mazriena posted on 8-10-2009 01:33 PM

Tanam sayur dalam bekas atau pasu, yang sesuai dengan apartment

Salam semua....harap maaf kalu sudah ada thread ini...tapi saya dah try cari..rasanya xde lg.kalu ade merge je la ek...

Saya nk tanya pendapat smua...apa jenis sayur yang sesuai ditanam dalam pasu atau container...tapi dekat apartment la...maklum la kecil je kawasannya.

Saya ingat nak mencuba tanam....

1. kacang botol
2. potato
3. cili
4.lettuce...
5. kucai
6.pandan

boelh bagi pendapat dan pandangan juga? apa yer sayur yang sesuai dengan iklim kita ni di malaysia ni.

saya dah try tanam pokok pandan..tapi asyik mati je...dah 3 kali balik kampung ambil pokok pandan tetap fail....tolong bantu ye....

honeybee1802 posted on 22-7-2009 12:05 PM

Merged : Tanam pokok/sayur di pasu atau bekas

Post Last Edit by razifah at 15-4-2010 15:02

Korang takde ker contoh2 porch yg bersimen seme....takde tanah2 le kirenyer..seme pokok kene msk pasu ler nampaknyer?

cikna99 posted on 22-7-2009 03:01 PM

contoh...
susunkan pasu tinggi rendah aje...
http://i241.photobucket.com/albums/ff125/cikna99/DSCN1580.jpg

cikna99 posted on 22-7-2009 03:05 PM

http://i241.photobucket.com/albums/ff125/cikna99/DSCN1605.jpg

S_Anuar posted on 22-7-2009 05:16 PM

cikna menganas,

kekekekeke{:2_66:}

honeybee1802 posted on 23-7-2009 12:27 PM

3# cikna99
cikna...ado pix overall dak?

cikna99 posted on 23-7-2009 02:31 PM

4# S_Anuar
?? tak faham eden nie...menganas apo nyo?;P pasal rupa porch rmh cikna ke?

cikna99 posted on 23-7-2009 02:34 PM

5# honeybee1802
kat thread english garden sana ada..tp now ada sket sbyk berubah..tu gambo lama..
mungkin yg lain bole bg contoh kot..mcm porch en shaiful tu...;P

mazriena posted on 8-10-2009 01:36 PM

Di sini ada article mengenai penanaman chive dalam container....er nak tanye chive tu kucai ker..hehheh

Growing Chives

Chives can be grown from seed in very early spring. However they will need a warm soil temperature so this is not advisable in many countries. Typically Chives need to be germinated at a temperature of 21C (70F) and kept moist. It is certainly worth considering germinating the plants indoors in cooler climates then planting out. You may also consider planting them under a cloche. After at least four weeks the young shoots should be ready to be planted out.

The easiest way to cultivate chives is to dig up a good sized clump of them pull the mass of little bulbs apart and replant them. It is suggested that this should be done every 2-3 years.

Keep watered in dry weather. This plant is happiest when in full sun and moist. Chives seem to grow in ok in most soils, as many other plants they will prefer a soil which is high in organic matter and has a pH of 6 to 8.

Cut back if they are looking worse for wear, down to 2.5cm (1 inch) entourages new growth.

Container -The ideal size of container to grow chives indoors is 15-30cm wide x 15-25 cm deep or in old money 6-12 inches wide x 6-10 inches deep.  Over the winter month it is worth digging up any chives you have outside to put into containers this ensures a winter crop as they normally die back over the winter

Watch for greenfly on the base of the stems.

jika saya ade lagi article yang menarik saya akan tambah lagi....

mazriena posted on 8-10-2009 01:39 PM

jika betui kucai....boleh tanam dalam rumah kat dapur je kan? boleh ke guna seed dalam packet tu?

alfa168 posted on 8-10-2009 01:46 PM

setau saya la kan pokok kacang botol n potato nih jenis yg menjalar....kena pepandai buat pancangnya...silap haribulan menjalar ke sebelah lak.....yang biasa d tanam saya nampak...kucai, pandan, daun sop, pokok kari, halia, kunyit, tomato, cili,daun bawang, limau kasturi

mazriena posted on 8-10-2009 01:49 PM

4# alfa168

oh potato tu menjalar ke...kacang botol saya tau menjalar..sebelum dia pergi melawat sebelah umah...saya kerat dia pon ok kot...
tapi yang sedeynye pokok padan x menjadi la...
mana nak dapat benih daun sup tu ye... x terpikir lak pasal daun sop ni...tanam dalam pot letak dapur ok ke...ke nak cahaya matahari yang banyak??

rienafaiz posted on 8-10-2009 02:22 PM

kat umah saya ada pokok  betik, pandan, pegaga, ulam raja, daun kari, kunyit, daun limau, serai.... smua tanam kat kebun... kebun kecil jee...
senang idup  semua tu.. so kalau nk masak mmg x de masalah..

mazriena posted on 8-10-2009 05:00 PM

6# rienafaiz kalau ada tanah senang lah...tapi saya ni dok atas langit...heheh...apartment la katakan..space pon kecik je
yg berjaya bernaka pinak pokok herba like lidah buaya je...n ade satu lagi pokok bunga komboja cina...tp tak nak berbunga...heheheh

mazriena posted on 8-10-2009 05:08 PM

http://z.hubpages.com/u/1450486_f520.jpg

cantik tak...saya jumpa dalam web...yang ni herb org putih la...

alfa168 posted on 9-10-2009 09:53 AM

masriena, daun sop alfa ambik yang kite beli kat kedai tuh je...kan daun tu ada sekali ngan akar2nya...daunnya kite potong akarnya kite tanam le balik....Alhamdullillah hidup.....

mazriena posted on 10-10-2009 06:29 PM

9# alfa168

oh macam tu ker?

evy8 posted on 10-10-2009 07:51 PM

8# mazriena cantik la..ble buat eksperimen ni kat umah..hehehe

cdini posted on 11-10-2009 09:55 AM

yalah evy....
buat gantung jr cantik gak......

evy8 posted on 11-10-2009 01:11 PM

12# cdini aahhh...:D

penatpilih posted on 11-10-2009 06:10 PM

sy tak pernah buat tapi rasa2nya ulam ulaman seoerti pegaga,ulam raja sesuai kot..

penatpilih posted on 11-10-2009 06:15 PM

sy tak pernah buat tapi rasa2nya ulam ulaman seoerti pegaga,ulam raja sesuai kot..

alifinara posted on 12-10-2009 08:33 AM

Suatu ketika dahulu,

http://i103.photobucket.com/albums/m153/alifinara/bunga/pandnkr.jpg

http://i103.photobucket.com/albums/m153/alifinara/bunga/kunyit.jpg

http://i103.photobucket.com/albums/m153/alifinara/bunga/kari.jpg

http://i103.photobucket.com/albums/m153/alifinara/bunga/sadri.jpg

Masa tinggal di apartment EA2. Pokok sadri tu saya tanam dr batang berakar yg direndam.

mazriena posted on 12-10-2009 01:21 PM

wah menarik ni...pokok saderi ....rendam bg akar keluar....baguih nih...senang nk msak tomyam hahahah...wah pokok pandan tu menjadi ek...saya tanam tiga kali dah semua innalillah...tak tau le nk wat cam ne...dia cam  mati kering...padahal siram dah...:(

mazriena posted on 12-10-2009 01:22 PM

wah menarik ni...pokok saderi ....rendam bg akar keluar....baguih nih...senang nk msak tomyam hahahah...wah pokok pandan tu menjadi ek...saya tanam tiga kali dah semua innalillah...tak tau le nk wat cam ne...dia cam  mati kering...padahal siram dah...:(
Page: [1] 2 3 4
View full: Tanam sayur dalam bekas atau pasu, yang sesuai dengan apartment