dompot posted on 16-12-2009 02:56 PM

kain kipas susun belakang

salam semua...

nk tnya kpd otai2 kt cni..mcm mn cara yg sbnrnya nk buat kain kipas susun blkg ni ek??saya buat slalu ssh nk lipat bg sama lipatan dia tu..lagi2 klu kain tu kain licin..saya mmg dh ukur dan tnda dkt atas kain tu..tp bila nk lipat, tnda tu kan berada didalam lipatan..so susah nk lipat kasi sama..so,blh tlg explainkan mcm mn cara yg korang semua slalu buat dr melukis pola smpi cara nk lipat susunan kipas dkt blkg kain tu supaya dia jd sama dan cantik shj???tq in advance..

pawangBuaya posted on 16-12-2009 03:10 PM

gune jarum peniti...

dompot posted on 16-12-2009 03:13 PM

2# pawangBuaya

mmg saya gunakn jarum peniti utk bagi dia xgerak..tp mslhnya slalu xsama..pawang slalu lipat dia mcm mn??bhgian yg kita tndakn berada di dlm kan??

white_orkid posted on 16-12-2009 03:21 PM

x tau la... slalu mak yg jahit, mmg cun jerk.....

pawangBuaya posted on 16-12-2009 03:24 PM

Post Last Edit by pawangBuaya at 16-12-2009 15:25

hehe... aku tak buat pun..;P mak aku buat.. mak ambik upah menjahit untuk hilang bosan.. penjahit amatur je.. tapi slalu la  tengok die jahit  mase lepak ngan die bile  balik kampung..

tapi kalaub tak silap lepas die letak jarum tu die ironkan kat lipatan tu..nak bagi die belipat.. die buat satu satu.. rasenye la.. tak pasti mane la..

dompot posted on 16-12-2009 03:25 PM

4# white_orkid

klu mak yang jahitkan mmg sedap jerk..kita pakai lawa jeee...nk jait sndiri mmg problem..:L

pawangBuaya posted on 16-12-2009 04:27 PM

adekah TT dah berjaya?

dompot posted on 16-12-2009 05:12 PM

7# pawangBuaya


buat tu mmg dh berjaya..tp nk susun elok2 xnk bagi herot petot tu yg xberjaya lg tu..xdak otai2 nk tolong ka????

Pn_wan posted on 16-12-2009 10:42 PM

nak terangkan secara tulisan nih payah skit....tapi kalu nak tunjuk live sonang jer...wan pon blaja dgn 4-5 org baru dapat hasil yg memuaskan.....nih pon tingin nak cari cara yg lebih mudah....klau nak senang bahagi 2 bahagian lipatan tu.....pin kan .....susun satu persatu bahagian kipas tu.....pinkan....gosok menggunakan air.....insyaAllah terletak jer....pastu lebih senang tak payah buat pleat kat kepala susun tu.....just jahit bentuk segitiga....yg nie blaja ngan cina....mmg ok jer....

naninana posted on 17-12-2009 09:25 AM

Mula2 tanda kapur, pastu pin kan... kemudian jahit atas tanda kapur tu.
Guna jahitan yang kasar... kemudian gosok... siapkan kain, baru buka semula jahitan kasar tu...

kadang2 tempah tukang jahitpun lupa tarik balik benang kasar tu..., apasal kecik je kain aku nih,.... he he... itu pasal aku tau camne diorang buat..

dompot posted on 17-12-2009 11:58 AM

9# Pn_wan


ok..saya fhm apa yg pn wan cuba terangkan..hmm..lipat dua dan lipat sebelah2..saya xterfikir dan xpernah buat pon..tp saya rs akn lebih sng kot..nnti saya akn cuba..:D

dompot posted on 17-12-2009 12:02 PM

Post Last Edit by dompot at 17-12-2009 12:06

10# naninana


cara yg naninana  bgtahu ni mcm ok jgk..lg senang...kain dia xakn lari lg..:loveliness: mmg berguna..blh gabungkan teknik pn wan dan naninana..:D

tad2200 posted on 22-12-2009 01:02 PM

saya tak reti jahit.. saya reti pakai jer.. hehehe .. kalo tgk pada kain yg saya slalu tempah tuh.. makcik buat 2 kipas jer.. ada gak 3 kipas.. dan biase die akan kain kat lipat kain tuh.. macam pn wan kata lipat 2 tuh memang  cara betul la kot utk kasi centre lipatan.. betul betul betul.. hehehhe.. saya tak suka kalo pi antor kat tailor lain die pi buat lipat tuh kecik2 pastuh berbolok2 (orang ganu kata hehehe : crowded).. pastuh tak centre n tak sama besor.. sakit ati kalo time iron dah nampak ke tak sama besoran die tuh..

niateh posted on 18-1-2010 10:07 PM

Post Last Edit by dompot at 17-12-2009 12:06

10# naninana


cara yg naninana  bgtahu ni mcm ok jgk..lg senang...kain dia xakn lari lg..:loveliness: mmg berguna..blh gabungkan teknik pn wan dan ...
dompot Post at 17-12-2009 12:02 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Betul tu cara naninana lebih baik sebab saya pun buat cara ni. cepat dan mudah terutamanya kalau kain lembut senang aje nak sediakan yang penting kedudukannya lebih seimbang , tak kiralah berapa pun lipatannya:D
Page: [1]
View full: kain kipas susun belakang