caricari posted on 24-9-2009 06:53 PM

Ubat apa paling berkesan untuk jerawat, bekas2 jerawat dan lubang2 kat muka..?

Post Last Edit by caricari at 25-9-2009 00:04

Post Last Edit by caricari at 25-9-2009 00:04

utk kawan2 yg ada pengalaman dan pakar2 berkaitan... boleh tak bagi pendapat atau nasihat melalui pengalaman dan kepakaran ubat apa yang bagus untuk adik aku yang mudah sangat muka dia tumbuh jerawat...tapi buka jerawat batu...jerawat saiz biasa je kot...sampai berbekas dan ada lubang kat muka dia...nak kata dia rajin cuit jerawat tu guna tangan, tak la selalu aku nampak..tapi usaha dia mantap la nak cuba hilangkan jerawat dan lubang2 tu... :$

dia ada gi doktor skin care...tapi dah 2 doktor dia pi, dua2 bagi dia antibiotik...kena makan sampai 2 bulan pula tu...wajib ke makan antibiotik tu...tak bahaya ke...:L

ada tak bahan2 lain yang boleh digunakan...?

tq..

AHMADVW posted on 24-9-2009 07:16 PM

ubat antibiotik tu, doxymicin ? u blh try pkai bedak sejuk sblm nak tidur, or asah kulit kayu manis dgn blkg pasu kecik(unsur tanah liat) try cube dulu

ninja9 posted on 24-9-2009 08:55 PM

dulu aku ada jerawat...banyak ubat aku beli ...tapi mcm tak berkesan...lepas tu aku amal cuci muka dengan kerap guna pencuci muka sekitar 20 ringgit ...jenama tukar2...dan tak picit jerawat...terus ok..:D

nolya posted on 24-9-2009 09:05 PM

utk kawan2 yg ada pengalaman dan pakar2 berkaitan... boleh tak bagi pendapat atau nasihat melalui pengalaman dan kepakaran ubat apa yang bagus untuk adik aku yang mudha sangta muka dia tumbuh jerawat. ...
caricari Post at 24-9-2009 18:53 http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

Gunakan bahan yg ada gamat, ianya alami dan insya Allah, berkesan.

Nzikm posted on 24-9-2009 10:01 PM

sakit jumper je doktor....derang lebih tahu....jumper yg doktor
pakar kulit (dermatologists)....kalu dah doc suh makan
antibiotik tu makan je la.....nak query buat aper lagi....:shakehead3:

caricari posted on 25-9-2009 12:08 AM

sakit jumper je doktor....derang lebih tahu....jumper yg doktor
pakar kulit (dermatologists)....kalu dah doc suh makan
antibiotik tu makan je la.....nak query buat aper lagi....:shakehead3:
Nzikm Post at 24-9-2009 22:01 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

mesti la ada persoalan..bukan semua ubat-ubatan tu tak bagi kesan lain...
sebab dah jumpa derma tu le dia kena makan antibio...
tapi tak berkesan...for sure la nak bertanya kan kalo duit dah berhabis tapi kesannya tak mantap...

takper..biar la yg ada pengalaman or yg expert beri pendapat...at least boleh share knowledge...tak gitu...? ;)

victor_83 posted on 25-9-2009 12:32 AM

guna aloe vera product ....

helena_dzam posted on 25-9-2009 09:02 AM

Ya betul, guna aloe vera product...kalau jerawat tu dh masak
picit bg habis kuar nanah, darah sampai kering..basuhkan tempat jerawat
ngan air suam...dan apply krim aloe vera...insyaallah x ade parut jerawat
lg...

kalau rajin  amik jer pokok lidah buaya dan gunakan jel tu....

annken posted on 25-9-2009 10:24 AM



mesti la ada persoalan..bukan semua ubat-ubatan tu tak bagi kesan lain...
sebab dah jumpa derma tu le dia kena makan antibio...
tapi tak berkesan...for sure la nak bertanya kan kalo duit dah ber ...
caricari Post at 25-9-2009 00:08 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

Dalam soal jerawat...kamu dah cuba makan antibio..tetapi x memberi kesan dgn diri awk
so..sy bagi awk pendapat awk makan ubat utk cuci darah,,,manalah tahu kan dara awak kotor perlu cuci darah
kalau tak jg...awk kena rajin cuci muka...sambil picit jerawat yg dh cukup masak time cuci muka..
selapas tu awk letak cream kat jerawat...biarkan dia sampai kering..

annken posted on 25-9-2009 10:31 AM

Ya betul, guna aloe vera product...kalau jerawat tu dh masak
picit bg habis kuar nanah, darah sampai kering..basuhkan tempat jerawat
ngan air suam...dan apply krim aloe vera...insyaallah x ade parut ...
helena_dzam Post at 25-9-2009 09:02 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
oh ye ke...?
bagaimana pulak menghilangkan aroman yg ada pada hidung,dahi & dagu?
sebab masala ini ada pada diri saya...kat dahi tak berapa tapi yg mengeramkan saya
bahagian hidung yg banyak..?:(
apa kata kamu bagi saya pendapat capa bagai mana untuk mengurangkan?

Nzikm posted on 25-9-2009 10:43 AM

cuber try himalaya punyer produk.....100% natural....
ikut testimoni kat forum ni sumer ckp bagus...luper la plak
link maner satu....gi la kat search type himalaya....
Good Luck...:D

annken posted on 25-9-2009 11:10 AM

cuber try himalaya punyer produk.....100% natural....
ikut testimoni kat forum ni sumer ckp bagus...luper la plak
link maner satu....gi la kat search type himalaya....
Good Luck...:D
Nzikm Post at 25-9-2009 10:43 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
awk ada cuba ke produk himalaya...
memg b'kesan la...
dah lama saya nak cari cara bagaimana nak hilangkan..
tapi selain tu ada lg ke?:)

annken posted on 25-9-2009 01:07 PM

Ya betul, guna aloe vera product...kalau jerawat tu dh masak
picit bg habis kuar nanah, darah sampai kering..basuhkan tempat jerawat
ngan air suam...dan apply krim aloe vera...insyaallah x ade parut ...
helena_dzam Post at 25-9-2009 09:02 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

ye memg btl tu...dulu saya pun perna cuba jg...

annken posted on 25-9-2009 03:36 PM

Post Last Edit by caricari at 25-9-2009 00:04

Post Last Edit by caricari at 25-9-2009 00:04

utk kawan2 yg ada pengalaman dan pakar2 berkaitan... boleh tak bagi pendapat atau nasihat melalui pe ...
caricari Post at 24-9-2009 18:53 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
boleh awak kongsikan ape ubat selain itu

cmf_yIEn posted on 25-9-2009 11:50 PM

kalau untuk parut degil biasanya aku guna bio oil. murah je. banyak di jual di farmasi. berkesan...

caricari posted on 26-9-2009 08:45 AM

kalau untuk parut degil biasanya aku guna bio oil. murah je. banyak di jual di farmasi. berkesan...
cmf_yIEn Post at 25-9-2009 23:50 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


cap apa bio oil tu yien...? kesian adik aku muka dia banyak tul parut...and lubang2 :geram:

lavender_aqua posted on 11-10-2009 10:22 AM




cap apa bio oil tu yien...? kesian adik aku muka dia banyak tul parut...and lubang2 :geram:
caricari Post at 26-9-2009 08:45 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

bio oil tu mcm ni...
http://www.allcures.com/images/products/2853091.jpg
byk je jual kat guardian dgn watson...

jaja85 posted on 12-10-2009 09:53 AM

aku pun muke ade lubang2 gak n kdg2 naik gak 2 3 jerawat..aku pkai t3 mycin...elok gak la,....tp parut ade la...boi oil tu bleh ke pkai dekat muka?nak gak try sbb org byk ckp klu scar2 kat bdn leh ilang gune bio oill nie

jaja85 posted on 12-10-2009 09:53 AM

aku pun muke ade lubang2 gak n kdg2 naik gak 2 3 jerawat..aku pkai t3 mycin...elok gak la,....tp parut ade la...boi oil tu bleh ke pkai dekat muka?nak gak try sbb org byk ckp klu scar2 kat bdn leh ilang gune bio oill nie

jaja85 posted on 12-10-2009 09:53 AM

aku pun muke ade lubang2 gak n kdg2 naik gak 2 3 jerawat..aku pkai t3 mycin...elok gak la,....tp parut ade la...boi oil tu bleh ke pkai dekat muka?nak gak try sbb org byk ckp klu scar2 kat bdn leh ilang gune bio oill nie

jaja85 posted on 12-10-2009 09:54 AM

sorry2..terpost 3x..bengong la tenet neh..sorry2

rienafaiz posted on 12-10-2009 10:44 AM

aku ada bekas2 jerawat..tp x ketara sangat....
parut2 tu aku pakai neo-medro beli kat farmasi..rm40
pakai waktu siap lpas cuci muka... mmg berkesan...

kalau pncuci pakai sabun aid-acid aku lupa la eja cmna...
kotak putih..ha yg tu mmg berkesan...

kalau x nk kasi jerawat naik, makan ubat pil..aku beli kat doc jalan tar nie..
mmg berkesan sangat2.. makan sebelum mkn.

jaja85 posted on 12-10-2009 11:21 AM

22# rienafaiz wahhh..menarik2...yeke?neo tu kat farmasi amne leh dpt?pil tu amik kat clinic kulit ke?

rienafaiz posted on 12-10-2009 12:09 PM

jaja....  sabun tu kat farmasi ada... aid apa tah. lupa laa...kotak kat umah..
yang neo tu kat farmasi je ada. Neo medro botol dia 30ml je. warna putih dan dlm dia warna cm kuning2 skit

rienafaiz posted on 12-10-2009 12:14 PM

jaja....  sabun tu kat farmasi ada... aid apa tah. lupa laa...kotak kat umah..
yang neo tu kat farmasi je ada. Neo medro botol dia 30ml je. warna putih dan dlm dia warna cm kuning2 skit
Page: [1] 2
View full: Ubat apa paling berkesan untuk jerawat, bekas2 jerawat dan lubang2 kat muka..?