yutanagi posted on 13-11-2009 09:38 AM

Tahi mata banyak bila bangun pagi

Salam,

Anak saya dah 2 tahun (baby lg ke?) baru2 ni bila bangun pagi, tahi mata banyak sampai kdg2 susah nak buka mata sbb dah keras. Tapi anak saya ni tak pula sakit mata, ok je matanya.
Boleh tahu apa yg menyebabkan tahi mata jadi banyak bila tidur? Mak mertua saya cakap may be sebab cuaca panas.
Forumers lain ada experiece tak ttg ni? Apa petua utk kembali normal?
TQ

azirabb posted on 13-11-2009 09:53 AM

my MIL ckp .. kalau  byk tahi mata keluar waktu pagi tandanya  panas dlm badan .. biasanya baby baru lahir yg byk tahi mata .
baru2 ni anak sy umur 4thn kluar tahi mata besar2 waktu pagi .. then MIL suruh bg mandi waktu pagi , ptg mandi jgn bagi bsh rambut .. minum banyak air kembang semangkuk ..
alhamdulliah seminggu ni da ok la ..

lil_anne posted on 13-11-2009 10:09 AM

pns dlm 2 kot...xpn elergi mta...
ak sndri pn, da beso cm ni, stil kua gak...
cos elergi doc ckp..
n toksin dr bdn kluar...
try permata hijrah...
tp utk bdak, xsure la leh pki ke x...

zach2008 posted on 13-11-2009 10:15 AM

terjumpa lak benda nih... nak saya pun amcam ni 2 tiga hari nih. Tapi tak le sampai tak boleh bukak mata. Sblm ni memang demam panas. Sekarang ni, badan dah tak panas lagi tapi bertaik mata lak. Mungkin betul panas dalam badan kot.

aniskirin_nita posted on 13-11-2009 10:33 AM

anak bb 8 bulan kena sakit mata-(tahi mata banyak).pergi beli kat  klinik jer ubat drop jer..2,3 4 hari eloklah nanti..kalau sakit mata boleh bagi susu cap gantung..:lol:

kikilala_comei posted on 13-11-2009 10:46 AM

anak kiki lak dari lahir lagi mata berair ngan bertaik.. sekarang dah 3 bulan dah.. tak tau nak buat ape... kadang2 tengok kesian dia..

owencute posted on 13-11-2009 11:51 AM

anak kiki lak dari lahir lagi mata berair ngan bertaik.. sekarang dah 3 bulan dah.. tak tau nak buat ape... kadang2 tengok kesian dia..
kikilala_comei Post at 13-11-2009 10:46 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

klu baby tengok gak sama ada kepala dia banyak tak kerak (cradle cap)..selalu bersihkan dan shampoo..sebab boleh gak jadi penyebab tahi mata ni...

kikilala_comei posted on 13-11-2009 11:52 AM



klu baby tengok gak sama ada kepala dia banyak tak kerak (cradle cap)..selalu bersihkan dan shampoo..sebab boleh gak jadi penyebab tahi mata ni...
owencute Post at 13-11-2009 11:51 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
takde lak berkerak owen.. kepala dia bersih je.. lagipun rambut pun takde botak..

mek_ja posted on 13-11-2009 11:56 AM

anak kiki lak dari lahir lagi mata berair ngan bertaik.. sekarang dah 3 bulan dah.. tak tau nak buat ape... kadang2 tengok kesian dia..
kikilala_comei Post at 13-11-2009 10:46 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

tak cuba letak air susu badan kat mata baby ?

tu salah satu petua org2 lama utk jadikan ubat mata baby bertaik neh

owencute posted on 13-11-2009 01:26 PM



tak cuba letak air susu badan kat mata baby ?

tu salah satu petua org2 lama utk jadikan ubat mata baby bertaik neh
mek_ja Post at 13-11-2009 11:56 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

Yup pernah dengar gak petua ni...tapi tak pernah try lagi

kikilala_comei posted on 13-11-2009 02:54 PM



tak cuba letak air susu badan kat mata baby ?

tu salah satu petua org2 lama utk jadikan ubat mata baby bertaik neh
mek_ja Post at 13-11-2009 11:56 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
ye ke? ok nanti kiki try wat

ilham_ryana posted on 15-11-2009 02:20 PM

baby ku pun bertaik sejak lahir tpi sebelah jer.
letak susu badan erk?nk trylh.

kikilala_comei posted on 16-11-2009 10:25 AM

baby ku pun bertaik sejak lahir tpi sebelah jer.
letak susu badan erk?nk trylh.
ilham_ryana Post at 15-11-2009 14:20 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
sama la ngan baby kiki... berair dan bertaik sebelah mata sejak dari lahir lagi sampai sekarang.. tapi mata tak merah lak kalo sakit mata..

ilham_ryana posted on 16-11-2009 01:03 PM


sama la ngan baby kiki... berair dan bertaik sebelah mata sejak dari lahir lagi sampai sekarang.. tapi mata tak merah lak kalo sakit mata..
kikilala_comei Post at 16-11-2009 10:25 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

ku dh try letak susu badan kt mata...harap2 oklah pasni.
petua mak...lepas basuh berak dia...tgn yg basah tu...sapu kt seluruh muka dia.
ni kire petua org2 dlu lah.

kikilala_comei posted on 16-11-2009 01:53 PM



ku dh try letak susu badan kt mata...harap2 oklah pasni.
petua mak...lepas basuh berak dia...tgn yg basah tu...sapu kt seluruh muka dia.
ni kire petua org2 dlu lah.
ilham_ryana Post at 16-11-2009 13:03 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
ooo ada petua lain lagi ke??? lepas basuh berak dia.. tangan yang basah sapu kat muka dia.. ok nanti try yang ni lakk

LaraCroft posted on 18-11-2009 11:16 AM

8# kikilala_comei

sama la anak kita..dari lahir sebelah mata dia suka bertahi..

2 bulan ilang sat..pastu skrang 6 bulan dok ada balik..kepala dia bersih je...rambut pun takde sgt..
org kata maybe susu dia panas...kiki kasi susu apa

kikilala_comei posted on 18-11-2009 04:22 PM

8# kikilala_comei

sama la anak kita..dari lahir sebelah mata dia suka bertahi..

2 bulan ilang sat..pastu skrang 6 bulan dok ada balik..kepala dia bersih je...rambut pun takde sgt..
org kata m ...
LaraCroft Post at 18-11-2009 11:16 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
susu anmum... ooo susu pun boleh menyebabkan mata anak bertaik ke??? lara guna susu ape?

ilham_ryana posted on 19-11-2009 12:37 PM


susu anmum... ooo susu pun boleh menyebabkan mata anak bertaik ke??? lara guna susu ape?
kikilala_comei Post at 18-11-2009 16:22 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

rasenya xde kaitan ngan susu...ku ni fully bf..takkan susu ibu leh sbbkan mata bertaik.

LaraCroft posted on 20-11-2009 09:28 AM

17# kikilala_comei

tak sure la sbb susu ke sebab apa..tp ikut kata owg tua tua dia panas sbb susu..lara guna susu enfalac..

kikilala_comei posted on 28-12-2009 03:53 PM



ku dh try letak susu badan kt mata...harap2 oklah pasni.
petua mak...lepas basuh berak dia...tgn yg basah tu...sapu kt seluruh muka dia.
ni kire petua org2 dlu lah.
ilham_ryana Post at 16-11-2009 13:03 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
ryana.. alhamdullilah la... kiki try wat petua lepas basuh berak dia. tangan yang basah tu sapu kat muka dia. dah takde dah ryana.. dah 3 hari mata baby kiki dah tak berair dan bertaik.. happy sangat bila tengok mata dia dah ok.

sitinur posted on 26-6-2010 11:03 PM

Reply 20# kikilala_comei


    nak kena try gak n..anak umur 1t10b..mata klau bgun pgi minGGU n bertaik ijau
Page: [1]
View full: Tahi mata banyak bila bangun pagi