matdue77 posted on 12-10-2009 05:17 PM

Kucing Berak Merata : Apa nak buat?

Aku sebenarnya dah tak tahu nak buat apa dah dengan kucing-kucing yang banyak kat umah aku skrg ni nih....

Banyak tu satu hal, ni ada 2 ekor anak kucing yang meningkat remaja (betul ke ayat ni) yang buat aku naik selalu naik darah sebulan dua nie...

Masalahnya yang 2 ekor anak kucing ni suka berak merata-rata. Dah puas ajar berak dalam pasir yang disediakan : tak jadi, dah ajar berak dalam tandas : pun tak jadi, bila nak berak alihkan ke luar rumah : tak jadi jugak.... MESTINYA 2 ekor ni nak jugak berak dalam rumah... DIa tak kisah, atas keyboard aku, aku beg DSLR aku, tepi almari tv, atas kusyen sofa, atas baju2 anak aku yang berlipat... semua dia sapu, sampai aku dah naik angin sampai pernah nak baling jer dari tingkap rumah aku ke luar (tapi aku sabar lagi... )

So skrg ni, apa pendapat korang? PATUT KER aku buang kucing-kucing ni? Aku tak akan buang tak tentu hala, aku akan buang di kawasan pasar ke , kedai makan ke, kawasan yang dia tak akan ada masalah nak carik makan....

PATUT KER? {:3_82:}

diana000 posted on 12-10-2009 05:32 PM

comelntyer........kucing ko tu.:loveliness:

kucing2 aku pun camtu..berak merata2 dlm umah.tp aku ni jenis sabar jer.die berak aku buang.mop lg lepas tu.sumtime tu tak sampai 5 min aku buang berak tu yg lain plak berak.i found wht they did are so comel.haha.diorg mane ade akal kan.tp bile dah lame2 die takkan berak kt situ.biaselah anak2 kucig nih..bile dah besar skit diorg mmg nk pasir gak.

kucing2 ko letak kt mane bile diorg nk tidor??

edaladiva posted on 12-10-2009 05:35 PM

Paling tak tahan masuk umah bau tahi kucing......:I Larikkkkkkkkk
Buang je kat pasar ikan....Simpan pun buat tambah loya je...Bela je yg tak menyusahkan..means yg pandai carik pasir or yg berak dlm toilet..

cepheid posted on 12-10-2009 05:43 PM

tuan rumah should pergi kat board pencinta haiwan. situ banyak tips nak elak kucing berak merata

kentutmanis posted on 12-10-2009 06:00 PM

ni maslah peribadi ker masalah kuchiang

hatemetoday posted on 12-10-2009 06:07 PM

bang mat..sila ke bod animal/pecinta kucing..situ ada tip2 otai kasik..

ini kucing indoor ye bang mat..mana tempat dia berak tu abg mat amik poopoo nye tuh..bang mat buang lam tempat yg bang mat nak dorang berak (bekas yg sepatutnya) (make sure bang mat cuci tempat dia biase berak mrata tu dgn clorox tambah cuka ......kalo dpt bang mat kurong dorang lam bilik air..biar dorang familiar jek bau taik dorang tu so that dorang tau..hahh owh ghupenye bucu nun tuan aku soh buang...satu lagik..kalo ada cage..kurung dulu..letak siap2 tray untuk berak...lama2 dorang tau la satu tempat jek nak kena tuju...tapi kalo kita mua kan ajek dorang bekeliaran dlm umah..lps tu buang sana situ sini...memang paghah gak nak mengajar dorang nih...yg terbaik..kurung..tengokkan camne (memang hati kena cekal sket bab kurung2 nih)...nak lagik banyak tip..p kat boad kucen..sila sila

bang mat..sila la consider hal nak buang2 tuh...kiranya abg mat akan menambah bilangan stray yg sedia ada jaa..takmenolong le bang mat..lagik satu bang..sila spay/neuter kucing tuh...ini my humble opinion bang mat...:)

mas999 posted on 12-10-2009 06:19 PM

baik kembiri jek kucing2 tu. kalau bnyk2 bela mcm tu la jadiknya. saya pulak selalu letak luar rumah. mkn pun kat luar. kalau letak kat dlm yg anak2 tu sure berak punya.

sayang_mulut posted on 12-10-2009 07:07 PM

binatang.. tak de akal..ajar macam mane pun.. kesitu jugak die jadi...

bzzts posted on 12-10-2009 07:15 PM

binatang.. tak de akal..ajar macam mane pun.. kesitu jugak die jadi...
sayang_mulut Post at 12-10-2009 07:07 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
binatang buleh ajar gak le. tengok sarkas la. ;P

bacteria82 posted on 12-10-2009 07:22 PM

Post Last Edit by bacteria82 at 12-10-2009 20:13

Aku sebenarnya dah tak tahu nak buat apa dah dengan kucing-kucing yang banyak kat umah aku skrg ni nih....

Banyak tu satu hal, ni ada 2 ekor anak kucing yang meningkat remaja (betul ke ayat ni) yan ...
matdue77 Post at 12-10-2009 17:17 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
Aku cadangkan ko pegang kaki depan kucing tu kan, ko pegi kat pasir and buat gaya korek pasir pakai kaki depan diorang tu. Latih mereka. Byk kali buat rasanya diorang akan faham kot. :loveliness:

Mcm tempat aku, ade satu kedai pet ni kan, dia mmg terima kucing2 yg kita x mau, diorang akan jaga n bagi kucing tu makan. Kalau ade pembeli lain berminat, diorang akan jual kucing tu sebagai pendapatan diorang. So, kalau ko xnak buang kucing tu, bolehlah hantar ke kedai2 mcm ni :loveliness:

Aku actually ade gak masalah pasal kucing berak ni tapi kucing liar. Kat porch rumah aku, mcm ade pasir2. Mereka selalu berak situ n kalau aku x perasan, bila balik keja, aku langgar najis mereka dan akihirnya membusukkan/mengotorkan porch aku. Mcm mane ek nak selesaikan masalah ni? Ade yg kucing jiran, ade yg kucing liar. Mereka sgt suka berak di situ. Aku sampai terpaksa beli shovel and jadi satu keja lak, pagi2 before pegi keja, buang n balik pon buat benda yg sama. Pernah gak pakai spray yg bau tidak digemari kucing tu, tp sbb outdoor kan, bila ujan, hilang balik bau2 tu. Spray tu lebih sesuai utk indoor. Tuan rumah maybe boleh cuba la beli spray tu, spray kat tempat mereka selalu berak tu. Tapi benda ni xleh selesaikan masalah aku. :'(

bezita60 posted on 12-10-2009 10:54 PM

1# matdue77


kalau luar rumah...
bleh la ko tuang minyak tanah..spray aerosol..or anything yg berbau kuat spy tutup bau taik kucing tu.
sure tak dtg lg..(aku buat camtu..) berkesan.

tp kalau dlm rumah...
jwbnya...mmg kene bantai bontot kucing tu time dia berak/kencing dlm umah.
makcik aku buat camtu...kucing dia sampai skrg...pandai cari port toilet jauh2 dr rumah...

freekey posted on 13-10-2009 12:48 AM

Post Last Edit by bacteria82 at 12-10-2009 20:13


Aku cadangkan ko pegang kaki depan kucing tu kan, ko pegi kat pasir and buat gaya korek pasir pakai kaki depan diorang tu. Latih mereka. Byk kali  ...
bacteria82 Post at 12-10-2009 19:22 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
shovel tu apa eh bac? :o

tikar pakai buang ke? huhuh..


http://img26.picoodle.com/img/img26/2/6/27/aimy/f_siglinem_bb506c4.jpg
http://img154.imageshack.us/img154/8210/siggy20091006.gif

freekey posted on 13-10-2009 12:49 AM

Apa yang best bela kucing ni eh? :o

Diorg leh tlg amikkan barang tak? Huhuh..


http://img26.picoodle.com/img/img26/2/6/27/aimy/f_siglinem_bb506c4.jpg
http://img154.imageshack.us/img154/8210/siggy20091006.gif

qriecy posted on 13-10-2009 01:03 AM

aku x suka kucing. so i'll say NO CAT plsssss.. buang je tempat yg rasa dia bley idup atau bg kat org. chayo' chayo'

bacteria82 posted on 13-10-2009 06:29 AM


shovel tu apa eh bac? :o

tikar pakai buang ke? huhuh..



freekey Post at 13-10-2009 00:48 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
Shovel tu yg korek2 tanah tu

http://blogs.chron.com/legaltrade/shovel.jpg

Mcm x pernah berkebun or membancuh simen jek, patut la tgn lembut :lol:

bacteria82 posted on 13-10-2009 06:33 AM

Apa yang best bela kucing ni eh? :o

Diorg leh tlg amikkan barang tak? Huhuh..


freekey Post at 13-10-2009 00:49 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
Kalau x silap aku, ada beberapa ilmu pukau yg perompak selalu gunakan, x berkesan or tidak berjaya dgn adanya kehadiran kucing. Takde fakta, cuma cakap2 org je :$

BTW, kucing ni boleh tolong tangkap tikus or binatang2 pengotor kecil or binatang melata yg seangkatan dgnnya. My kucing dulu pernah bunuh ular yg masuk rumah.

Lagi satu, kucing adalah haiwan peliharaan yg digemari oleh nabi kita, so menyukai mereka adalah sunnah :loveliness:

KIM.mafia posted on 13-10-2009 07:41 AM

salam..tompang lalu jer...abg mat ni lama x nampak..tetiba buka thread panas lak;P

matdue77 posted on 13-10-2009 07:53 AM

Diana000 post #2
AKu letak dia kat dalam rumah jer, aku tak kisah sebenarnya kalau dia tak berak...

kentutmanis post#5
mmg bukan directly masalah peribadi, tapi kalau dah menyemakkan kepala dan menyakitkan hati, konfirm dah jatuh tahap masalah peribadi... what say you?

Hatemetoday post #6
Yang suka sangat2 kucing ni bapak aku, dia kata buleh tulong jaga rumah, tapi yang hangengnya kalau berak ke makan ke hape ke semua dia harapkan aku... takde masanya aku nak main taik2 kucing ni, aku dahlah sibuk dengan kije hari2, balik petang nak kena uruskan anak aku lagi... malam kang wat editing gambo plak... masa bilalah aku nak ada masa nak uruskan berak barai kucing nih?

mas999 post #7
Untuk masalah berak ni, kembiri pun tak selesai gak masalah, tapi untuk long term rasenye macam worth to try jugak... tapi tak dosa ke nak mandulkan kucing nie?

bacteria82 post#10
Haah, samalah macam ko, jadi macam satu kerja plak nak bersihkan taik2 kucing nih... dah usaha dah, dah bersihkan tempat berak tu, dah sembur spray dia tu, yang mmg lagik busuk daripada taik tu, buleh lagi dia datang berak kat situ, top-up katenya... Kat KTRG ni takde kedai ambik kucing kita... kalau diorang ambik FOC pun aku buleh beri...

Freekey post #13
Haah, kengkadang aku pun nak tanya soalan yang sama... tapi yang pernah aku tahu, mmg bab ilmu pukau, ade certain ilmu yang tak menjadi kalau ada kucing dalam umah, maslaah aku skrg ni bukan dengan SEMUA kucing dalam rumah aku, ade 2 ekor yang tak reti-reti nak berak tempat yang dah disediakan... aku bukan jahat punya org, tapi dah tak tahan laaa....

matdue77 posted on 13-10-2009 07:55 AM

17# KIM.mafia

Ade jer KIM kat sini, jadi silent reader...

Kim dah elok hari ni? Semalam marah kat ah beng ALPHARD kan? :P

KIM.mafia posted on 13-10-2009 09:05 AM

17# KIM.mafia

Ade jer KIM kat sini, jadi silent reader...

Kim dah elok hari ni? Semalam marah kat ah beng ALPHARD kan? :P
matdue77 Post at 13-10-2009 07:55 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
ari ni pun panas sket..
ade keta bg high beam masa kim kat lorong tgh..ntah hape2..nak ptg pegila lorong kiri..kim dah bawa 90km/h dah..bukan leh laju pun pg2 kat NKVE tu..:curse:

MeeSai posted on 13-10-2009 11:47 AM

Post Last Edit by bacteria82 at 12-10-2009 20:13

Aku actually ade gak masalah pasal kucing berak ni tapi kucing liar. Kat porch rumah aku, mcm ade pasir2. Mereka selalu berak situ n kalau aku x perasan, bila balik keja, aku langgar najis mereka dan akihirnya membusukkan/mengotorkan porch aku. Mcm mane ek nak selesaikan masalah ni?

bacteria82 Post at 12-10-2009 19:22 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif


ko tabur serbuk kari di atas pasir tu..
biasa nya sebelum kucin nak berak..dia akan cium dulu tempat..
bila tercium serbuk kari tu...kucin tu akan bersin
padan muka...:laugh3:

rienafaiz posted on 13-10-2009 12:21 PM

aku x suka masuk umah orang yg ada kucing banyakk.. busukkk.
tuan rumah mmg x bau tp org yg dtg ni mmg bau kuat... nk pijak umah pon geli walaupun tuan rumah rasa dh bersih gilaa....

knp x letak kat luar jee.. buat satu rumah untuk depa... kan senang dan selamat....

ninja boy posted on 13-10-2009 07:11 PM

mls bela2 kucing ni, x kuasa layan taik2 sepah2,kalu kucing pelarian  mai aku crkan tuan baru hehe, kucing area rmh aku ni x bertuan pandai2 cr mknn, tido merata2, kencing merata2, ramai bini, ramai ank, aku x benarkan masuk rumah, tido rmh jiran no 1 hingga no 15, tong sampah asik digedah

namharnimsak posted on 14-10-2009 09:37 AM

Apa yang best bela kucing ni eh? :o

Diorg leh tlg amikkan barang tak? Huhuh..


http://img26.picoodle.com/img/img26/2/6/27/aimy/f_siglinem_bb506c4.jpg
http://img154.imageshack.us/img154/8210/si ...
freekey Post at 13-10-2009 00:49 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

kucing adelah somel...sangat tak sampai ati nak soh angkat barang...:vmad3:
sile bela amah untuk angkat barang hoccay:@

namharnimsak posted on 14-10-2009 09:38 AM


Shovel tu yg korek2 tanah tu

http://blogs.chron.com/legaltrade/shovel.jpg

Mcm x pernah berkebun or membancuh simen jek, patut la tgn lembut :lol:
bacteria82 Post at 13-10-2009 06:29 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

dibawah lindungan kaabah kekdahnye :$
harus tangan bagai dipupuk sutera ..... eh btol ke ayat nih ;P
Page: [1] 2
View full: Kucing Berak Merata : Apa nak buat?