ikanpatin posted on 17-12-2009 12:28 PM

Kesan Pil Perancang Bergantung Kpd Jenis @ .....

Ada sapa2 kt sini yg pernah @ sedang amalkan mkn pil perancang minulet? Ada apa2 kesan x slps berhenti dr mengambilnya? Ofismate sy ada bgtau kpd sy yg dia ambil pil tsebut selama 5thn (mgkn terlalu lama pengambilannya). Dah setahun berhenti... tempoh period dia dah x ok spt semasa pengambilan pil tersebut dulu. Kalau dlu period dia takat 7-9 hari je, tp skrang berlanjutan sehingga kdg2 tu 17hari dan mungkn lebih. Tp bukan pendarahan yg bnyk yg keluarnya hanya yg berwarna kecoklatan... Ada sapa2 yg pernah alami masalah yg sama seperti ni x? Sy srh dia pergi check, tp dia xnak lg....

LeyyaHanna posted on 17-12-2009 12:30 PM

i tak boleh makan pil perancang..jerawat mencanak naik..badan pun sama.

ikanpatin posted on 17-12-2009 12:36 PM

2# LeyyaHanna

Ooo.. ye ke? Dia pula xada masalah semasa pengambilannya. Bdn pun ok je nampak..maintain.

happydot posted on 17-12-2009 12:51 PM

Dulu makan pil 'mervilon' ke 'mercilon', dlm 2 tahun kut, dr segi badan tu samer jer tapi kulit cantik ler. Dah makan 2-3 tahun, mmg maybe dah lama sgt makan, ada effect pd period, so doktor advice berhenti jap.. tup2 dpt baby lak, hehehe...
Better suruh member check doktor... lagi mudah.

ayukita posted on 17-12-2009 12:57 PM

mungkin jugak kot sebab sebelum ni ada pil yang mengawal period tu, sekarang dah tak de..mesti la jadi tunggang langgang sket tu. better g cek doc

ms_oji posted on 17-12-2009 12:59 PM

marvelon makes my period jd sikit sgt. 3-4 ari je. 1st day je heavy flow.
tp takde effect jerawat pun.

betty_soy posted on 17-12-2009 01:07 PM

me makan yasmin... kulit ok... badan pun tak naik... kurus lagi adelah...
tapi ade dgr org ckp, pas stop makan pil perancang  ni, cepat lekat.... betul ker...???:lol:

ikanpatin posted on 17-12-2009 01:18 PM

me makan yasmin... kulit ok... badan pun tak naik... kurus lagi adelah...
tapi ade dgr org ckp, pas stop makan pil perancang  ni, cepat lekat.... betul ker...???:lol:
betty_soy Post at 17-12-2009 13:07 http://eforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

Sy pun ada dgr Yasmin is the best kan? Hrganya pun manyak mahal looo.:ohmy3: Kwn sy ni dah 1thn berhenti tp blm lekat lg. Dia dah nak sgt baby skrang ni. Fisrt anak dia dah nak msk standard 1 thn depan. Sian dia... mgkn blm rezeki....

pu3_krizalid posted on 17-12-2009 01:30 PM

2 thn yg lps haku mkn pil mercilon...effects..bdn dah cam bluehyppo...gigi cam jarang je...pas blk kg haku...hb nmpk la my sis yg mkn pil perancang almost 8 years non stop...gigi my sis obvious jarang2..isk..so hb suh stop..baru 2 bln haku pilless..effectsnye piyed haku dah 3 mggu tak stop...pg takde..ptg ada lak..cam beskut je...skang ni haku try mkn EPO to stabilkan hormon...i'm still looking forward apa yg akan jd...kalo still camtu...haku nak mkn yasmin lak...

betty_soy posted on 17-12-2009 01:45 PM



Sy pun ada dgr Yasmin is the best kan? Hrganya pun manyak mahal looo.:ohmy3: Kwn sy ni dah 1thn berhenti tp blm lekat lg. Dia dah nak sgt baby skrang ni. Fisrt anak dia dah nak msk standard 1 thn  ...
ikanpatin Post at 17-12-2009 13:18 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

actually diane pun ok. both yasmin n diane mahal, almost 50 hengget kan... tapi betty dgr cam diane ni kuat sikit..
ntah la... ikan, saya baru je sebulan stop yasmin nie... belum peyed lagi.... takut nak chk... jgn2 lekat kot...:pompom:

pieezah posted on 17-12-2009 04:55 PM

sy tak mkn pil tp sy amik injection depo provira, 3 bln skali....sy amik skali je.....
tp kesannya.....bdn lebih dr bluehyppo, period kekadang xde langsung, tp after 6 months amik injection, period memang byk n smpai 15 hari....n tak menentu.

msstylo posted on 17-12-2009 05:43 PM

miss pun amik injection... badan meletup naik... tapi dah lama stop.. kat setahun dapat baby.. gugur lak... skang ni nasihat doktor stop dulu (cos baru gugur bulan 10 aritue) tak tau nak amik injection lagi atau makan pil.. cos makan pil miss selalu lupa.. heheheheh

ikanpatin posted on 20-12-2009 11:14 AM

10# betty_soy

Aah aah hrga lbh kurang mcm tu la.... cuba la pegi check. Kut effect pil tu yg lmbt period tu kut...

ikanpatin posted on 20-12-2009 11:18 AM

11# pieezah

Sy rsa la kan... jenis2 pencegah/perancang kehamilan ni memang ada kesannya msg2. Tp nak buat mcm mn kita di zaman skrang memang itulah cara yg mampu kt ikuti. Ingat zaman mak kita dlu2, xde pun mkn pil @ inject mcm skrang ni... sy pun risaulah kesan2 sampingan ni utk hari tua kita nanti.

ikanpatin posted on 20-12-2009 11:21 AM

2 thn yg lps haku mkn pil mercilon...effects..bdn dah cam bluehyppo...gigi cam jarang je...pas blk kg haku...hb nmpk la my sis yg mkn pil perancang almost 8 years non stop...gigi my sis obvious jarang ...
pu3_krizalid Post at 17-12-2009 13:30 http://eforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

Eee tktnye dgr dia punya effect.... kwn sy tu pun ada bgtau yg period dia mcm pu3 jgk kadang pg ada ptg dah x ada... esk lusa ada blk.

mamysarah posted on 20-12-2009 12:17 PM

saya dah 3 tahun lebih makan pil perancang...saya makan marvelon...
effect dia pada badan x der apa2...badan maintain jek...tang period tu lama...kekadang sampai 9-10 hari....hari yg ke5 baru la period banyak....sampai hari ke10....hari firs tu keluar skit2..warna coklat campur merah2 skek darah dia....so far saya setakat ni x der apa2 masalah la makan pil perancang ni.....setakat ni saya baru sekali jek terlupa makan pil...dalam tempoh 3tahun++ ni......ingat hujung tahun ni baru saya nak berhenti makan......

ikanpatin posted on 20-12-2009 02:09 PM

saya dah 3 tahun lebih makan pil perancang...saya makan marvelon...
effect dia pada badan x der apa2...badan maintain jek...tang period tu lama...kekadang sampai 9-10 hari....hari yg ke5 baru la peri ...
mamysarah Post at 20-12-2009 12:17 http://eforum4.cari.com.my/images/common/back.gif

sy rsa pun pil ni x menyebabkan berat badan naik sepertimana suntikan. Cuma kesan pil ni akn nampak slps dari berheni pengambilannya. Ada siapa2 yg thu cara lain selain dr perancang moden ni. Mngkn ada ubt tradisonal sebagai alternatif.

ms_oji posted on 9-1-2010 01:34 AM

2 thn yg lps haku mkn pil mercilon...effects..bdn dah cam bluehyppo...gigi cam jarang je...pas blk kg haku...hb nmpk la my sis yg mkn pil perancang almost 8 years non stop...gigi my sis obvious jarang ...
pu3_krizalid Post at 17-12-2009 13:30 http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

horror nye.. sampai ke gigi effect nye ek

ms_oji posted on 9-1-2010 01:35 AM

saya dah 3 tahun lebih makan pil perancang...saya makan marvelon...
effect dia pada badan x der apa2...badan maintain jek...tang period tu lama...kekadang sampai 9-10 hari....hari yg ke5 baru la peri ...
mamysarah Post at 20-12-2009 12:17 http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

me pun consume on marvelon but period jd sket. beza lak ngan u ek..
agaknye setiap org tak sama

ms_oji posted on 9-1-2010 01:36 AM

sy tak mkn pil tp sy amik injection depo provira, 3 bln skali....sy amik skali je.....
tp kesannya.....bdn lebih dr bluehyppo, period kekadang xde langsung, tp after 6 months amik injection, period m ...
pieezah Post at 17-12-2009 16:55 http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

takotnye.. bdn naik sampai brp kilo tuh :o

sitifarishah posted on 11-1-2010 10:29 PM

dulu saya pernah makan marvelon, adela dlm 6bulan..tp tiap2 kali period mesti senggugut yang sakit giler...pastu saya try makan estelle pulak.sampai sekarang..so far ok.badan pon xde naik. tp estelle tu ssh sket nak cari. saya mmg highly recommended untuk estelle. :)

saatcham posted on 12-1-2010 11:51 AM

my wife makan noriday...
ada farmasi adviser bgtau pil xleh makan lbh 2 tahun ,nanti ada effect...
skrg dah 1 1/2 tahun...
ye ke??

ping_pong posted on 16-3-2010 03:07 PM

sy tak mkn pil tp sy amik injection depo provira, 3 bln skali....sy amik skali je.....
tp kesannya.....bdn lebih dr bluehyppo, period kekadang xde langsung, tp after 6 months amik injection, period m ...
pieezah Post at 17-12-2009 16:55 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

pieezah, berat badan ko sebelum ambil injection tu brape Kg??? aku baru bercadang nak ambik injection tu,,huhuhu

ping_pong posted on 16-3-2010 03:40 PM

rata-rata yng ambil injection ni badan naik mcm bluehippo...huhuhu

masterudeng82 posted on 18-3-2010 11:07 AM

aku amek pil juga. dah 10 bulan. mula2 tu period memang x stabil. aku amek pun ikut nasihat doktor la. tapi side effect pil ni badan aku ada berisi la. aku suka juga badan berisi sebab sebelum ni aku memang sangat kurus. tapi cukup setahun aku ingat nak stop la.
Page: [1] 2
View full: Kesan Pil Perancang Bergantung Kpd Jenis @ .....