mzmpna posted on 8-12-2009 10:17 AM

NATURAL 99

Salam mz..tak pasti dah ada ke belum topik ni..kalau dah ada sori yer puan moderator..
ada sesapa dah penah guna set natural 99?

Ari tu mz balik kg.tengok aunty mz tu muka dia putih bersih..sebelum ni kusam gitu..
dia kata dia guna produk natural 99 ni..

Ada sesapa yg dah guna ke?
takut gak nk guna produk2 baru nih...

bettybencong posted on 8-12-2009 10:27 AM

Kosmetik dan Obat Berbahaya Beredar Bebas di Bandung
Getty Images/kosmetik
Artikel Terkait:

    * BPOM Izinkan Produk Impor Asal Sesuai Prosedur
    * BPOM: Aspartam dan Siklamat Aman
    * BPOM: Tangkap Aktor Intelektual Penyebar Isu Obat Berbahaya
    * BPOM Segel Ribuan Obat Ilegal

Minggu, 15 Februari 2009 | 13:56 WIB

BANDUNG, MINGGU Berbagai produk kosmetik dan obat-obatan berbahaya marak beredar dan diperdagangkan secara terbuka di berbagai sudut jalan di Bandung dan kota lainnya termasuk di Jatinangor, Kabupaten Sumedang, Jawa Barat.

Banyak terdapat kios yang menyediakan produk kosmetik termasuk untuk pemutih wajah, obat-obatan pelangsing, dan obat-obat kuat seks.

Kios-kios yang menyediakan kosmetik dan obat-obatan rata-rata menggunakan nama-nama China itu memasang plang besar dan mencolok pada sisi kiri-kanan jalan ramai lalu lintas, seperti di Jalan Gatot Subroto, Jalan Kiara Condong, Jalan Lengkong Besar, dan jalan lainnya yang tersebar di Kota Bandung.

Sementara itu, produksi kosmetik yang mengandung bahan kimia jenis Mercuri yaitu "Natural 99" diperdagangkan di stan kosmetik di sebuah mal di Jatinangor, Kabupaten Sumedang.
     
Berdasarkan laporan badan POM Public Warning nomor: KH.00.01.432.6081 1 Agustus 2007 tentang Kosmetik mengandung bahan berbahaya dan zat warna yang dilarang, terdapat Natural 99 dari 26 produk kosmetik berbahaya karena mengandung Mercuri (Hg) dan tidak terdaftar.
     
Produk Natural 99 yang dinyatakan kosmetik berbahaya itu dijual murah di mal Jatinangor yaitu  Rp 10.000 hingga Rp 15.000 per tube.

Menurut salah seorang penjual kosmetik, produk Natural 99  lebih cepat memutihkan wajah. Penjual kosmetik tersebut juga mengatakan bahwa barang tersebut aman dipakai dan dibuat di Indonesia.
     
Selain Natural 99, sejumlah produk kosmetik buatan luar juga dapat ditemukan di tempat tersebut dan bisa jadi banyak tempat lainnya di wilayah Jawa Barat.

kaklala_lost_id posted on 8-12-2009 10:29 AM

tak payah pakai lah kak..ada budak yg selalu gie salon kakak ipar lala guna bende nie...muka jadi merah menyala bukan cerah pun..makin golap ada...muka budak nie nipis dah...takut tgk

mzmpna posted on 8-12-2009 10:35 AM

eiiii...ye ke? takut gak kan...

sweetzniz posted on 8-12-2009 12:02 PM

cuba survey2 kt googles byk cite psl natural 99 ni..merbahayakan..

dfan posted on 9-12-2009 10:35 AM

x yah pakai..mula2 jerk elok pas2 rosak muka...my sis pnah pakai...ms tu blik kpg tgk mka dia licin putih gebus...tnya pakai pa..dia tnjuk natural 99..murah jek kdai runcit pn ada jual..

la ni ari tu balik raya tgk mka die da naik jrawat..

220796 posted on 9-12-2009 10:59 AM

1 set ada krim mlm, krim siang, soap rm belas2 jek.....x payah la beli...murah tp berisiko wtpe?

molley444 posted on 9-12-2009 03:15 PM

natural 99 ni dia beradik2 gak ngan golden horse... ada bahan kimia merbahaya... tapi kawan saya dah tau bahan kimia merbahaya... tapi still nak pakai goden horse ni.. ishh

zue10 posted on 10-3-2010 03:44 PM

xyah pakai cream ni...mula2 pakai cantik mulus...after 6month jawat tumbuh xhengat...kakak i pun same muka sblm pakai xde jawat...pas pakai lg cantik lepas 6month jawat tumbuh terus stop...xpakai dah...skrg still setia pada safi jer....

honey_dew posted on 10-3-2010 04:45 PM

mcm tu bukan natural la klala
ingat kan guna bhn natural 99 jenis

jaja_aimin posted on 10-3-2010 04:55 PM

itu jadinya 99 natural jenis menipu...bahaya2...

cenderewasih posted on 18-4-2011 03:53 PM

natural 99

file:///C:/DOCUME%7E1/YaNiE/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot.pngfile:///C:/DOCUME%7E1/YaNiE/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.png salam korg sume..
nak tanya skit sape2 antara korg yg pernah pakai produk natural 99 ni?
sbb saya baru je pakai 2bulan
tp takot la klu long term ade effect pape ke
so harap2 korg sudi la share pngalaman korg ye
thankshttp://www.google.com.my/imglanding?q=natural+99&hl=en&tbm=isch&tbnid=vHf464kYl3Nb9M:&imgrefurl=http://www.natural99.net/&imgurl=http://www.natural99.net/useruploads/images/natural99.jpg&w=466&h=296&ei=Cu2rTf6xLsPqrAffuoioCA&zoom=1&iact=hc&oei=Cu2rTf6xLsPqrAffuoioCA&page=1&tbnh=124&tbnw=195&start=0&ndsp=14&ved=1t:429,r:0,s:0&biw=1024&bih=578

yiyinlahni posted on 28-10-2012 07:51 AM

korang kene kenal produk natural 99 yg ori dan tiruan...
yg tiruan mmg murah dn guna bahan kimia yg terlarang...

kalau korang guna yg ori...insyaallah takde jd masalah kulit muka...

http://4.bp.blogspot.com/-UzBpr5fBDmg/TgDEr2qmYhI/AAAAAAAAEBU/HAjL_Yx0Vgk/s1600/248598_2088168325576_1286225446_32458546_4807552_n.jpg

http://2.bp.blogspot.com/-m6GO_F4Vtqo/TgDErBNziKI/AAAAAAAAEA8/CATXqnVuIyo/s1600/247153_2088170965642_1286225446_32458558_8284510_n.jpg

http://1.bp.blogspot.com/-Wn0mZun25ws/TgDHtLouu3I/AAAAAAAAEBs/4c89AqbNHsE/s1600/253785_2088153165197_1286225446_32458494_8249646_n.jpg

aku dulu penah guna yang x ori....kat pasar malam melambak jual...mmg kulit jadi naik jerawat gila2...

pastu baru aku kenal yang original tu macam mana....pakai sampai sekarang pon ok alhamdulillah muka xde merah2 ke apa...jerawat pon payah nak naik...jd cerah semulajadi..:D

yg ori punya memang berkali ganda lagi mahal dari yang tiruan....so kalo korang jumpa yg rega bawah seploh hengget tu....cer korang bezakan ori atau tidak berdasarkan pic kat atas tu...:lol:

yg ori punya teksturnya lebih halus dan sangat mudah disapukan ke wajah....

yg tiruan punya teksturnya agak kasar...liat dan sukar sket nak apply kat wajah..

yiyinlahni posted on 28-10-2012 08:21 AM

aku penah jumpe 1 website ni die claim yg natural 99 kne haramkan kat indon tu product klon..klu produk sebenarnye ade cap mohor yg shiny..

bila dah lama cuba aku dah boleh bezakan yg mana ori dan tiruan hanya berdasarkan tektur dan bau saje.

yiyinlahni posted on 29-10-2012 08:24 AM

krim natural ni ada org pggl krim bandung....jual timbang je kat indon tu...

spai kt mesia....depa repackaging...

salah satu yg aku taw ialah krim AS Beauty....pic mcm kt bawah....

http://2.bp.blogspot.com/-EqSFvFiiwT0/T61m4pHGrqI/AAAAAAAAFgA/AL5Iw8x6BrI/s1600/1l0Pt-1cR-1.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-6Yhm075h2l0/T1j6NFV-dtI/AAAAAAAAAwU/kkJnQvTcXrM/s400/21.jpg

jiran aku beli spai rm 120 stu set....mahal giler...:huffy

padahal repack jew...

lg stu jenama Sinar Kejelitaan ni...

http://2.bp.blogspot.com/-bpoUUplCKqQ/UFGgoilx0RI/AAAAAAAAAWQ/6_joHl9w03g/s1600/386200_441902962514755_693318054_n.jpg

Last edited by yiyinlahni on 29-10-2012 08:48 AM

yiyinlahni posted on 29-10-2012 08:36 AM

Aura Maya pon sama gak...

http://2.bp.blogspot.com/-O9sTctpKV2k/UAEx_vUNDRI/AAAAAAAABj4/oNpKivGsYMc/s1600/DSC_0383.JPG

yiyinlahni posted on 29-10-2012 08:38 AM

ni plak D Qistee..

http://i956.photobucket.com/albums/ae47/johankev/edit13.jpg

yiyinlahni posted on 29-10-2012 08:38 AM

ni plak xtaw apa brand..

http://multiply.com/mu/niknetboengass/image/2/photos/68/500x500/26/IMG01343-20110428-2324.jpg?et=2pPXQdxhz7dBx3AWDTc6pg&nmid=418682428


Last edited by yiyinlahni on 29-10-2012 08:44 AM

pelangisenja posted on 30-10-2012 03:11 PM

sy pernah pakai natural 99 n sf...tp dua2 bila sy stop, muka terus tukar jd gelap, lg gelap dr sebelum pakai...huhu...yg natural 99 tu, depa guna 2 jenis sabun warna kuning...ada sabun kuning yg bungkus biasa2 ja, tanpa kotak...satu lagi sabun kuning dlm kotak, kat luar dia tulis Metal Fortis...dua2 yg jual set2 ni kata depa punya original...huhu

MalaiMoi posted on 30-10-2012 04:10 PM

MM pun pena cuba N.99 ni..., dlm sminggu muka puteh gebus tp dah tau bhn dia ada mercury trus stop.
nasib baek muka takde apapa, member yg pena pakai skrg bila da bhenti muka jd hitam2 & kusam...

thanks @yiyinlahni ....tepek pndedahan kat sini {:thumbo

yiyinlahni posted on 30-10-2012 04:55 PM

hehe....maceh...maceh...:2lol::2lol:

akular posted on 31-10-2012 05:30 PM

yiyinlahni posted on 28-10-2012 07:51 AM static/image/common/back.gif
korang kene kenal produk natural 99 yg ori dan tiruan...
yg tiruan mmg murah dn guna bahan kimia yg ...

Yg original baper harganya satu set?

ihtisyam posted on 31-10-2012 08:34 PM

pun tak tahu yang mane satu ori..... semua claim ori, ade sabun cam sf, sabun bulat kecik, sabun metal fortis.....

AnnaHusna posted on 31-10-2012 10:08 PM

saper ada try DNARS SKINCARE??
ada seller pm anna kat fb..pastu dia letak pic testi..mak aiii muka org tu..licin sgt..mcm telur yg baru dikopek kulitnya..;P
x minat pun nk beli..cuma nk tahu jer..

AnnaHusna posted on 31-10-2012 11:02 PM

lg satu produk yg nmpk shining2 kulitnya, WONDER GLOW..
dlm iklannnya kata,dlm tempoh 22 hari mmg nmpk hasil yg berkesan..
Page: [1] 2
View full: NATURAL 99