mummychiaz posted on 5-1-2010 11:28 AM

apa ubat/supplement yg mmg wajib diambil during pregnant?

salam sume ..

mamy nk tnya ya..during kita pregnant ni..ubat/supplement apa yg hanya perlu di ambil? seperti yg kita tahu..gynae mmg slalu bg other supplement yg option. tp yg wajib diambil apa ya? sbb mamy ni susah btul nk telan ubat..so mamy mkn mana yg perlu je such as obimin dan calcium..other supplement doktor bg are vit e, habbastussauda(pil). - yg ni mmg jarang benor mamy makan..risau gak tkt baby apa2 ke klu tk makan..

apa pendapat forumer sume???

intandanial posted on 5-1-2010 11:47 AM

mummy,

neurogainS elok utk otak mummy...masa mengandung sulung intan amik neurogainPB..anak, alhamdulillah..sihat, kuat, dan bagi intan dia cepat belajar...mummy cuba tengok kat benang neurogain..intan ada tepek info kat situ..

sygabg1 posted on 5-1-2010 11:49 AM

Amalkan pil susu kambing. Baik untuk ibu dan juga bayi yang di kandung..

http://produkbelina.blogspot.com/2009/12/pil-susu-kambing-asli-belina.html

marumaru posted on 5-1-2010 12:04 PM

makan folic acid je dulu...

betty_soy posted on 5-1-2010 01:13 PM

aku pun doc kasi acid folic n calcium.. baru 2 bln... masa 1st baby aku amalkan makan spirulina elken. masyaallah, anak aku sihat, lasak, hyper sgt2... lagi satu, dia cepat pickup kalau ajar anything kat dia... n badan anak aku solid, tulang kuat...:pompom:

ZiyDy posted on 5-1-2010 05:08 PM

nak kasi tulang sihat dan kuat makan minyak zaitun.. nk kasi aktif ank mkn chocolate..

hadi1978 posted on 6-1-2010 01:27 AM

4# marumaru
Folic asid diperlukan sebelum mengandung dan awal mengandung sehingga 3 bulan, lepas tu x payah makan folic asid tu. Aku syorkan amik set SALINDAH SEBELUM BERSALIN, wife amik, rasanya ok, kawan2 pun kata ok.
Selain set tu, aku bagi wife aku DHA sebab dia x minum susu yang untuk maternity tu. Bagi DHA dalam kapsul tu. Jangan bagi  minyak ikan yang ada EPA, x sesuai dengan fetus.
Amalkan madu pun ok gak, madu asli, tapi jangan banyak...

mummychiaz posted on 6-1-2010 09:40 AM

7# hadi1978

hhmm..ooo so acid folic tu dh tkyah amik after 3 mos eh? patut la gynae aku ckp tkyah. mula2 tu heran gak nape dia ckp tkyah amik dah acid folic tu..hhmm..tang DHA tu mamy berminat sbb mamy skang tkleh telan la susu pregnant tu..kt mana jual DHA tu ek? pil ke?

Pn_wan posted on 6-1-2010 10:14 AM

masa preggy just amik susu anmum dan spirulina jer...alhamdulillah anak2 sihat jer....:lol:

iceng posted on 6-1-2010 12:24 PM

doc aku ckp leh jerk makan folic acid lepas 3 bulan..takde pape pong...

hadi1978 posted on 6-1-2010 10:53 PM

8# mummychiaz

Ye, macam yang gynae ko cakap le, x payah amik lagi lepas 3 bulan. Asid folik ni orang amik sebelum merancang nak anak, kalau orang nak kawin, sebelum kawin, amik asid folik dulu kalo merancang nak anak cepat. Asid folik ni bukan ubat untuk dapat anak tau, jangan salah paham, dia cuma bantu pembentukan fetus, pembentukan fetus sangat2 perlu asid folik. Lepas 3 bulan, amik supplement lain, macam minum susu yang jual kat kedai tu, untuk maternity tu.
Wife ko sama mcm wife aku, x minum susu, loya, beli DHA kat guardian, beli jenis EFALEX (betul ke tidak aku eja ni). Ada dua jenis, yang cecair harga dalam RM80.00, Senang yang kapsul minyak tu, dalam RM 200.00. DHA penting utk pembentukan otak dgn mata baby. kadang2 orang salah paham, amik minyak ikan...jangan sebarangan... ada yang banyak mercury...bahaya... ada yang tinggi EPA, bahaya gak..

hadi1978 posted on 6-1-2010 10:54 PM

10# iceng

Memanglah xde apa2, x menjejaskan baby pun... tapi rugi jelah...

ShaPesona posted on 6-1-2010 11:13 PM

My Gynae bg saya makan folic acid sampai kandungan dan 6 bulan lebih ni.  Dari mula2 dpt tahu pregnant sampai sekarang...memang Gynae supply yang ni untuk saya.:

1) Folic Acid
2) Vita B-Co (Hovid)
3) Neurogain PB (Untuk otak baby etc...DHA)

Inilah yang diamalkan sampai hari ni.  

Ok...saja nak tambah...untuk kulit...stretch marks...gynae bagi Elovera Cream (Vit E & Aloe Vera Cream).  Inilah rutin seharian.

LiliSam posted on 7-1-2010 10:36 AM

10# iceng

Memanglah xde apa2, x menjejaskan baby pun... tapi rugi jelah...
hadi1978 Post at 6-1-2010 22:54 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

tak rugi arr..dpt free dr klinik heheh..

vandetta posted on 7-1-2010 12:12 PM

salam,

nak join gak pasal skrg sy tgh preggy 23wk, dr bg mkn DHA+calcium n Obimin je..masa preggy 1-3 bln aritu dr bg neurogain PB n folic je..pastu bila dah 16wk gitu dr suh stop neurogain tu..
sy dok cari2 gak la kat mana ada jual neurogain ni tapi tak jumpa lak kat farmasi..
dr ckp obimin dah cukup supply vit tuk bb..risau gak takut tak cukup zat nti..

kenarimerah posted on 7-1-2010 01:46 PM

obimin pon dah cukup mcm doc kata.. tp byk minum susu or ambik pil kalsium + folic acid..
neurogain tu ada la kat farmasi

eika6 posted on 7-1-2010 04:48 PM

Amalkan pil susu kambing. Baik untuk ibu dan juga bayi yang di kandung..

http://produkbelina.blogspot.com/2009/12/pil-susu-kambing-asli-belina.html
sygabg1 Post at 5-1-2010 11:49 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

pil susu kambing ni nak mkn start kandungan baper bulan?
coz ader dengar officemate ckp, wife dia mkn pil susu kambing nih.baby dia xkena penyakit kuning pon...

hadi1978 posted on 8-1-2010 09:45 PM

Tapi, dalam 3 bulan pertama mengandung jangan makan apa2 suplement kecuali folic acid, sebab awal2 tu baby baru nak membentuk, takut ada masalah lak kan. Folic acid xpe sebab dia memang bantu pembentukan janin..

geeky posted on 9-1-2010 04:54 PM

geeky awal2 preggy doc bagi folic acid..then skang dia bagi iberet folic lak :D

kismis posted on 9-1-2010 11:14 PM

Tapi, dalam 3 bulan pertama mengandung jangan makan apa2 suplement kecuali folic acid, sebab awal2 tu baby baru nak membentuk, takut ada masalah lak kan. Folic acid xpe sebab dia memang bantu pembentu ...
hadi1978 Post at 8-1-2010 21:45 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

ye ke... saya pulak bila tau pregnant terus je beli pramilet... sbb gynae ckp pramilet tu lengkap, dah siap ada folic acid...

hadi1978 posted on 10-1-2010 08:31 PM

Promilet tu ada apa? Kena check betul2, kalao kandungan dia x jejaskan pembentukan baby ok ler. Awal trisemester pertama ni (1-3 bulan), kena jaga betul2, jangan terdedah dengan asap rokok, suami jangan merokok dekat dengan isteri yang mengandung. Jaga makan, langan lapar... insyaallah semuanya ok..

mummychiaz posted on 11-1-2010 10:41 AM

hhmm..mamy tgh dok cari supplement yg boleh bg energy sket during pregnant ni..skang gynae mamy bg vit E, habbatussauda, calcium and obimin. igt nk try jus kurma genius tu ok dak? sape ada experience mkn jus kurma ni during pregnant? how's the feedback? leh la share..thanks..

enieque posted on 11-1-2010 11:24 AM

Memang ada doc yg suggest amek minyak ikan (ada DHA & EPA).
DHA & EPA ni untuk perkembangan otak bayi..
Ada yg kata minyk ikan ni senangkan proses beranak (contraction)
coz aliran darah mengalir dibahagian tempat vagina tu (bekalkan oksigen untuk bagi tenaga kat situ).

Calcium pun penting gak..Besides ada yg xleh minum susu, leh la replace ngan tablet ke..
Calcium ni penting coz kalau xada bekalan calcium t badan lemah coz baby serap calcium kita..silap haribulan gigi pun leh sakit tau..

Kalau yg minyak ikan, enie rasa yg ok Biomega mcm pic bawah ni coz ia selamat free mercury..DHA & EPA dia pun tinggi...
Nowadays pun ramai dah bagi anak makan biomega ni...
http://myhome.cari.com.my/attachment/201001/11/1150263_1263180126bKQC.jpg

mummychiaz posted on 11-1-2010 11:37 AM

23# enieque

patut la selama ni badan slalu lemah mayb one of the reason is mamy tk mkn pil calcium yg diberi..makan tu makan la tp kdg missed la..plus, mamy mmg tkleh minum susu..trus cirit birit and nk muntah bila bau...huhuhu

enieque posted on 11-1-2010 11:51 AM

23# enieque  

patut la selama ni badan slalu lemah mayb one of the reason is mamy tk mkn pil calcium yg diberi..makan tu makan la tp kdg missed la..plus, mamy mmg tkleh minum susu..trus cirit biri ...
mummychiaz Post at 11-1-2010 11:37 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

ya mamy, da yg xsanggup telan susu kan?
minum dutch lady pun ok la sekurang2 nya ada la kalsium sikit..  =)
tapi mamy jgn missed makan calcium tu ya
Page: [1] 2 3
View full: apa ubat/supplement yg mmg wajib diambil during pregnant?