hauntinggod posted on 9-12-2009 03:18 PM

Novel Terbest 2009

Post Last Edit by seribulan at 6-2-2010 06:43

disebabkan sekarang dah nak penghujung tahun 2009, apakata korang listkan 10 novel terbest sepanjang tahun 2009 mengikut pendpt korang sendiri. novel tahun-tahun lepas yang korang baca tahun ni tak masuk yek...list tu tak perlu nak ikut-ikut kedudukan ke apa ke..belasah ajelah..mungkin ada yg tak setuju tapi hei peduli apa..ini list korang sendiri..10 aje tau..jgn mngada nak bagi 20 ke 30 ke..

nak tambah, novel inggeris/indon blh diterima..

ni my lists..
1. 9 nyawa (RAM)
2. yang sebenarnya (Aisya Sofea)
3. rembulan berdarah (anita aruszi)
4) street vendetta (mazni aznita aka anita aruszi)
5) rahsia hati sofea (nazurah)
6) cinta datang lagi (bikash)
7) Biar YM berbicara (hanni ramsul)
8) Baju Pengantin Mak Andam (Areila Shahimi)
9) Ilham Hati (damya hanna)
10) seharum cinta lestary (ramlah rashid)

* berdasarkan setakat buku yg aku baca la..universal okay...klu nak list tu tgk2 sikit tahun cetakan pertama dia ya..

InangPutri posted on 9-12-2009 04:20 PM

uishh nk sampai sepuluh buah ke..kalau yg terbaik tu bukan ke satu jea..
kecualilah ada pencalonan (hehe) mcm anugerah plak..
utk tidak menghampakan tt inang berikan buku yg inang rasa best
bila baca...tp tak le sampai sepuluh..inang pilih yg betul2 suka jea..

1. Rembulan Berdarah (Anita)
2. Rooftop rant (Hlovate)
3.Pelangi (Shud, hlovate, noor suraya)
4. Dame zoete sarah (Khairyn othman)
5. Street vendetta (Anita)
6. Biarlah ym berbicara (hanni)
7. seharum cinta lestary (ramlah rashid)

stakat ni yg tu dulu la..

hauntinggod posted on 9-12-2009 04:47 PM

2# InangPutri

klu rasa mcm banyak sangat 10 tu list ajelah berapa pun inang.. no rules here...

nampak cam list kita bnyk yg serupa..sehati sejiwa ni..

InangPutri posted on 9-12-2009 05:00 PM

3# hauntinggod
mksudnyna mgkin kita ni jg minat citer jiwang2 dan yg syahdu gitu...;P

limau_nipis posted on 9-12-2009 09:41 PM

ada 2 buku yang for me really engaging and really had that human touch (realistic), and hit you full blown

plain truth by jodi picoult

http://photo.goodreads.com/books/1166668457l/14864.jpg

From the bestselling author of My Sister's Keeper comes the riveting story of a murder that shatters the picturesque calm of Amish country -- and tests the heart and soul of the lawyer defending the woman at the center of the storm.

The discovery of a dead infant in an Amish barn shakes Lancaster County to its core. But the police investigation leads to a more shocking disclosure: circumstantial evidence suggests that eighteen-year-old Katie Fisher, an unmarried Amish woman believed to be the newborn's mother, took the child's life. When Ellie Hathaway, a disillusioned big-city attorney, comes to Paradise, Pennsylvania, to defend Katie, two cultures collide -- and for the first time in her high-profile career, Ellie faces a system of justice very different from her own. Delving deep inside the world of those who live "plain," Ellie must find a way to reach Katie on her terms. And as she unravels a tangled murder case, Ellie also looks deep within -- to confront her own fears and desires when a man from her past reenters her life.

the curious incident of the dog in the night time by mark haddon


http://photo.goodreads.com/books/1255690510l/1618.jpg
Christopher John Francis Boone knows all the countries of the world and their capitals and every prime number up to 7,057. He relates well to animals but has no understanding of human emotions. He cannot stand to be touched. And he detests the color yellow.

This improbable story of ChristopherĄ¯s quest to investigate the suspicious death of a neighborhood dog makes for one of the most captivating, unusual, and widely heralded novels in recent years.

my comment:
a linear book from christopher's perspective
sebab chris ni penghidap autisme, so dia suka perkara yang teratur
he pays attention to small details around him, thus too much information around him will make his head hurts
a very good mathematician, genius! (tak sangka budak autsime ni ada kelebihan matematik, suka solve puzzle)

and it makes us think.. kenapa kita ni suka betul classify seseorang itu berdasarkan tahap normality?
an autisme child is also a gifted child, we just have to tap their potential

limau_nipis posted on 9-12-2009 09:42 PM

buku melayu lak.. err, buku sastera indonesia boleh tak?

laskar pelangi tetralogi by andrea hirata

laskar pelangi
sang pemimpi
edensor
maryamah karpov

n_smile29 posted on 9-12-2009 09:45 PM

Post Last Edit by n_smile29 at 9-12-2009 21:48

Ni list top 10 novel yg bg sy terbest tahun 2009 ni

1. NB - Setiap Jumaat
2. NB - Aku bukan Billy Milligan
3. Leeya Myra - Ceritera Rindu
4. Lily Haslina Nasir - Aku Ada Kamu
5. Sharifah Abu Salem - Aku Cinta Dia
6. Hlovate - Rooftop Rant
7. Meen Zulaikha - Gerimis Rindu
8. Mazni Darwisya - samudera Indah Nian
9. Aleeya Aneesa - Hanya Dia Tahu

Last skali yg bakal berada dlm senarai top ten novel terbest 2009...

10. Noor Suraya - Jaja & Din (x sabar nak beli novel ni:pompom: :pompom: )

evita_ina posted on 10-12-2009 12:25 AM

ketika cinta bertasbih..bg befday kat ayah..so..pinjam yg ayah punye  bace.heheheh

hunt_fear posted on 10-12-2009 02:51 AM

hehe ade beberapa hari lagi sblom berakhir 2009
sabar dulu...ada beberapa buku lg yg belum dibeli:lol:
kalau ada masa baru buat list

aprilsnow posted on 10-12-2009 08:20 AM

hehe ade beberapa hari lagi sblom berakhir 2009
sabar dulu...ada beberapa buku lg yg belum dibeli:lol:
kalau ada masa baru buat list
hunt_fear Post at 10-12-2009 02:51 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

yup...ada lagi yg bakal keluar sebelum 2009 melabuhkan tirai...mana taw lebih menyengatkan so kena tunggu la seblum boleh bagi senarai penuh...:P

sri_andalas posted on 10-12-2009 09:10 PM

Betul kata Aprilsnow tu. belum habis lagi tahun 2009. tapi setakat hari ini, sri suka buku kak Ramlah - Seharum Cinta Lestary dgn buku kak Norzailina yang  baru tu. terlupa le pulak tajuknya. nanti balik rumah sri tengok.

sang_arjuna posted on 10-12-2009 09:38 PM

my top10 ( setakat ini)

1) Pelangi
2) Dame Zoete Sarah
3) Rooftop Rant
4) Percayalah... Akhirnya
5)Biarlah YM Berbicara
6) Street Vendetta
7) Rembulan Berdarah
8) Bidadari Cinta
9) Sigaraning
10) Rahsia Jiwa Sofia

Greenbottle3 posted on 13-12-2009 08:22 AM

tahun ni tak banyak baca novel...ada beberapa yang baca tapi tak habis because of this and that...

the last one i read (and completed) this year was

HAM ON RYE by charles bukowski

Fahar posted on 13-12-2009 10:38 PM

Tahun ni saya baca beberapa novel je. Takde masa baca novel jiwang2. Tapi ada 2 novel yg terkesan d jiwa saya.
1. Ya Fattah;cinta sakti. ~bgs novel ni. Bygkan hero Smallville ada kekuatan telekinetik & minda dgn cewek seberang Luna Maya. Memang padan. Sbb kisah thriller. Fresh! Menarik!

2. 9 nyawa~ tak boleh nak pertikaikanlah RAM

silverstar333 posted on 14-12-2009 12:45 PM

Teringin nk baca novel 9 nyawa dr RAM.....

nira posted on 14-12-2009 09:36 PM

Ya Fattah;cinta sakti dah baca jg. Best!

hauntinggod posted on 14-12-2009 11:21 PM

17# nira

kalau bleh listkanlah..novel2 terbest sepanjang 2009.. (boleh jd rujukan utk yg nak beli)

takkan satu ni je novel yg paling best bagi saudara/i. lgpun ni novel baru..kt kedai pun cari msh tak jumpa.thread ni minta list paling byk 10 atau plg kurang 5 merangkumi banyak novel. ni ada yang kata sedang menanti nak baca 9 nyawa (belum baca kan? buat apa masuk dlm list? apa kata baca dulu dan listkan semula) , ada yg list novel dah out of year..hahaa macam2..

cik_ted143 posted on 16-12-2009 02:26 PM

TQ....beb!!!
sng aq nk beli novel2 nie...xde le teragak2 nk aq belinye.....

Sardinese posted on 18-12-2009 10:49 AM

1. Mulanya Satu Cinta - Rose Harissa
2. Dame Zoete Sarah - Khairyn Othman
3. Menunggu Cinta Tuhan - Lily Haslina Nasir
4. Samudera Indah Nian - Mazni Darwisya
5. Street Vendetta - Mazni Aznita

willy_wonka posted on 21-12-2009 10:12 AM

setakat ni untuk willy,
1.Street Vendetta
2.Menunggu Cinta Tuhan
3.Dame Zoete Sarah
4.Puisi Untuk Nadina

jingga007 posted on 22-12-2009 09:47 PM

byk sgt mek baca novel tahun ni,and sume nya best2 smpi xsempat nk list ;P

acikia posted on 26-12-2009 09:01 PM

Banyak gak bace sepanjang taun ni....yg mn sangat 'berkesan' di hati ialah(mengikut ranking sy yer):loveliness::

1. Rembulan Berdarah
2. Street Vandetta
3. Jika Itu Takdirnya
4. Bunga Syurga
5. Percayalah.....
5. Percayalah....Akhirnya
7. Baju Pengatin Mak Andam
8. Selamat Tinggal Syang
9. Kopi Susu Sepatu Biru
10. Seharum Cinta Lestary

Yg kat atas yg ingat tajuk la.....

xfilesfan posted on 4-1-2010 05:05 PM

Bagi pendapat saya cerita paling menarik 2009 yang pernah saya baca adalah "Yang Tak Terluah" karya Puteri Andalas. Cerita yang sangat menyentuh perasaan dan mengingatkan saya kepada drama-drama tv melayu yang heavy. Watak gadis melayu yang polos seperti Manisah sangat saya gemari dan mudah membuat kita turut berkongsi rasa hiba dalam melungsuri kisah hidupnya yang tak putus dengan dugaan yang hebat-hebat.


Puteri Andalas, penulis yang sudah lama berkecimpung dalam dunia penulisan ini mempunyai sentuhan yang menarik dalam melakar kisah heavy seperti ini. Banyak yang diceritakan dengan padat sekali dalam buku yang tidaklah setebal mana membuatkan saya merasa sangat puas menatap kisah ini tambahan pula dengan penutup yang membuat kita gembira dengan pengakhiran buat insan sebaik Manisah yang sudah cukup menderita sebelum itu.


Tahniah buat Puteri Andalas. Karya beliau memang sentiasa menjadi pilihan saya.

cerita-cerita lain 2009 yang menarik
- Jaja & Din
- Rahsia Hati Sofia
- Rembulan Berdarah
- Teluki Itu Untuk Aku
- Samudera Indah Nian
- Chinta
- Ceritera Rindu
- Dame Zoete Sarah
- Kalimah Jiwa
- Kemilau Mutiara Raudah

willy_wonka posted on 4-1-2010 06:09 PM

ok dah boleh update,pada willy 10 novel terbaik ialah
1.Street Vendetta - Anita Aruszi
2.Menunggu Cinta Tuhan - Lily Haslina Nasir
3.Dame Zoete Sarah - Khairyn Othman
4.Puisi Untuk Nadina - Bahruddin Bekri
5.Sigaraning - Imaen
6.Jaja & Din - Noor Suraya
7.9 Nyawa - Ramlee Awang Murshid
8.Rahsia Hati Sofia - Nazurah Aishah
9.Pelangi - Syud,Hlovate,Noor Suraya
10.Tetralogi Laskar Pelangi (ni skalikan jelah yer..)

senarai ni tidak mengikut ranking yer.

arieyana posted on 5-1-2010 07:48 AM

Post Last Edit by arieyana at 12-1-2010 07:45

Ni lak listing nvl2 yg memikat hati yana di thn 2009
Mmg x rugi membeli :D

1- Dame Zoete Sarah
2- Street Vandetta
3- Biarlah YM Berbicara
4- Teluki itu utk aku
5- Baju Pengantin Mak Andam
6- Rembulan Berdarah
Page: [1] 2
View full: Novel Terbest 2009