radzliana posted on 24-8-2009 11:43 AM

GULAI DARAT PANTAI TIMUR

Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 27-8-2009 13:20

salam..saya baru kt cni...kawen ngan org klate...tetiba huby suh masak gulai darat...agak kompius laa....ada tak kt cni ore klate yg blh explain n kalo leh bg resepi yg ada...:pompom:

karis_kareena posted on 24-8-2009 12:00 PM

camana ya...saya pun bukan org kelate cuma study kt sini.....hampir tiap pagi mkn nasik berlauk kt warung dgn gulai ikan darat & ulam timun...bestnya...
tapi resipi tu tak tau pulak...cuma konfem kena guna kunyit & lengkuas sbb penah jumpa 2 bhn ni yg dia blender tak brape hancur...

kamar22 posted on 24-8-2009 12:23 PM

saya kdg2 guna rempah khas, rempah gulai darat je. sng..mcm buat kari jgk..

kamar22 posted on 24-8-2009 12:24 PM

copy dri resepi kak hanieliza


DAGING GULAI KAWAH

Bahan
500gm daging lembu
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang
2 keping asam keping
minyak
garam

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE
1 s/b rempah masak gulai cap ROSE
7 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas

Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
6. Bila mendideh masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.

kamar22 posted on 24-8-2009 12:36 PM

Gulai Darat Ikan

Bahan2:

4 ekor ikan kembung di potong dua
(boleh juga guna ikan tenggiri atau ikan tongkol..tapi kalau ikan tongkol kenala rebus dulu dengan asam keping hingga masak


Bahan untuk di mesin:
1 biji bawang bombay atau 5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 tangkai cili kering ( direndam dgn air panas hingga kembang)


1/2 inci kengkuas, di hiris
1 sudu besar rempah gulai darat
2 cawan santan
garam secukup rasa
1 sudu besar gula melaka atau gula perang atau gula pasir biasa pon boleh.
1 keping asam keping
1 sudu kecil serbuk kunyit

sayur2:
timun, di potong2 setebal 1 inci
2,3 biji cili hijau
(boleh juga masukkan kacang panjang yg di potong2)


Cara2:
- kesemua bahan2 ke dalam periuk, kecuali ikan
- biarkan ia mendidih di atas api yg kecil
- apabila sudah mendidih. masukkan ikan
- apabila ikan sudah masak tutup api dan boleh la di hidang dengan nasi putih.

seroja1 posted on 24-8-2009 03:02 PM

saya punyer resepi simple jerk...

ikan kembung atau ikan aya (kalo ikan aya rebus dulu ngan asam dan garam)
- santan pekat
-2-3 keping asam keping
- timun dipotong empat segi tepat/ boleh ditular ngan kacang panjang
-3-4 biji cili hijau

bahan kisar..
-5 ulas bawang merah
-3 ulas bawang putih
-6-7 tangkai cili kering
-1/2 inci lengkuas
-sedikit kunyit hidup


masukkan kesemua bahan dalam periuk kecuali ikan dan sayur... bila nampak mendidih masukkan ikan.. sesuaikan garam dan perisa... dah nak masak baru masukkan sayur ngan cili....

sedap dimakan ngan sambal belacan.... kalo tukar ikan ngan udang atau siput [un sedap gak... cuma lengkuas tuh kena agak2.. sebab kalo terlebih atau terkurang memang tak sedap....

kodokemas posted on 24-8-2009 04:15 PM

pic takde ke

radzliana posted on 25-8-2009 08:32 AM

Post Last Edit by radzliana at 25-8-2009 08:34

tanx kawan2....sy dah try dah buat gulai ikan mlm td juz guna resepi simple REVOLUTIONER...kompem jadik..hubby ku tambah nasi 2 kali...hahahha...katanya xyah makan kt kdai lagik dah...kembang semangkukkk laaa hambee;P..tp silapnye x amik pic la smlm...x sempat dah disambar oleh insan kelaparan...:lol:
so kpd kwn2 lain yg nk mencuba...juz ikut jek resepi di atas...kompem menjadi!

naiz posted on 25-8-2009 01:00 PM

http://naizworld.blogspot.com/search/label/gulai%20ike%20ayo

kat sini ada gambar. memang sodap. suke sesangat. sonang membuatnye.

seroja1 posted on 25-8-2009 03:41 PM

Post Last Edit by radzliana at 25-8-2009 08:34

tanx kawan2....sy dah try dah buat gulai ikan mlm td juz guna resepi simple REVOLUTIONER...kompem jadik..hubby ku tambah nasi 2 kali...hahahha...katan ...
radzliana Post at 25-8-2009 08:32 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

adakah revolutioner itu adalah aku.. hehehehehe.. actualy resepi nih memang sedap.. masak pun senang... kalo ikan memang sedap.. tapi kalo ayam.. aku lebih suka masak lemak cili api biasa..... minggu lepas masa gi pasar borong.. beli ikan bayan.. ala... ikan yang kaler hijau terang tuh.. masak gulai "kunyit kuas" nih... hubby ngan anak2 makan bertambah tambah.. sedap katanya.... aku lak time makan suka makan cili yang dalam gulai tuh.. baru rasa kaw....

radzliana posted on 26-8-2009 03:09 PM

10# seroja1

cmf_marshmallow posted on 26-8-2009 03:41 PM

saya punya resipi simple macam seroja1 tp tambahkan ketumbar :loveliness:

radzliana posted on 27-8-2009 11:35 AM

mcm2 cara pon boleh kan...mana lagik tempat yg saya boleh cari resepi2 kelantan ni ek?
ada sape2 leh tlg?

seroja1 posted on 27-8-2009 01:12 PM

Post Last Edit by seroja1 at 27-8-2009 13:15

semalam buat gulai kunyit kuas nih.. pastuh lawan ngan solok lada.. nyum nyum.... tengok hubby makan bertambah tambah... solok lada aku senang dan simple gak..

cili hijau belah tengah buang biji.. (kalu kat klate guna cili putih. kat kl nih susah nak jumpa cili tu)..

lada hitam..
halia
bawang merah
isi ikan..
kelapa parut (kalo beli pilih kelapa yang muda sikit)
santan..

tumbuk lada hitam, halia dan bawang merah.. bila dah lumat masukkan isi ikan.. pastuh masukkan kelapa parut.. kalo nak sedap atau terlebih rajin.. letak sikit kerisik untuk wangi.. kalo malas tak letak pun takper.. saper yang suka serai leh letak serai dalam bahan tumbuk.. tapi aku suka yang tak letak serai.. jadi aku tak letak ler.. kuantiti bahan ikut pada kuantiti ikan.. agak agak ler eh.. sebab aku main taram jerk... bila ramuan sumer dah sebati.. sesuaikan rasa garam dan gula sikit... gula jangan taruk banyak nanti manis leting.. tak sedap... okey bila dah siap sumer.. masukkan dalam belahan lada.. buat gemuk gemuk baru best... pastuh letak dalam periuk.. tuangkan santan sikit.. sikit jerk jangan banyak.. kalo letak banyak tu nak menggulai namanyer..  separuh orang dia kukus.. tapi aku suka guna masak ngan sedikit santan.. baru berlemak rasanye.. masa nak didhkan tuh letakkan sikit asam gelugur... then panaskan api.. agak agak santan kering leh lah tutup api tuh...... boleh angkat dan hidang.. memang sedap....

DoBBE posted on 28-8-2009 09:53 AM

kiranya mcm kari biasa la ye gulai darat ni..tp selalu mkn kt kdai klantan mesti kari dia rasa mnis2 cket..

tembamgirl09 posted on 1-9-2009 11:44 AM

saya punyer resepi simple jerk...

ikan kembung atau ikan aya (kalo ikan aya rebus dulu ngan asam dan garam)
- santan pekat
-2-3 keping asam keping
- timun dipotong empat segi tepat/ boleh ditula ...
seroja1 Post at 24-8-2009 15:02 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
saya saja je try resepi nih..tak sangka lak sedap! 2 hari emak req masak gulai nih hohohoho..thanks pada pemberi resepi hikhik

Sunor posted on 2-9-2009 04:12 PM

masak kari kat sini mmg rasa kari....ni gulai darat tak de rasa kari, rasa rempahnya yg sedap.  Goreng pulak ikan kering/masin...ermmm sedapnya.

cikwawi posted on 2-9-2009 05:19 PM

saya punyer resepi simple jerk...

ikan kembung atau ikan aya (kalo ikan aya rebus dulu ngan asam dan garam)
- santan pekat
-2-3 keping asam keping
- timun dipotong empat segi tepat/ boleh ditula ...
seroja1 Post at 24-8-2009 15:02 http://eforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

ooo... nila resepi gulai darat ye..

my makcik (org kelate) pernah masak ayam masak gulai.. mmg sedap.. kumintak resepi dia kata senang je,,,  tapi ku tak ingat..
ingat ke tadi tuan tanah cam mintak resepi gulai bubuh kari ke... hahahhaha

Kacip_Fatimah posted on 2-9-2009 09:34 PM

Salam,
saya nak tanya nie..
saya bukanlah penggemar ikan tongkol pun..
tapi nk tau la..ikan nie asal nk masak je mesti rebus dulu dgn asam keping dan garam ke?
bukan utk gulai je, makna nya apa2 jenis masakan pun mesti kena rebus dulu ehh?
bukan apa, baru2 nie dlm minggu lepas saya teringin nk wat tongkol masak cabai..
jadiknya, sebelum nk goreng tu saya rebus sekejap dgn asam keping + garam..
agak-agak mendidih saya tutup api then sejukkan baru goreng..
pastu baru siapkan tumisan utk cabainya pulak..
itu yg nk tanya tu..btoi ke kaedah saya nie..hehehe..
chup!! lupa nk habaq..resultnya isi ikan tu lembuttttt laa..
ker sbb kena rebus dia jadi lembut? walaupun dah digoreng dan dicabaikan?

seroja1 posted on 3-9-2009 11:01 AM

ikan tongkol nih isi nyer keras dan sedikit tawar.. kalo kita rebus ngan garam dan asam.. ikan tongkol ni baru terasa dia nyer kick.. isinyer dah ada rasa dan takler tawar heber... selalu kalo belah pantai timur.. ikan tongkol akan direbus dulu baru di masak ngan citarasa sendiri.. sebab kalo terus masak jer.. mesti kurang power rasanyer... sama gak kalo ikan tongkol nih buat masak singgang... kalao simpan semalaman lagi best.. terasa asam, masin nyer sampai ke isi ikan.. tapi kalo malas nak buat keje remeh.. pilihlah ikan aya hitam.... sebab isi ikan aya hitam nih lembut berbanding ikan aya kuit.. nak kenal aya hitam.. dia nyer insang panjang dari yang biasa dan kaler nyer lebih hitam......

ikan singgang resepi aku...

ikan aya... boleh ditukar ngan ikan tenggiri, kembung..
5 ulas bawang merah di mayang
3 ulas bawang putih di mayang
1 inci lengkuas di hiris nipis
4-5 hirisan kunyit
sedikit belacan
2-3 keping asam gelugur
6-7 biji cili api
garam secukup rasa

rebus jer sumer bahan kecuali lada hingga mendidih... lepas mendidih masukkan cili api sebiji sebiji... suaikan rasa garam.. kalo nak letak bendi pun sedap gak..  masa nak makan tuh.. cili api kasi lenyek dulu.. baru ler kick....

ninoZ posted on 3-9-2009 01:48 PM

aii..cacamerba dah thread nih :D

amadeus posted on 3-9-2009 03:33 PM

20# seroja1

seroja1..gulai darat daging pun sama ke caranya? tq! :)

seroja1 posted on 4-9-2009 09:49 AM

22# amadeus

gulai darat daging lain sket... selalu kalo gulai darat daging kena guna rempah gulai darat... rempah tu lak kena tumis ngan bawang merah, bawang putih, cili, halia dan rempah 4 bradik (bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih).. pastuh baru masukkan ke dalam kuah.........

cikwawi posted on 6-9-2009 06:10 AM

yesterday dah buat gulai darat ikan kmbung untuk berbuka... hubby kata okey, cuma kuah tu kurang pekat.. hehehhehe... boleh improved lagi rasanya tu....

kelip2_07 posted on 6-9-2009 08:11 PM

rempah gulai darat nie byk dijual kt klantan..dorang jual timbang..
Page: [1] 2
View full: GULAI DARAT PANTAI TIMUR