan ?....

nurin_ixora posted on 28-12-2009 03:17 PM

errmm...ada contoh tiles kat porch tak? nurin tgh survy nak wat tiles kat porch..sesapa ada gambar leh tolong show kat thread nie tak..tqvm:$

mulutbisa posted on 1-1-2010 05:12 PM

ada sesapa tau kedai tile yg murah area puchong?..
malas nak pegi area jln ipoh...

bspotgurl posted on 7-1-2010 02:09 PM

http://img2.timeinc.net/toh/i/g/0107_bathtile/bathroom-tiles-07.jpg
river rock tiles

bspotgurl posted on 7-1-2010 02:11 PM

http://technabob.com/blog/wp-content/uploads/2008/09/tetris_tiles.jpg
Tetris Tiles Ceramic

yukitada posted on 7-1-2010 04:09 PM

cantikkknyer... kira rege camner nie ? kaki persegi ke keping ? kat ne leh dapat ?

maizana posted on 24-1-2010 03:09 AM

kawan - kawan aku nak mintak pendapat korang ni...
aku nak pasang tile kt uma aku (rumah aku beli takde mozek..)
korang rasa kan aku nk pasang tile 2 x2 ker yang biasa puya?

aku ada survey kalau ...
exora Post at 24-7-2009 18:42 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

Sekarang ni ada jubin corak vantage.. macam style rumah2 kat Melaka... kalau pergi Mydin MITC kat Ayer Keroh tu... indoor foodcourt dia gunakan vantage tiles... cantik..

nurin_ixora posted on 25-1-2010 10:05 AM

maizana..tiles jenama VENUS ok tak? kalo letak kat porch yg heavy duty/homegenius agak2 bape rm sekeping utk 1x1

nurin_ixora posted on 25-1-2010 10:05 AM

sespa penah guna VENUS tak? local ke?
Page: [1] 2
View full: Memilih Jubin/tiles...untuk lantai