Akuler posted on 2-2-2010 04:33 PM

Tukar nama pada geran tanah pusaka

nk bertanya kepada sesapa yg tau, sepupu saya ni buat pertukaran nama pada tanah pusaka, tanah tu di bahagi kepada 3, nama saya dan nama 2 sepupu saya (sekarang nama tanah tu nama mak+makcik+pakcik saya - Semua dah meninggal), masalahnya dah 5 tahun dah dia process tapi masih x der aper2 perkembangan , bila saya pergi pejabat tanah, org pejabat tanah tu kata, x der aper2 urusan yang tertangguh atau sedang berjalan pada geran tanah saya ni. Saya risau jugak sebab sepupu saya tu dh amik duit, Bila saya tanya dia, Dia marah2, Saya pn malas nk gaduh2, tapi takut nti2 saya and family kena halau plak dari umah tu..ble x sesapa tolong bagi cadangan apa yang perlu saya buat,

fuzzlee_4207 posted on 2-2-2010 05:06 PM

Hire a lawyer fo this..Mmg kena pakai khidmat lawyer.

Dapatkan hak2 anda.Kalau nak pakai lawyer,PM me..

I can recommend u mine.Murah n sgt ok.Dia family lawyer i..

p/s: kene ada lawyer so baru fair..

ceqtom posted on 2-2-2010 05:48 PM

benda ni sebenar ringkas sgt..
akak ckp sbb ada pengalaman..

1st pi pejabat tanah trs pi bahagian harta pusaka..
Tunjuk geran tanah ( ni kena ada.. kalau x buat penat je.. )
dlm geran tu kan ada nama org terdahulu.. Jd anda cuma bg tahu siapa dia org..
Lps tu pejabat tanah akan bg satu borang dimana nnt anda kena isi borang berkenaan.

Ms hantar borang tu kena ada photostat ic anda & surat kematian yg mengesahkan pihak terdahulu telah meninggal..
selalunya ambik ms 3-4 bulan shj utk pengesahan dr pihak pejabat tanah.Ms dia org call nnt dia minta kita bwk 2 org yg mengenali kita.

tp kalau anda x ada geran tanah mmg MASAALAH.. sepupu tu blh jual kat sapa2.. Sohih kena halau dr tanah sendiri nnt..
pakai lawyer??? buat penat je sbb geran tu x de & pihak 1 lg blh buat cerita..
sah2 le membazir duit je bayar lawyer..

sicomel posted on 2-2-2010 05:52 PM

ada org ckp kt aku kena la 'suap' skit bru org pejabat tanah ni nk buat kerja dgn kadar segera... klu tak kadar berbulan2 atau bertahun2 la.... ntah la....

medangmru posted on 2-2-2010 05:56 PM

spt apa yg ceqtom bgtahu...TT ada ke geran tu....??

Akuler posted on 3-2-2010 10:40 AM

Jadi saya cuma perlu ada geran tu jela, pas tu g pejabat tanah yer...ok2 nti saya cuba mintak kt dia geran tanah tuh..
tima kasih sebab bagi nasihat..pasal lawyer tu..nti klu sya x boleh selesaikan sendiri saya akan contact awk..

ceqtom posted on 3-2-2010 10:57 PM

spt apa yg ceqtom bgtahu...TT ada ke geran tu....??
medangmru Post at 2-2-2010 17:56 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

tu la. benda yg paling penting GERAN..
x de nak buat apa benda pun x blh

ceqtom posted on 3-2-2010 10:59 PM

ada org ckp kt aku kena la 'suap' skit bru org pejabat tanah ni nk buat kerja dgn kadar segera... klu tak kadar berbulan2 atau bertahun2 la.... ntah la....
sicomel Post at 2-2-2010 17:52 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

dulu pun akak selalu dgr benda ni " kena suap" tp bila akak sendiri buat pertukaran geran tanah bln 10/2009 hr tu alhamdulillah x de pun masaalah suap menyuap ni.. Dia org janji 3 bln paling lama tp dlm ms 25 hr je akak dah dpt call & surat dr pejabat tanah..Maknanya kita ni blh dgr tp jgn 100% percaya.

mammavoque posted on 4-2-2010 02:01 PM

ms mak aku buat pembahagian harta pusaka arwah nenek aku okke jek... ade kot sebulan dua amek ms nak siapkn geran tuh....skang sumer dah okke cume geran baru smpi la nih x kuar lagi..dan aku x kesah sbb dah sah2 urusan dah dibuat oleh mak aku...

ms mak aku buat tuh.... tanah arwah nenek aku kene bg pd 2 bahagian mak aku dan sepupu2 aku dek pakcik aku dah meninggal...ms nak putuskn hak sape tanah tuh org pejabat tanah suh pihak2 yg mendpt hak balik mengadap dorang kat pejabat tanah....bukan bleh main kasi name jek kene ade tuan punya badan skali.... bila dah verify sumer tunggu jek siap geran...

kalo geran dah kuar pun aku x bg mak aku kasi sepupu aku geran tuh hatta nak tengok pun aku x kasi sbb dorang x bayo lg duit proses kat pejabat tanah.... seblum buat tukar name kemain duk bergendang psl mak aku kengkonon mak aku dah pajak tanah arwah nenek aku...skali dah siap tukar name RM200 pun berkire siap nak resit bagai...aku suh mak aku klem duit teksi skali alang2 nak resit...:lol::lol:

Akuler posted on 4-2-2010 02:42 PM

naper la saya punya sampai 5 tahun  x settle2 lagi.....Serba salah & susah hati tul di buatnye..

mammavoque posted on 4-2-2010 07:31 PM

naper la saya punya sampai 5 tahun  x settle2 lagi.....Serba salah & susah hati tul di buatnye..
Akuler Post at 4-2-2010 02:42 PM http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

sian ko kan....jahilnye manusia yg memperlekehkn pembahagian harta pusaka...kalo rege tanah jota2 berbaloi gak nak bedal sensorang....
tp dah name manusia tamak haloba nih mmg sebati gtuh...

cam nih la TT...aku adbise ko bg final decision kat sepupu ko suh setelkn hal nih...
wether dia suke ka, marah ka, dia kene terima yg ko dah bg enuf time tuk dia setelkn ngan cara dia...hatta tuh harta pusaka bukan harta dia so dia x yah la nak buat ala2 dia tuan punya tanah polak....suke ker x dia kene sedar yg ko pun berhak atas tanah pusaka tuh....
end up ko gtau dia ko akan serah kat lawyer uruskan hal nih on behalf ko...
dan ko x kan amek tau dan psl nih sbb sumer lawyer ko uruskan....so suh jek la dia deal ngan loyer ko tuh
ko buat ngan cara legally tuk dapatkn hak ko....

better ko g cek kat pejabat tanah ade x sesi jual beli or pertukaran name org lain selain korang atas tanah tuh....
(kot2 sepupu ko dah jual ker hapa sbb tuh mende 2 bulan jd 5taun...x pun dia pajak geran tanah tuh)...
baik ko buat skang nih la dr tertangguh2 makin lame...mane tau kot2 sepupu ko jalan dulu idak ler jd beban kat org lain...
dunia akhirat seksa....

petola posted on 4-2-2010 09:07 PM

akuler,
boleh saya tolong sikit?

dia gini...

tanah tu tanah pusaka sebab ia atas nama emak ko, makcik ko dan pakcilk ko yg dah meninggal dunia...

setiap yg meninggal tu ada tinggalkan tanah dan waris, jadinya waris masing2lah yg patut ambik tindakan untuk dapatkan pusaka itu untuk bahagian masing2...

maksudnya ko kena amik pusaka untuk bahagian arwah mak ko
waris makcik ko pun kena buat menda yg sama
waris pakcik ko pun buat gitu gak...

tak boleh sekali jalan, masing2 kena buat sendiri...

petola posted on 4-2-2010 09:15 PM

tapi camna prosesnya?

gini...

ko pergi sendiri kat pejabat tanah di mana tanah tu berada
ada satu bahagian yg dipanggil bahagian harta pusaka dan bagitau pegawai yg ko nak buat pembahagian harta pusaka arwah mak ko...
ada borang khas...

antara yg perlu ditulis ialah nama pemohon
dua nama2 waris arwah mak ko... katalah kalau ko sorang jer bererti sorang jelah warisnya
kalau ko ada empat lima beradik semuanya tu waris juga dan berhak dapat pusaka juga
ketiga harta benda arwah mak ko... alih dan tak alin
yg alih tu macam duit dalam bank ke tabung haji ke saham ke
yg tak alih tu macam tanah ler...

kena sertakan bukti2 hakmilik harta tu...
tak payah yg asal, yg salinan jer
misal kalau duit dlm bank salinan fotostat buku bank dan jumlah duit dlm tu
kalau tanah salinan geran tanah ler
kalau geran hilang tah ke mana boleh dapatkan salinan drp pejabat tanah... kena bayarlah...

bila permohonan dah dibuat dgn bayaran RM10 saja akalau tak salah tunggulah nanti pejabat harta pusaka akan panggil untuk bicara...

petola posted on 4-2-2010 09:20 PM

masa bicara harta pusaka apa nak buat?

haa... masa nih pemohon misalnya ko kenalah datang
waris2 lain arwah mak ko pun kenalah dtg sekali

dokumen2 yg perlu bawak ialah K/P dan semua dokumen2 asal...
dalam surat panggilan bicara tuh ada sebut apa dokumen2 yg perlu dibawa..

kedian pegawai akan semak dan tanya tang semua berkaitan ngan harta pusaka tu
semua kenyataan waris masa bicara adalah dgn bersumpah..

katalah 1/3 tanah tadi nak serah kat ko sorang, maka akan diputuskan gitulah masa bicara tuh... dgn syarat takda bantahan drp waris2 lain ler...

kalau ada bantahan... haaa... proses dia akan jadi lain pulak...

petola posted on 4-2-2010 09:25 PM

lepas bicara dan dapat perintah apa lagi nak buat?

lepas tu tunggulah, atau kejar, pejabat tu keluarkan perintah rasmi bertulis

bila dah dapat perintah bertulis tu ko bawak perintah tu dan geran asal tanah tu ke pejabat tanah untuk dimasukkan nama ko ke dalam geran sebagai penerima harta pusaka tuh...

bila nanti geran dah keluar dan nama ko ada dalam geran tuh kira selesailah prosesnya...
dah ko bolehlah jual tanah tu dan dapat duit...
wa kaya wa kaya... hahaha

gitulah ceritanya...

petola posted on 4-2-2010 09:29 PM

eh, camna pulak ngan sepupu2 aku?

ehhh lupa plak... sori.. hehe

sepupu2 ko iaitu waris2 pakcik dan makcik ko pun kena buat menda sebijik macam kat atas untuk dapat harta pusaka peninggalan mak dan bapa diorang...

prosesnya sama...

kalau tak buat semua tu sampai bila pun menda tuh takkan selesai... dan geran tu akan tetap atas nama arwah2 tuh lagi...
rugilah...

petola posted on 4-2-2010 09:34 PM

jelasnya akuler, masing2 kena buat sendiri masing2...

ko tak boleh serah gitu2 jer pada sepupu ko tuh sebab dia tak boleh buat apapun untuk pihak ko...
kecualilah dia ada sediakan borang2, dokumen2 dll untuk ko isi, tandatangan dll untuk buat permohonan,,, haaaa... itu mungkin boleh jalan ler...
nak tentukan permohonan dah masuk ke belum ke ko mintak resit bayaran permohonan tu... kalau ada bererti jalan ler menda tuh..

petola posted on 4-2-2010 09:39 PM

oh ya... itu ialah proses untuk harta pusaka kecil, yg nilai keseluruhan harta peninggalan arwah tak lebih drp RM600k.

kalau nilainya lebih, pejabat tu akan tendang permohonan tu naik mahkamah tinggi...
dan itu lain pulak prosesnya...
dah mahkamah akan nasihatkan ko cari loyar untuk handle menda tuh...

tapi katalah dalam kiraan ko sendiri harta tu memang lebih RM600k nilainya, ko tak payah ke pejabat tanah buat menda tu... cari loyar untuk buat permohonan di mahkamah tinggi terus...

Akuler posted on 5-2-2010 12:41 PM

Tima kasih ler sebab tolong..Tapi nk bagi lebih detail lagi..Masa tahun 2006 tu..Sepupu AKULER yang dua orang tu dh g naik court..Tapi AKULER x dipanggil..Bila AKULER tanyer macamana status tanah tu..Sepupu AKULER tu ckp sekarang yang pegang kuasa tuk tanah tu adalah Dia ngan Sepupu AKULER yang sorang lagi tuh..sekarang cuma tunggu panggilan dari mahkamah tuk letak nama kitaorg semua dlm geran..Tapi dia ckp tuh dah 3 tahun yang lepas..Last year AKULER ada g pejabat tanah tuk check status tanah tu..Tapi tu ler..org pejabat tanah tu ckp..last sekali update tahun 2003.. Masa tu TNB nk amik sikit tanah AKULER tu tuk wat pencawang..tu yang AKULER musykil sesangat tu..Sepupu AKULER ni ke yang kaki kencing atau orang pejabat tanah tu yang slow wat keje..

So skang AKULER kena carik peguam sendiri tuk check status tanah tu la ye?

Akuler posted on 5-2-2010 12:45 PM

tanah tu kalau jual keta kancil sebiji pun x dpt petola..cuma ada sentimental value..tu yang lebih berharga tu..

medangmru posted on 6-2-2010 09:34 PM

tapi camna prosesnya?

gini...

ko pergi sendiri kat pejabat tanah di mana tanah tu berada
ada satu bahagian yg dipanggil bahagian harta pusaka dan bagitau pegawai yg ko nak buat pembahagian hart ...
petola Post at 4-2-2010 09:15 PM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

Good Info petola..TQ

puteri_has posted on 6-2-2010 10:41 PM

susah gak ek nk selesaikan harta pusaka kalau xde kesepakatan.. mcm saya plak..mak ayah dh takde, mak ada 1 tanah, ayah ada 1 tanah.Masa ayah hidup, ayah dh pesan anak2 kena pilih nak bahagian mana..kalau nak tanah yg atas nama mak, tak dpt tanah atas nama ayah. bagi sama adil. xwat penama pun lagi.. ..kami adik beradik dh sepakat selesaikan cara baik.. tak tau bila nk diselesaikan, masing2 sibuk.

petola posted on 8-2-2010 11:51 PM

Tima kasih ler sebab tolong..Tapi nk bagi lebih detail lagi..Masa tahun 2006 tu..Sepupu AKULER yang dua orang tu dh g naik court..Tapi AKULER x dipanggil..Bila AKULER tanyer macamana status tanah tu.. ...
Akuler Post at 5-2-2010 12:41 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

isshhh... mahkamah pulak dahhh...

kalau menda ni ada kaitan dgn mahkamah, besar kemungkinan pusaka tuh bukan pusaka kecil (ie nilai lebih drp RM600k) sebab tu permohonan dibuat di mahkamah...

proses mahkamah (sivil) sekurang2nya ada 2 peringkat:

1. permohonan dapatkan surat kuasa mentadbir harta pusaka (letter of administration)
2. permohonan pembahagian harta pusaka yg di bawah pentadbiran tu.

katalah bapa A meninggal dan tinggalkan harta nilai lebih RM600k, maka A perlu mohon ke mahkamah untuk dapatkan surat kuasa mentadbir tuh...

bila A dapat surat kuasa tuh harta2 pusaka ayah dia, termasuk semua liabiliti ayah dia seperti hutang piutang akan terletak di bawah pentadbiran dia..

A kenalah selesaikan hutang2 arwah tu dulu kalau ada dan baki setelah tolak hutang2 barulah dinamakan harta pusaka dan boleh dibahagi2 pada waris...

pembahagian ini ialah proses 2. seperti yg saya sebut kat atas tu... kalau waris2 setuju dgn suatu cara pembahagian maka takda masalah.. tapi kalau ada pertikaian yg tak boleh selesai, maka akan diguna kaedah faraid

bila dah ada perintah pembahagian dari mahkamah, barulah org2 yg dapat bahagian tu akan dimasukkan nama dalam geran...

dalam hal akuler ni saya tak paham mengapa ia ada kaitan dgn sepupu2 sedang harta pusaka patutnya ialah antara simati dgn waris2 terdekat jer seperti ibu ayah dan anak2 saja...

mungkin akuler boleh terangkan tanah tu sebenarnya atas nama siapa sekarang nih?

petola posted on 8-2-2010 11:58 PM

Post Last Edit by petola at 9-2-2010 00:00

susah gak ek nk selesaikan harta pusaka kalau xde kesepakatan.. mcm saya plak..mak ayah dh takde, mak ada 1 tanah, ayah ada 1 tanah.Masa ayah hidup, ayah dh pesan anak2 kena pilih nak bahagian mana..k ...
puteri_has Post at 6-2-2010 22:41 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

dlm hal ni kena buat dua permohonan berasingan..

1. untuk harta peninggalan ayah
2. untuk harta peninggalan emak

proses dia macam yg saya terang pada akuler kat atas tuh...

masa bicara untuk harta pusaka ayah tentukan siapa yg dapat
yg tak dapat kena menolak bahagian mereka supaya ia diserah pada yg dapat

gitu gak masa bicara harta emak tentukan siapa yg dapat
yg dah dapat harta ayah kena tolak bahagian dia dan bagi pada yg belum dapat...

rdzaccess posted on 9-2-2010 01:49 AM

Haaa...aku nak tanyer nih sebelum aku miskin....
Bapak aku ada harta, tanah dan bangunan.
Keluarga aku cakap nama aku tak der tetapi sejak akhir akhir ni pecah lobang.
Harta tu masih belum tukar nama lagi kepada adik beradik dan aku.
So kira aku ada can lah....gamaknya...

Okay...Prosesnya kena gi pejabat tanah.
Apa yang aku ada adalah salinan surat kematian bapak aku dan salinan geran tanah dan harta tu...sekarang ni ada bangunan 3 tkt pinjaman DBKL.

So adakah aku harus memberi tahu adik beradik aku yang lain?
Boleh tak aku caveat ajer harta tuh?
atau aku kena gi mahkamah tinggi?
Harta tu di Kg. Baru, K.Lumpur .

Mintak pencerahan....
Page: [1] 2 3
View full: Tukar nama pada geran tanah pusaka