princess_kunang posted on 11-10-2009 11:04 AM

2 Bulan X period

salam..

PK ni da lama x period..dekat 2 bulan lbh..last 2 weeks g klinik, doktor cek UPT, sah x pregnant..dia bagi ubat soh period..doktor kata paling lewat pas sminggu mesti period..kalau x, datang balik tukar ubat..ok..PK makan ubat..dlm sminggu tuh tanda2 nk period sume da ada..sakit pinggang, sakit breast, ni tambah satu lagi..asek rasa cam x larat..cam nk demam je..tapi period x mai2...jugak..da lebih sminggu ni..?
masa first day makan pil tu, terus rasa sengal kat ari2..cane ehh..patut ke PK g klinik mintak ubat lagi power..or sebab tanda nk period da ada..trus je tunggu period datang.

pearlsbutterfly posted on 12-10-2009 12:50 PM

saya pun baru semalam pergi klinik cek upt sebab dah delay 6 minggu.. doktor scan perut.. kosong.. dan dia kata selaput haid tebal sikit.. pastu buat urine test.. negatif gak..

dia bagi ubat turunkan period.. makan 3 kali sehari.. pastu dia bagi ubat diet.. untuk j/masa sebulan.. baru 2 kali saya makan ubat2 tu semua..

nak tengok la.. lepas makan ubat period tu.. berapa hari baru datang period tuh..

kzamam posted on 10-11-2009 04:06 PM

Dulu kzamam penah makan ubat tu..dlm 5 hari cam tu baru period kot..PK jgn bergantung dekat UPt je..sbb kadang2 UPT cannot trace

Lana@LaraCroft posted on 10-11-2009 11:18 PM

salam..

PK ni da lama x period..dekat 2 bulan lbh..last 2 weeks g klinik, doktor cek UPT, sah x pregnant..dia bagi ubat soh period..doktor kata paling lewat pas sminggu mesti period..kalau x, datan ...
princess_kunang Post at 11-10-2009 11:04 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

Ini pandangan kak lana
mungkin kerana peranakan kamu tersumbat..oleh yang demikian klu cara moden takleh pakai kita ikut cara tradisional yakni makan maajon (tak kiralaa maajun/jamu apa)

salah seorang ahli BFT memberitahu kak lana yang kakak ipar nya sudah 2bulan tak datang period..
setelah menelan MB dalam sebtl camtu peyed nyer kuar...darah yang kluar tu byk giler...yg ketol2...pon kuar sama

bukan setakat 2bulan jerk yang..malah ada pengguna dari Brunei menyatakan kakaknya 2 tahun tak period..
selepas telan MB dlm 2btl camtu ..sume bagai kuar..
ingat2 dh monopouse....padahal tidak

Tapi yealaa kan...sesetengah wanita sekarang ini tidak mempercayai jamu/maajun namun kaklana percaya kamu harus melakukan sesuatu utk mengelakkan keadaan lebeh parah

keputusan ditangan kamu...pikir akan logiknya...


bukan apa...bila darah lama tersimpan (tidak kluar period) maka pelbagai pernyakit akan berlaku (Nauzubillah minazalik)  cthnya cyst.fibroid dsb

jeriah_md posted on 11-11-2009 09:44 PM

apa kata awak pegi berurut.. dulu saya pun mcm tu sebulan x period.. gi jumpa tukang urut... dia kata sumbat.. doktor kadang2 pun x leh nk pastikan... dua tiga hari pas tu saya period smpai sepuluh hari.. darah yg keluar mmg busuk dan lain mcm sket..(org kata darah hidup sbb merah dia lain macam)...

joyah33 posted on 12-11-2009 11:26 AM

perasan x kalo x period perut naik buncit sikit ...... yerker

fadzyjemi posted on 12-11-2009 06:38 PM

iskh... akut tersumba jer tuh..
baik mkn jamu..
insyallah baik

ZiraHashim posted on 12-11-2009 07:41 PM

7#
fadzyjemi
kalu trus tak kuar gak pas makan ubat, baik g jumpe gynaecologist, zaman sekarang macam2 penyakit ado..
tapi member zira..tak peod 3bulan, masa 2bulan x peod dia g jumper docter, UPT -VE, tapi masuk 3 bulan xpeod g cek lagi rupenyer dia mngandungla..

Lana@LaraCroft posted on 12-11-2009 10:57 PM

perasan x kalo x period perut naik buncit sikit ...... yerker
joyah33 Post at 12-11-2009 11:26 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

yerp!! betul...
kadang2 masa nk datang peyed pon leh rasa sendiri perut rasa cam 'sebu' ..cam kembung masuk angin ..
itu tandanya peyed 'otw' nk kuar laa tu;P ;P

widuri posted on 13-11-2009 11:43 AM

ermm...kalau period tak betul ada tanda2 ketumbuhan tak....

kakije posted on 18-11-2009 11:03 AM

Salam. Bagi yg ada mslh spt ni, sy cdgkn bersenam, mungkin ada saluran tersumbat. Sy alami mslah ni pd apr lalu. Period dtg 2 hari je, lepas tu xde langsung. Wt sy risau teramat, pelik pn ada. Tp bln mei sy g beijing & panjat tembok besar Cina, so esoknya period keluar. Kmd jd lagi, dp sebelum puasa hingga selepas syawal, baru period semula.

hakim_srt posted on 16-12-2009 02:19 PM

nk mengandung la tu
Page: [1]
View full: 2 Bulan X period