zacks posted on 16-10-2009 11:15 PM

Nak tamatkan insurance EtiQa Takaful

Salam semua,

Aku plan nak cancel insurance nyawa aku dgn Etiqa Takaful ni. Premium aku dok bayaq bulan2 RM200, tapi hanya cover utk death + accidental disability je. Medical card punya dia tak cover.. nak kena apply separate plan pulak. :( So selama 2 tahun aku dok autodebit dari Maybank aku bayaq Rm200.

So my question:

Kalau aku nak cancel Etiqa aku ni, do i get all of my investment money yg dok bayaq RM200 bulan2 tu? Ke dapat certain percentage je? Atau tak dpt langsung? :@

jenglut posted on 16-10-2009 11:48 PM

Salam semua,

Aku plan nak cancel insurance nyawa aku dgn Etiqa Takaful ni. Premium aku dok bayaq bulan2 RM200, tapi hanya cover utk death + accidental disability je. Medical card punya dia tak cove ...
zacks Post at 16-10-2009 23:15 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

RM200? tp takde medical card?

cuba riki2 tempat lain..rasanya dgn RM200 boleh dpt mcm2 include medical card yg bernilai Rm500ribu

cara terminate (apply to semua insuran co.) ialah:
1. pulangkan semula buku polisi kpd co. tersebut
2. buat surat sket mengatakan nak tutup polisi pada hari sekian2
3. pass pd ejen utk dia uruskan

duit tu takde le full refund, tp ade la secotek sbb baru sgt tuu..

regards

kazaraf posted on 17-10-2009 12:33 AM

1# zacks


aku rasa ko nye plan ni bukan Takaful, tapi Invesment-link-insurans. sbb tu xde medical card..

remizati posted on 20-10-2009 02:24 PM

aku berpegang pada satu prinsip..kalau nak amik insuran , hanya utk perlindungan bkn pelaburan.....kalau pelaburan, mmg melebur lah.....

medangmru posted on 20-10-2009 03:49 PM

aku pernah wat dulu dgn Great Eastern...bayo bulan2 agak mahal dekat RM250.....dekat 2 tahun gak aku bayar....last2 aku malas nak sambung....satu habuk pun aku tak dapat....dekat2 RM6000 gak le abih camtu jer...:'(

happy2 posted on 20-10-2009 05:47 PM

tanya ya.Medical card tu apa?saya ni x paham sangat pasal insuran

jenglut posted on 20-10-2009 08:40 PM

tanya ya.Medical card tu apa?saya ni x paham sangat pasal insuran
happy2 Post at 20-10-2009 17:47http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

Medical Card adalah sejenis insuran yg tugasnya cover/byr bil rawatan hospital, umpama 'debit kad' yg kita boleh buat shopping tp tempat shopping nya ialah di hospital

berbeza dgn insuran biasa, yg hanya cover mati..dpt pampasan..cacat kekal dpt duit..



belek2 laman blog saya >> www.prubsnblog.blogspot.com

:loveliness:

tukul posted on 21-10-2009 03:24 PM

1# zacks

very the simple zack....
pegi mana2 off etiqa takaful tu
isi borang termination..
pahtu kalau policy hilang (yg mana I hilangkan) isi la borang kata ilang...then sumpah dekat pesuruhjaya sumpah..
anto borang tu....dlm sebulan dpt la cek

pojikun85 posted on 22-10-2009 02:02 PM

pentingnye medical card skang nih...:loveliness:

zila_hakimie posted on 22-10-2009 08:25 PM

prudential ok x?

ibm632 posted on 22-10-2009 10:26 PM

prudential ok x?
zila_hakimie Post at 22-10-2009 20:25 http://malay.cari.com.my/images/common/back.gif

Prudential memang ok sangat2.... produk bagus..claim cepat... ejen nyer pun bagus

jenglut posted on 22-10-2009 10:33 PM

1# zacks  

very the simple zack....
pegi mana2 off etiqa takaful tu
isi borang termination..
pahtu kalau policy hilang (yg mana I hilangkan) isi la borang kata ilang...then sumpah dekat pesuruhjaya sumpah..
tukul Post at 21-10-2009 15:24 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

yg tu kene caj RM50 upahnye..so jgn ilangkan buku polisi

mat_macho posted on 24-10-2009 04:26 PM

Salam semua,

Aku plan nak cancel insurance nyawa aku dgn Etiqa Takaful ni. Premium aku dok bayaq bulan2 RM200, tapi hanya cover utk death + accidental disability je. Medical card punya dia tak cove ...
zacks Post at 16-10-2009 23:15 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

cuba cal agent, tanya berapa ada cash value, pastu cuba hentam dia skit sbb apa amik dgn dia cuma dpt coverage kematian dgn kemalangan tp dgn agent lain (etiqa gak) tp boleh dpt mcm2 benefit dgn RM 200.

aku rasa agent etiqa ni tak beretika la..
ni yg akan buat org ramai pandang serong pada industri insuran. aku penah tgk plan mcm ni, ada agent nk try jual kt aku..yg bestnya depa cuma tau tunjuk RM 100K dlm tempoh tertentu << ni ja depa punya point nak aku sign up dengan depa...
tu pun sbb "income" dr pelaburan di etiqa di laburkan kembali ke ASB. yg paling best dan paling lawak, tang ASB tu depa letak 10% pulangan setahun. dgn budak darjah 2 boleh la nk kelentong tentang pulangan pelaburan ASB tu. bila tanya2 blk, dia pun kata ni andaian saja.

kalau tak silap kematian dpt lebih kurang RM 30 k <yg ni boleh pilih berapa nak, dan kemalangan cuma RM 10 k...bayaran mmg cukup tinggi. kalau betul2 dgn coverage mcm ni, cuma bayar puluh2 ringgit pun boleh dpt. ni ada smpai ratus2.

so, pada agent etiqa yg dok promote plan mcm ni, aku harap hentikan ja. buat naya kt org ja. kesian pada agent etiqa lain yg promote produk2 etiqa lain yg bagus2 pun kena tempias...

baby_pingu posted on 28-10-2009 09:20 AM

medical insurans aku byr 88 hengget ja sebulan..berbaloi ke tak tu ek? tuh pun takde medical card jugak {:3_94:}

ibm632 posted on 28-10-2009 09:56 AM

medical insurans aku byr 88 hengget ja sebulan..berbaloi ke tak tu ek? tuh pun takde medical card jugak {:3_94:}
baby_pingu Post at 28-10-2009 09:20 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

Maka jawap nyer kena Medikal Kad ni...

AnisSuraya posted on 28-10-2009 10:09 AM

14# baby_pingu

dulu anis ada gak terambik medical insurans, bulan2 100.00 pun tak der card medical..kemudian dah 2 tahun mencarum, stopkan polisi tukor ambik haq lain pulak..dapat balik duit yg dah laburkan selama 2 tahun tu walau tak semua (tolak kos apa ntah..lupa)...tapi tak der sampai rugi banyak..sekarang ambik PruBsn tu...ada medical card...ada savings...:loveliness:

tu hari pi jalan2 kat Pasar Tani Mardi, ada gerai jual insurans PruBsn ni lah...ada sorang agen tu usha anis tapi anis cakap..dah ada dahhh....dia x caye sebab dia cakap tu alasan nak mengelak...geram nyer pasal...anis kuarkan kad medical tu lagik..tunjukkkkkkkkkkk....hahahahaaa

ibm632 posted on 28-10-2009 10:23 AM

Anis... lain kali bagitau ajer Anis ambik dengan ejen mana..... mesti dia kenal tu

AnisSuraya posted on 28-10-2009 10:28 AM

Anis... lain kali bagitau ajer Anis ambik dengan ejen mana..... mesti dia kenal tu
ibm632 Post at 28-10-2009 10:23 AM http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

A`ahhh..dia ada tanya...ambik dgn agen mana...anis kabor lerr...mamat ensem.....dia cakap...uissshhh, malu saya, sebab saya dengan mamat ensem tu ibarat langit dengan bumi....masa tu anis bangga siot gak lerrr.......hahahahahahahahahahaha
pehtu dia tanya banyak lah pulak...kenal mamat ensem kat mana? bla bla bla..isshkkkk banyak tanya lah pulak.....:doh3:

cerita benar di pagi sabtu 24 Oktober 2009
di Pasar Tani Mardi...

:loveliness: ;P

ibm632 posted on 28-10-2009 10:30 AM

Uit itu dah bagus ni ... nanti saya mintak ejen tu belanje Anis yer

ryo_takahashi1 posted on 28-10-2009 10:56 AM



A`ahhh..dia ada tanya...ambik dgn agen mana...anis kabor lerr...mamat ensem.....dia cakap...uissshhh, malu saya, sebab saya dengan mamat ensem tu ibarat langit dengan bumi....masa tu anis bangga s ...
AnisSuraya Post at 28-10-2009 10:28 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

cuba ejen tu pompuan... kompom anis tak layan... :P

AnisSuraya posted on 28-10-2009 11:04 AM



cuba ejen tu pompuan... kompom anis tak layan... :P
ryo_takahashi1 Post at 28-10-2009 10:56 AM http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

A`ahh..betul lah tu....hak hak hak hak....sebelum anis beli kat ejen mamat ensem ni, ada sorang ejen pompuan cun usha anis beli dgn dia...lama dia follow..hampir 2 tahun gak...tapi anis asyik ngelak jerrr....jumpa mamat ensem ni..jumpa sekali terus sign...hahahahahaahahahahahaa...kih kih kih kih

Dari jauh nampak riuk dah tepuk dahi...:doh3: :doh3:

baby_pingu posted on 28-10-2009 12:45 PM

14# baby_pingu  

dulu anis ada gak terambik medical insurans, bulan2 100.00 pun tak der card medical..kemudian dah 2 tahun mencarum, stopkan polisi tukor ambik haq lain pulak..dapat balik duit yg  ...
AnisSuraya Post at 28-10-2009 10:09 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

kalau stop dpt duit balik ke? takut tak dpt jek... (soalan drku yg inesen) {:3_99:}

AnisSuraya posted on 28-10-2009 12:54 PM



kalau stop dpt duit balik ke? takut tak dpt jek... (soalan drku yg inesen) {:3_99:}
baby_pingu Post at 28-10-2009 12:45 PM http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

Anis dulu ambik dengan Takaful Malaysia Berhad, Pelan Takaful Sihat...alhamdulillah dpt balik duit tu walau x dpt 100% dari jumlah yg kita dah bayar lepas tolak kos apa ntah...dia return balik duit tu dalam masa 14 hari lepas kita submit borang/surat cancel polisi tersebut...:)

poison_paradise posted on 28-10-2009 07:26 PM

aku pun nak cancel.. takaful, nk amek lain

ibm632 posted on 29-10-2009 07:46 AM

Nak ambik yg mana plak tu ...
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: Nak tamatkan insurance EtiQa Takaful