madura posted on 14-1-2010 01:35 PM

Apakah yang dimaksudkan dgn pembekal,pemborong,peruncit etc..

Salam...

Saya masih kurang jelas mengenai maksud pemborong dan pembekal esp..
Saya keep on mencari peluang2 perniagaan..
Tapi saya masih nak tau apa beza pemborong dan pembekal..
and kalu xsilap saya, if nak borong, quantity yang kita amik mesti banyak cthnye 100 bijik ke..
adakah kuantiti belian sebanyak 10 unit dah dikatakan pemborong..

Maaf kalau soalan saya ni agak kurang bijak..

TK

PerKasa posted on 14-1-2010 08:40 PM

Pemborong
membeli baragan dari Pembuat
Pembekal membeli barangan dari Pemborong
Peruncit membeli barangan dari pembekal

kadang2 pembuat terus jual kepada customer
contoh
dia ada kebun pisang dia goreng pisang dia jual


perusncit org tgh jika dia beli terus dari kilang dia dapat untung lebih

akan tetapi
mega Bisnes perkilang hanya jual barang kepada Pemborong

mcm tender juga
ko kena daftar kat Jabatan tu barulah boleh masuk tender gitu.

SyedZaikhrel posted on 14-1-2010 08:59 PM

2# PerKasa

Saya nampak saudara cakap saudara cari peluang perniagaan.Ex-schoolmate saya kerja kat luar negara ,malaysianlah, dia tengah cari business partner untuk uruskan transaksi dari Malaysia. Untuk dapatkan information boleh e-mail dia at nasheza.mohd at gmail dot com. (takut emaill add kena remove thats why saya type begitu basically dia kata dia require someone yang ada pengalaman dalam bidang perniagaan/trading atau retail. She offer to me tapi i dalam bidang fotografi, lagipun i based in Sabah/Sarawak. At the moment im in karambunai.

Pada yang berminat , email dia tell her Syed Zaikhrel frm Bukit Bandaraya beri contact dia. Pls only serious person should contact her ok? All the best.

cmf_boe posted on 14-1-2010 10:07 PM

2# PerKasa

oo..gitu rupenyer..pemborng direct ngan pengilang la..

pink_cumi posted on 14-1-2010 11:51 PM

wah ini soalan subjek perdagangan spm ni...teringat zaman muda2 dulu...tapi sekrg dah lupe..hih..hih...

saatcham posted on 15-1-2010 11:10 AM

aku pn xtau nk jwb camana....

madura posted on 15-1-2010 12:18 PM

2# PerKasa

ooo...baru aku paham..aku ingatkan pembekal lebih besar dari pemborong..

thanx for the info..

anyone yang ada info lain..pls help..

thanx
Page: [1]
View full: Apakah yang dimaksudkan dgn pembekal,pemborong,peruncit etc..