anafana posted on 29-12-2009 04:25 PM

CGPA rendah, leh sambung Master ke?

Hai..nk mtk pndapat kwn2 forum..
sy ada kwn..CGPA dia dlm ijazah srjana muda bidang bisness ciput je dlm 2.30..grade from uitm..

mslhnya,dia minat nk further study dlm bidang Master tp dia rasa mcm x layakkk.je..minat nk smbung tu meluap2..
skg dia kije gomen sbg pen.pegawai makanan ( ni dia guna kelayakan diploma je)..baru setahun brkhidmat..

korg ada opinion x kt kwn sy ni...leh ke dia smbung Master sdgkn CGPA dgree dia ciput je...skgni pun dia kije guna diploma makanan...

hulurkan tangan ringankan beban..=)
thanks you'all

matabelalang posted on 29-12-2009 04:39 PM

Nak buat Master biasanya perlukan GCPA serendah 2.75...ada jugak IPT yang perlukan GCPA 3.00 ... tapi kalau guna 1st degree + experience kerja = x tahu plak ...

Yr fren kerja gomen dah cukup ada 1st degree jer ... klu ada master pun tak le kemana2... mcam i ... :@...lainlah klu yr fren nak jadi lecturer ... :$

cepheid posted on 29-12-2009 04:40 PM

ikut universiti jugak. selalunya universiti nak at least 3.00 CGPA. kalau kurang at least 5 tahun pengalaman kerja (ni kat uni sayalah).

boleh tanya uitm kot. selalunya kalau nak sambung ke universiti yg sama dengan degree kadang-kadang boleh dipertimbangkan. lagipun masa apply nanti kena ada reference letter dari majikan atau ex-lecturer.

mikasa posted on 29-12-2009 04:41 PM

boleh je nak sambung master tapi dengan syarat ada  5/3  yrs pengalaman depend kepada univ..

Pygmalion posted on 29-12-2009 04:41 PM

boleh je..byk u sekarang ni yang offer prg master tanpa tgk CGPA..try cek OUM atau wawasan open u, those u are well recognised ni malaysia...

otai_g posted on 29-12-2009 05:03 PM

selalunya kalo fresh grad cgpa atas 2.5 dah layak nak sambung master.
bg mereka yg cgpa di bwh 2.5 perlu ada pengalaman keje dlm bidang berkaitan at least 2 tahun br dipertimbangkan oleh senat utk sambung master.
pd aku x de masalah lah nak sambung master ni (dr sudut cgpa) asalkan ada sumber kewangan yg kukuh sbb bila dah level master n ke atas ni RM jd pengukur.
cgpa degree 4 flat pun kalo RM x de,  x leh gak nak sambung master.

ekod79 posted on 29-12-2009 05:06 PM

master on coursework takde masalah....master on research tu tak tau la pulak

sipuDina posted on 29-12-2009 05:07 PM

I pun baru jer submit form to further master kat UITM. Tapi i nak mintak Skim Tenaga Pengajar Muda.. Kalau dia intrested syarat mesti second upper... So, bila i nak apply skim ni, i refer to my lecturer.. dia advice ler, kalau below 3.00 memang diaorang (pendaftar) tak tengok, tapi kalau dia ada experice kerja, may be can be consider.. I pun sama kes.. coz my degree result almost 3.00 , 7 years experience.. Lecturer pun suruh try jer coz dia cakap part experience tu dah kira o.k

Tapi , kalau kawan u tu berminat sangat nak further, suruh jer dia apply... ble wat part time kan... some more, dia goverment staff... ada loan utk sambung study ni... belum cuba belum tahu... mana tau sebab experience kerja dia ble sambung...

Kalau nak senang, apply master kat IPTS, sure diaorang tak tolak punyer... IPTA maybe susah skit, coz as i know bila kita enroll master, sumer subject kena skor at least B... (ni tak sure, kawan yang cakap)...

Nasihat i cuba dulu... :)

hadi1978 posted on 30-12-2009 12:01 AM

Tengoklah syarat nak buat Master tu, biasanya CGPA paling kurang 3.0, tapi kalo dapat kurang dari 3.0 boleh juga buat Master, bergantung pada pengalaman kerja. Biasanya disyaratkan kerja berapa tahun.
Kalau boleh sambung2 sambunglah Master tu, kalo dah kerja macam aku ni, dah malas nak belajar dah. Hari tu masuk kelas Master sekerat je, penat...

lurve82 posted on 30-12-2009 09:25 AM

try mintak kat uitm tu blik..leh dpt tak..

baby_pingu posted on 30-12-2009 02:03 PM

most of the uni master kena ada minimum 2.75..
lower than that, you need to have adequate working experience...bergantung pada master yg nak dimintak..

anafana posted on 30-12-2009 02:26 PM

9# hadi1978

nak tanya..klu kije skg bidang makanan, leh sambung master dlm bidang apa yek? sbb klu degree bidang bizness kan tak berkait tu kan:o

juwaini posted on 30-12-2009 05:17 PM

Kawan aku cakap, kalau budak UiTM pointer under 3, maknanya tak belajar langsung la tu...

Kawan aku cakap, bukan aku cakap...

Kalau dia masih kekal dengan attitude dia masa degree, aku rasa baik dia jangan sambung la. Tapi kalau dia dah berubah dan ada tekad nak perbaiki keadaan, alhamdulillah...

bitaraX posted on 30-12-2009 06:11 PM

aku dulu degree 2nd class lower from UK la, pastu, buat master locally...boleh gak la..still depends on the IPTA itself...with just a degree, we won't go far....

mumiaPro posted on 31-12-2009 09:25 AM

aku rase boleh kot... takde masalah klu da de pengalaman bekerja...

nk tanye sket kt korang yg de pengalaman bleh? korang rase uat master part time lg ok ke or uat fulltime lg ok?

twinklestar posted on 31-12-2009 01:29 PM

aku skang tgh wt master kt uitm...couserwork..full time..batch aku ade la dlm 15 org yg amek same course ngan aku...degree dulu aku wt kt um..dak2 batch aku skang nih...setahu aku ade je yg bawah 3.0 cgpa...tp plg ckt pun setahu aku 2.75...ni yg aku tahu la...aku xde la check semua batch aku nye pointer mase degree
betul...bile wt master kt uitm...start dr batch aku diorg wt rule baru...kena score B=65 marks..klu x..kena kick..rule ni diorg br buat masa batch aku ni ha..tp bile kelua result baru2 ni ade sorg kawan aku ade 1 subjek dpt B-..which means klu ikut rules n regulation dia patutnye kena tendangla...tp aku x sure ape jd ngan dia sekarang...aku xde contact ngan dia..kitorg tgh cuti sem...isnin ni br start balik..so aku xde jumpe dia

penjejakbadai posted on 31-12-2009 05:41 PM

Kawan aku cakap, kalau budak UiTM pointer under 3, maknanya tak belajar langsung la tu...

Kawan aku cakap, bukan aku cakap...

Kalau dia masih kekal dengan attitude dia masa degree, aku rasa baik ...
juwaini Post at 30-12-2009 17:17 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
setuju....

samada member TT ni bodoh ya amat or pemalas ya amat...member2 aku yang masuk uitm semua dapat at least 3.3 walaupun time kat sekolah dulu semua mereka paling lemah dari segi akademik....tak pernah lagi aku dengar budak itm dapat pointer bawah 3.00

hadi1978 posted on 31-12-2009 11:25 PM

12# anafana ]

Tengok le bachelor ko bidang apa, maksud ko bidang makanan ni yang macamna, bidang makanan ni besar gak... sains makanan/ teknologi makanan atau apa... Biasanya bidang2 profesional perlukan asas masa bachelor dulu. Misalnya, kalau ko bachelor bahasa melayu, xkan nak buat MBA. Tengok kesesuaian. :)

juwaini posted on 1-1-2010 01:00 AM

12# anafana ]

Tengok le bachelor ko bidang apa, maksud ko bidang makanan ni yang macamna, bidang makanan ni besar gak... sains makanan/ teknologi makanan atau apa... Biasanya bidang2 profesional p ...
hadi1978 Post at 31-12-2009 23:25 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Sebenarnya takde masalah pun...

Sebab aku ada jumpa budak sains komputer yang sambung MBA... Ada budak engineer yang sambung MBA... Bab MBA ni aku malas nak komen la... Orang kata nak bagi cantik namecard aje... :lol:

Tapi macam NC USM, kalau tak silap aku degree dia farmasi, master dia bidang lain... Dan dia takde Ph.D. Tapi dari segi kepala otak dia, antara orang yang aku respek la...

maneyta posted on 3-1-2010 01:04 AM

Saya rasa yang penting, cuba pohon dulu. Mana tahu rezeki. Pasal syarat kemasukkan itu cuma syarat. Ianya boleh dipertimbangkan oleh pihak Universiti. Saya pun ada cadangan nak ambik master mungkin 2011/12 nanti.

lurve82 posted on 3-1-2010 07:22 AM

17# penjejakbadai

bidang apa tu?..bdk2 engine ramai dpt bwh 3 pointer dan ramai yg dpt keje bgs2...termasuklah aku..dan aku ada master...xsemestinya dpt bwh 3pointer xleh smbg..klu bwh 2.75 pun leh la jmp mana2 prof kat univ tu mintak sokongan..byk cara klu mmg niat nk smbg...

pressor posted on 3-1-2010 03:12 PM

cgpa rendah kalo pengalaman keje ada..maybe boleh smbg master kot

yoshimitsu posted on 3-1-2010 05:16 PM

aku ingt nk smbg master tp cgpa x smp 3 but above 2.50 la n aku dh kj 6thn tp bkn dlm bidang yg aku nk amik master nih...

bleh ker

sipuDina posted on 3-1-2010 09:06 PM

Firstly TT.. kenapa kawan u beria2 sangat nak sambung master? Sebab nak demand pangkat yg lebih tinggi ker? Then, kenapa tak guna degree tu...?? Kalau dengan degree, dia dah ble masuk gred 41 kan... For me, kalau 2.30 tu mmg susah la, bcoz universiti2 kat malaysia ni pun nak jaga standard.. Syarat kelayakan untuk master perlu diperketatkan. Macam forumer atas mentioned tadi... nak score kat master ni at least B... so, memang tough... Say, kawan u enroll master kat IPTA or IPTS, dia mmg kena tough dan berusaha lebih keras ( maybe 10x ganda masa dia enrolled degree dulu)

Lagi satu nasihat I pada ur friend... Academic qualification is not everything... Walaupun dia belajar sampai tinggi mana, sampai overseas pun, tapi kalau kerja and attitude macam hampeh, memang takkan berjaya... Kalau orang tu ada SPM tapi, attitude bagus dan rajin berusaha, insyallah rezeki takkan kemana...

Tapi nasihat i... cuba... kalau ada rezeki, insyallah... kalau tak der, bekerja la dengan itiqamah dan ikhlas... :)

matabelalang posted on 4-1-2010 09:28 AM

Buat Master di Universiti Malaya sekarang hanya perlu dapat gred C dah boleh lulus...
UM start buat rombakan pada tahun 2006...
Page: [1] 2 3
View full: CGPA rendah, leh sambung Master ke?