blackandwhite3 posted on 21-8-2009 02:16 PM

Punca2 paru2 berair

aku sebenarnya nak tau sangat ape punca2 paru2 berair sebenarnya..sebab aku ade pernah dengar ramai org cakap kalau mandi malam2tu ley jadi punca dia.. tapi BETUL KE? ape kene mengena pulakkan?
ade siapa2 tahu?

mbhcsf posted on 21-8-2009 02:22 PM

saya tak faham langsung terminology tuuuuuu ..peparu berair tu maksudnya apa , ya?

gilmoregirl posted on 21-8-2009 02:22 PM

aku pun selalu dgr org ckp mandi mlm selalu leh kene paru2 berair..
tp bahaye ooo..sakit ni..2org kwn aku penah kene..
ngam2 3bln terus meninggal..

mbhcsf posted on 21-8-2009 02:31 PM

cam ner tu ?

mandi malam Vs peparu berair ?


could anyone please tell me apa tu peparu berayaq?

InVendeTTa posted on 21-8-2009 02:36 PM

peparu berair ni sama je kan ngan pneumonia..

i think bende ni mostly viral or infection in the lungs so they're inflammed.

slalu kalo balik haji org kena pneumonia.

ketotmerah posted on 21-8-2009 02:46 PM

selalu gak dgr mcm tu..tapi belum ada kesahihan..

mbhcsf posted on 21-8-2009 06:02 PM

peparu berair ni sama je kan ngan pneumonia..

i think bende ni mostly viral or infection in the lungs so they're inflammed.

slalu kalo balik haji org kena pneumonia.
InVendeTTa Post at 21-8-2009 14:36 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
i see .., i see

well kalau ada infection to the lung tissues then surely akan ada juga effusion - hmm it is logical ....

apa soalannya ?

saya tak faham?


yes ..kalau ada infection kat peparu yes ada pleural effusion ( tapi bukan semestinya)  
jadi....hmmmm apa kaitan dgn mandi ? mandi malam?

what 's this?

tak faham?

annur134 posted on 22-8-2009 12:22 PM

hmmm  ayah saya ada masalah ni...

apa punca paru2 berair ni tak pasti pulak
tapi yg saya tahu ayah saya ni selalu mandi awal pagi sebelum subuh...
lepas tu tidur mlm suka sgt pasang kipas laju2...

mbhcsf posted on 23-8-2009 12:19 PM

i mean kalau ada infection yes...lainlah well aspirated ayaq mandi tu ...hmm ..impossible lah kan...

mamamiow posted on 3-9-2009 07:25 PM

pneumonia : jangkitan peparu..sakit woo time kita tarik nafas, macam kena slash ngan pisau..sib dah sembuh

tp mandi malam takde kena mengena ngan paru2 berair kecualila kita pi mandi kat telaga...kan sejuk tuh..yg penting jgn kasi dada kita sejuk..kalau jenis tak tahan mandi malam..jgn buat..

ayasofya posted on 3-9-2009 09:25 PM

stahunye...
mandi pagi elok
cuma mandi malam je x elok

serai20 posted on 5-9-2009 11:38 AM

maybe mandi mlm ni menyebabkan ade berlaku nye kondensasi dlm paru2 sbb perbezaan suhu antara luar dan dalam badan.. paru2 tgh panas, pastu kene plak air sejuk, mmg berwap la. tp klau pagi, paru2 kite dh rehat dan dh sempat sejuk sbb waktu mlm suhu rendah, so xde mslah la.. ni pendapat aku je berasaskan subjek sains yg aku belajar, hehe..

coshinan posted on 5-9-2009 02:21 PM

lgi 1,bila mndi malam kang sejuk so hal ni akn mudahkan virus masuk la...jgn la mndi mlm.wat rosak saraf ja trutama saraf kt bhgian muka...

bawanghitam posted on 28-1-2010 05:47 PM

10# mamamiow

camna nak baik kan?

molotov posted on 29-1-2010 12:04 AM

aku pn penah dgar psal ni, ade sape2 leh explain secara detail tak nape kalo mandi mlm sng dpat peparu berair ni?

RedDevils posted on 30-1-2010 07:09 PM

Mandi malam menyebabkan paru2 berair = MITOS.

Paru2 berair is a general term in Malay, yg selalunya refer to pulmonary oedema, or sometimes pleural effusion. So, bila combine both pulm edema + pleural effusion, dlm bahasa Melayu ni byk penyebab paru2 berair, BUT mandi malam tak termasuk okey, it's a myth.

Secara umum, aku bagi few reason yg  boleh menyebabkan paru2 berair:

- Lung infection, contohnya komplikasi pneumonia.

-Water retention(fluid overload), contohnya sebab buah pinggang rosak, ataupun liver cirrhosis (hati rosak)

-Congestive heart failure (lemah jantung),usually related to poorly control chronic hypertension.

-heart attack yg teruk, yg menyebabkan acute heart failure---hence jadik pulmonary oedema


So, mandilah malam ke, pagi ke, petang ke..dan Allah dah ciptakan tubuh kita ni water resistant...ko teguk air byk mana pun, keluar sebagai urine..Yg penting, jaga kesihatan, excercise regularly.

norbaya posted on 30-1-2010 07:30 PM

peparu berair tu kesan sampiangan dari penyakit lain terutamanya jantung

mak mentua akak ada paru-paru berair tapi tak teruklah ..kesannya semput dan susah nak bernapas...dia ada penyakit jantung

mandi malam pun akak dengar boleh juga kena paru-paru berair..ntahlah tak dea saintifk rekod plak pasal nih

bawanghitam posted on 1-2-2010 07:59 AM

17# norbaya

dah berapa lama mak akak kena.. pastu sampai sekarang sesak jugak ker?

ultraline posted on 18-11-2012 02:28 PM

kalau selalu selssema x ilang ilang lepas makan antibiotik , ade can kene peparu berair ke?

seeriesagain posted on 18-11-2012 05:13 PM

ultraline posted on 18-11-2012 02:28 PM static/image/common/back.gif
kalau selalu selssema x ilang ilang lepas makan antibiotik , ade can kene peparu berair ke?

selalunya selesama bukan disebabkan oleh jangkitan bakteria, tapi jangkitan virus... so, tak guna pun makan antibiotik. Unless you selesama with demam (high grade) and batuk berkahak yang color kuning tu, then baruler slalunya antibitok berkesan sbb ada jangkitan bakteria... Selesema n pulmonary edema (paru2x berair)?? Takkut... tapi if demam dan batuk berterusan disebabkan pneumonia (jangkitan bakteria pada paru-paru) ada kemungkinan ler... BTW, u selesema maybe resdung kut??

ultraline posted on 18-11-2012 11:01 PM

ye kee , saya ade gak selalu kene nasihat ole doktor iaitu sya ade  rhinotis bila gi klink , adus sure memang tak bole sembuh ek penyakit ni ???

Dark_Vampire posted on 19-11-2012 01:01 PM

my mum ade paru2 perair sejak vam kecik g x taw sebab pe....tapi jarang sakit lh cume klu die abaikan kesihatan baru dier sakit

aLieNzDaToR posted on 19-11-2012 01:59 PM

aritu pon pernah gak dok cari maklumat tentang ni kat tenet. Mmg myth je ckp mandi malam penyebab sakit paru2 berair ni. Sbb aku selalu mandi malam. Terutama time panas n sebelum tido. Macam tak logik mandi malam bleh jd penyebab sakit ni.

ina_na posted on 21-11-2012 09:49 AM

arwah abah aku dl kene penyakit nie...tak tau sebabnye tp mmg sedih sgt2 coz tgk dia sakit sgt2...sentiasa kene duk dpn kipas coz ssh nak bernafas n selalu pegi hospital tuk dptkan gas mcm org skt asma...kalo msk hospital respetari(lupa ejaannye) yg kat sebelah hospital tawakal jln pahang barat tu mesti pengsan coz dia org masukkan ubat antiboitik yg amat2 kuat...sebotol kecil kaca arwah abah aku pengsan 1 bulan lebih...bila sedar kene buasir coz ubat tu terlampau panaz...n bila kuar hospital doc tak bg mandi n nasihatkan tuk lap2 bdn jer...mkn pun tak leh yg  berlemak,berminyak,pedas...kene mkn sup2 jer...arwah abah aku ada mkn supliment n makan habatul saudah dari mekah yg kotak ijau putih kat kotak tu tulis 'BARAKAH' arwah abah aku makan 3 biji sehari...satu mkan pagi...satu tengah hari n satu mlm n sapu minyak barakah ke dada arwah abah aku...ada senaman ketukan nanti doc ajar tuk kuarga tlg bg saluran pernafasan mengembang...7 tahun arwah abah aku menanggung sakit tu...jalan pun semput2...semua semput2...healer tak leh tinggal..mlm2 tak leh sejuk kene pakai baju panaz...minum air ais tak leh...masa arwah abah aku msk hospital kali terakhir...doc bt xray n dapati paru2 arwah abah aku kosong...hancur sepenuhnye...n doc bgtau secara terus terang yg jangka hayat arwah abah aku bertahan hingga esk...n kebetulan tepat jangkaan doc...selepas subuh arwah abah aku pun meninggal dunia:'( sedih sgt2.....sampai ke skrg walaupun dah 12 thn msh lg aku ingt semua yg berlaku...

jeygi posted on 21-11-2012 04:02 PM

pngalaman yg xkan aku lupakn bila asben aku d sahkan kena pnyakit pneumonia(paru2 jangkitan kuman dan paru2 brair).
masa tu asben aku kerap demam mlm, kerap selsema...mkn ubat panadol jek...kadng ok kdng idak...
sudahnye..tiba2 asben demam brcampur ngn muntah2,pening pala,loya,pala pusing,sesak nafas,sakit sendi...cirinye mcm org kena demam denggi...akhirnye mlm tu naek ambulans p hospital bt gjh...amik darah semua ok,bukan saspek denggi...kna tahan kad wad 3 ari..tp makin lama mkin terok...sudahnye doc amik keputusan untk xtray asben...itu pon sebab badan asben da kuning,mata kuning,x bley brnapas normal kna guna oksigen...aku da mula geram,dr dtg hospital boley bangun sndri ke toilet,akhirnye kencing atas katil jek...
bl da xtray baru le dpt kesan paru2 de jangkitan kuman...sudahnye hantar ke hospital ipoh..katanye kat sana ada pakar kmudahn bnyk...ooohhhh....mmng tensen masa tu brcampur sedey..
smpai hospital,asben x ckp ape...badannye lemah sgt..asben pon kena pkai pampers..da xbley bangun...muka da bengkak,mata kuning,badan kuning...mmng sian sgt tngok dier masa tu...
esoknye...aku dtg lewat coz ari prtama prsekolahn ank...kena selesaikn dl ank2... bl aku pegi tengok asbe,upernye asben aku da x sedar....masa tu hanaya ALLAH je yg tahu betapa luluhnye hati aku....doc dan nurse brtungkus lumus untk selamatkan nyawa suami aku...smpaikan satu ketika itu,pernafasan asben aku trhenti.doc panggil aku,doc ckp peunomia asben aku tahap kritikal brcampur plak paru2 berair...doc trpaksa buang air dlm badan bab air da trlebih bab tu mukanye bengkak...yg kuning tu,kuman da merebak ke hati dan darah...doc suh aku brsedia dan panggil waris,adik bradik suma dtg...ya Allah masa tu aku tringat kat ank2... ank2 aku kecik lg msh perlukan seorg ayah...aku pasrah masa tu.syukor allah mendengar doaku, pernafasannye kembali normal...
dari saat waktu minit hari aku mengharapkn berita yg baek dr doc.4 ari asben aku x sedarkn diri...hari 5 asben aku da mnunjukn respon...law pon aku hanya boleh melihat asben dari luar bilik..tngok melalui cermin shja...aku x dpt belai,x dpt brckp..hnye boley ckp sorang diri jek kat cermin biliknye...asben kena kuarentin coz tkot jngkitan kuman...
sehari demi sehari asben kembali pulih,stelah 12 ari d hospital...doc ckp asben sy jenis yg kuat semangat,asben kuat melawan pnyakit...stengah tu efek buah pinggang @ pon meninggal...aku brsyukur pd yg esa...tp sbulan jgk le asben mcm x berapa ingat coz kesan ubat yg kuat...
doc ckp kumannye mmng lama da ada lam badannye...asben plak jenis perokok,suka dgn burung.bulu burung..ye la d besarkn d kampung bnyk trdedah ngn aktiviti kampung....da tu paru2 brair plak asben suka mnyelam,ikot kwn tembak ikan.da tu brujan...naek moto x pkai baju ujan, x pkai jaket...tidor mlm x pakai baju..mandi mlm kurang,jarang2 la...itu lah salah 1 puncanye...tp skrang asben aku da berhenti merokok...hihi...prkara yg trbaekkk la coz dl suruh berhenti ssh sgt.da sakit baru nk beringat...
Page: [1] 2
View full: Punca2 paru2 berair