speedo posted on 8-11-2009 01:37 AM

minta nasihat penapis air yg terbaik dan harga murah

mintak pendapat ttg penapis air contohnya bio aura ,elken ,RO dsbg....
tq

niy posted on 9-11-2009 04:05 PM

aku pun nak tau
yg mana paling baik

tq

Bunga84 posted on 9-11-2009 04:38 PM

sy ade guna bio aura.....
org ckp molek tp pd sy biase je, xde la rasa sihat ke ape ke.....
cuma yg membezakan air tu bertapis

cooper69 posted on 12-11-2009 09:50 AM

bioaura kira bagus la.... aku pun ada guna... tapi guna kene cara lagi mujarabnyer...

ciri-ciri penapis air yang baik :

1) yang penting tak guna kuasa elektrik.... sebab molekul air akan mati sebenarnye bila kita masak air tu. sebab tu kalau orang kampung die panggil air masak biasa ni air mati.

2) yang penting skali ko guna penapis air... ape2 brand pun tak kisah... sebab bila kita ambik air paip secara terus dan masak.... sebenarnyer hanya kuman yang mati.... klorin dalam air tetap ada... sebab tu time korang masak nasi kat bahagian penutup rice cooker tu ade kuning2... tu sebenarnya klorin.

3) air yang elok mestilah bersifat alkali.... untuk air yang bersifat alkali nilai ph nyer mustilah 7 keatas... bioaura tak silap aku 9 keatas kira baguslah tu... air zam zam kalau test alkali kat malaysia ph nyer lebih kurang 11... tapi kalau kat mekah kita test 13 keatas... sebenarnyer air RO yang korang beli tepi2 jalan tu ph die baru 6. dan satu ilmu untuk beli air mineral water pas ni tengok dulu nilai ph die... pastikan 7 keatas baru bagus...

4) bio aura bagus sebab die ada 6 penapis yang berlainan fungsi die... penapis A die berfungsi untuk menyingkir bahan pencemar seperti karat, kotoran, pasir lumpur dan bacteria. ceramic die punyer liang bersaiz 0.9 mikron mencapai tahap penapisan sehingga 99.999%, yang ni kita kene bersih skali seminggu. he he he aku ade die punyer penplet budak hai o kempen kat aku soh join... last nak tutup mulut aku ambik bioaura ngan die bayar satus sbulan.

5) penapis B Menghilangkan bau yang tidak menyenangkan, warna, rasa, bahan pencuci dan elemen-elemen kotor yang lain untuk mengelakkan daripada pertumbuhan bacteria.

6) penapis C Activated Carbon Block dan penukar ion berlogam KDF memenuhi piawaian US EPA dan FDA National Safety Standards dapat menapis unsur logam berat, klorin, pencemar kimia, di samping mengawal kestabilan air, bacteria dan rumpai. Unsur Resin pula akan melembutkan molekul air dan mempunyai kesan untuk menghasilkan bahan-bahan mineral

7) Penapis D Memenuhi Piawaian Keselamatan Antarabangsa. Memiliki fungsi penyerapan yang tinggi, berupaya untuk menyerap atau menyingkirkan unsur logam berat, bahan-bahan radioaktif, bahan kimia dan racun serangga.

8)Penapis E Teknologi penukar tenaga memecahkan molekul air kepada kelompok air yang lebih kecil secara berkesan supaya dapat diserap dengan senang oleh tubuh badan manusia. Lebih-lebih lagi, ia meningkatkan kapasiti air untuk membekalkan kandungan oksigen.

9) penapis F hak ni bagus die sebab die pakai teknologi nano berfungsi untu menstabil tenaga berteknologi Nano mengekalkan dan menstabilkan kandungan tenaga dalam saiz molekul air yang kecil untuk tempoh masa yang panjang. Ia berupaya untuk menyelaraskan sifat air lebih cenderung kepada beralkali yang baik untuk tubuh badan, menggalakkan metabolisme, mengaktifkan sel-sel badan untuk menguatkan imunisasi dan fungsi detoksifikasi.

kalau nak guna kita kene minum sekurang2 nyer 13 gelas sari baru nampak kesan die.... air ni juga kite bleh buat rendam kaki, die mengeluarkan toksin2 dalam badan.... adik aku ade kene penyakit kulit alhamdulillah pakai air bioaura dengan izin tuhan dah elok 2 minngu jer pakai.... skang ni dah takder masalah....

speedo posted on 12-11-2009 11:23 AM

good info ...tq

tapi bio aura mahal ler...ada brand lain yg murah ka

cooper69 posted on 12-11-2009 11:40 AM

bioaura memang mahal harga die rm2080 sebujik..... ko cari la dealer hai o.... mintak bayar ansoran 50 hinggit sbulan kira berbaloi la untuk kesihatan kiter.... air skang ni makin tercemar... byk penyakit berpunca dari air.... tak kira la brand aper pun janji air bertapis.... beli penapis air kat giant pun ade 30 henggit... tak adakah anda berpuas hati....


p/s... ten q bang medang

choa posted on 12-11-2009 02:47 PM

boleh refer kat benang sini... :D
http://eforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=436367&extra=page%3D1

Brutal posted on 13-11-2009 12:18 AM

bioaura kira bagus la.... aku pun ada guna... tapi guna kene cara lagi mujarabnyer...
-->to be honest, aku rasa Bio-Aura terlalu mahal...sebenarnya, sama je ngan penapis air biasa...mahal sebab dia MLM...biasa ar tu...
ciri-ciri penapis air yang baik :

1) yang penting tak guna kuasa elektrik.... sebab molekul air akan mati sebenarnye bila kita masak air tu. sebab tu kalau orang kampung die panggil air masak biasa ni air mati.
-->boleh tak jelaskan apa maksud molekul air tu mati? maksud aku dari penerangan dari segi kimia.

2) yang penting skali ko guna penapis air... ape2 brand pun tak kisah... sebab bila kita ambik air paip secara terus dan masak.... sebenarnyer hanya kuman yang mati.... klorin dalam air tetap ada... sebab tu time korang masak nasi kat bahagian penutup rice cooker tu ade kuning2... tu sebenarnya klorin.
-->klorin ditapis oleh activated carbon. Bukan bergantung pada penapis biasa. Kebanyakkan penapis air mmg ada activated carbon.
3) air yang elok mestilah bersifat alkali.... untuk air yang bersifat alkali nilai ph nyer mustilah 7 keatas... bioaura tak silap aku 9 keatas kira baguslah tu... air zam zam kalau test alkali kat malaysia ph nyer lebih kurang 11... tapi kalau kat mekah kita test 13 keatas... sebenarnyer air RO yang korang beli tepi2 jalan tu ph die baru 6. dan satu ilmu untuk beli air mineral water pas ni tengok dulu nilai ph die... pastikan 7 keatas baru bagus...
-->maaf, tapi rasanya statement ni bertentengan dengan yg aku tahu pasal air. Setahu aku, piawaian air minum hendaklah pH antara 6-8. Sebenarnya, masa kat loji rawatan air, kita boleh tentukan pH air yg nak dibekalkan. Kita sengaja setkan nilai pH air dalam range tu. Air, sama ada dalam keadaan terlalu berasid atau terlalu alkali juga boleh menyebabkan corrossion. Apa itu pH? pH adalah kadar kepekatan ion hidrogen, jika pH melebihi 7, apa yg disukat ialah kepekatan ion OH.
-->camne penapis air boleh mengubah pH air? apa yg ditambah ke dalam air tu dan apakah methodnya?

4) bio aura bagus sebab die ada 6 penapis yang berlainan fungsi die... penapis A die berfungsi untuk menyingkir bahan pencemar seperti karat, kotoran, pasir lumpur dan bacteria. ceramic die punyer liang bersaiz 0.9 mikron mencapai tahap penapisan sehingga 99.999%, yang ni kita kene bersih skali seminggu. he he he aku ade die punyer penplet budak hai o kempen kat aku soh join... last nak tutup mulut aku ambik bioaura ngan die bayar satus sbulan.
-->mmg bagus. Tapi ingat, saiz 0.9 mikron masih belum mampu nak tapis kebanyakkan bakteria. So, sebenarnya air tersebut masih belum selamat diminum. Size E-coli adalah antara 0.5-0.7 mikron. Lebih kecil dari penapis tersebut

5) penapis B Menghilangkan bau yang tidak menyenangkan, warna, rasa, bahan pencuci dan elemen-elemen kotor yang lain untuk mengelakkan daripada pertumbuhan bacteria.
--> bau ditapis oleh activated carbon

6) penapis C Activated Carbon Block dan penukar ion berlogam KDF memenuhi piawaian US EPA dan FDA National Safety Standards dapat menapis unsur logam berat, klorin, pencemar kimia, di samping mengawal kestabilan air, bacteria dan rumpai. Unsur Resin pula akan melembutkan molekul air dan mempunyai kesan untuk menghasilkan bahan-bahan mineral
-->errr...correct me if I'm wrong, rasanya activated carbon tak mampu nak buang logam berat. Logam berat perlukan chemical treatment atau sekurang2nya mangkin untk dinyahkan i.e: TiO2
-->pelembutan molekul air? aku rasa lebih tepat kalau sebut pelembutan air sebab bila menyebut pelembutan molekul air, ia merujuk kepada H2O itu sendiri. Camne nak lembutkan molekul? Yg aku tahu, pelembutan air bolehla. Kita buang hardness dalam air tu, iaitu Mg dan Ca.

7) Penapis D Memenuhi Piawaian Keselamatan Antarabangsa. Memiliki fungsi penyerapan yang tinggi, berupaya untuk menyerap atau menyingkirkan unsur logam berat, bahan-bahan radioaktif, bahan kimia dan racun serangga.
-->macam mana penapis air nak buang bahan radioaktif dan logam berat? termasuk racun? Kita masih perlukan rawatan kimia

8)Penapis E Teknologi penukar tenaga memecahkan molekul air kepada kelompok air yang lebih kecil secara berkesan supaya dapat diserap dengan senang oleh tubuh badan manusia. Lebih-lebih lagi, ia meningkatkan kapasiti air untuk membekalkan kandungan oksigen.
-->pecahkan molekul air? camne tu? H2O dipecahkan? jadi apa? jadi H2 dan O2? dah jadi gas dah tu...camne nak minum?
yg biasa aku dengar, diorang claim pecahkan kluster air. untuk makluman, air mempunyai ikatan hidrogen antara molekul. ikatan hidrogen adalah ikatan kovalen yg terkuat. untuk pecahkan ikatan ni, tenaga diperlukan. So, mana datang sumber tenaga penapis ni? Ingat, tenaga tidak boleh dicipta atau dimusnahkan. Ia cuma berubah bentuk. (Hukum Termodinamik Pertama)

9) penapis F hak ni bagus die sebab die pakai teknologi nano berfungsi untu menstabil tenaga berteknologi Nano mengekalkan dan menstabilkan kandungan tenaga dalam saiz molekul air yang kecil untuk tempoh masa yang panjang. Ia berupaya untuk menyelaraskan sifat air lebih cenderung kepada beralkali yang baik untuk tubuh badan, menggalakkan metabolisme, mengaktifkan sel-sel badan untuk menguatkan imunisasi dan fungsi detoksifikasi.
-->lebih kurang cam persoalan air beralkali tadi
kalau nak guna kita kene minum sekurang2 nyer 13 gelas sari baru nampak kesan die.... air ni juga kite bleh buat rendam kaki, die mengeluarkan toksin2 dalam badan.... adik aku ade kene penyakit kulit alhamdulillah pakai air bioaura dengan izin tuhan dah elok 2 minngu jer pakai.... skang ni dah takder masalah....

soalan2/kenyataan2 aku di atas selalu aku tanya pada ejen2 penapis air dan belum pernah terjawap. Don't take me wrong, bukan aku anti penapis air, cuma aku rasa dakwaan diorang agak melampau malah ada yg bertentangan ngan apa yg aku tahu. Aku akui, penapis air adalah bagus, cuma jangan bayar lebih dari apa yg kita dapat.

Brutal posted on 13-11-2009 12:18 AM

Post Last Edit by Brutal at 13-11-2009 08:48

-edit- double post

cooper69 posted on 13-11-2009 09:43 AM

-->to be honest, aku rasa Bio-Aura terlalu mahal...sebenarnya, sama je ngan penapis air biasa...mahal sebab dia MLM...biasa ar tu...

> memang btol mahal bioaura tu bro... ala tak payah MLM pun mahal gak bro.... rxwater,techno water,aljabar,zhulian apa lagi byk lag bro smue mahal2....

ciri-ciri penapis air yang baik :

1) -->boleh tak jelaskan apa maksud molekul air tu mati? maksud aku dari penerangan dari segi kimia.

>pendidihan akan menghasilkan Trihalomethanes (TTHM)yang sangat mengerikan akibatnya terhadap kesihatan.

2) -->klorin ditapis oleh activated carbon. Bukan bergantung pada penapis biasa. Kebanyakkan penapis air mmg ada activated carbon.

> activated carbon memang kebanyakkan penapis air ada... sebab tu salah satu sebab die kita panggil penapis air... dan kebanyakannya memang mampu menapis klorin.

3) -->maaf, tapi rasanya statement ni bertentengan dengan yg aku tahu pasal air. Setahu aku, piawaian air minum hendaklah pH antara 6-8.Sebenarnya, masa kat loji rawatan air, kita boleh tentukan pH air yg nak dibekalkan. Kita sengaja setkan nilai pH air dalam range tu. Air, sama ada dalam keadaan terlalu berasid atau terlalu alkali juga boleh menyebabkan corrossion. Apa itu pH? pH adalah kadar kepekatan ion hidrogen, jika pH melebihi 7, apa yg disukat ialah kepekatan ion OH.

> air zam zam ph die 13 keatas, maksud ko air zam zam tak elok la untuk diminum.

-->camne penapis air boleh mengubah pH air? apa yg ditambah ke dalam air tu dan apakah methodnya?

>Teknologi Nano, revolusi terkini yang membawa kepada kemajuan dunia dalam abad ke-21 ini. Ia berasal daripada perkataan Latin, dengan cirinya yang bersaiz KECIL - 1 nanometer = 0.000000001 meter
         
Ini jelas menunjukkan betapa kecilnya saiz nano, sehingga mencapai 1000 kali ganda lebih kecil daripada diameter rambut manusia

4) -->mmg bagus. Tapi ingat, saiz 0.9 mikron masih belum mampu nak tapis kebanyakkan bakteria. So, sebenarnya air tersebut masih belum selamat diminum. Size E-coli adalah antara 0.5-0.7 mikron. Lebih kecil dari penapis tersebut

> dah memang tu jer saiz yang die bagi... kalau nak yang lagi kecil belilah penapis air lain.. aku pun tak tahu aper brand yang bersaiz macam yang bro cakap tu.

5) --> bau ditapis oleh activated carbon

> aku pun tak tahu pasal ni yang aku tahu filter B die pakai BACTERIOSTATIC FILTER MEDIA yang menghilangkan bau yang tidak menyenangkan, warna, rasa, bahan pencuci dan elemen-elemen kotor yang lain untuk mengelakkan daripada pertumbuhan bacteria

6) -->errr...correct me if I'm wrong, rasanya activated carbon tak mampu nak buang logam berat. Logam berat perlukan chemical treatment atau sekurang2nya mangkin untk dinyahkan i.e: TiO2
-->pelembutan molekul air? aku rasa lebih tepat kalau sebut pelembutan air sebab bila menyebut pelembutan molekul air, ia merujuk kepada H2O itu sendiri. Camne nak lembutkan molekul? Yg aku tahu, pelembutan air bolehla. Kita buang hardness dalam air tu, iaitu Mg dan Ca.

> btol kot sebab aku masa skolah dulu kimia dapat 8 jer... jadi aku pun tulis aper yang dia cetak kat brosur jer bro... sebab filter C die pakai KDF + RESIN + ACTIVATED CARBON

7)-->macam mana penapis air nak buang bahan radioaktif dan logam berat? termasuk racun? Kita masih perlukan rawatan kimia

> sebab filter D die pakai SILVER CARBON BLOCK aku pun tak tahu sejauh mane keberkesanan die. acu cuba try test la bro.....

8)-->pecahkan molekul air? camne tu? H2O dipecahkan? jadi apa? jadi H2 dan O2? dah jadi gas dah tu...camne nak minum?
yg biasa aku dengar, diorang claim pecahkan kluster air. untuk makluman, air mempunyai ikatan hidrogen antara molekul. ikatan hidrogen adalah ikatan kovalen yg terkuat. untuk pecahkan ikatan ni, tenaga diperlukan. So, mana datang sumber tenaga penapis ni? Ingat, tenaga tidak boleh dicipta atau dimusnahkan. Ia cuma berubah bentuk. (Hukum Termodinamik Pertama)

> aku pun tak tahu hukum aper die pakai yang aku tahu filter D die pakai BIO-MICRO BALL yang bleh mengecilkan lagi molekul air... takder la sampai jadi gas kot.... die masih lagi bersifat air....

9) soalan2/kenyataan2 aku di atas selalu aku tanya pada ejen2 penapis air dan belum pernah terjawap. Don't take me wrong, bukan aku anti penapis air, cuma aku rasa dakwaan diorang agak melampau malah ada yg bertentangan ngan apa yg aku tahu. Aku akui, penapis air adalah bagus, cuma jangan bayar lebih dari apa yg kita dapat.

> kira okey la tu bro.... soalan dan kenyataan yang ko berikan tu... sebenarnye kos pembuatan satu2 filter ni tak sampai pun satu ribu... tapi biasala nama lagi meniaga... macam kiter meniaga berger gak nape kiter jual paling murah rm1.50 sebijik... sebab modal die tak samapi pun singgit. kalao ko nak murahkan bro aku ada idea.... ko beli filter2 tu satu per satu pastu ko beli tray die tempat letak filter tu.... kos die lebih kurang rm800 jer... pastu casing die ko buat la sendiri bro.... kompem berbaloi baloi punyer bro....

Brutal posted on 13-11-2009 10:15 AM

-->to be honest, aku rasa Bio-Aura terlalu mahal...sebenarnya, sama je ngan penapis air biasa...mahal sebab dia MLM...biasa ar tu...

> memang btol mahal bioaura tu bro... ala tak payah MLM pun mahal gak bro.... rxwater,techno water,aljabar,zhulian apa lagi byk lag bro smue mahal2....

-->setuju...aku tak maksudkan Bio-Aura saja...kebanyakkan penapis air terlalu mahal berbanding kualiti...

ciri-ciri penapis air yang baik :

1) -->boleh tak jelaskan apa maksud molekul air tu mati? maksud aku dari penerangan dari segi kimia.
>pendidihan akan menghasilkan Trihalomethanes (TTHM)yang sangat mengerikan akibatnya terhadap kesihatan.
-->camne pendidihan air boleh menjadikan TTHM? boleh bagi persamaan kimia tak? dari apa yg aku belajar, tak jadi camni...dan kalau jadi TTHM pun, ia maknanya jadi contimination, bukan molekul mati.

2) -->klorin ditapis oleh activated carbon. Bukan bergantung pada penapis biasa. Kebanyakkan penapis air mmg ada activated carbon.

> activated carbon memang kebanyakkan penapis air ada... sebab tu salah satu sebab die kita panggil penapis air... dan kebanyakannya memang mampu menapis klorin.
-->kita mencapai kata sepakat dalam ni. So, I have no more comment

3) -->maaf, tapi rasanya statement ni bertentengan dengan yg aku tahu pasal air. Setahu aku, piawaian air minum hendaklah pH antara 6-8.Sebenarnya, masa kat loji rawatan air, kita boleh tentukan pH air yg nak dibekalkan. Kita sengaja setkan nilai pH air dalam range tu. Air, sama ada dalam keadaan terlalu berasid atau terlalu alkali juga boleh menyebabkan corrossion. Apa itu pH? pH adalah kadar kepekatan ion hidrogen, jika pH melebihi 7, apa yg disukat ialah kepekatan ion OH.

> air zam zam ph die 13 keatas, maksud ko air zam zam tak elok la untuk diminum.

-->aku tak bermaksud nak comment air zam zam...tapi is it real air zam zam pH 13? aku tak pernah check...tapi pH 13 agak corrosive sebenarnya...tak caya? gi rendam tangan dalam caustic...hehe

-->camne penapis air boleh mengubah pH air? apa yg ditambah ke dalam air tu dan apakah methodnya?

>Teknologi Nano, revolusi terkini yang membawa kepada kemajuan dunia dalam abad ke-21 ini. Ia berasal daripada perkataan Latin, dengan cirinya yang bersaiz KECIL - 1 nanometer = 0.000000001 meter
      
Ini jelas menunjukkan betapa kecilnya saiz nano, sehingga mencapai 1000 kali ganda lebih kecil daripada diameter rambut manusia
---> I know what nano is...tapi still tak boleh nak ubah pH...ko nak ubah pH, ko kena tambah kepekatan OH dalam tu...kalau ko tapis all the impurities dalam air pon, ko hanya akan dapat air tulen ber"pH" 7.
4) -->mmg bagus. Tapi ingat, saiz 0.9 mikron masih belum mampu nak tapis kebanyakkan bakteria. So, sebenarnya air tersebut masih belum selamat diminum. Size E-coli adalah antara 0.5-0.7 mikron. Lebih kecil dari penapis tersebut

> dah memang tu jer saiz yang die bagi... kalau nak yang lagi kecil belilah penapis air lain.. aku pun tak tahu aper brand yang bersaiz macam yang bro cakap tu.

--> apa yg aku maksudkan ialah, aku belum jumpa mana2 penapis air yg mampu tapis bakteria melalui fizikal. Kena ada rawatan kimia atau pakai sinaran.

5) --> bau ditapis oleh activated carbon

> aku pun tak tahu pasal ni yang aku tahu filter B die pakai BACTERIOSTATIC FILTER MEDIA yang menghilangkan bau yang tidak menyenangkan, warna, rasa, bahan pencuci dan elemen-elemen kotor yang lain untuk mengelakkan daripada pertumbuhan bacteria
--->kena tahu dulu apa yg dia pakai. Istilah yg dipakai tu sekadar nak sedap sebut je tuh.

6) -->errr...correct me if I'm wrong, rasanya activated carbon tak mampu nak buang logam berat. Logam berat perlukan chemical treatment atau sekurang2nya mangkin untk dinyahkan i.e: TiO2
-->pelembutan molekul air? aku rasa lebih tepat kalau sebut pelembutan air sebab bila menyebut pelembutan molekul air, ia merujuk kepada H2O itu sendiri. Camne nak lembutkan molekul? Yg aku tahu, pelembutan air bolehla. Kita buang hardness dalam air tu, iaitu Mg dan Ca.

> btol kot sebab aku masa skolah dulu kimia dapat 8 jer... jadi aku pun tulis aper yang dia cetak kat brosur jer bro... sebab filter C die pakai KDF + RESIN + ACTIVATED CARBON

-->aku pon bukan terer sangat kimia sebab aku bukan lulusan kimia, aku cuma lulusan kejuruteraan kimia.

7)-->macam mana penapis air nak buang bahan radioaktif dan logam berat? termasuk racun? Kita masih perlukan rawatan kimia

> sebab filter D die pakai SILVER CARBON BLOCK aku pun tak tahu sejauh mane keberkesanan die. acu cuba try test la bro.....

-->aku kerja dalam industri kimia bro. Dan kerja aku berkaitan ngan rawatan air. Kalau filter ni boleh tapis logam berat, dah lama diorang jual kat industri. Lagi untung. Tapi dalam industri, masih belum ada carbon yg tapis radioaktif & logam berat. At least bukan dalam pengetahuan aku la.

8)-->pecahkan molekul air? camne tu? H2O dipecahkan? jadi apa? jadi H2 dan O2? dah jadi gas dah tu...camne nak minum?
yg biasa aku dengar, diorang claim pecahkan kluster air. untuk makluman, air mempunyai ikatan hidrogen antara molekul. ikatan hidrogen adalah ikatan kovalen yg terkuat. untuk pecahkan ikatan ni, tenaga diperlukan. So, mana datang sumber tenaga penapis ni? Ingat, tenaga tidak boleh dicipta atau dimusnahkan. Ia cuma berubah bentuk. (Hukum Termodinamik Pertama)

> aku pun tak tahu hukum aper die pakai yang aku tahu filter D die pakai BIO-MICRO BALL yang bleh mengecilkan lagi molekul air... takder la sampai jadi gas kot.... die masih lagi bersifat air....

-->molekul air tak boleh dikecilkan. So, aku membantah statement ni.

9) soalan2/kenyataan2 aku di atas selalu aku tanya pada ejen2 penapis air dan belum pernah terjawap. Don't take me wrong, bukan aku anti penapis air, cuma aku rasa dakwaan diorang agak melampau malah ada yg bertentangan ngan apa yg aku tahu. Aku akui, penapis air adalah bagus, cuma jangan bayar lebih dari apa yg kita dapat.

> kira okey la tu bro.... soalan dan kenyataan yang ko berikan tu... sebenarnye kos pembuatan satu2 filter ni tak sampai pun satu ribu... tapi biasala nama lagi meniaga... macam kiter meniaga berger gak nape kiter jual paling murah rm1.50 sebijik... sebab modal die tak samapi pun singgit. kalao ko nak murahkan bro aku ada idea.... ko beli filter2 tu satu per satu pastu ko beli tray die tempat letak filter tu.... kos die lebih kurang rm800 jer... pastu casing die ko buat la sendiri bro.... kompem berbaloi baloi punyer bro....

-->maksud aku, kalau kualiti filter cap X sama dengan filter cap Y, kenapa kita nak bayar filter cap X dengan harga 3 kali ganda filter cap Y. Tu je maksud aku. Bukan nak suruh diorang jual benda yg modal RM300 dengan harga RM301. Ibarat kempen kerajaan sekarang, pengguna yg bijak bandingkan harga sebelum membeli. hehe

cooper69 posted on 13-11-2009 10:35 AM

-->to be honest, aku rasa Bio-Aura terlalu mahal...sebenarnya, sama je ngan penapis air biasa...mahal sebab dia MLM...biasa ar tu...

> memang btol mahal bioaura tu bro... ala tak payah MLM pun mah ...
Brutal Post at 13-11-2009 10:15 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

untuk pengetahuan ko bro aku salin soklan yang ko tanya ni... aku tepon mamat hai o tu tanya die pun tak leh jawab hu hu hu.... :lol:

Brutal posted on 13-11-2009 12:16 PM

Post Last Edit by Brutal at 13-11-2009 12:19



untuk pengetahuan ko bro aku salin soklan yang ko tanya ni... aku tepon mamat hai o tu tanya die pun tak leh jawab hu hu hu.... :lol:
cooper69 Post at 13-11-2009 10:35 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif
terima kasih banyak2 bro...aku betul2 menghargai bantuan bro...
sebab biasanya bila aku tanya, diorang tak boleh jawap atau konar "ke lain"...
aku tgk, diorang ni jenis "ambik" je apa yg "orang atasan" diorang bagitau, then citer kat orang lain (pengguna)...tanpa kaji dan selidik sejauh mana kebenarannya...
kalau diorang jawap soalan yg ko foward tu, tolong paste kat sini k?
(*p/s:please bare in mind, aku tak maksudkan Bio-Aura sahaja...semua jenis penapis yg dok "claim" hebat la...)


aku bukan nak kacau bisnes diorang, aku cuma nak kepastian tentang dakwaan2 diorang...
supaya kita (pengguna) tidak terlalu senang keluarkan duit yg terlalu banyak untuk dapatkan barang yg kita boleh dapat dengan harga yg jauh lebih murah...

sebenarnya aku lebih suka kalau diorang boleh jawap soalan2 aku dan kemukakan bukti untuk dakwaan2 diorang...
pengetahuan kita akan bertambah, jualan diorang akan meningkat, dan kalau cukup duit, aku akan beli produk diorang untuk kegunaan sendiri...malah, kalau "terlalu hebat", aku akan usahakan untuk bawa masuk produk tu ke dalam company kami untuk rawat air sisa...just nak share, untuk merawat air sisa, kami terpaksa gunakan rawatan yg kos berjuta2 setiap tahun...kalau betul dakwaan penjual2 filter air ni, baik kami gunakan filter mereka dalam skala yg besar...it will be much cheaper dari segi maintenance & operating cost...

estrellas posted on 13-11-2009 12:20 PM

12# cooper69
mamat hai-o tuh tau juai jek ..ekekekek ..nasib tak baik pegi approach orang yang ade knowledge pasal mende2 nih..nganga jeklah...

Brutal posted on 13-11-2009 12:36 PM

oh ya...tambahan sikit...soalan2 yg hampir sama dengan yg kat atas tu aku pernah tanya kat thread ni http://mforum1.cari.com.my/viewthread.php?tid=422669&extra=page%3D1&page=15
tapi takde pon ejen2 yg berani jawap...at least kat thread sekarang ni, bro cooper ada bagi jawapan gak walaupon beliau bukan ejen penapis...terima kasih sekali lagi pada bro cooper...

14# estrellas
pernah sekali ada mamat ejen penapis approach kawan aku...kebetulan kawan aku ni pun grad Chem. Eng. dan sekarang keje ngan company supply barang rawatan air, atau senang citer kawan aku ni kepakaran dia adalah dalam bidang rawatan air la...lepas kena tanya bertalu2 ngan kawan aku, mamat tu pon bungkus barang2 dan blah tanpa sebarang kata2...

satu lagi kes, sorang ejen penapis ni gi promote kat umah kawan sekerja aku...kawan aku ni, jawatan dia Waste Water Treatment Manager...sekali kawan aku cabar ejen tu, nak ambik sampel dan test kat lab kami...kalau terbukti semua dakwaan, kawan aku nak mintak company penapis tu treat waste water kitorang...kesudahannya, ejen tu sekadar "angkat punggung" dan meneruskan misi gi promote kat orang lain je...

batricia posted on 13-11-2009 05:52 PM

-->to be honest, aku rasa Bio-Aura terlalu mahal...sebenarnya, sama je ngan penapis air biasa...mahal sebab dia MLM...biasa ar tu...

> memang btol mahal bioaura tu bro... ala tak payah MLM pun mah ...
Brutal Post at 13-11-2009 10:15 http://malay.cari.com.my/images/common/back.gif

saya suka discussion ni. yang menanya tu tau apa yang ditanya. yang ditanya tu tak pe la, bukan dia jual pun. tapi tu la, kalau org ada ilmu lain caranya dengan orang yang tak de ilmu ni. kebanyakan kita ni, duk nganga je bila agen tu merapu dgn fact & figure yang dia sendiri pun tak berapa paham.

ada agent tu dulu asyik dok promote p.air bio aura ni. kejap2 dtg rumah. mak pun dah terpengaruh dan dan tu juga nak beli, kalau tak pakai bio aura ni mcm tak boleh hidup lagi. angin je saya.... nasib baik saya berkeras tak bagi beli....


ada penapis air yang lagi murah, tapi tak tau la bagus ke tak: imtiyaaz
tanya cik google la ya, harga nya pun murah je.

batricia posted on 13-11-2009 05:54 PM

ada satu lagi:
PREMIER BIOENERGY ALKALINE FILTER
yang ni mcm lebih kurang sama je dgn imtiyaaz. agaknya la, saya pun tak tau

hatemetoday posted on 13-11-2009 06:38 PM

akak guna cap ayam jaa..cni waterlife...akak dah 3 tahon pakai waterlife...harga skang lam sibu nam kot...tapi spanjang pemakaian akak puas hati...air sedap jernih manis (kalau simpan lam fridge ..cuba minom lps bersukan..fuhh...even tetengah malam kita haus ..minom yg dlm fridge tu pon tak menyakit kan tekak..so refreshing)...akak penah taste air bio aura...tak sama lah dgn cni punye...sori ya ni akak nye opin jaa...

cm_gagahperkasa posted on 14-11-2009 04:45 PM

penapis air ni
yg paling bagus sekali
ko pasangkan kat
tempat yg nak guna buat minum.

jika di letakkan kat luar
paip dari luar hingga kat kita nak buat minum tu
masih berkarat dan kotor

hatemetoday posted on 14-11-2009 06:28 PM

15# Brutal

saje je nak tanye..encik brutal pakai tak filter kat rumah? kalau pakai brand apa...kot tak ade yg paling bagus mengikut ukuran dan piawaian en brutal..dpt yg hampir bagus yg dpt encik brutal rekomen pon jadik lah...:)

Brutal posted on 14-11-2009 09:20 PM

20# hatemetoday
belum pakai lagi bro...sebab aku baru je pindah umah sendiri...ni mmg tgh usha2 penapis yg ok dari segi harga dan kualiti, tu yg aku tertarik ngan thred ni...tapi banyak yg aku jumpa, "lebih auta dari fakta"...aku masih mencari...

apa pun, tolong jangan salah paham pasal post2 aku sebelum ni...aku bukan anti penapis air...sebenarnya penapis air mmg bagus berbanding ngan takde penapis...

contohnya cam soalan aku dalam post sebelum ni pasal trihalomethanes...sebenarnya, benda ni terbentuk bukan sebab pendidihan...tapi sebab tindak balas bahan pembunuh kuman i.e chlorine yg kita tambah dalam air...trihalomethanes ni mmg bahaya, tapi jangan panik...kuantiti dalam air minum kita terlalu sikit...cuma, lebih baik kita tapis dulu dari yg sikit tu berkumpul jadi banyak...ye tak? hehe...

anyway, sesapa yg ada pakai/jumpa jenis penapis air yg bagus dari sergi kualiti dan harga (value for money), kita share la kat sini...untuk kebaikkan bersama...

neomorpheus posted on 19-12-2009 05:41 PM

Salam, Maaf menyampuk skit...Sekadar berkongsi drp pembelajaran saya dgn world certified water specialist. My comments in purple
-->to be honest, aku rasa Bio-Aura terlalu mahal...sebenarnya, sama je ngan penapis air biasa...mahal sebab dia MLM...biasa ar tu...
> memang btol mahal bioaura tu bro... ala tak payah MLM pun mahal gak bro.... rxwater,techno water,aljabar,zhulian apa lagi byk lag bro smue mahal2....
-->setuju...aku tak maksudkan Bio-Aura saja...kebanyakkan penapis air terlalu mahal berbanding kualiti...
-> mostly are as they dont even know what they can filter!! banyak yg memberi panduan palsu bukan seperti guideline drp water specialist and WQA...

1) -->boleh tak jelaskan apa maksud molekul air tu mati? maksud aku dari penerangan dari segi kimia.
>pendidihan akan menghasilkan Trihalomethanes (TTHM)yang sangat mengerikan akibatnya terhadap kesihatan.
-->camne pendidihan air boleh menjadikan TTHM? boleh bagi persamaan kimia tak? dari apa yg aku belajar, tak jadi camni...dan kalau jadi TTHM pun, ia maknanya jadi contimination, bukan molekul mati.
-> not relevant dgn molekul air mati. THM is a type of contamination.

2) -->klorin ditapis oleh activated carbon. Bukan bergantung pada penapis biasa. Kebanyakkan penapis air mmg ada activated carbon.
> activated carbon memang kebanyakkan penapis air ada... sebab tu salah satu sebab die kita panggil penapis air... dan kebanyakannya memang mampu menapis klorin.
-->kita mencapai kata sepakat dalam ni. So, I have no more comment
-> activated carbon filter biasanya hanya bleh menapis pencemar yg up to 0.2 micron

3) -->maaf, tapi rasanya statement ni bertentengan dengan yg aku tahu pasal air. Setahu aku, piawaian air minum hendaklah pH antara 6-8.Sebenarnya, masa kat loji rawatan air, kita boleh tentukan pH air yg nak dibekalkan. Kita sengaja setkan nilai pH air dalam range tu. Air, sama ada dalam keadaan terlalu berasid atau terlalu alkali juga boleh menyebabkan corrossion. Apa itu pH? pH adalah kadar kepekatan ion hidrogen, jika pH melebihi 7, apa yg disukat ialah kepekatan ion OH.
-->aku tak bermaksud nak comment air zam zam...tapi is it real air zam zam pH 13? aku tak pernah check...tapi pH 13 agak corrosive sebenarnya...tak caya? gi rendam tangan dalam caustic...hehe
-->camne penapis air boleh mengubah pH air? apa yg ditambah ke dalam air tu dan apakah methodnya?
ph air yg diminum adalah tidak relevant. when people are talking about alcaline food is good for the health, it doesnt mean the ph of the food must be more than 7 before eating! Yg sebenarnya adalah hasil selepas pencernaan itu sama ada acidic or alcaline. Dlm dunia hanya ade 5 jenis makanan yg dikategorikan sebagai makanan beralkali which are susu, buah buahan, sayuran, putih telur & alga. Example, orange juice ph dia adalah 3 and do u say that it's not good for health???Also orange kalau nak kira ph pun acidic tapi masih dikategorikan sebagai makanan beralkali.

>Teknologi Nano, revolusi terkini yang membawa kepada kemajuan dunia dalam abad ke-21 ini. Ia berasal daripada perkataan Latin, dengan cirinya yang bersaiz KECIL - 1 nanometer = 0.000000001 meter
      
Ini jelas menunjukkan betapa kecilnya saiz nano, sehingga mencapai 1000 kali ganda lebih kecil daripada diameter rambut manusia

-> ini adalah dakwaan yg SALAH. saiz liang penapis nano yg paling kecil adalah 0.001 micron (hanya 50 kali ganda lagi kecil drp diameter sehelai rambut manusia). penapisan nano MESTI MENGGUNAKAN PENAPIS MEMBRAN, tetapi tiada seperingkat pun penapis Bio Aura adalah penapis membran.


4) -->mmg bagus. Tapi ingat, saiz 0.9 mikron masih belum mampu nak tapis kebanyakkan bakteria. So, sebenarnya air tersebut masih belum selamat diminum. Size E-coli adalah antara 0.5-0.7 mikron. Lebih kecil dari penapis tersebut

--> apa yg aku maksudkan ialah, aku belum jumpa mana2 penapis air yg mampu tapis bakteria melalui fizikal. Kena ada rawatan kimia atau pakai sinaran.
-> bacteria size is up to 0.1 micron. only micro filtration (0.1 micron), ultra filtration (0.01 micron),nano filtration (0.001 micron) and reverse osmosis filtration (0.0001 micron) able to filter out bacterias. Virus adalah lebih kecil drp 0.01 micron and radioactive substances, metal ions adalah lebih kecil drp 0.001 micron.

6) -->errr...correct me if I'm wrong, rasanya activated carbon tak mampu nak buang logam berat. Logam berat perlukan chemical treatment atau sekurang2nya mangkin untk dinyahkan i.e: TiO2
-->pelembutan molekul air? aku rasa lebih tepat kalau sebut pelembutan air sebab bila menyebut pelembutan molekul air, ia merujuk kepada H2O itu sendiri. Camne nak lembutkan molekul? Yg aku tahu, pelembutan air bolehla. Kita buang hardness dalam air tu, iaitu Mg dan Ca.

> btol kot sebab aku masa skolah dulu kimia dapat 8 jer... jadi aku pun tulis aper yang dia cetak kat brosur jer bro... sebab filter C die pakai KDF + RESIN + ACTIVATED CARBON

-->aku pon bukan terer sangat kimia sebab aku bukan lulusan kimia, aku cuma lulusan kejuruteraan kimia.
-> false claim.

7)-->macam mana penapis air nak buang bahan radioaktif dan logam berat? termasuk racun? Kita masih perlukan rawatan kimia

> sebab filter D die pakai SILVER CARBON BLOCK aku pun tak tahu sejauh mane keberkesanan die. acu cuba try test la bro.....

-->aku kerja dalam industri kimia bro. Dan kerja aku berkaitan ngan rawatan air. Kalau filter ni boleh tapis logam berat, dah lama diorang jual kat industri. Lagi untung. Tapi dalam industri, masih belum ada carbon yg tapis radioaktif & logam berat. At least bukan dalam pengetahuan aku la.
-> agreed. only MEMBRANE filters can get rid of the radioactives and heavy metals and not carbon filters. As mentioned before this, the claim of nano filtration is false.


8)-->pecahkan molekul air? camne tu? H2O dipecahkan? jadi apa? jadi H2 dan O2? dah jadi gas dah tu...camne nak minum?
yg biasa aku dengar, diorang claim pecahkan kluster air. untuk makluman, air mempunyai ikatan hidrogen antara molekul. ikatan hidrogen adalah ikatan kovalen yg terkuat. untuk pecahkan ikatan ni, tenaga diperlukan. So, mana datang sumber tenaga penapis ni? Ingat, tenaga tidak boleh dicipta atau dimusnahkan. Ia cuma berubah bentuk. (Hukum Termodinamik Pertama)

-->molekul air tak boleh dikecilkan. So, aku membantah statement ni.
the correct term is broken into smaller clusters. normally by infra red rays.

9) soalan2/kenyataan2 aku di atas selalu aku tanya pada ejen2 penapis air dan belum pernah terjawap. Don't take me wrong, bukan aku anti penapis air, cuma aku rasa dakwaan diorang agak melampau malah ada yg bertentangan ngan apa yg aku tahu. Aku akui, penapis air adalah bagus, cuma jangan bayar lebih dari apa yg kita dapat.

> kira okey la tu bro.... soalan dan kenyataan yang ko berikan tu... sebenarnye kos pembuatan satu2 filter ni tak sampai pun satu ribu... tapi biasala nama lagi meniaga... macam kiter meniaga berger gak nape kiter jual paling murah rm1.50 sebijik... sebab modal die tak samapi pun singgit. kalao ko nak murahkan bro aku ada idea.... ko beli filter2 tu satu per satu pastu ko beli tray die tempat letak filter tu.... kos die lebih kurang rm800 jer... pastu casing die ko buat la sendiri bro.... kompem berbaloi baloi punyer bro....
-->maksud aku, kalau kualiti filter cap X sama dengan filter cap Y, kenapa kita nak bayar filter cap X dengan harga 3 kali ganda filter cap Y. Tu je maksud aku. Bukan nak suruh diorang jual benda yg modal RM300 dengan harga RM301. Ibarat kempen kerajaan sekarang, pengguna yg bijak bandingkan harga sebelum membeli. hehe
->agreed. but for the good quality water filters, we must not forget the R&D costs as well.

Brutal posted on 22-12-2009 01:19 AM

Salam, Maaf menyampuk skit...Sekadar berkongsi drp pembelajaran saya dgn world certified water specialist. My comments in purple
#nice to meet u here bro...boleh aku tambah ilmu sikit...tapi rasanya, banyak benda kita agree...my comments in "green"...
-->setuju...aku tak maksudkan Bio-Aura saja...kebanyakkan penapis air terlalu mahal berbanding kualiti...
-> mostly are as they dont even know what they can filter!! banyak yg memberi panduan palsu bukan seperti guideline drp water specialist and WQA...
#setuju...itu maksud aku...kebanyakkan dari penjual penapis, membuat dakwaan yg keterlaluan...

1) >pendidihan akan menghasilkan Trihalomethanes (TTHM)yang sangat mengerikan akibatnya terhadap kesihatan.
-->camne pendidihan air boleh menjadikan TTHM? boleh bagi persamaan kimia tak? dari apa yg aku belajar, tak jadi camni...dan kalau jadi TTHM pun, ia maknanya jadi contimination, bukan molekul mati.
-> not relevant dgn molekul air mati. THM is a type of contamination.
#setuju...tu la yg aku cakap kat atas...sebenarnya TTHM tu bertindak balas dari bahan yg ditambah ke dalam air...bukan sebab pendidihan...bagi aku, cerita ni cuma ditokok tambah oleh ejen2 penapis air yg tidak bertanggungjawap....

2) > activated carbon memang kebanyakkan penapis air ada... sebab tu salah satu sebab die kita panggil penapis air... dan kebanyakannya memang mampu menapis klorin.
-->kita mencapai kata sepakat dalam ni. So, I have no more comment
-> activated carbon filter biasanya hanya bleh menapis pencemar yg up to 0.2 micron
#pepejal terampai mmg up to 0.2 micron...tapi klorin mmg boleh ditapis oleh activated carbon...aku ada pakai activated carbon utk buang klorin sebelum air tu masuk resin kat kilang aku...

3) -->maaf, tapi rasanya statement ni bertentengan dengan yg aku tahu pasal air. Setahu aku, piawaian air minum hendaklah pH antara 6-8.Sebenarnya, masa kat loji rawatan air, kita boleh tentukan pH air yg nak dibekalkan. Kita sengaja setkan nilai pH air dalam range tu. Air, sama ada dalam keadaan terlalu berasid atau terlalu alkali juga boleh menyebabkan corrossion. Apa itu pH? pH adalah kadar kepekatan ion hidrogen, jika pH melebihi 7, apa yg disukat ialah kepekatan ion OH.
-->aku tak bermaksud nak comment air zam zam...tapi is it real air zam zam pH 13? aku tak pernah check...tapi pH 13 agak corrosive sebenarnya...tak caya? gi rendam tangan dalam caustic...hehe
-->camne penapis air boleh mengubah pH air? apa yg ditambah ke dalam air tu dan apakah methodnya?
ph air yg diminum adalah tidak relevant. when people are talking about alcaline food is good for the health, it doesnt mean the ph of the food must be more than 7 before eating! Yg sebenarnya adalah hasil selepas pencernaan itu sama ada acidic or alcaline. Dlm dunia hanya ade 5 jenis makanan yg dikategorikan sebagai makanan beralkali which are susu, buah buahan, sayuran, putih telur & alga. Example, orange juice ph dia adalah 3 and do u say that it's not good for health???Also orange kalau nak kira ph pun acidic tapi masih dikategorikan sebagai makanan beralkali.
#thanx...baru aku paham maksud makanan beralkali nih...aku kalau masuk bab pencernaan ke, makanan ke, mmg fail la...senang citer aku banyak tido masa belajar biologi kat sekolah dulu...:sleepy: tapi penjelasan sedara menunjukkan pihak penapis air ni sekadar memutar-belitkan maksud makanan beralkali...

>Teknologi Nano, revolusi terkini yang membawa kepada kemajuan dunia dalam abad ke-21 ini. Ia berasal daripada perkataan Latin, dengan cirinya yang bersaiz KECIL - 1 nanometer = 0.000000001 meter
      
Ini jelas menunjukkan betapa kecilnya saiz nano, sehingga mencapai 1000 kali ganda lebih kecil daripada diameter rambut manusia

-> ini adalah dakwaan yg SALAH. saiz liang penapis nano yg paling kecil adalah 0.001 micron (hanya 50 kali ganda lagi kecil drp diameter sehelai rambut manusia). penapisan nano MESTI MENGGUNAKAN PENAPIS MEMBRAN, tetapi tiada seperingkat pun penapis Bio Aura adalah penapis membran.
#Aku tak sampai hati nak cakap direct...sebenarnya aku tak jumpa lagi penapis yg pakai membrane nih (melainkan RO)...anyway, bio-aura ni mmg pakai teknologi nano ke? hehe


4) -->mmg bagus. Tapi ingat, saiz 0.9 mikron masih belum mampu nak tapis kebanyakkan bakteria. So, sebenarnya air tersebut masih belum selamat diminum. Size E-coli adalah antara 0.5-0.7 mikron. Lebih kecil dari penapis tersebut

--> apa yg aku maksudkan ialah, aku belum jumpa mana2 penapis air yg mampu tapis bakteria melalui fizikal. Kena ada rawatan kimia atau pakai sinaran.
-> bacteria size is up to 0.1 micron. only micro filtration (0.1 micron), ultra filtration (0.01 micron),nano filtration (0.001 micron) and reverse osmosis filtration (0.0001 micron) able to filter out bacterias. Virus adalah lebih kecil drp 0.01 micron and radioactive substances, metal ions adalah lebih kecil drp 0.001 micron.
#so, kesimpulannya mmg bio-aura tak mampu nak filter bakteria kan? agree? tapi cuba tgk kat kotak dia....camne diorang claim...

6) -->errr...correct me if I'm wrong, rasanya activated carbon tak mampu nak buang logam berat. Logam berat perlukan chemical treatment atau sekurang2nya mangkin untk dinyahkan i.e: TiO2

> btol kot sebab aku masa skolah dulu kimia dapat 8 jer... jadi aku pun tulis aper yang dia cetak kat brosur jer bro... sebab filter C die pakai KDF + RESIN + ACTIVATED CARBON

-->aku pon bukan terer sangat kimia sebab aku bukan lulusan kimia, aku cuma lulusan kejuruteraan kimia.
-> false claim.
#agreed

7)-->macam mana penapis air nak buang bahan radioaktif dan logam berat? termasuk racun? Kita masih perlukan rawatan kimia

> sebab filter D die pakai SILVER CARBON BLOCK aku pun tak tahu sejauh mane keberkesanan die. acu cuba try test la bro.....

-->aku kerja dalam industri kimia bro. Dan kerja aku berkaitan ngan rawatan air. Kalau filter ni boleh tapis logam berat, dah lama diorang jual kat industri. Lagi untung. Tapi dalam industri, masih belum ada carbon yg tapis radioaktif & logam berat. At least bukan dalam pengetahuan aku la.
-> agreed. only MEMBRANE filters can get rid of the radioactives and heavy metals and not carbon filters. As mentioned before this, the claim of nano filtration is false.
#no further disscussion


8)-->pecahkan molekul air? camne tu? H2O dipecahkan? jadi apa? jadi H2 dan O2? dah jadi gas dah tu...camne nak minum?
yg biasa aku dengar, diorang claim pecahkan kluster air. untuk makluman, air mempunyai ikatan hidrogen antara molekul. ikatan hidrogen adalah ikatan kovalen yg terkuat. untuk pecahkan ikatan ni, tenaga diperlukan. So, mana datang sumber tenaga penapis ni? Ingat, tenaga tidak boleh dicipta atau dimusnahkan. Ia cuma berubah bentuk. (Hukum Termodinamik Pertama)

-->molekul air tak boleh dikecilkan. So, aku membantah statement ni.
the correct term is broken into smaller clusters. normally by infra red rays.
#cam aku cakap kat atas tu, biasanya aku dengar diorang claim pecahkan cluster air, bukan molekul...terima kasih kerana mengesahkan...cuma, dalam filter bio-aura ni, kat mana sumber infra-red dia ek?

9) -->maksud aku, kalau kualiti filter cap X sama dengan filter cap Y, kenapa kita nak bayar filter cap X dengan harga 3 kali ganda filter cap Y. Tu je maksud aku. Bukan nak suruh diorang jual benda yg modal RM300 dengan harga RM301. Ibarat kempen kerajaan sekarang, pengguna yg bijak bandingkan harga sebelum membeli. hehe
->agreed. but for the good quality water filters, we must not forget the R&D costs as well.
#yup...sebab tu aku cakap "kalau quality sama, kenapa harga berbeza?"...kalau quality jauh lebih baik, tentu sekali harga juga harga lebih tinggi...

Brutal posted on 22-12-2009 01:23 AM

Post Last Edit by Brutal at 22-12-2009 01:28

Kekadang, dakwaan sesetengah penjual penapis air ni melampau...
cuba tgk video ni...
http://www.youtube.com/watch?v=tGazij26ceM&feature=related

link: http://www.youtube.com/watch?v=tGazij26ceM&feature=related

tipu orang kampung boleh la...
komen aku kat video tu:
Kalau pakai air paip biasa (bukan RO), mentol tu akan menyala juga.
Sbb, tenaga elektrik tu bukan datang dari air tu, kalau tak, why not power up the whole rumah dia dengan air je? Sebenarnya, tenaga datang dari bateri. Cuma litarnya diputuskan oleh plug (hujung terbuka). Bila dicelupkan ke dalam air, litar akan lengkap dan arus akan mengalir & mentol pun menyala. Air RO dah ditapis sehingga hampir semua ion telah hilang. Maka, conductivity sudah hampir tiada. Sbb tu mentol tak nyala.

neomorpheus posted on 22-12-2009 01:48 AM

24# Brutal

Betul tu aku pun kata benda yg sama kat org2 yg tunjuk video ni dulu...air tenaga la plak..hehe;P
It's simple science fact-> Pure water would be an excellent insulator (penebat elektrik) while water with any impurities is a fairly good conductor (konduksi elektrik).
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8
View full: minta nasihat penapis air yg terbaik dan harga murah