TUKANGKEBUN posted on 30-12-2009 03:40 PM

SEK ASRAMA PENUH & HARIAN

Nak tanya korang, mana yg bagus, htr anak ting 1 ke sek asrama penuh atau harian

saja nak share pengalaman sp yg dah ada anak or korang sendiri pernah merasainya

arinn posted on 30-12-2009 04:00 PM

Nak anta seklah asrama penuh....bukan senang2 cam tu jer....kena pass UPSR 5A bang......pastu kerajaan yg pilih....thn nie....dlm 6500 jer layak...utk semua seklah asrama penuh...

akubaik3 posted on 30-12-2009 04:12 PM

aku ingat sex asmara tadi tajuknye:lol:

ikanpatin posted on 30-12-2009 04:45 PM

aku ingat sex asmara tadi tajuknye:lol:
akubaik3 Post at 30-12-2009 16:12 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

aah aah... aku pun, apa punya tajuk daaaa........:'(

TUKANGKEBUN posted on 30-12-2009 04:47 PM

Nak anta seklah asrama penuh....bukan senang2 cam tu jer....kena pass UPSR 5A bang......pastu kerajaan yg pilih....thn nie....dlm 6500 jer layak...utk semua seklah asrama penuh...
arinn Post at 30-12-2009 16:00 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
sek anak aku  70 org dpt 5A,

slh sorg anak ku le

1 Selangor dkt 8000 ribu

tu yg pening weh:dizzy:

yaneng posted on 30-12-2009 05:00 PM

Kalau ada rezeki anak ko bagus dia masuk SBP.

Tapi, kena tgk jugak, kalau dia jenis boleh belajar sendiri, then sekolah biasa dah cukup bagus.

kelebihan sek asrama penuh:
Ko-kurikulum yg menyeluruh
aktiviti lain dari sek biasa
disiplin lain sikit
peluang nak ke U/offer oversea diutamakan, ada sistem di sekolah yang forward the results to MOE bila dah selesai  sesuatu exam

tapi ini pendapat aku je...

jazim posted on 30-12-2009 05:04 PM

Sesetengah sekolah harian pun ada asrama tapi lazimnya banyak dikhaskan utk pelajar luar bandar yg diambil melalui Rancangan Khusus.

Al Lebam posted on 31-12-2009 12:01 AM


sek anak aku  70 org dpt 5A,

slh sorg anak ku le

1 Selangor dkt 8000 ribu

tu yg pening weh:dizzy:
TUKANGKEBUN Post at 30-12-2009 16:47 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif
tahniah TK..
alhamdulillah.. anak dpt 5A...
kalau pade teman le... anak2 teman bior duduk dgn teman sampei porm 3..
lepeh PMR.. kalau deme dpt result baguih dan kalo deme nak belajor kat smap... teman galakkan..
bukan ape... ini pengalaman teman dudok kat asrama dari porm one...
masa awal belasan tahun tu.. ketika nak melangkah ke alam remaja.. anak2 kita perlukan bimbingan kita sbg ibu bapa..
tahu jer le kalau dah duduk kat asrama pada peringkat umor semuda itu... silap2 langkah.. tak kuat will power.. mudah terpengaruh dgn elemen2 negatif kerana pada usia semuda itu... appresiasi mereka terhadap elemen positif dan negatif teramat cetek.

inilah yang teman amalkan. Jadi anak pertama dan kedua teman lepas PMR baru deme masuk MRSM... sorang kat balik pulau.. sorang lagi kat Berseri

AnBulisia posted on 31-12-2009 01:24 AM

betul tu ankel lebam
pengalaman teman dalam mendidik anak ni, seeloknya hantar anak ke asrama selepas PMR
kalau hantar form 1... banyak kelemahan
1. Kalau dia jenis yang lambat matang dan mengikut ngikut kawan, alamatnya.... kawan yang tak eloklah yang akan diikutinya
2. Hubungan dengan kaum keluarga dan adik beradik akan lemah ikatan kovalennya, dia lebih suka menghabiskan masa dengan kawan
3. Hantar anak ke asrama menyebabkan anak anak mudah terjerumus ke lembah gay dan lesbian, mungkin ramai yang tak menyedarinya dan taknak mengakuinya..tapi fahamilah hakikat bahawa gejala gay dan lesbian ni banyak bermula dari asrama
4. kalau yang baiknya macam ahkaq neng cakap lah....

p/s : pengalaman mendidik anak anak :C

Al Lebam posted on 31-12-2009 07:15 AM

betul tu ankel lebam
pengalaman teman dalam mendidik anak ni, seeloknya hantar anak ke asrama selepas PMR
kalau hantar form 1... banyak kelemahan
1. Kalau dia jenis yang lambat matang dan mengikut  ...
AnBulisia Post at 31-12-2009 01:24 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

tang pendapat mike tu... tanpa diragukan dan tanpa was-was memang tepat bebeno... teman setuju 200%..
tapi tang ayat "mendidik anak" tu.... teman musykil, ragu-ragu dan was-was sikit la yong!!!
sbb tak berape jelas anak sape... anak murid ke.. anak buah ke... anak sendiri ke????

bromatt posted on 31-12-2009 08:32 AM

Post Last Edit by bromatt at 31-12-2009 08:33

tahniah bro.TK anak dapat 5A..
kalau tanya bapak budak yg anaknya dpt 5a tu..mereka mesti memilih masuk SBP..
termasuklah teman..alhamdulilah seorg anak teman dpt SBP kerana ada kabel..dan seorang lagi tak dapat kerana lambat hubungi kabel...hehehe! maaf tak pakei kabelpun!!
kelemahan yg nampak kedua anak teman yg duduk asrama SBP dan asrama sekolah harian ..balik rumah aje...tido aje korejenya..mungkin tak cukup tido kat asrama...
yg lain2 perkara negatif tak nampak lagi kerana kedua2nya aliran agama..
sedih juga mengenangkan anak buah teman yg duk jelapang ipoh dpt 5a tapi tak kemana2..:'(

azz_azza posted on 31-12-2009 10:03 AM

kalau rasa2 nk senang dpt biasiswa, masuk asrama la, esp mrsm, tp for after upsr tu muda sgt, biar masuk lepas PMR, tp plak, sll nya kalau masuk lepas pmr , nanti yg lama x geng dgn yg form4 baru gtu... ekeke

sbb biasiswa yg penting itu utk spm... kalau nk g oversi la...


azz x masuk asrama sbb x layak... haha:lol: bongok sgt masa upsr... ;P

TUKANGKEBUN posted on 31-12-2009 10:34 AM

Kalau ada rezeki anak ko bagus dia masuk SBP.

Tapi, kena tgk jugak, kalau dia jenis boleh belajar sendiri, then sekolah biasa dah cukup bagus.

kelebihan sek asrama penuh:
Ko-kurikulum yg menyel ...
yaneng Post at 30-12-2009 17:00 http://forum.cari.com.my/images/common/back.giftq YONG, tapi rasanya anak teman x dpt SBP, sbb smpai skrg x panggilan pun

lepas tu kabel x brp kuat kot:lol:

TUKANGKEBUN posted on 31-12-2009 10:36 AM

Sesetengah sekolah harian pun ada asrama tapi lazimnya banyak dikhaskan utk pelajar luar bandar yg diambil melalui Rancangan Khusus.
jazim Post at 30-12-2009 17:04 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
teman pernah call satu sekolah harian / berasrama top 10

dia kata boleh masuk kalau 5 A, buat saja petukaran sekolah

tp asrama x dijanjikan, kena berulang sendirilah

TUKANGKEBUN posted on 31-12-2009 10:38 AM


tahniah TK..
alhamdulillah.. anak dpt 5A...
kalau pade teman le... anak2 teman bior duduk dgn teman sampei porm 3..
lepeh PMR.. kalau deme dpt result baguih dan kalo deme nak belajor kat smap...  ...
Al Lebam Post at 31-12-2009 00:01 http://forum.cari.com.my/images/common/back.giftq BRO, teman bukan apa, cuma nak bg dia merasa hidup berdikari

TUKANGKEBUN posted on 31-12-2009 10:38 AM

betul tu ankel lebam
pengalaman teman dalam mendidik anak ni, seeloknya hantar anak ke asrama selepas PMR
kalau hantar form 1... banyak kelemahan
1. Kalau dia jenis yang lambat matang dan mengikut  ...
AnBulisia Post at 31-12-2009 01:24 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
fush takut teman dengornya:mad:

TUKANGKEBUN posted on 31-12-2009 10:44 AM

Post Last Edit by bromatt at 31-12-2009 08:33

tahniah bro.TK anak dapat 5A..
kalau tanya bapak budak yg anaknya dpt 5a tu..mereka mesti memilih masuk SBP..
termasuklah teman..alhamdulilah seorg a ...
bromatt Post at 31-12-2009 08:32 http://forum.cari.com.my/images/common/back.giftulah nak tanya BRO2 yg udah ada pgalaman

sbb teman baru anak sulung nie merasa

hari Senin hari tu dpt tawaran ke Sek VI K.Lumpur dibwh tajaan Yayasan Selangor

duduk kat asrama Yasayan kat Kg Pandan, gi & balik sekolah dema htr pakai bas sekolah, redah jem Kolumpor

tp teman cdg nak tukor ke SAAS Kajang, sbb asrama dlm sekolah, idak tahu ke dpt ke tidak

lepas tu peluang masuk melalui SBP & JAIS udah x de lg

tunggu MRSM je kalu ada:mad:

bromatt posted on 31-12-2009 03:09 PM

bro.TK boleh merayu lagi SBP tu..manalah tahu dapat masuk 2nd intake ke.3rd intake ke..tapi kopaklah duit sana sini keluar duit..bisanya anak org kereta menjalar masuk lambat sikit...
bro.TK tak apalah boleh cangkul duit...hehehe!
sekolah VI ok apa!!! apa nak tukor sekolah lain..apa nak risau jem kolumpor..
pelajar tajaan yayasan selangor ni belajar di sekolah terkenal di kuala lumpur dan petaling jaya tinggal di asrama pusat di kg pandan..penat juga mereka pergi balik naik bas sekolah, manakala sekolah spt SAAS,STKj,SMK Jln Tiga Bangi,SMK Ungku Husin Semenyih adalah asrama daerah..
anak teman pun tajaan yayasan selangor juga..SMK Jln Tiga..hehehe!

TUKANGKEBUN posted on 31-12-2009 04:45 PM

bro.TK boleh merayu lagi SBP tu..manalah tahu dapat masuk 2nd intake ke.3rd intake ke..tapi kopaklah duit sana sini keluar duit..bisanya anak org kereta menjalar masuk lambat sikit...
bro.TK tak apal ...
bromatt Post at 31-12-2009 15:09 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

kalu teman tahu awal, teman tukor ke Jln 3 Bangi tu, lg dekat ngan rumah Puchong:lol:

tp MRSM intake lewat sikit, lepas bebudak semua masuk sekolah, baru dema panggil

jenuh gak teman turun naik pej EXCO & Menara Yayasan utk  dpt masuk sek ni weh

TUKANGKEBUN posted on 12-1-2010 01:11 PM

http://2.bp.blogspot.com/_i_ijO8DY0to/S0QryhU986I/AAAAAAAAAfQ/kehJYpzxfzo/s400/IMG_2522.JPG

udah 1 minggu si along di asrama, ahad lepas teman bawak balik tp kul 6 ptg kena htr semula

dlm dom dia 3 org dah keluar asrama, sbb x thn rindu kat mak bapak:lol:

valkries posted on 13-1-2010 09:57 PM

aku adalah produk SBP yang masuk dari form 1..sekian terima kasih..

TUKANGKEBUN posted on 14-1-2010 09:22 AM

aku adalah produk SBP yang masuk dari form 1..sekian terima kasih..
valkries Post at 13-1-2010 21:57 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
citela sikit BRO, share pengalaman ko selama di sana

sbb teman baru 1st time hator anak ke asrama, idak tahu apa2 langsung:'(

anizarina posted on 14-1-2010 11:37 AM

ok...rina nk cite sikit pasal pengalaman rina...

Dulu masa sek ren..rina dapat 4A ...masa tuh blum ada subjek ke 5 lagi... so mmg hepi la sbb dpt penuh kan..so mak n abah mmg berharap lah rina dpt mrsm ke..sbp ke..bla..bla..sekali msa nk isi sekolah...rupa2nya..derang ikut status sekolah gak..keutamaan sekolah luar bandar dulu..masa tuh...sksm dh taraf sek bandar..memula tak tau..kawan mak ada cikgu sorng..dia bukak cerita..sbb tuh anak dia semua dia hantar sekolah yg taraf luar bandar..rina lupa apa nama sek tuh...kt area2 mjg gak....

anak dia dpat 3A 1B pun dpt sek sains..bg rina..mebi rina dpt cukup2 makan je kot..yer lah..nk kata tak aktif..rina aktif masa kt sek dulu..last2 dapat sek asrama harian kt SMK Sultan Yusuff , Bt Gajah..Rina dapat kelas rancangan khas..

setahun je dok ctu..masa naik form 2, arwah abah pindahkan rina ke sek men convent, stewan.

Mmg ada beza antara kedua2 sekolah nie..

masa kt sys dulu..rina antara yg ranking atas..semua kawan2 adalh yg dapat 4A..so kira pelajar2 yg bagus lah..tp bila masuk convent..rina jatuh..pandai2 gila bebudak nie..klo math tuh dapat markah 98....masa kt sys..mrkah 80 tuh dh kira tinggi..so rina jatuh...masa kat sys..semua melayu..yerlah sekolah asrama masa dulu mana ada cina + india

so masa kt convent..mmg kne compete gila2..mmg smpai nak nangis pun ada..mungkin sbb rina dapat sekolah asrama harian...sbb tuh tak terasa sesak sgt...sys mmg best sbb ianya sekolah under istana perak...klo hari penyampaian hadiah..klo bukan sultan azlan yg dtg, mesti nazrin...

convent pulak nmpak simple..tp..adei..mmg masa kt convent rina berhempas pulas gak laa nk dok tpt yg ok....masa memula tuh sbb rina dh biasa sek campur..seburuk mana tulisan rina pun..masih ada lagi tulisan yg burukk..tp kt convent..tulisan rina adalah yg paling buruk..sampai cikgu disiplin (lupe le nama dia- puan saraswati kot nama dia) sit down sebelah rina...betulakn tulisan buruk rina..kt kelas klo nk tulis nota...nota pun cikgu check..kene tulis lawa...tak mcm kt sys..cikgu pun xnk check..satu kelas tgu rina sbb rina kne tulis cantik2..so amik msa yg lama.. :) ..lawak tol masa tuh..lama2 dh biasa dh ok dh

hurm.. klo anak2 dpt sek asrama harian..tgk dulu cm na rekod sek tuh...ok ke tak...mcm rina , mujur arwah pindahkan rina awal2...rina bersyukur dgn apa yg rina dpt skang nie...
xsemua sekolah teruk..depends on budak tuh sendri...ada yg perlukan tusyen(rina dulu ptg je mmg p tusyen sbb nk lawan kwn2 yg lain)....

klo dpt sbp..klo boleh pergilah...sbb rina tgk..sepupu rina yg masa sekolah ren dulu..rina selalu menang..bila dia dpt sbp (ayah dia pengetua sekolah..so...masa darjah 5 ke 6 tah ayah dia tukar kan dia ke sek status kg...) masa pmr dpt cemerlang...masa spm pun alhamdulillah..

anizarina posted on 14-1-2010 11:45 AM

lupa lak...tapi xsemestinya dpt sbp, gerenti berjaya..depends on budak gak nie..sepupu rina yg lain lak..dpt sbp yg kt pokok sena tuh...kita aspect pmr dia mmg dpt paling truk pun 6 a laa...sbb selalu nya budak2 sbp nie..result dia mantap...jarang lah yg kurang..tgk2 pmr dia dpt 4 a...terkejut gak rina sbb dia dr sbp..should be able to get better...rayu punya rayu..dpt continue...masa spm pun dpt 2 a ada c lagi...  

apahal pun depends on empunya badan..ada yg perlukan tuisyen...ada yg boleh berdikari...

TUKANGKEBUN posted on 14-1-2010 01:22 PM

tq, mmg yg penting bebudak la, sbb aku x paksa dia & malah bg bnyk pilihan termasuk SMKA bwh JAIS, tp dia x minat walaupun dpt 75 % masa PSRA

baru ni dpt offer tukar ke SMT Kajang under Yyasan Slgor gak, tp fikir2 kesian lak  dia, sbb baru 1-2 minggu kenal kwn kena tukor lg, sbb MRSM ngan SBP aku dah buat rayuan & cari kabel sampai ke Menteri:( (tpaksa nak wat cam ne), mana tahu dpt kena tukor gak lg

bab sek asrama ni problem gak, sbb masa UPSR hari tu kita dok mainten dia study, tu yg berjaya, tp bila asrama tpulanglah pd diri dia sendiri & aku bpesan belajarlah elok2 , sbb kejayaan dia menjadi pendorong kpd 3 lg adik2 dia yg semuanya lelaki gak, abah mak dah buat yg tbaik utuk dia,
Page: [1] 2
View full: SEK ASRAMA PENUH & HARIAN