iezyan posted on 18-1-2010 03:34 PM

Baby batuk x baik2...Risaunyer...

Salam semua...Skrg ni tengah risau sangat.baby sy (4 bln lebih) batuk x baik2. Dah dekat sebulan dah banyak clinic sy pegi.Tapi still tak ok2 gak...sy dah tukar susu (dctr advice) tp x ok gak...pastu ada member bagitau ada clinic yg bleh tolong sedutkan kahak utk baby...tp sy x tergamak plak takut baby sakit...bile fikir2 balik time baby batuk x sampai hati plak...die batuk berkahak tp x tau nak kuarkan kahak tu...camner erk???ada sesaper bleh advice sy..

mek_ja posted on 18-1-2010 03:44 PM

tuan tanah
saya movedkan thread ni kat board
'kesihatan & perubatan' ye

lagipun kat sana dah ada topik ni

modal100 posted on 18-1-2010 03:47 PM

1# iezyan

cuba u try minyak kelapa dara ni....
bwh 1 tahun, bagi beberapa titik masuk dlm susu botol dia...
anak sy umur 5 tahun since bulan 3 tahun lepas tak baik2 batuk sampai la ni...
lepas discharge wad bulan 3 2009, ulang alik hospital buat folo up dengan pakar...
sampai doktor tak tau nak suggest ubat apa, akhirnya dia suspek asma...n suh pakai aero-chamber...(utk asma)
saya tak sampai hati dan tak mau terima hakikat anak ada asma, try cari alternatif....terjumpa la produk minyak kelapa dara ni...sampai skang dah 6 botol anak saya minum...alhamdulillah nampak perubahan ketara...
batuk pada waktu mlm sangat berkurang...
muntah lepas batuk dah takde lagi....
hidung berair dah takde....

u cuba la....
tengok kat link ni eh...
http://www.biovco.com/index.php?ref=obat_kuat

iezyan posted on 18-1-2010 04:00 PM

Ok.Tq...sori salah masuk thread...

moi121 posted on 19-1-2010 11:33 AM

erm.. ada teknik utk tepuk2 belakang baby kasik keluar kahak masa kita baringkan dia posisi meniarap. moi pun dah tak ingat exactly mcmn, dulu paed ajar but have to be careful jangan tepuk kuat coz baby kecik lagi kan, esp kat area jantung tu. cubalah tanya paed.

MrsJohn posted on 19-1-2010 11:50 AM

Salam semua...Skrg ni tengah risau sangat.baby sy (4 bln lebih) batuk x baik2. Dah dekat sebulan dah banyak clinic sy pegi.Tapi still tak ok2 gak...sy dah tukar susu (dctr advice) tp x ok gak...pastu  ...
iezyan Post at 18-1-2010 03:34 PM http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

firstly, doc cakap ape pasal paru2 die, clear ke? berkahak ke? ade bunyi ke?

juita posted on 19-1-2010 03:30 PM

dpat petua dr org tua.....gentelkan hujung kain, pastuh basahkan hujung tu dgn madu, cecahkan hujung kain tu kat lelangit anak dekat ngan tekak, biar dia muntahkan semer lendir-lendir kahak tu.....

tapi me tak sanggup plak buat,  paksa baby muntah....

mek_ja posted on 19-1-2010 04:21 PM

Salam semua...Skrg ni tengah risau sangat.baby sy (4 bln lebih) batuk x baik2. Dah dekat sebulan dah banyak clinic sy pegi.Tapi still tak ok2 gak...sy dah tukar susu (dctr advice) tp x ok gak...pastu  ...
iezyan Post at 18-1-2010 15:34 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

jgn bagi klinik sedut kahak baby
ni doktor kat klinik sediri yg bgtahu...sbb alat2 dorang tak besih sgt..lain la klu hospital..
nti akn bertambah kahak baby tuh

mcm ni la tuan rumah,
saya pun pernah alami benda yg sama mcm u
start ank 2 bulan batuk n berkahak
admit hospital boleh katakan tiap2 bulan utk ambik neb..
ubat mkn tak usah nak ckp...
paed dia pun mcm tak tau nak buat apa2 dah...hanya mampu bg neb n inheler tu jer
kita as a mum ni..mmg teramat susah hati...

alih2 saya pergi KLINIK KITA...kat wangsa maju
dpt ubat batuk,selsema,antibiotik..
alhamdulillah 3 hari mkn...lps drpd tu berenti....sehingga hari ni takde bunyi lagi kahak

klu dulu...2 hr berenti,lps tu dtg blk..pantang batuk mesti akn jadi kahak
tp 2 hari lps dia batuk...n sampai saat ni tak de bunyi kahak

cuba la pergi klinik kita
jumpa dgn doktor HAKIM HAMZAH

berfore pergi..call dlu..dia ada tak
mmg bagus doktor ni...n dia jugak ajar cara2 mcm mana nak tepuk blkg baby bg cairkan kahak
sebagaimana yg ahli fisio buat masa baby saya admit

yg psl penggunaan sdut kahak tu pun doktor ni la yg tk bagi...

ni no phone klinik kita tuh....03-41438119

mek_ja posted on 19-1-2010 04:24 PM

erm.. ada teknik utk tepuk2 belakang baby kasik keluar kahak masa kita baringkan dia posisi meniarap. moi pun dah tak ingat exactly mcmn, dulu paed ajar but have to be careful jangan tepuk kuat coz ba ...
moi121 Post at 19-1-2010 11:33 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

ha ah..
kita jgn straightkan sgt kita punya tapak tgn
mcm gelukkan sikit tapak tgn (tk reti nak huraikan camna)
kemudian tepuk blkg baby tuh...

cara ni walau bunyi agak kuat tp baby tk sakit
lain la tapak tgn straight..lps tu tepuk blkg baby
mau meraung 360 darjah baby tuh:lol:

intandanial posted on 19-1-2010 07:06 PM

anak intan masa umur dia 9 bulan kerap batuk2 dan selsema....berapa kali duk ulang alik dari klinik pakar paed..ubat batuk, selsema, antibiotik silih berganti. Sampai punggung naik melecet disebabkan kesan ubat (dalam air kencing).Punya pekat, likat selsema tu sampai dia nak bernafas pun payah.

Sebagai ibu tentu la risau...tambah kena demam sekali kadang2 tu...sib baik dia ada insurans, kami buat keputusan masuk spital KPJ, Kajang..paed (lupa nama tapi rasanya Dr Asmuii) lelaki, umur lebih kurang 30++.dia buat x ray,utk pastikan keadaan paru2 anak.(masa ni mmg berdebar), pastu dia dgr paru2 anak dulu baru  bagi gas.baru clear skit.duk kat wad dua hari satu malam..sepanjang masa ada sana, doc bagi gas secara berkala...baru ok.

intan ingat lagi, masa tu selsema dia tak teruk mana, tapi lepas kena gas tu, kat hidung tu mcm penuh dengan selsema warna hijau, kuning pekat gitu..kena buang dengan kapas basah..dia batuk keluar kahak hijau..doc kata Bronchiolitis...dia cakap kalau gi klinik biasa dorang akan kata selsema, demam dan batuk biasa...sebenarnya dah ada jangkitan kat paru2.anak intan kena masa antar kat taska. Kes ni akan berulang jika tak dijaga sehingga umur 2 tahun.pastu paru2 dia dah kuat ...ok.

intan cuba kumpul maklumat utk kuatkan paru2 dia...lepas tu intan try bagi scott emulsion (original). Hasilnya, walaupun kami selsema, belum tentu dia akan kena..alhamdulillah... kalau dulu tengok dada dia masa bernafas, mcm susah je...skg dah ok..dia pesan, next time jangan biar anak lama kena batuk, selsema...esp baby...sbb paru2 dia tak kuat lagi.bahaya.

moi121 posted on 20-1-2010 11:46 AM

anak intan masa umur dia 9 bulan kerap batuk2 dan selsema....berapa kali duk ulang alik dari klinik pakar paed..ubat batuk, selsema, antibiotik silih berganti. Sampai punggung naik melecet disebabkan  ...
intandanial Post at 19-1-2010 19:06 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

intan,
kes anak ko ni sama macam anak sulung aku. paru2 dia tak berapa kuat masa baby, plus, cepat sangat dpt jangkitan dari kawan2 kat taska. Campur tonsilitis lagi. Anak aku ni, kalau demam +selsema + batuk, mmg tak blh pergi doc biasa, sbb nanti diagnose macam intan cakap ler, akibatnya sakit berminggu2 on and off tapi tak baik2 jugak. semenjak itu, pegi paed sampai lah dia besar. Ubat - selalu ler kena ambik ubat utk paru2 - nak kuatkan paru2 dia.

cmf_phoebe posted on 20-1-2010 01:18 PM

mm utk bdk2 ni baik dibawak jumpa paed la
bukanapa ..dorang lebih expert
even paed pun kadang2 pun ada ubat tak sesuai
mahal sket tp worth la
anyway for my son mmg dr kecik daya tahan mmg ada kureng sket
every mon ada je
then if batuk penah sampai 1 bln gak la
tp 1step doc tu bagi camubat kahak n selsema
then 2 week tak ok dia bagi ubat kuatkan lung n kahak
then 3 week tak ok..if kahak teruk dia suh bt nebuliser nak cairkan kahak
actually bkn sedut kahak..ubat dia yg jdgas akan masuk lung n cairkan kahak
kahak if dibiorkan lelama akan mudarat baby
antaranya jadi broncitis or even pnenomia

cmf_phoebe posted on 20-1-2010 01:18 PM

honeybee1802 posted on 20-1-2010 02:26 PM

9# mek_ja
'cupping' gitu..bukan tampar tawww...kalo stret menampar tuh..kene plak jenih tapak tgn bugis aduhhh..sakit dak tuh..
bb aku pung jenih berkahak..kire lung snsitive gak..nih br kuar wad..silap aku gak..sbb dah lama tak kene..(lama tuh lebih 4-5bulan kot) tak kene neb2 seme nih..aku take for granted skit..dah rupanyer kene croup n wheezing jugak..so aku igt yg bb nih aku kene buat intensif mcm mana aku buat kat abg dia dulu...kat abgnyer dulu...aku kasik habbatus sauda every day...ubat doc tak yah ckp la..n by dia dapat 'kaki' kang kasik dia aktif takper..(kalo time sihat)...
ikut kazen aku lak..dia ckp..kalo anak sensitive gitu, control jgn dia kene selsema..mandi air suam...takleh sejuk2 sgt..

mek_ja posted on 20-1-2010 03:01 PM

9# mek_ja  
'cupping' gitu..bukan tampar tawww...kalo stret menampar tuh..kene plak jenih tapak tgn bugis aduhhh..sakit dak tuh..
bb aku pung jenih berkahak..kire lung snsitive gak..nih br kuar wad ...
honeybee1802 Post at 20-1-2010 14:26 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

hah ! aku nak sebut mmg tak reti la:lol:

si Hanan alhamdulillah...menjak jumpa doktor ari tu
sampai skrg tk kena

dah berulang kali dok ulang kat specialist
alih2 ngan doktor biasa jugak berkesan;P

MrsJohn posted on 20-1-2010 04:50 PM

9# mek_ja  
ikut kazen aku lak..dia ckp..kalo anak sensitive gitu, control jgn dia kene selsema..mandi air suam...takleh sejuk2 sgt..
honeybee1802 Post at 20-1-2010 02:26 PM http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

yes, my son pun gitu....bronchitis...neb, pakai Ventolin evohaler & flixotide for prevention.
Paed pesan, jgn mandi petang2...Alhamdulillah, lame kat tak kene sesema batuk...baru ni je kene, jangkit kat nursery..
ni try bagi cough-en linctus, kalo tak jalan..baru kasik ventolin syrup luks...kalo x jalan baru gas....

dah hafal nama ubat2 diorg ni...
sampai sorang doc kat A&E tanye, u ni kerja line medicine ye? yeaa rite...i make it my business what i put in my kids' mouth....

cmf_phoebe posted on 20-1-2010 05:07 PM

hehe
ventolin or sabutamol la if tanya farmasi
sama jek satu brand n satu lagi generic name
then if tak berkesan tak de wheezing ke apa aku kena amik singulair utk preventation
mahal ooo satu sachet rm6 sebln hehe...

honeybee1802 posted on 20-1-2010 05:21 PM

16# MrsJohn
tak iah...jauh nor linenya..tp dah anak2,mak,pak sumer ada spesel ubat memsg...mana aku tak terhapal..aku,n anak2 asthma..seme ada inhaler memsg..hehe..laki aku sinus..aku pung dah tensen ngk uabt dahh..
anak aku yg kecik pun tak  mandikan dah ptg...kalo terdesak aku siram ngan air suam..

honeybee1802 posted on 20-1-2010 05:23 PM

17# cmf_phoebe
kat umah aku ada..sekotak..hehe..

honeybee1802 posted on 20-1-2010 05:25 PM

saper penah bg anak kurma+madu+habbadus sauda?aku nak try nihh..ok tak ok?

MrsJohn posted on 20-1-2010 11:13 PM

saper penah bg anak kurma+madu+habbadus sauda?aku nak try nihh..ok tak ok?
honeybee1802 Post at 20-1-2010 05:25 PM http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

lum pernah bagi, coz habbatus sauda a bit "panas", u have to make sure ur kids drink lots of plain water...
madu ade bagi, yg pure nyer...bile2 teringat baru bagi...suap kat ujung camca plastic tu je...

habbatus sauda with madu ade dijual brand ustaz ismail kamus...tapi tak rajin nak bancuh :lol:;P

both of me & hubby ade childhood asthma, sebab tu our kids senang kene batuk & selsema..& eczema.....:$

honeybee1802 posted on 21-1-2010 10:42 AM

Post Last Edit by honeybee1802 at 21-1-2010 10:45

21# MrsJohn
tauu..abgnyer dulu aku kasik yg jenih minyak isi dlm botol susu pagi2...dlm mamai2 dia minum...tp kalo dia nampak line minyak tuh musti dia tanya..Alhamdulillah la sesuai utk dia..ni adik ni payah tul..sbb dia bf..so aku kasik direct..mak aih..dia sembur jekk...agaknyer campur ngan madu sedap skit kot..manis...tp aku takleh mkn madu...semputtt...tp beli yg campur..mcm ok plak..
sama ler mrsjohn...both of us pon..in fact den nih pun ada balik asthma tu skang..

mek_ja posted on 21-1-2010 10:47 AM

hehe
ventolin or sabutamol la if tanya farmasi
sama jek satu brand n satu lagi generic name
then if tak berkesan tak de wheezing ke apa aku kena amik singulair utk preventation
mahal ooo satu sa ...
cmf_phoebe Post at 20-1-2010 17:07 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

Hanan setiap kali jumpa paed
mesti dpt singulair neh
tp aku tgk mcm tk berkesan je ngan dia

byk lagi stok singulair kat rumah tu hah

mek_ja posted on 21-1-2010 10:49 AM

16# MrsJohn  
tak iah...jauh nor linenya..tp dah anak2,mak,pak sumer ada spesel ubat memsg...mana aku tak terhapal..aku,n anak2 asthma..seme ada inhaler memsg..hehe..laki aku sinus..aku pung dah ten ...
honeybee1802 Post at 20-1-2010 17:21 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

honey
ptg tu maksud ko start dr kol brapa?
bbsitter aku mandikan Hanan dlm kol 4.30
dan bila aku bwk balik...mmg takde mandi2 dah la
just tukar ke baju tido je

honeybee1802 posted on 21-1-2010 11:00 AM

24# mek_ja
aku tak mandikan ptg biler dia kene selseme...kalo dok nursery nih takut derang tak kose nak buat air panas, aku suh jek jgn mandikan..just lap jek..but biler dia sihat, kumandikan jek...kang comot berkuman plak..better ngan air suam la..kalo pagi2 lagik ler..mmg kene air suam..sbb aku rs sendiri kat diri aku nih..kalo pepg dingin tu aku mandi ngan air sejuk..tak semena la datng asthma tuh..though without cold pun..
Page: [1] 2 3
View full: Baby batuk x baik2...Risaunyer...