sitisitu25 posted on 3-9-2009 01:56 PM

Prosedur membuat surat beranak anak.

Salam,

Just ingin meminta tunjuk ajar dari mereka2 yang berpengalaman. Apakah prosedur untuk membuat surat beranak utk baby selepas mereka dilahirkan ye? care to share?

kuzaime posted on 3-9-2009 02:09 PM

Salam..kalo ikut pengalaman me yg dah 2 kali beranak nih..b4 kita daftar kluar dr spital, mmg nurse akan bg borang pendaftaran kelahiran..nnti kita just isi n bawak ke mana2 cawangan JPN yg berdekatan..surat beranak akan siap pd hari yg sama n mykid pulak akan siap dlm masa sebulan kalo x silap..

sitisitu25 posted on 3-9-2009 02:12 PM

Salam,

Nak kena bawa apa2 dokumen sokongan ke? e.g. surat nikah, kad pengenalan dll semasa ke JPN tu?

leziahus posted on 3-9-2009 02:15 PM

3# sitisitu25

dokumen2 tu wajib kena bawa dan klu blh fotostat skali

sitisitu25 posted on 3-9-2009 02:17 PM

4# leziahus
Salam,

Boleh senaraikan tak semua dokumen yang diperlukan tu?atau ada websitenya?

dinihari posted on 3-9-2009 02:19 PM

Salam,

Nak kena bawa apa2 dokumen sokongan ke? e.g. surat nikah, kad pengenalan dll semasa ke JPN tu?
sitisitu25 Post at 3-9-2009 14:12 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


mengikut pengalaman Dini yg dah 3 org anak nie.....selepas bersalin...pihak hospital akan bagi satu borang untuk diisi semasa nak buat surat beranak.....so...bila kita isi tu....kita pi pejabat pendaftaran berserta dgn supporting dokumen yang lain.....selalunya telah disenaraikan dalam borang tu....antaranya seperti....kad pengenalan mak ayah....sijil nikah.....kad klinik rawatan (sepanjang kehamilan- sebab staff pej pendaftaran akan tgk kad klinik yang kita selalu buat check up tu) and sekali dengan borang pengesahan dari hospital yg kita bersalin tu (dalam borang tu ada tertulis butir2 lengkap siap dgn nama doktor sekali)

Surat beranak akan siap serta merta.....and dia akan bagi slip untuk ambik MyKid...selalu nya dalam tempoh sebulan selepas surat beranak dikeluarkan......masa nak ambik MyKid nie....kiter kena bawa Slip MyKid tu..surat beranak baby dan kad pengenalan mak/ayah.....

dinihari posted on 3-9-2009 02:23 PM

nah ni...Dini copy dari website www.jpn.gov.my

PENDAFTARAN BIASA

Apakah syarat untuk saya mendaftar kelahiran biasa?

Anda perlu mendaftar kelahiran dalam tempoh 14 hari dari tarikh kelahiran dan kanak-kanak tersebut dilahirkan di Malaysia. Anda juga perlu mengisi Borang JPN.LM01 dengan lengkap dan disertakan dengan dokumen sokongan (asal dan salinan).

Apakah prosedur yang perlu saya lakukan untuk mendaftar kelahiran (daftar biasa kelahiran )?



Anda dikehendaki datang ke kaunter JPN dan membawa dokumen sokongan (asal dan salinan) iaitu:

Kad Pengenalan/ Dokumen Pengenalan diri Ibu dan Bapa kandung

Dokumen bukti kelahiran

a) Kad/Buku Pemeriksaan Ibu

b) Surat Pengesahan Kelahiran dari hospital/ klinik

Sijil Perkahwinan/ Surat Nikah Ibubapa yang sah

Kad Pengenalan/ Dokumen Pengenalan diri pemaklum (jika pemaklum bukan ibu atau bapa kandung)

Berapakah bayaran yang perlu dilakukan?

Bayaran permohonan adalah percuma.

moi121 posted on 3-9-2009 04:20 PM

cukup lengkap maklumat dini
tq
tq

sitisitu25 posted on 3-9-2009 04:25 PM

alamak..surat beranak my hubby hilang..tggl yg aku nyer jek :(..surat nikah ade la..buku merah pun tak update since pegi check up private..doc tu asik tulis dlm rekod dia je..dlm buku merah aku last update pun ms perut 4-5bulan :P..ne way, thanks for the info :)

Hana posted on 3-9-2009 04:54 PM

buku merah tu, derang nak muka depan buku ajer. bukan isi2 dlm tu.

tapi, heran ler. nape nak buku pemeriksaan ibu ek?
kalau gi checkups kat private, bukannye ada pun buku pemeriksaan tu.
private selalu ada kad appointment ajek.

sitisitu25 posted on 3-9-2009 05:00 PM

10# Hana

kalau kes check up private..derang nk surat pengesahan doc ke?

Hana posted on 3-9-2009 05:57 PM

itu tak tahu la.
sbb hana ada buku merah jugak.
cumanye bila kandungan 7.5 bulan ke atas, buat checkups kat private. buku merah tak update dah.

sitisitu25 posted on 3-9-2009 08:58 PM

12# Hana

hmm..rs tak pe kot..yg penting IC hubby and wife and surat nikah..tatau la camne kalau tak ckup doc..aku confirm2 la surat beranak my hubby dah takde..kalau derang nk jugak, aku nk bg sekali sijil benti sekolah, sijil SPM, diploma, degree bla bla bla..br puas hati derang kot :P

idadzira posted on 4-9-2009 10:32 AM

surat beranak  mak ayah tak perlu ler. Yang perlu salinan IC mak ayah, Sijil nikah, hospital akan sediakan surat yang diperlukan - bukti rawatan dan bersalin kat hospital tu. Isi je borang bawa ker JPN.

LiliSam posted on 4-9-2009 10:37 AM

NNT bila discharges dr spital..misi akan bg senarai semua tu..dun worry.aku dulu pun tak tau ape ape..ms kluar spital tu spital bg list yg perlu utk wat surat branak

dinihari posted on 4-9-2009 10:57 AM

Post Last Edit by dinihari at 4-9-2009 10:58

10# Hana  

kalau kes check up private..derang nk surat pengesahan doc ke?
sitisitu25 Post at 3-9-2009 17:00 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif


macam Dini dulu bawa appoitment card la yg kiter selalu bawa kalau buat check up........org pej pendaftaran akan tengok dan belek2 kad appoitment tu.....

Surat pengesahan tu maksud nya.......mcm borang di mana hospital yang tempat kita bersalin tu akan bagi....dalam borang tu ada detail pasal doktor yang terlibat masa kita bersalin....itu dikira surat pengesahan la....maknanya sebagai bukti yang kita memang bersalin kat hospital tersebut.......

Mcm Dini bersalin kat Subang Jaya Medical Centre.....memang ada satu borang pengesahan doktor ...ini nurse akan bagi masa kita kat wad lagi beserta dengan borang JPN untuk pendaftaran kelahiran dan sekali buat surat beranak...

sitisitu25 posted on 4-9-2009 11:14 AM

16# dinihari huhu..okeh2..thanks for the info..lega la surat beranak bapaknyer tak yah :P

LiliSam posted on 4-9-2009 11:26 AM

ic ayahnya ilang ke...lom siap gik ic baru ye...ssh nya idup kalau takde ic...hehe

dinihari posted on 4-9-2009 11:55 AM

16# dinihari  huhu..okeh2..thanks for the info..lega la surat beranak bapaknyer tak yah :P
sitisitu25 Post at 4-9-2009 11:14 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

u r welcome...anytime.....sharing is caring maa.....hehehe:D
Page: [1]
View full: Prosedur membuat surat beranak anak.