kejora_alam posted on 12-10-2009 01:10 PM

MASALAH KETIAK BERPELUH

Lately kita selalu dengar tentang ketiak berpeluh terutama dikalangan wanita. actually perkara tu normal la kan sebab semua manusia akan berpeluh di muka, di leher, di badan tapi yang membuat kan orang pandang serong jika ketiak berpeluh. mayb sebab orang akan geli bila tengok pada baju di bahagian ketiak basah. tapi pada bahagian belakang baju @ depan tak ada pulak diorang komplen yerk..?! niway, just nak tanya sapa² yang ada petua untuk kita bkongsi bsama. baik utk diri saya sendiri dan mereka yang ada masalah begini. ada tak cara nak hilangkan masalah begini.. TQ..

marumaru posted on 12-10-2009 01:39 PM

suntik botox jer

marumaru posted on 12-10-2009 01:40 PM

suntik botox jer

PrintChez posted on 12-10-2009 01:57 PM

hmm pernah pos kat topik bft, pasal deodorant. kalau nak bagi petua elak ketiak basah tu takde la. tapi kalau solutiion, aku guna batu garam crystal, - smelly no more-
ketiak kering dan tak berbau....tahan lama. aku pakai dah 2-3 tahun, baru beli 2 botol....

Laylana posted on 12-10-2009 02:15 PM

kalo utk tak berbau cara traditional...mase mandi tu gosok gune lutut;P atau gune belakang tapak tgn:)

mmg mujarab...tak berbau n sgt berkesan..ni betul2 bukan cobaan:lol:

kalo dah lari 200 meter sure la tiak berpeluhhh:lol:

rienafaiz posted on 12-10-2009 02:15 PM

aku pakai crystal punya.. beli kat cosway... sangat berkesan....

cmf_eddie_world posted on 12-10-2009 02:37 PM

Post Last Edit by cmf_eddie_worlds at 12-10-2009 14:40

tuan rumah..pendapat i la kan..bende ni menang la normal...semua orang mcm tu...untuk mengelakkan berpeluh kat badan boleh dielakkan dgn memakai bedak yang menyerap peluh.. tp kat ketiak tu aku susah sikit nak handle..pakai deodorant pun belum tentu dapat mnghalang peluh dari keluar..Mungkin Hormon kte ni berbeza..sbb tu kita tidak sama..Ada yang cepat keluar peluh dan ada yang lambat keluar peluh..terpulang la pada keactive hormon badan kite..

Memang memalukan kalau badan kite berpeluh..Tp ini normal..i pun kadang2 berpeluh kat ketiak..tp nak pedulikan ape..semua orang pun sama..

Off topik jap..Mcm kita kencing..kadang2 air kencing kite bewarna kuning...kadang2 bewarna putih.. Semua ni normal..Semua orang sama..Faktor pemakanan pun menjadi faktor utama...

cmf_eddie_world posted on 12-10-2009 02:38 PM

kalau pakai bedak yang serap peluh pun x de gune kalau duk bejalan ke hulur kehilir di tgh panas..

selimutpurple posted on 12-10-2009 03:14 PM

selimut plak ader darah gemuruh.. kalau tetibe kene penyakit tu, dalam aircorn pon leh berpeluh... masalah la....

chempaka_ku posted on 12-10-2009 07:37 PM

biar berpeluh asal tak berbau........ i use lemon yang masih keras, gosok setiap kali mandi..........

AHMADVW posted on 12-10-2009 08:58 PM

boleh try pakai speed stick , buatan  colgate palmolive, blh thn dari pagi sampi malam,  mmg bagus, :pompom:

AHMADVW posted on 12-10-2009 08:58 PM

boleh try pakai speed stick , buatan  colgate palmolive USA, blh thn dari pagi sampi malam,  mmg bagus, :pompom:

che_qaseh posted on 13-10-2009 02:30 PM

kalau nak bagi petua elak ketiak basah tu takde la. tapi kalau solutiion, aku guna batu garam crystal, - smelly no more-
ketiak kering dan tak berbau... ...
PrintChez Post at 12-10-2009 13:57 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
owg2 lamo gne cre ni lar..
itu y dowg selesa..
cm mak kite...:loveliness:

ratna posted on 21-10-2009 11:13 AM

aku guna cara tradisional..sapu kapur sireh campur air limau nipis di ketiak....x guna pewangi pun badan x berbau..ketiak pun tak hitam..skang hubby lak amal cara ni..

yanihani posted on 22-10-2009 01:00 PM

owh limau nipis wif kapur sireh leh wat ktiak x itam ke?
sya penah wat cam ni tp mse dlm pantang ar, sapu kt perut b4 pkai bengkung
nak try ar spu kt ktiak plak

ratna posted on 22-10-2009 02:17 PM

kapur ngan limau nipis, kalo sapu kat perut sebelum tido, leh kempiskan perut tapi makan minum kena jaga jugak..hheheh
dah lama guna...ketiak tak itam pun, bulu ketiak pun lambat tumbuh..:lol:

hiv_boyz posted on 22-10-2009 02:55 PM

guna jer perspirex..aku dulu pun ada masalah peluh..mmg slalu peluh ketiak..guna p la deodarant apa pun..mmg dok basah ja..last2 try guna perspirex..setel masalah..peluh xdak,bau pun xda.

^MuSe^ posted on 23-10-2009 09:30 AM

kapur ngan limau nipis, kalo sapu kat perut sebelum tido, leh kempiskan perut tapi makan minum kena jaga jugak..hheheh
dah lama guna...ketiak tak itam pun, bulu ketiak pun lambat tumbuh..:lol:
ratna Post at 22-10-2009 14:17 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

aku kena cuba ni :lol:

john41 posted on 28-10-2009 08:06 AM

Ini faktor hormon..

dedaun85 posted on 3-11-2009 11:32 AM

guna jer perspirex..aku dulu pun ada masalah peluh..mmg slalu peluh ketiak..guna p la deodarant apa pun..mmg dok basah ja..last2 try guna perspirex..setel masalah..peluh xdak,bau pun xda.
hiv_boyz Post at 22-10-2009 14:55 http://malay.cari.com.my/images/common/back.gif

apa benda tu?

jie_kumiko posted on 9-11-2009 01:01 PM

hmm pernah pos kat topik bft, pasal deodorant. kalau nak bagi petua elak ketiak basah tu takde la. tapi kalau solutiion, aku guna batu garam crystal, - smelly no more-
ketiak kering dan tak berbau... ...
PrintChez Post at 12-10-2009 13:57 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

ape kebenda nye neh???
xpnah dgr pon..
can ne nk dpt kn nye??

perspirex penah gk dgr..sbb rom8 wa pakai mende 2...

kaknofaz posted on 9-11-2009 03:04 PM

salam
saya nk kongsi sikit citer pasal body ordour nie
mmg sgt2 memalukan....tapi nk wat camne ye
cam saya mmg ada masalah ketiak berpeluh...kalau dah peluh apa lg
baunya....x terurai ngan kata2
dah puas saya berubat...tapi hasil nan hado
alhamdullilah dgn keizinan ALLAH s.w.t ....
saya telah terjumpa ngan deo garnier (campuran lemon + air)
hasilnya kini saya bebas dari bau badan
cuba la....:)

^MuSe^ posted on 9-11-2009 04:04 PM

salam
saya nk kongsi sikit citer pasal body ordour nie
mmg sgt2 memalukan....tapi nk wat camne ye
cam saya mmg ada masalah ketiak berpeluh...kalau dah peluh apa lg
baunya....x terurai ngan kata2
...
kaknofaz Post at 9-11-2009 15:04 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

deo garnier tu mnde ape? nk cari mana?

kaknofaz posted on 9-11-2009 05:02 PM

deodrant brand Garnier....kalu x silap tutup warna kunin
kat farmasi byk...g & tanya kat sales girl tu

jie_kumiko posted on 9-11-2009 05:20 PM

24# kaknofaz

brp harge dia??
mhal x???

aku selesa jerk ng deodoran aku skunk...
pakai stiap kali kua umh..
kalo dk umh ak xpakai....
gpom setahu ak xelok tido pakai dedoran...
ade side effect dia..

tp kekadang time dk umh....time xpkai 2....
perghhh bau...
khayal jgk ;P ;P ;P

so cam mn care nk bg ketiak mesra alam (xpyh pkai dedoran) tp xbau:$
Page: [1] 2 3 4
View full: MASALAH KETIAK BERPELUH