kevler posted on 25-8-2009 09:55 AM

Mcm mana nak elak bayi kuning selepas lahir

aku kerap kali dgr pasal bayi kuning lepas je lahir..kwn2, ada tak tips camne nak elak bayi jadi kuning sebelum ataupun selepas dia beranak...al maklumlah, aku ni takde pengalaman lagik..so aku harap kwn2 lam forum ni bole membantu kan..:):):)

atiash3 posted on 25-8-2009 09:58 AM

1# kevler


seelok cari susu kambing fresh.baby 2 lahir jer. bg dalam sesudu atau 2 sudu susu kambing...(lps azan atau qamat ler...)aku buat camtu dulu, insyallah 2 2 anak2 aku xkena demam kuning...

klu orang india, baby 2 dijemur sampai kul 10pg.lps kul 10 xblh.sbb akan merosakkan kulit...sblum jemur, lumur baby 2 dgn minyak, tutup mata baby 2...

mamapea posted on 25-8-2009 10:04 AM

baby aku pun kena kuning...hari ni dh 27 hari baby aku kuning...jap g nak bw g klinik ambik darah lg...kuning dia turun hari2 tp lmbt sgt...baby aku kuning doktor ckp punca forceps...

nonies posted on 25-8-2009 10:05 AM

ni kwn aku ckp la..
sbb kakak dia pernah jd pengasuh utk anak mat saleh ni la..
dia tgk mat saleh tu bg 2-3 titik air dr buah anggur hitam..
pastu kakak dia ni try la kan anak buah dia..
mmg mase tu kuning teruk..
lepas bg 2-3 titik buah anggur hitam tu esoknye terus elok..
mmg dia kata mat salleh ni ubat anak diorang cara camni..
korang try la..
mane la tau mujarab ker..
cuma kita tambah la selawat ke atas nabi mase buat tu ker..
mudah2an jadik..
klu sape2 yg dah try bgtau le ek..
:)

tenteng posted on 25-8-2009 10:08 AM

ada org bagi petua nie kat saya dulu..tp x sempat nak praktikkan sbb dah beranak dah masa tu..tp kaka yg bagi petua tu cakap, alhamdulillah.. menjadi kat anak2 dia..
petuanya..masa peknen, makan kacang kuda ..hari2 pun x pe.. biasa makan kacang kuda rebus la...tryla..mana tau kot bkesan...

roses_cute2002 posted on 25-8-2009 10:10 AM

info berguna ni..hehe maklumlah i tgh pregnant ni.. so info ni leh jd panduan gak pas bersalin karang..cuma aku terbaca Dr. kata punca bayi demam kuning adalah amalan pemakanan ibu iaitu makan halia...

tenteng posted on 25-8-2009 10:15 AM

mmm..halia ek..tp saya dulu mana ada makan halia...halia saya gunakan kalau masak kari, sup, pastu sambal...blender ngan cili bawang...tp anak saya kena prolong jaundice..sbln asik dok amik darah jek...

kevler posted on 25-8-2009 10:23 AM

4# nonies


buah anggur hitam yg mane ek? kalau yg seakan0-akan kaler maroon tu?

alphawolf posted on 25-8-2009 10:28 AM

Kuning sebab serum bilirubin meningkat dalam darah. Banyak sebab jadi kuning tapi aku tak rasa sebab makan halia.....heheh.

Cara nak elak dia...cuba la macam yang kat atas tu....aku tak tau la efektif ke tak, lagipun tak semua budak kuning.

Kalau dah kuning tu biasanya buat phototherapy jer...tu yang orang India pi jemur baby tu.

mamapea, lamanya tak turun?

LiliSam posted on 25-8-2009 10:35 AM

org kata ada sbb pemakanan ibu ms peknen..cth nya mcm byk mkanan asam/jeruk mcm tu..

pbw2775 posted on 25-8-2009 11:05 AM

a'a btul tuh.. kadang2 sbb permakanan ibu time peknen..
tp semua yg member kita cakap di atas nie btul belaka..
tp ingat!! time kuning jaga anak tuh elok2
takut melarat

ilham_ryana posted on 25-8-2009 11:11 AM

ada satu bidan kasitau kt aku...
dia ckp hasil dr bahan makeup ibu2 tu.
dia suh kurangkan makeup2 time ngandung.
aku pun x tau betul ke tak.

arriesya posted on 25-8-2009 11:52 AM

satu lagi. petua.. lepas jek bersalin .. kalo bersalin normal laa cecepat bagi susu badan... try bagi selalu.. kejut baby bagi...sua jek kat mulut dier.. insya allah.. tak kuning.. sya buat kat baby sya( sya bersalin mac ari tu) alhamdulillah.. tak de kuning atau demam...( sedangkan dier dah nak hampir lemas masa proses bersalin tu lama sgt..)

nonies posted on 25-8-2009 12:00 PM

Post Last Edit by nonies at 25-8-2009 12:04

8# kevler

rasenye yg color maroon tu bulat kan..
ade lg satu anggur hitam yg bujur sket tu..
mmg color dia hitam..atau yg senang yg xde biji tu..
kat carrefour or jusco byk..

nurmarsya posted on 25-8-2009 03:42 PM

org kata la kan..

1) bg air sengkuang cina
2) bagi anggur hitam
3) sapu daun lidah buaya kt dahi baby
4) mandi daun belimbing buluh / daun kucai / daun inai

nonies posted on 28-8-2009 04:36 PM

kevler..
baby u dah ok ker..
klu dah ok..
inform la kat kitorang ape cara yg u buat utk anak u sembuh..

kevler posted on 28-8-2009 05:27 PM

nonies, aku takde pengalaman lagik..sebab tu aku minta pendapat..:)

arinieva posted on 28-8-2009 05:43 PM

13# arriesya


iye betul sokong arriesya (name ank kite arissa). susu ibu adalah antibodi yg terbaik. ms my doter kene kuning dia de tny my blood type so me kate O+. doc tu kate klu ibu O blood type baby tu kemungkinan besar akn kene jaundice tp x tau la lame mane. ms my doter kene tu bg susu bdn jek. what eva sengkuang ke kundur ke hape x jln. just my milk. 1 hari dh turun kuning dia

deba posted on 28-8-2009 11:49 PM

boleh ke kuning ni dielakkan sepenuhnya...
hm ade yang kata plak sume baby yang lahir akan ada kuning cuma tahap dia tinggi atau rendah dan lama atau sekejap..dunno la kan.

just my 2 cents..

norulle posted on 2-9-2009 01:22 PM

makan halia ku memang favorite...semua masakan letak halia time preggy.sedap woooo..lepas tu angin keluar...so xbetul la makana halia kena kuning

make up pulak,ku memang suka make up..x jugak kuning anak ku..

makan je ape nak,yang penting berkhasiat buat si manja tu

petua yang ku tahu kasi susu pada baby cukup time..setiap 2 jam..walaupun dia tido kena kejut......pujuk kalau xmo bangun paksa la..jangan biar dia tak minum...klau ade masalah susu xde bagi jugak susu fm..nak buat macamana..ku dulu xde susu.ku biar je baby gayut...ku bagi dia susu fm.semingu pastu baru ade susu..anak ku x kena kuning.

so sekarang dia xmeragam walaupun lapar,sakit,mengantuk..baik je dia...makan minum ku bagi ikut time...

cuba la try masa baby lahir kasi dia susu 2jam sekali...bila dah besar 3jam sekali la

yachiru posted on 2-9-2009 03:29 PM

salam..
sy new lagi..join sbb nak + info..sbb skang tgh pegnant 1st baby gak..
psl kuning ni..bleh gak ar sy kongsi2..sbb kakak2 sy sume dah beranak pinak..so diorg byk share2 info kt sy..
so seronok plak nak share kat sini..mane tau bleh tambah2 lg..
first diorg pesan..mase tgh pegnan lg dah kene jg..don mkn mknn dlm tin cam ikan sadin cth nyer sbb pengawet nyer tak bek utk baby specially psl kuning menguning nih..de plak ckp susu soya yg bkn home made nye jgn amalkn selalu..sbb certain kacang soya yg digunakan..bkn pure cos ade yg kene ubah gen (correct me if im wrong)..
mase dah kuar baby plak..try bg sebyk mungkin mom milk..specially br2 lahir..(klu masih ade kudrat lg..sbb org kata after deliver bdn penat sgt)..org kata susu ibu yg pertama tuh antibodi yg terbaik utk baby..
klu dah terkena kuning plak..org kata bg susu kamben..(kakak ipar sy penah try..tp tak lah berkesan sgt)..paling baik is mom milk jugak..tp klu dah teruk sgt.....terpakse masuk wad n jemur bwh lampu biru...abg sy menitik air mata sbb tak smpai hati tgk baby gurl dia naked (just pakai pampers je) dok bwh lampu biru tu..sian sgt..kesan tak elok dok bwh lampu biru tuh is kulit baby jadi gelap sket..so ikhtibar nyer..sy cuba berusaha jg mkn elok2 sbb tak nak baby sy jd mcm tuh..lebih2 lg blood sy O+..

mek_ja posted on 3-9-2009 09:22 AM

boleh ke kuning ni dielakkan sepenuhnya...
hm ade yang kata plak sume baby yang lahir akan ada kuning cuma tahap dia tinggi atau rendah dan lama atau sekejap..dunno la kan.

just my 2 cents..
deba Post at 28-8-2009 23:49 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

hmm tak jugak kot
ank aku dua-dua bradik tak kena kuning..alhamdulillah ..
yg sulong kat ampang puteri stay 3days 2 night...before diascharge paed cek lg skali kot2 ada kuning punn takde..
yg 2nd bersalin kat GH...punn takde kuning...

biasanya lps je baby lahir...aku mmg kerap bg susu kat baby...walau tdo mcm lama mana pun mesti aku suakan tetek aku kat dia..masa kat ampang puteri jarang ank duduk kat nurseri..aku mintak baby dok ngan aku..senang nak bg nyusu...mls asyik2 nak jln ke nurseri tuh..
yg 2nd pun sama...kat GH lagi le ank mmg kena dok seblah...

sbb nurse2 kata lg byk kita bg susu..lg kerap baby kluarkan najisnya yg warna hitam tuh..

dan bila blk rumah pulak...aku jemur baby bawah cahaya matahari..before kol 10 la...klu dah lebih kol 10 tu dah panas penyakit
aku buat je mcm tu sampai le ank berusia 2 minggu...

ini dr exp aku le...org lain tak tahu le camna caranya

Hana posted on 3-9-2009 06:07 PM

ini, mak mertua aku buat kat anak aku. aku tgk ajekk..

1. jemurkan anak.
2. kasi minum air madu.
3. mandi kan dgn "apatah" - beli dari kedai ubat cina.

nurse (home care service) lak ckp, setiap 2 jam, kasi susu. kalau baby tdo (mmg baby kuat tdo), kena kejutkan dia kasi susu.

susu badan ibu, mmg bagus. tapi, utk kes aku...aiyo..bukan senang rupanye nak breastfeed rupanye. aku takleh direct. aku kena pam, letak dlm botol. anak tak reti nak hisap dari breast.  pastu, susu badan siket. sehari, leh dpt SEKALI ajek 2 or 3 oz. itu pun jarang leh dpt 3 oz.
byknye masalah aku nie..:geram:

feeza81 posted on 3-9-2009 11:14 PM

aku ada cara camner nak elak bb kuning lps lahir..
alhamdulillah bb aku tak kuning.. sekarang ni bb aku baru 8 hari after czer..
start kandunga 7 bulan boleh amalkan minum susu igc susu kambing biodex..
minum susu ni sampai bersalin.. dah bersalin pun kena continue gak.. tambah2 klu BF..
aku since pas bersalin memang tak BF.. Sbb susu kurang.. jadi bg susu enfalac jer kat bb..
sian bb aku.. alhamdulillah bb still tak kuning..
akak aku yg suruh minum susu ni  sbb masa dia pregnan pun dia amallkn minum susu ni..
bb dia pun tak kuning.. jadi cubalah..:D

biemamat posted on 4-9-2009 12:07 AM

kalau bagi susu kambing tu pernahlah dengar....tapi susu kambing macam hamis jer...tapi ibu yang kena minum.....buat apa sahaja asal anak tak kena jaundice....tapi yang penting kalau baby kuning kena bagi minum susu selalu....dan pastikan setiap 2 jam kejutkan dia dari tidur....jangan bagi tidur memanjang jer, risau nanti bilirubin naik ke otak...boleh jadi kernicterus pulak.....
Page: [1] 2 3
View full: Mcm mana nak elak bayi kuning selepas lahir