razhar posted on 11-1-2010 09:08 PM

peti sejuk yg tak sejuk...

peti sejuk aku tidak sejuk di bahagian sayur2...yg freezer plak mengalami problem defrost..ais berkumpul....model peti sejuk=goldstar..sila bantu.....aku malas le nak buang.....aku tak jumpa cara nak buka tempat yg menyambungkan defrost pipe tu...

lieliey posted on 11-1-2010 09:48 PM

kelakar laa tajuk bod nie.....'peti sejuk yang tak sejuk' :lol:

macam....'bas sihat yang selalu tak sihat' :loveliness:

pawangBuaya posted on 11-1-2010 10:48 PM

ko selotep... haha... adeh banyak masalah ko dengan alat elektrik eh?
umur brape? kalau dah lame buang le.. beli baru..

danedzya posted on 12-1-2010 02:58 AM

Kasi tukar getah/rubber keliling pintu tu...wokeh....

razhar posted on 12-1-2010 09:41 AM

Kasi tukar getah/rubber keliling pintu tu...wokeh....
danedzya Post at 12/1/2010 02:58 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

adakah sebab freezer sampai ada ais dan bahagian bawah peti sejuk yg simpan sayur2 tu jadi tak sejuk disebabkan oleh getah tu?:ohmy3:

pasal aku cuba rasa aliran angin sejuk dari bawah 'dispenser' tu..mmg slow sangat dan kadang2 tak ada langsung..mcm tersekat...

razhar posted on 16-1-2010 08:31 PM

tadak pakar ke kat sini??????????????????? at least bagi tahu aku cam mana nak cari tiub air untuk defrost tu...:@

honeyz posted on 1-2-2011 12:41 PM

honeyz pun ada problem ngan peti sejuk ni brand sharp 2 pintu. ari tu ada bunyi kuat macam motor bergetar. pastu honeyz off sebab bising sgt. lastly on balik langsung x sejuk dan x beku belah atas. Panggil cina repair tukar termostat, fius dan sensor kena RM230 . Tapi skang ni belah bawah x berapa sejuk tapi belah atas ok ngan dh 2 kali repair masih camtu gak.. org tu pun tgh pening... dia kata lpas raya nak bawak gi workshop tengok apa masalah ni...

arm_run posted on 3-4-2011 08:50 PM

selalu freezer lama kalau da start problem repair pon x tahan lama,selalu dlm brape bulan mesti problem dtg lagi..bukan pe nanti silap2 kos repair pon da dekat sama beli baru.. :lol:

Swift posted on 5-4-2011 11:00 AM

rasanya dah nak kondem dah tu..
kalau fridge ni dah lama sgt pakai, harus le kena ganti baru.
fridge kat umah aku ni pon mula2 camtu la pangai dia..
ais bagai nak rak punya banyak berkumpul.
last2, fridge aku terus tak sejuk langsung....:curse:
beli baru...tp puas le guna..dlm 15 tahun camtu.
sori arr..tak tau camner nak tolong ko ..ko beli baru je la..

matjan2011cari posted on 16-4-2011 12:09 AM

hang tutup bila x sejuk 2
kemudian wak2 hang off ek pintu kena la bukak

ok

batmana posted on 24-4-2011 12:07 PM

antola kt pakar,
bkn semua benda bole fix sendiri,

mmbe aku yg belaja kursus penyaman udara pun amik masa berbulan2 utk abis..

mas999 posted on 16-8-2011 05:43 AM

peti sejuk aku pon sama. 2 kali repair. pastu jadik balik

azlinahmad posted on 18-11-2011 05:03 PM

rasanya gas dia dah habis ......kena top up gas agaknya. kena la cari pomen nak top up gas sebab paip dia semua guna tembaga.

bobok posted on 9-12-2011 08:33 AM

ni "remote diagnostic" so tak boleh pakai sangat.

air batu dalam freezer tu sebab wap air dari luar masuk, atau air yg terpeluap dari condensor (terlalu sikit)
tak sejuk sebab udara sejuk tu leak.

since peti ais ni besi dan agak tebal, very unlikely dinding dia ada bocor, unless yg dah uzur sangat dan boleh nampak karat2 dia.

so diagnostic aku, getah kat pintu tu dah loose.

sekian.

p.s. dulu2, 20 tahun dulu make sense jugak la nak pi repair peti ais. sekarang ni dlm hati "sengkek sgt ke?" 1 phone boleh dpt DUA peti ais 2 pintu dah.

yoyo_y posted on 21-3-2012 04:59 PM

i pernah kena sekali...nasib baik under warranty.
technician cakap kipas tak jalan....sebab tu atas sejuk, bawah tak sejuk.

bie_2005 posted on 26-3-2012 11:37 AM

pernah ade masalah same...belah atas je ok..siap bleh jupe lipas kecik dlm peti...hahaha..tp peti aku gune mmg da tua sgt la..belas2 tahun..

yaawausin posted on 11-5-2012 04:23 PM

biasanya kalo 'cina' yang repair... memang makin sakit la peti ais tu, sbb diaorang ni nk duit je, lain yg rosak lain yg dia cakap...

nice_72 posted on 18-12-2012 10:00 AM

kes ni mungkin defrost heater "koyak"... kalau bukak bahagian beku... bukak cover.. pastu bawah cooling coil ada heater... check heater contuinity.. kalau "open" maknanya kena tkr heater tu....

defrost heater..  bentuk macam ni...

defrost heater

nice_72 posted on 18-12-2012 10:04 AM

operation peti sejuk

Operation and repair method of fan type frozen refrigerator
Page: [1]
View full: peti sejuk yg tak sejuk...