MS.WONG posted on 3-11-2009 04:14 PM

SEKOLAH MAAHAD TAHFIZ ATAU SEKOLAH AGAMA

Saya nak tanya kalau sesiapa yang tau dan boleh bagi penerangan atau suggestion tentang sekolah maahad tahfiz atau sekolah agama yang sesuai. Sy ada adik ipar baru lepas abis UPSR dengan environment kat rumah sekarang mmg tak sesuai untuk dia sebab dia banyak terpengaruh ngan kawan2. Mak mentua ada tanya dia kalau dia nak msk sekolah tahfiz dan dia pon berminat. Itu laa kalau ada sesiapa yang tau... sy nak sikit info

pbw2775 posted on 3-11-2009 04:20 PM

area mana??
huhuhuhuhu....
:D :D :D

MS.WONG posted on 3-11-2009 04:24 PM

tak kisah mana2 pon... semlm ada tengok astro oasis ada satu maahad kat johor tapi tak ingat nama apa..

whadda posted on 3-11-2009 04:24 PM

yang aku tau sekolah maahad ni ade kat sg ramal kajang...x try survey situ ke..?

MS.WONG posted on 3-11-2009 04:29 PM

tu laa tgh kumpul2 info mana yg sesuai.... xnak la jauh sgt nanti susah nak tgk kalau area selangoR - KL ok laa

no~yean posted on 3-11-2009 04:38 PM

1# MS.WONG
adik ipar minat aliran macamana?kalo nak belajar sains dgn tahfiz lagi bagus gi maahad tahfiz sains kat terengganu,tapi rasanya nak masuk sana kena tengok result,cuba google..

no~yean posted on 3-11-2009 04:39 PM

5# MS.WONG
oo..nak yg dekat2 ekk..darul quran?

MS.WONG posted on 3-11-2009 04:48 PM

rasa yer dia nak sekolah tahfiz biasa je kot.. Sbb sekarag pon selalu main2 jer..

MS.WONG posted on 3-11-2009 04:50 PM

te 7# no~yean

ada website atau mana2 artikel yg boleh di baca x?

ibnur posted on 3-11-2009 09:14 PM

Post Last Edit by ibnur at 3-11-2009 21:16

te  7# no~yean  

ada website atau mana2 artikel yg boleh di baca x?
MS.WONG Post at 3-11-2009 16:50 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

kalau nak bagi cadangan, banyak ada.  kalau di perak ada Maahad Tahfiz Idrisiah di Kuala kangsar.  

banyak lagi ada.  Kalau nak google "maahad tahfiz kuala lumpur".  untuk area KL.

mnm77 posted on 3-11-2009 09:51 PM

te  7# no~yean  

ada website atau mana2 artikel yg boleh di baca x?
MS.WONG Post at 3-11-2009 16:50 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

Boleh cuba jengok-jengok yang ni:
http://www.darul-huffaz.com/

Saya tak pernah pegi sendiri, tapi saya pernah jumpa pengasasnya.

AKADEMI DARUL HUFFAZ - INSTITUSI TAHFIZ PROFESIONAL MALAYSIA
Menjadikan Al-Huffaz iaitu Hafiz-Hafiz di Madrasah Tahfiz & Maahad Tahfiz Malaysia sebagai Ahli Tahfiz Al-Quran Profesional
Memberi Penekanan Serius Kepada Kanak-Kanak Ke Arah Tahfiz Quran
Memberi peluang kepada semua lapisan masyarakat setempat untuk menceburi bidang penghafazan Al-Quran
Melahirkan Bakat Johan Tahfiz Kebangsaan & Antarabangsa
http://www.darul-huffaz.com/P1222040.JPG

sunsuria3 posted on 3-11-2009 10:33 PM

sekolah tahfiz/pondok byk..ikut budget dan ikut kelulusan pun ada...mana nak?

kalau upsr ok, blh apply tahfiz sains di banting, 4A upsr pun ok. saya dgr mrsm pun ada satu kat kelantan kalau tak silap.
kalau just nak belajar tahfiz aja tanpa akademik pun ada kat ampang tu ada a few..tempat adik apa nama ya yg azan tv9 tu yg menang anugerah apa tah kat dubai bulan posa dulu..kat ampang je sebulan rm400. ada gak satu lagi kat ampang rm300..kat hulu langat pun ada..utk lelaki aja utk perempuan aja..ni berbayar ni monthly around rm300 gak..
nak murah kena masuk sek pondok kat pantai timur sana...kelantan especially..kat negeri sembilan pun ada...eh byk lah..
nak lagi canggih pi kat solo...3 bulan blh speaking arab terus..sek gontor modern..utk putra ada putri pun ada..u google sek pondok gontor modern ada sorang dari kajang siap tulis kat blog dia segala pertanyaan tentang sekolah ni...fee dia sebulan rm100 tapi first time masuk tu kena 3K++ gak duit visa, yearly fee semua tu lah..tapi gerenti 3 months blh speaking arabnya..budak australia pun ada situ...
so pilih yang mana satu idaman kalbu...yg jauh ke yg dekat ke yg mahal ke yg murah ke..yg ada academic or non academic...rajin beli paper mingguan selalu gak iklan sek tahfiz ni..di sg ramal tu sekolah abim...sek private..ada satu namanya mahad mahadiah ke tapi bukan sek tahfiz sek asrama penuh gitu...kat kajang tu..

kakiza posted on 4-11-2009 09:25 AM

1# MS.WONG

mungkin info sy nih membantu....
awak google...MITIB(Maahad Tahfiz Istana Bandar) dibawah pengelolaan JAIS...
makesure result UPSR n SPRA mantopp!!

kakiza posted on 4-11-2009 09:27 AM

7# no~yean

darul Quran utk lepasan SPM je.............

kakiza posted on 4-11-2009 09:40 AM

pada pendapat sy....
kite kene nilai dulu budak yg nak dihantar ke skolah tahfiz nih....
adakah budak tu jenis budak pintar...?
jenis yg series dlm belajar....?
yg betol2 tau ape yg akan die hadapi kat skolah tahfiz tu nanti....
sbb ramai bekas pelajar hafiz yg tak menjadi.....
last2...die pon taktau arah mane die nak pegi...
sbb...kite kene tau yg skolah tahfiz ni jadual penuh..dgn subjek akedamik nye....tambah lg hafazan nye.....tambah lg qiraat...fawassil....ulum quran...tajwid..tarikh mashaf..
tarikh qurra'..dan mcm2 lagi.
rase2nye.....budak tu boleh bawak ke tak sume tuh......
bukan ape....ditakuti nanti dah besar die pon taktau nak jd ape....kalu dah kanan kiri takleh bawak.............jgn nanti menyesal plak sbb hantar skolah tahfiz.
tp kalo budak tu mmg boleh bawak due2 aliran.......fuhhh..mase depan sgt2 cerah...
boleh jadik doktor yg mampu menjadi imam taraweh.........:)

zamnie posted on 4-11-2009 09:45 AM

salam,

sy baru masuk kan anak sy yg tunggu result upsr kat tahfiz di taman desa, jln klng lama!! oklah mcm2 dia belajar kat sini tp anak sy tak ambil full time cuma part time jek dari 8.30 - 5.30 sbb lepas balik keje sy bwk dia balik rumah...

kalau stay full time bayo rm250 jekk kalau part time cuma rm150... murah kan berbaloi sgt!! budak2 tuh bangun dlm pukul 4am setiap hari solat tahajud, baca yassin dll...

laila_zi posted on 4-11-2009 09:48 AM

12# sunsuria3

Salam suria, saya pun tengah pening mencari untuk anak lelaki saya, arwah mak saya didik dia memang cukup segala dlm agama, mengaji cukup pandai bertaranum, bahasa arab memang dia cepat menangkap dan tertib segalanya tapi lepas arwah dah tak ada dia macam rasa hilang, itu yang menakutkan saya sebab saya tak mahu dia lari dari hidup sebagai anak yg soleh. Saya memang tak putus2 doa untuk dia dan kalau boleh saya nak mintak alamt blog tu.

laila_zi posted on 4-11-2009 09:49 AM

16# zamnie
apa nama sekolah tu ya

sunsuria3 posted on 4-11-2009 10:23 AM

hari tu saya simpan blog sek pondok gontor modern tu kira buat research gak lah utk anak lepas pmr ni...then husband tak bg dia pi sana...tgk si nordin mat top kena tembak kat area tu..sbb situ memang byk sek pondok yg mcm sokong nordin mat top ni lah husband pun tak bg lah...google je insyallah jumpa orang tu org kajang..

yes nak hantar anak kena tgk keupayaan anak2 juga dan yg penting dia pun minat nak buat tahfiz ni
dulu anak saya tak minat sgt nak jadi hafiz ni mungkin berkat doa saya kut...asal dia nak ambil offer biasiswa lain pi study medic kat uk now dia nak buat tahfiz dulu kat darul quran then baru pi mesir buat medic..insyallah blh jadi dr dan jadi imam ( walau pun dah lama dia jadi imam kat sekolah siap dpt allowance lagi) solat ..kira nama nya nanti dr .....al hafiz gitu ek...alhamdulillah...
harap2 dia dpt lah masuk darul quran last week interview..dia kata kantoi satu word aja...dia pulak di beri surah yg susah oleh panel darul quran tu..dia org sendiri ckp eh ni surah susah ni blh ke hafal..panel uia mcm nak bagi dia seat aja..sbb siap tanya tinggal mana? lepas anak saya jwb....dia org kata cam tu kami bagi u campus uia lah ye dekat...sbenarnya anak saya nak study kat mesir bukan uia tak pe lah ni syarat aja sebenarnya sbb twin program antra darul quran dan uia...allowance pun dpt tak yah apply scholarship..penah tgk website darul quran? tenang dan nyaman gitu ada tasik...ya allah  harap2 dia dpt masuk..

zamnie posted on 4-11-2009 10:25 AM

sek. tahfiz al muhsinin...

kalau nak sy ada no tel ustaz tuh!!!

kakiza posted on 4-11-2009 10:37 AM

19# sunsuria3

iye kak sunsuria...........
darul quran is the best part lah....
ustaz2 die yg slalu jd juri kat akedemi alquran tu....
dekat sgt ngan umah mak mentue sy...huhu

suami sy lps PMR kat sek agama kuala kubu bharu..die sambung kat maahad tahfiz negeri selangor..
then die konvo kat darul quran...(dah abis 32 juzuk) pastu die tros pi Al Azhar mesir....
4 tahun die amik ijazah tahfiz kat sane.............lame lah menunggu die:)

laila_zi posted on 4-11-2009 10:56 AM

20# zamnie

tq zamnie, email kat saya noorzee67@gmail.com

laila_zi posted on 4-11-2009 10:59 AM

19# sunsuria3

saya dah google kat pondok gontor moden tu, kalau ikutkan kat situ memang bagus tapi betul ker dekat2 dengan penyokong nordin mat top ni. Kalau pondok gontor moden ni sekolah yg berkecuali dari menyokong JI ni bagus jugak. Mcm mana nak tahu yer, kalau dpt contact dengan parents student malaysia kat sana  elok jugakkan

mbhcsf posted on 4-11-2009 12:17 PM

apa yang dia suka?
apa yg dia nak jadi  or cita cita dia?

apa yg dia enjoy, suka dan ikhlas buat?

boleh tak bagi dia explore semua options dulu - pi buat survey dulu sekolah semua jenis

give him chances to choose
tapi  jaga tang  elemen elemn yg merosakkan tu....

kalau aliran agama boleh, but kalau boleh all rounder lah  tapi boys ni kan susah jugak, kan nak didik?
anyway pada saya - tengok keupayaan dia, strong poiints dia, nurture dia ke arah ilmu , enjoyment of knowledge tu dan sekolah bukan jawapan kepada persoalan asal 100%....

mbhcsf posted on 4-11-2009 12:18 PM

it is all about giving him the best of everything....let him choose kita bagi options....but kita control jugak lah ....
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: SEKOLAH MAAHAD TAHFIZ ATAU SEKOLAH AGAMA