cekodokgoreng posted on 7-1-2010 09:27 AM

Senarai susu formula aka susu tin...

saya tgh survey susu anak... so far kat market jumpe la mcm2 jenama.... so kwn2 leh tak tlg bg fedback about these milk... pro n con.. ade efect ke bg anak..... bagus ke.. tak ke.... murah ke.. mahal ke.... ape kelebihan.. keburukan...

saya fokus utk anak 1 taun ke atas ye..

- dumex dugro
- lactogen
- dutch lady
- mamex
- friso
- enfa A
- isomil
- s26
- ....................

ada kawan2 tau susu selain ini???

jom kita share ye.. leh jadi panduan buat saya or kwn2 lain....... kita focus on baik or buruk susu tu.. side efect kat anak... n rege pun leh tulis kot.... hehehhe




** susu ibu adalah yg terbaik... ini cuma panduan buat ibu2 yg mungkin ada masalah lain yg kita tak tahu.. so jom share.....

*** kat thread susu itu byk forumer yg focus on enfa n mamex je.. so mungkin ada kat luar sana yg guna selain itu??? tapi kalau mod nak merge gak.. hehe boleh la...

hasmal posted on 7-1-2010 09:44 AM

Post Last Edit by hasmal at 7-1-2010 10:11

utk anak i guna dugro... dari yg sulung hingga yg ke-3 (bcoz yg ke-4 baru 7 bln, 1yr nnt pun insyaAllah tukar dugro jgk)...harga murah la sikit kot dari yg lain... xde murah sangat xde mahal sangat... pernah try nespray dan sustagen tp diorang xberapa nak minum...

lepas tu kalau l**t*g*n tu ada la beberapa feedback org kata panas sikit... tak tau la berkaitan susu atau tidak sebab lebih la dari sorang pernah bgtau bila anak dia minum l**t*g*n hidung berdarah dan ada jugak kes yg tido malam pun berpeluh... sorry ye kalau tersalah kata...

LiliSam posted on 7-1-2010 09:54 AM

anak ku pun minum dugro..alhamdulillah..takde problem..rega pun rs ok.tak mhal n tak murah sgt.

limau_nipis posted on 7-1-2010 09:54 AM

my kids kalau bawah 1 year old.. minum susu snow
kalau above 1 year old, i tukar dugro

reason: sebab anak2 i kembung kalau minum susu lembu, kena minum susu soya based

tapi kalau anak ada eczema, better stick with susu snow sampai la dia besar

nurakashah posted on 7-1-2010 09:59 AM

anak saya minum isomil..tu pun sbb ader masalah kerap asma..dr ckp sbb byk kahak so dr soh bg isomil.. so far ok cuma bau dier mcm dedak ayam..tapi anak suka biarkan jek lah.. kadang2 guna dutch lady 123 tuk biasakan dgn susu lembu..

kakicilok posted on 7-1-2010 10:00 AM

anak aku lak minum susu anmum dari kecik sampai skarg...aritu setahun cube bg susu 123,tapi taknak....kene pakai anmum...
mase minum susu 123 tu,selera makan lansung takde...risau gak

kuzaime posted on 7-1-2010 10:14 AM

anak me yg sulung dulu, prnah try nan, snow, lactogen..tp yg paling serasi dumex dugro..hrga tgk kedai jgak..biasa 1 kg me beli rm20.40 kalo x ada promo.. Adik plak mmg dr baby bg dumex jgak..skrg yg kakak masuk 5 tahun n adik 2 tahun..still minum dugro perisa honey + milo plak skrg.. Ikut kata doc, sebenarnya x kira susu mahal atau murah, asalkan anak sesuai minum, x muntah2 n senang nk berak dh cukup bagus..:)

aionii_nz posted on 7-1-2010 10:16 AM

i bagi anak i, dari lahir sampai dah setahun susu enfa A+..so far xde masalah..cume mahal sikit lar..anak pun sihat je..jarang kene demam atau sakit2 lain..antibodi kuat..

puanlina posted on 7-1-2010 10:18 AM

sebelum ni bagi anak minum susu enfagrow...
since saya buat research sikit dan melalui beberapa forum yang saya baca, ramai yang suggest bagi anak susu kambing instead of susu lembu...
susu kambing hampir sama kandungan (ntah hapa plak nama sains nya... lupa da..) dengan susu ibu..

lagi pun menjadi amalan Nabi minum susu kambing ni..
jadi skrg anak saya minum susu kambing 'karihome'

norzyy posted on 7-1-2010 10:30 AM

anak 2 org. masa below 1 year bg jenama WYETH. S26 dan Promil. lepas 1 year tukar pi Anmum.  reason bg WYETH sbb kalau di hospital utk baby baru lahir dan ibu yg ada masalah mmg nutritionist advice WYETH, ISOMIL (ni utk baby yg tak tahan susu lembu), ENFA & PEDISURE. semuanya kategori susu mahal2. he......

dah setahun...pandai makan mcm2 tukar le ke Anmum. murah le sikit.:)

puteri07 posted on 7-1-2010 10:30 AM

4# limau_nipis

salam limau_nipis, betul ke susu snow tu susu soya??

hasmal posted on 7-1-2010 10:53 AM

yg second dulu pun minum isomil sebab kulit kering dan selalu berkahak.. selepas setahun try tukar dugro (sebab tak tahan, seminggu setin besar isomil - rm50... huhuhu), alhamdulillah ok, cuma kulit kering balik... yg kulit kering tu sapu minyak zaitun je la plk...

kalau snow sesuai utk yg kurang berat badan kan? sebab ada yg kata snow ada lemak... that's why my 4th son, 5 bulan, tukar bebelac sbb badannya semangat yg amat dah... tambahan plk dah slow2 boleh makan...

hasmal posted on 7-1-2010 10:58 AM

lupa plk, kalau susu berasaskan soya, from my own experience la, kalau compare anak yg minum susu lembu dan soya memang ketara berbeza... anak kedua minum susu soya, gigi jadi rapuh, perkembangan lambat dari adik dan kakak... masa dia kecik memang la senang jaga sebab minum susu soya ni memang tak kembung... lepas hisap je xpyh nak tepuk suruh sendawa, xjeluak/xmuntah... bila dah besar baru nampak effect dia... anak yg keempat ni pun kalau nak dikira macam ada tanda2 xsesuai susu lembu tapi selagi boleh elak, memang nak elak la... bukan apa, kesian...

cekodokgoreng posted on 7-1-2010 11:13 AM

sebelum ni bagi anak minum susu enfagrow...
since saya buat research sikit dan melalui beberapa forum yang saya baca, ramai yang suggest bagi anak susu kambing instead of susu lembu...
susu kambing  ...
puanlina Post at 7-1-2010 10:18 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

maner nak dpt karihome tu??? mahal ke???

cekodokgoreng posted on 7-1-2010 11:16 AM

saya baru nak start bg susu tin.. aritu try dumex.. seminggu anak berak cair.. pastu 1 ari sampai 4x berak.. bila wekend melekap susu badan je.. ok pulak berak dia.. sekali sehari.. cantek je najis tu.. so saya asume susu dumex tu yg buat anak saya berak cair...

sbb kawan saya pun ckp.. dumex tu 'panas'.... so masih tgh survey lagi ni....

puanlina posted on 7-1-2010 11:24 AM

harga dia blh tahan gak... 900gm RM75..
kat pasaraya ada.. tp saya beli kat kedai ubat/farmasi dkt umah saya... kat pasaraya RM79 kalau tak silap..

atau awak masuk website ni : http://www.karihome.com.my/

cekodokgoreng posted on 8-1-2010 12:42 PM

smlm try lactogen... anak takmo pulak.. dia buek2 kan susu tuh.... hermm.. bape kali try baru kita nampak efect kat anak ek?? 2 ari da leh nampak ke?? dia muntah ke.. sembelit ke....

tq....

nurakashah posted on 12-1-2010 12:50 PM

Post Last Edit by nurakashah at 15-1-2010 10:49

mcmana dgn sustagen..lepas hasmal ckp pasal susu soya nura pun tgh servey pasal susu nie..

morango posted on 13-1-2010 02:02 PM

mcmana dgn sustergen..lepas hasmal ckp pasal susu soya nura pun tgh servey pasal susu nie..
nurakashah Post at 12-1-2010 12:50 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

my son minum sustagen.... susu ni sedap gak.... dia suka perasa vanila....

adekjeli posted on 13-1-2010 05:00 PM



my son minum sustagen.... susu ni sedap gak.... dia suka perasa vanila....
morango Post at 13-1-2010 14:02 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

sustagen punye perisa cokolat tu pekat smcm x??? kalo cm pediasure punye cokolat kan xpekat sgt..die cmpur susu putih gak kot....cm dumex aritu beli pekat sgt2 cokolat tu....anak saye ckp sedap tp pas minum die muntah...xtau nape

nurakashah posted on 14-1-2010 12:22 PM

rasanyer susu coklat nie kalau budak x tahan memang muntah kot..mcm anak nura gak..ader la 3x bg susu dutch lady123 perisa coklat..rasa memang sedap cepat jek habis sebotol tu pastu muntah balik..mcm nura kalau minum air coklat banyak sgt kan ader rasa mcm loya.

esjeizekri posted on 14-1-2010 01:37 PM

salam.. tumpang tanya.. ada tak sapa2 tau susu lembu tanpa laktosa selain similac?

mamapea posted on 14-1-2010 03:35 PM

anak2 aku  bwh setahun minum snow...pernah try bg susu lain kt anak sulung tp kulit jd sensitif...bila dh masuk setahun bg dutch lady...yg sulung dh 4thn still minum dutch lady...skrg 456 punyala...yg ke2 ni baru nak masuk 6bln...bg snow gak...nanti dh setahun bg dutch lady...dutch lady ni murah...

nurakashah posted on 15-1-2010 10:02 AM

22# esjeizekri
minggu lepas nampak susu dumex tanpa laktosa nyerr..harga dalam RM40++.. br nampak sbb sblm nie x perasan..

nurakashah posted on 15-1-2010 10:05 AM

Post Last Edit by nurakashah at 15-1-2010 10:50

semalam baru dapat sample sustagen. tuhari ader mintak sample dari website.. dapat 3 paket perasa vanilla..smlm br cuba sekali..
Page: [1] 2 3
View full: Senarai susu formula aka susu tin...