me_xy82 posted on 20-10-2009 01:38 AM

Diastema aka gigi jarang

Gigi depan aku ni jarang...so aku surf2 la pasal teeth gap neh. Memula aku google la pasal braces. rege die mahal la pulok..:L
lepas tu aku ade jump beberapa treatments yg lain..diantaranya ...

Veneer BondingBonding

so sape2 kat sini dr gigi @ aade wat treAtment neh bol advice x rege die bape....:sweat3:

amanura posted on 20-10-2009 02:12 AM

penah dengar yang satu batang gigi RM800. tp ikut tmpt..ade leh dpt kurang dari tu..kalo wat ngan master students ofkos dapat murah. btw, veneer bonding kene remove sket lapisan gigi..sayang la jugak. banyak ke space nye? 1 tmpt je ke..bnyk tmpt?

w_md_harris posted on 20-10-2009 03:28 AM

sib baik gigi aku ok, kalau tidak rabak poket:lol:

me_xy82 posted on 20-10-2009 06:36 AM

2# amanura

gigi depan aje...:sweat3: mahal gak ek..bnde tu kekal kan??

kalo yg bonding tu??

lg satu aku jumpe ade yg pakai ikat getah transparent utk ikat gigi tu, kosnye pon murah..:2lol:

aryn_mz posted on 22-10-2009 09:42 AM

Salam,
Klau gigi depan ajer...baik buat composite veneer ajer murah skit...sya pun buat gak utk gigi depan sb sebatang tk rata...tapi doc buat 4 btg sb nk ratakan semua...harga utk sebatang tk ler mahal pun dalam RM200++...harga nie kena tmpt & doc gak...ada murah...ada mahal...sya buat kt KL ajer...gigi nie permanent macam gigi asal ajer...

ping_pong posted on 22-10-2009 11:09 AM

salam....saya pun mengalami masalah yg sama dgn me_xy82..kalau bercakap dgn org lain, mesti org tu pandang semcm je kat gigi depan yg jarang ni.. dulu saya pernah g klinik pergigian kerajaan kat bangsar tapi frust giler bile doc tu kate gigi saya ni x bole pakai braces... Veneer BondingBonding ni kalau buat rasa sakit x? kongsi sket pengalaman korang

budakbaik10 posted on 22-10-2009 01:36 PM

gigi dpn kiter pon jarang mcm madonna tu...huhuhu:kant:

aryn_mz posted on 22-10-2009 03:41 PM

Klau buat braces ngan klinik kerajaan smpi umur 18 tahun ajer. Kalau buat veneer nie utk fast result compared to braces. Pasang veneer nie tk sakit, selalunya doc ambik masa 2 jam ajer, dh siap.

rienafaiz posted on 22-10-2009 04:05 PM

aryn.. kalau pasang tu brp yerr?

aryn_mz posted on 22-10-2009 04:15 PM

rienafaiz ,
Fees depend on doc sb kekadang lain doc, lain lak feesnyer...hwvr, yg i pasang tu 4 batang dlm RM700++...

me_xy82 posted on 22-10-2009 10:51 PM

10# aryn_mz

bole x ko bg detail klinik tu kat aku?? bole aku wat appointment dulu ngan dokter tu, ko PM la aku, plzzzz.....:)

aina_shaira posted on 22-10-2009 11:42 PM

pm aku jugak eik

aryn_mz posted on 23-10-2009 08:09 AM

Korang suft ajer http://www.drfauziah.com utk cari info & no telefon...kat web nie, byk org yg dah buat veneer...aku mmg patient kt klinik nie...

ping_pong posted on 23-10-2009 08:30 AM

aryn nak tanye sket pasl buat veneer ni....kalau selepas dah buat veneer,kalau gigit mknan yg keras2 gigi tu xpatah ek...

aryn_mz posted on 23-10-2009 09:46 AM

ping_pong,
Tk patah...sebenarnya, gigi kekal kita masih ada lagi, doc cuma lapis/tampal dgn lapisan composite atas permukaan gigi yg bermasalah...so far, aku punya gigi tk bermasalah kalau setakat makan ayam, kacang...

rienafaiz posted on 23-10-2009 10:11 AM

eeemm okkk .. best laa klinik niee..
aku nk try buat laaaa

budakbaik10 posted on 23-10-2009 10:20 AM

baru lpas google psl pasang veneer ni...
agak menarik, mcm nak buat jer...huhuuh:sweat3:

aryn_mz posted on 23-10-2009 10:26 AM

rienafaiz,
Cuba ler buat...sy rasa lebih berbaloi klau buat veneer sb even yg pki braces lepas beberapa tahun, gigi relapsed then doc betulkan pki veneer ajer...sy pun dulu berminat nk pki braces, ambik masa panjang nk pki ke idak...then, tahu psl veneer nie dlm tahun 2006/07, tapi kt m'sia, veneer nie still jarang org buat & the cost is so high...but akhirnya, sy jumpa gak klinik yg offer reasonable price & testimonial dlm website tu sgt meyakinkan...then, baru ler i decided utk buat veneer...

rienafaiz posted on 23-10-2009 10:30 AM

aryn.. u pi klinik kat Jln rja laut atau kat melawati tuu?
sekejap je kan buat nii?ambik masa lama x?

budakbaik10 posted on 23-10-2009 10:35 AM

sakit x nak psg veneer ni? dah psg tu x yah cabut2 lg kan?

aryn_mz posted on 23-10-2009 11:18 AM

rienafaiz,
Sy pegi klinik yg dkt jln raja laut sb tau tmpt & klinik kt raja laut bukan isnin- jumaat jer...sabtu klinik tutup, then doc ada di klinik melawati...sekejap ajer, plg lama 2 jam kot...

Budakbaik10,
Pasang veneer tk sakit macam cabut gigi...even kekadang, klau doc yg pandai, cabut gigi pun tk sakit...pakai veneer memula pki tu memang akan rasa lain macam skit...sb macam ada lebihan benda kt gigi...tapi lelama, ok ajer...

rienafaiz posted on 23-10-2009 11:28 AM

aryn.. ko dh pakai bape lama?
tiap2 bulan kn pi buat servis kan?
aku baca kat situ sekali pi rm200
kalau nk betul kan 1 gigi dlm rm750 kan?

aryn_mz posted on 23-10-2009 02:45 PM

reinafaiz,
Sya pakai dlm 4 bulan...treatment gigi biasa kena buat 6 bulan skali, bukan tiap2 bulan...
Mana ada sampai RM750...nie mesti salah info...ko google ler ttg veneer...nanti ko dpt clear picture of veneer...

rienafaiz posted on 23-10-2009 04:35 PM

aku baca kat testi doc fauziah ni... satu gigi rm750..tiap2 bulan teratment..
eeemmm x tau la plakk salah ke x....

ko kena brp tuu? yg 6 bulan sekali tu brp ko kna byr

aryn_mz posted on 23-10-2009 05:22 PM

rienafaiz,
Rasanyer yg RM750 veneer lain kot bukan composite...veneer porcelain...yg tu mmg mahal...
Klau cam aku punya 1 batang RM200++...aku rasa ko patut consult ngan doc for further info...ko ada tgk tk kes dlm website dlm bulan oct utk gigi depan yg jarang...may be it suit with ur case...
Page: [1] 2
View full: Diastema aka gigi jarang