EAStudent posted on 8-11-2009 06:17 PM

Cermin Kereta Myvi

Seminggu yang lepas. Cermin hadapan kereta aku ada retak..3 line kat bahagian tengah atas..
Tapi retakan tu pendek jer..aku pun xtahu apa puncanya..Tetiba aku tengok cermin ada retak..
May be terkena batu jatuh dari lori ke apa xtahu ar..

Masalah aku sekarang..
Hari ni retakan tu semakin memanjang..Dah sampai ketengah pulak..
Aku ingat nak tunggu ada bajet nanti baru tukar..Tapi nampaknya aku kena tukar dalam masa yang terdekat..
Saper saper leh bagi aku anggaran bajet yang diperlukan x untuk tukar cermin tu..huhuhu

Kat mana tempat terbaik untuk aku tukar cermin tu..huhuhu

AHMADVW posted on 8-11-2009 06:24 PM

Seminggu yang lepas. Cermin hadapan kereta aku ada retak..3 line kat bahagian tengah atas..
Tapi retakan tu pendek jer..aku pun xtahu apa puncanya..Tetiba aku tengok cermin ada retak..
May be terken ...
EAStudent Post at 8-11-2009 18:17 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

pkar cermin di malysia belakang hospital tawakal, off jln pahang kalu x silap. kalu u nak tukar cari double layer, harga not sure , kalu blh claim insurans claim shj

kj83 posted on 8-11-2009 06:37 PM

aku ada 2 org member pakai myvi pun nasib yg sama macam kau jugak...

misskeen posted on 8-11-2009 06:46 PM

bajet lbh kurang rm500...sendiri da kena ms raya aritu, buat dulu pastu claim insurans

EAStudent posted on 8-11-2009 08:16 PM

bajet lbh kurang rm500...sendiri da kena ms raya aritu, buat dulu pastu claim insurans
misskeen Post at 8-11-2009 18:46 http://malay.cari.com.my/images/common/back.gif

kau wat kat ner..??

misskeen posted on 8-11-2009 10:06 PM

5# EAStudent

wat kat usj jer

EAStudent posted on 9-11-2009 09:48 AM

korang pernah dengar x doktor cermin ke..pakar membaiki cermin retak..
yang tu boleh ilang kan keretakan pada cermin ke??

zzcbr posted on 9-11-2009 11:34 AM

korang pernah dengar x doktor cermin ke..pakar membaiki cermin retak..
yang tu boleh ilang kan keretakan pada cermin ke??
EAStudent Post at 9-11-2009 10:48 AM http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

bang, kalu dent besar duit lima sen tu, doktor boleh le baiki....kalu dah retak tiga dan menjalar macam barah tu....jawapnya memang kena tukar ke:loveliness:

takumi86 posted on 9-11-2009 12:54 PM

mung tinggal mana...
meh laa datang puchongg.. ada dr cermin ni..
kalau rajin kontek si riuk utk minum teh tarik kat tesco mamak masa tunggu tu..
duit ready laa dlm rm500, insurance claim itu dr ceermin boley kasik kawtim.
sekiannn

EAStudent posted on 9-11-2009 02:43 PM

aku duk shah alam..ada kedai yang korang leh rekemen x kat area sini..aku ingat nak gi tukar ari ni..esok dah keje..huhuhu

EAStudent posted on 9-11-2009 02:44 PM



bang, kalu dent besar duit lima sen tu, doktor boleh le baiki....kalu dah retak tiga dan menjalar macam barah tu....jawapnya memang kena tukar ke:loveliness:
zzcbr Post at 9-11-2009 11:34 http://malay.cari.com.my/images/common/back.gif

owh..mana aku tahu..ehehe
ingat doktor tu leh ubat sumer..:)

cikanggun posted on 27-1-2010 01:18 PM

1# EAStudent

hyee...kalo blom tukar lg windscreen tu, pegi jer blkg hospital tawakkal lps bulatan phg tu...
i br jer tukar mggu lps sbb kene batu kt hiway...crack dh memanjang...takot2 nnt berderai...
sumer cover insurance... total 400.. kalo ikutkan rege cermin tu dabel layer 350+upah diorg pasang ngan claim trus dr insurance company... xyah pening2 nk bwk duit... tp kalo x cover insurance, get ready 400 jer.. hope tiz will help u!

i luper contact no kedai tu..bizz card tgl lam kete... name kedai tu DSG... :)

kazaraf posted on 27-1-2010 09:38 PM

try ar gi kedai Dr.Cermin (http://drcermin.com/contact.html)

satu ada kt tepi MRR2, selepas flyover ampang point menuju ke keramat au.

aku aritu tukar Wira aku nye. RM310 shj x silap. xtau lak kalo myvi brp..

Lordraziel posted on 28-1-2010 10:38 AM

masa kerete dah lama terjemur tgh panas... pastu tu ko masuk terus on ekon kuat kuat leh retak cermin.. org kata ler

auntie_tienaa posted on 28-1-2010 11:40 AM

masa kerete dah lama terjemur tgh panas... pastu tu ko masuk terus on ekon kuat kuat leh retak cermin.. org kata ler
Lordraziel Post at 28-1-2010 10:38 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


fakta atau auta ...:o

arenis posted on 23-2-2010 10:52 AM

aku pun baru tukar cermin sbb retak juga ...RM400 kedai biasa je...tak tau la plak double layer ke single layer...lupa plak nak tanya...

tp kalu drive dlm hujan yg lebat sangat pandangan cermin tu mcm kabur je...

kecimpret posted on 23-2-2010 11:18 AM

sume cermin akan jd kabur kalo drive dlm ujan lebat:laugh3:

matmin77 posted on 24-2-2010 01:08 PM

Post Last Edit by matmin77 at 24-2-2010 13:10

15# auntie_tienaa


Fakta...

...crack jenis di namakan stress crack....sb temperature variation yg tinggi..macam contoh aircond kuat dipasang selepas kereta dijemur...

..kalau diperhatikan crack jenis nie, crack kat cermin bukan kat luar atau dalam, tapi in between layered windscrin tu...

Jenis2 Windscrin Crack.......

Bull's Eye - Damage to glass caused by a rock (or other object) that is circular, typically with a cone in the outer layer of the glass.

Chip - Damage to glass caused by a rock (or other object) that causes a small piece of glass to come off the windshield.

Combination Break - When there are multiple types of breaks in a windshield, such as a chip with cracks coming off of it.

Edge Crack - A crack that starts within 2" of the edge of the windshield, or reaches the edge of the windshield. It normally forms immediately, and starts at 10-12" long.

Floater Crack - A crack that starts in the middle of the windshield (anywhere that is not within 2" of the edge of the windshield).

Half Moon - Damage to glass caused by a rock (or other object) that is similar to a bull's eye crack, but not completely circular.

Partial Bulls-Eye - Same as Half Moon.

Pit -

Stone Break - A small chip that occurs when a stone (or other hard item) hits the windshield. It can then become a large crack over time.

Stress Crack - A crack that occurs without anything hitting the windshield, typically due to a large variation in the temperature (such as when the car is sitting in the sun, and then you start it and use the air conditioning). It almost always starts at the edge of the windshield. Stress cracks will normally be a straight (or slightly bending) line, and will not have any sign of impact. A "pen test" is often used to determine if there is a stress crack -- a ballpoint pen is run along the crack, and if it dips anywhere, it is not a stress crack. That is because with a stress crack, no glass actually comes off the windshield

missy_ina posted on 4-4-2010 06:08 PM

nak tnye..kalo nk  tukar windscreen ni.brape hari bley siap ek?
kte ade cover insurance.nk claim tu camne plak.
kte pakai insurance etiqa.
kte ingat nk pegi yg dekat hospital tawakal tu la...

dragger posted on 4-4-2010 07:44 PM

nak tnye..kalo nk  tukar windscreen ni.brape hari bley siap ek?
kte ade cover insurance.nk claim tu camne plak.
kte pakai insurance etiqa.
kte ingat nk pegi yg dekat hospital tawakal tu la...
missy_ina Post at 4-4-2010 18:08 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

meh ikut abg drag wat.... abg drag tau kedai tu katner... {:3_87:}

missy_ina posted on 5-4-2010 12:08 AM

erk...soklan kte lom jawab tuh.
brape lame nk siap kan tukar windscreen tuh..

dragger posted on 5-4-2010 01:17 AM

hohhh.. ye ke... hehhhe...

tak tau la berapa lame.. tapi takde la sampai sehari suntuk pun klau nak tkr cermin tu...

missy_ina posted on 5-4-2010 03:55 PM

kalo x sampai satu hari ok la...
senang keje

takumi86 posted on 6-4-2010 11:42 AM

nak tukau wind screen tu oleh ah leong kedai dr cermin itu hari mengambil masa 3jam 42minit camtu.. lama sebab nak kasik gam keringg... then, dlm jangka masa tu, aku jenjalan laa kat tesco puchong pastu pekena nasi ayamm ngan teh aiss... hihihi ;P

kazaraf posted on 6-4-2010 03:27 PM

nak tnye..kalo nk  tukar windscreen ni.brape hari bley siap ek?
kte ade cover insurance.nk claim tu camne plak.
kte pakai insurance etiqa.
kte ingat nk pegi yg dekat hospital tawakal tu la...
missy_ina Post at 4-4-2010 18:08 http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

kalo pegi kedai y specialist bab2 cermin mcm Dr.Cermin, dr.windscreen dan seumpamanya.
jangkamasa siap 1-3 jam.
cam keta aku dlu kt kedai Dr.Cermin dlm 2 jam je siap. elok je perfect.

bab insurance tu tgk jenis. aku rs kalo etiqa.. senang.. kedai tu bole claim kn. maknanya ko xyah kuar duit.
tp kalo Kurnia. kene kuarkn duit sndiri dlu pstu claim sndiri sbb polisi kurnia, owner y kene buat claim..
Page: [1]
View full: Cermin Kereta Myvi