NIXAR posted on 18-10-2009 04:20 PM

Adakah Campuran Tongkat Ali + Madu Asli Boleh Tambahkan Bilangan Sperma?

Sunday October 18, 2009
Searching for link between Tongkat Ali, honey and sperm
By SYED AZHAR

KOTA BARU: The Men¡¯s Health Clinic of University Sains Malaysia Hospital has embarked on two sexual and reproductive health projects to find out whether Tongkat Ali and pure honey can enhance sperm count.

At least 100 people have been recruited to consume pure extracts of Tongkat Ali at reasonable doses to see whether it would enrich sperm count and produce testosterone (male sex hormones), clinic head Assoc Prof Dr Shaiful Bahari Ismail said.

¡°The preliminary results that we have documented are quite encouraging. We will know the outcome by early next year.¡±

He said another project, utilising Tualang honey from Kedah or Borneo honey, would start soon following laboratory tests done on rats that showed that they had better sperm count after being fed with the honey.

¡°We have had a minor breakthrough with that. This has prompted us to try it on human subjects in two months time,¡± said Dr Shaiful Bahari, who completed a 12-month fellowship programme in male sexual and reproductive health at Monash University, Australia, in 2006.

He said those types of honey were found to be suitable for the research because they were collected from bees in an environment that was not affected by pollution.

These studies on libido were part of a combination of traditional and clinical research into sexual impotence, he said.

Dr Shaiful Bahari, whose research focused on chronic diseases especially diabetes and hypertension that is hypothetically linked to erectile dysfunction, said the male population began to develop sexual problems from the age of 40.

¡°This is variably based on their lifestyle but one thing is for sure that their sperm count would decrease as they grow older as proven by the Massachusetts Male Aging Studies.

¡°And when this happens, they would inevitably end up suffering from impotence or erectile dysfunction, which I believe is an indicator to detect major illnesses that is plaguing the male population,¡± he said, adding that his clinic had treated more that 700 patients so far.

He also said that the research was primarily done to compare the effectiveness of Tongkat Ali against honey.

¡°We will get another 100 test patients with low sperm count and divide them into two groups to find out which is better in terms of erectile and sperm count potency,¡± he said.

At present, he said that synthetically-produced ED drugs were being controlled by the Health Ministry to prevent wrong dosage consumption which would have negative impact on users.

bintang posted on 18-10-2009 04:29 PM

Habis tu Bang NIX .. kalo tambah sperma, sekali beranak leh kembar 10 kaa... (bintang reply tanpa membaca artikel dulu ni)


:o:o:o:o

ajim_encem posted on 18-10-2009 04:33 PM

klu nk tmbah bilangan sperma.. ko kna bagi mkanan yg ckup biar sperma ko ckup mkn n telo ko sng nk hasilkan sperma yg sihat..

xslah ku kna mkn anggur n fructose byk2 .. sbb fructose ni digunakan time telo nk hasilkan sperma

NIXAR posted on 18-10-2009 04:33 PM

Habis tu Bang NIX .. kalo tambah sperma, sekali beranak leh kembar 10 kaa... (bintang reply tanpa membaca artikel dulu ni)


:o:o:o:o
bintang Post at 18-10-2009 04:29 PM http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

ini ikut kefahaman abg yg bukan doktor sakit puan ni ;P , kalo lagi banyak sperma maka tinggi la kot peluang utk mempregnenkan pompuan. tapi bilangan sperma tu berkait dgn kesuburan sperma ke x entahlah. :D

legendaryworld posted on 18-10-2009 04:34 PM

thread seks?

NIXAR posted on 18-10-2009 04:36 PM

anggur boleh sihatkan telo ye. kalo wine lagi elok la ek. :loveliness:

highcastle posted on 18-10-2009 04:38 PM

Habis tu Bang NIX .. kalo tambah sperma, sekali beranak leh kembar 10 kaa... (bintang reply tanpa membaca artikel dulu ni)


:o:o:o:o
bintang Post at 18-10-2009 16:29 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

Banyaklah koo...:lol:...

NIXAR posted on 18-10-2009 05:00 PM

selalunya madu asli ni dicampur dgn telo, sedap makan. :loveliness:

RedDevils posted on 18-10-2009 05:30 PM

Yang pentingnya bukan sahaja meningkatan bilangan sperma(kuantiti), tetapi perlu juga meningkatkan kualiti sperma tu.

Kalau byk sperma, tapi majoritinya double headed, or poor motility---tak guna juga.

evolutionary posted on 18-10-2009 05:33 PM

dalam harakah kan ada banyak iklan ubat, tak mujarab ke

NIXAR posted on 18-10-2009 05:43 PM

nak meratib kalu pi MyKemut sana la. :lol:

NIXAR posted on 18-10-2009 05:44 PM

Yang pentingnya bukan sahaja meningkatan bilangan sperma(kuantiti), tetapi perlu juga meningkatkan kualiti sperma tu.

Kalau byk sperma, tapi majoritinya double headed, or poor motility---tak guna j ...
RedDevils Post at 18-10-2009 05:30 PM http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

bab kualiti banyak kait dgn pemakanan dan gaya hidup kan. :D

RedDevils posted on 18-10-2009 05:46 PM

Aku pelik betul tengok spesis yg obses dgn Harakah ni...

Keluar aje cerita Tongkat Ali, cerita madu, cerita sperm, semuanya dok ratib "Harakah..harakah..harakah..":laugh3:

pressor posted on 18-10-2009 05:47 PM

:lol:...harakahphobic...ehehhehe

alahai posted on 18-10-2009 05:48 PM



bab kualiti banyak kait dgn pemakanan dan gaya hidup kan. :D
NIXAR Post at 18-10-2009 17:44 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
pemakanan????
selalunya orang miskin yang anak ramai...camna tu?

diamondlover posted on 18-10-2009 05:49 PM

Yang pentingnya bukan sahaja meningkatan bilangan sperma(kuantiti), tetapi perlu juga meningkatkan kualiti sperma tu.

Kalau byk sperma, tapi majoritinya double headed, or poor motility---tak guna j ...
RedDevils Post at 18-10-2009 17:30 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

well said, doc!:loveliness:

ultra78 posted on 18-10-2009 05:50 PM

kalu goyang telur boleh tambahkan bilangan sperma tak?

:lol:

dainese posted on 18-10-2009 05:54 PM

bukan kasi tambah sperma..kasi pekat sperma dengan aroma bau tongkat ali...:lol:

NIXAR posted on 18-10-2009 05:59 PM

Aku pelik betul tengok spesis yg obses dgn Harakah ni...

Keluar aje cerita Tongkat Ali, cerita madu, cerita sperm, semuanya dok ratib "Harakah..harakah..harakah..":laugh3:
RedDevils Post at 18-10-2009 05:46 PM http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

agaknya dia x pernah tgk kot iklan obat kuat dlm Berita Harian Online. ;P

NIXAR posted on 18-10-2009 06:03 PM


pemakanan????
selalunya orang miskin yang anak ramai...camna tu?
alahai Post at 18-10-2009 05:48 PM http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

ni yg kena tanya doc Red. perlu diingat jadi kaya x semestinya gaya hidup depa tu sihat. :D

w_md_harris posted on 18-10-2009 07:40 PM

mmg dah ada jual campuran tongkat ali dan madu lebah ini dipasaran. Madu mmg merupakan khasiat makanan terbaik - Elixir of Life. Pernah baca beberapa article tentang madu lebah ini dan berkesan untuk menambahkan sperm count ini. Malah jgn lupa Al-Quran pun ada menyebut khasiat madu ini untuk manusia.

   
"Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah, "Buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu, dan di tempat-tempat yang dibikin manusia," kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat obat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan." (QS. An-Nahl: 68-69 )

TanSriJess posted on 18-10-2009 07:49 PM


pemakanan????
selalunya orang miskin yang anak ramai...camna tu?
alahai Post at 18-10-2009 05:48 PM http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

yg tu berkait rapat pulak dgn pendidikan perancangan keluarga

kebanyakan mereka masih kurang tahap kesedaran tersebut

kalau main jer..mesti jadi anak punya,sbb tu la berderet anak2 diaorg

hahahhaha

NIXAR posted on 18-10-2009 11:14 PM



yg tu berkait rapat pulak dgn pendidikan perancangan keluarga

kebanyakan mereka masih kurang tahap kesedaran tersebut

kalau main jer..mesti jadi anak punya,sbb tu la berderet anak2 diaorg

...
TanSriJess Post at 18-10-2009 07:49 PM http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

maksud dia tu Jeh mcm mana org miskin boleh anak ramai sdgkan pemakanan x la mcm org kaya yg boleh beli mcm2 brg makanan berkhasiat. :D

RedDevils posted on 18-10-2009 11:19 PM

kalu goyang telur boleh tambahkan bilangan sperma tak?

:lol:
ultra78 Post at 18-10-2009 17:50 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

boleh saja....

tapi buat apa ada banyak sperma, takut semuanya pening kepala...;P

RedDevils posted on 18-10-2009 11:22 PM



ni yg kena tanya doc Red. perlu diingat jadi kaya x semestinya gaya hidup depa tu sihat. :D
NIXAR Post at 18-10-2009 18:03 http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

ya...

mungkin mereka kaya, boleh makan ayam panggang, steak daging, shark fin soup...

tapi mungkin gaya hidup mereka mencemarkan khasiat makanan yg mereka dah makan...umpamanya mereka kaki minum arak, ambil dadah...
Page: [1] 2
View full: Adakah Campuran Tongkat Ali + Madu Asli Boleh Tambahkan Bilangan Sperma?