alyssasarah posted on 14-2-2010 04:27 PM

Semakan status senarai hitam di imigresen

uols....sesapa ader link semakan sapa2 kena blacklisted di imigresen....bukan yg PTPTN tapi imigresen punya semakan.  i dah cari kat link imigresen tapi tak jumpa pulak.

tenkiu in advance:)

TipinTakTipu posted on 14-2-2010 04:43 PM

yg ni ke? Kena masukkan IC then kuar result  Tiada Halangan

http://www.imi.gov.my/
>>  SSPI - Travel Status Enquiry System

http://imi2.imi.gov.my/sspi/

alyssasarah posted on 14-2-2010 05:04 PM

a'ah yg tuh ler............... dulu mmg ada org tempek kat thread bandung/jakarta...tapi jenuh ler nak cari kat sana

tenkiu....:)

ctzaharah posted on 18-2-2010 04:12 PM

wow...good info

dania2009 posted on 12-6-2011 06:37 PM

salam...utk makluman url dah tukar ke http://sspi2.imi.gov.my/Default.aspx

munkey posted on 13-6-2011 11:18 AM

:sweat3:
tiada halangan...

kerawangcraft posted on 14-6-2011 01:41 PM

tq..tq ...amat berguna info ni

seb_baik posted on 15-6-2011 08:06 AM

salam.. nk tnya. .
blh percaya ke semakan ni? aku cek dia asyik ckp aku xde sekatan. tp aku ada hutang mara loan belum hbs. aku pernah dpt surat kata nk blacklist. risau pulak aku nnt klu aku pegi sangkut kat boarding. last aku kuar tahun 2009. ok lg.

saffianoprada posted on 21-10-2011 03:58 PM

Reply 8# seb_baik


    bole pecaya.. sbb ade 2org yg try xlepas..

saffianoprada posted on 21-10-2011 03:59 PM

http://wonderfulretreats.blogspot.com/search/label/TIPs

Ade kt blog ni.. Tips b4 pegi, and pls klik SSPI yg bewarne tuh.. Die ade link ke website tuh terus.. Doa manyak2 b4 klik.. :)

Kalau lepas die akan ckp tiada halangan..
klu tak lepas die akan ckp, silake jab imegresen bhampira.. lebih kurang gitu la kate nye

dee556 posted on 21-10-2011 04:03 PM

Reply 8# seb_baik

;P;P;P sebut pasal MARA ni.....akak pun blacklist under MARA tp tak pernah dpt surat.baru je dapat tahu julai hari tu masa bayar yuran anak.
staff tu kata dh blacklist since 2006 klu tak silap tp alhamdulillah mei hari tu ok je ke HCM.
tp bila dah tahu kena blacklist ni risau pulak nk ke Jakarta november ni.
tp klu mei, 2011 lepas......takkanlah november tak lepas. ye dak????

dee556 posted on 21-10-2011 04:08 PM

seb_baik...

akak baru je check balik.....TIADA HALANGAN untuk akak:)

[azam] posted on 21-10-2011 04:17 PM

MARA belum buat mcm PTPTN lagik..Collection blom kronik la tu..Kalau dah kronik nanti mau dia kasik buat mcm PTPTN..

seb_baik posted on 21-10-2011 04:19 PM

seb_baik...

akak baru je check balik.....TIADA HALANGAN untuk akak
dee556 Post at 21-10-2011 16:08 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


    sy punya soalan tu dh lama. bulan lepas sy g aussie lepas je. maknanya betul la semakan tu blh percaya. hehehe. mkn seronok la sy membook tiket berjln. tp skrg ni jarang2 2 3 bulan sekali sy byr gak 2 3 ratus ke mara. cian kat mara ;P

kepada mara sy berjanji akan melangsaikan hutang sy tu walaupun msh byk. tu la sy mintak srh kurangkan lg dia degil xnk kurangkan. nasib la tggu la sy byr ansur2 lambat sikit ye. jgn marah ye MARA {:1_149:}

dee556 posted on 21-10-2011 06:38 PM

sy punya soalan tu dh lama. bulan lepas sy g aussie lepas je. maknanya betul la semakan tu ...
seb_baik Post at 21-10-2011 16:19 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

:lol::lol: tak perasan pulak soalan dh lama sbb n3 selepas tu msh baru lagi.
tp tak kisahlahkan....janji kita share info....tp rumah ni tak naik hari2 tu yg jadi tak perasan kecuali ada org tgh cari info srupa.
akak pun nak habiskan yg tinggal ciput tu .....nasib baik bayang calon menantu belum nampak;P.
agaknya klu bayang tu dh ada....mau bercucu pun tak habis lagi.

sicomel123 posted on 22-10-2011 10:00 AM

baru tersedor bnda ni bila ade org up kn thread ni..huhuhu.
dh cek kt imi mmg TIADA HALANGAN!!!
tapi ya ampunnnnnnn...teman dh di senarai hitam kn kt JPA
tetiba mcm blur...kwang kwang....
ade 14k lg bil nk bayor.....gigih le teman mncari daun2 kering ni nnti nk mmbayor nye...
ececece...cuma jgn le depa bleklist kt oversea udah le..tiket berderet ni ha..pengsannnnnn

wiwish posted on 22-10-2011 11:28 AM

Ada colleague sy kat opis ni pun aritu company hantar dia he HCM, sampai kat imigresen kantoi sebab tak settle PTPTN. Ape lagi, balik, time tu dia settlekan 1/2 of the debt, then next 2 days dia dah boleh lepas ke HCM. Tak lepas kat imigresen ni malu beb...baik sebelum pergi call dulu imigresen tanya kita ada blacklist ke tak.

meklin posted on 22-10-2011 05:17 PM

TQ for d link.

bagus jugak imi kita buat mcm ni, takder lah - kalau nk pergi bercuti obesi tu bukan main lagi khen.. tp nak bayar hutang.. adoiii ..

Untuk kawan2 seIslam- Moga kita menjadi sebahagian daripada umat Islam yang sedar tentang kepentingan/kewajiban membayar balik hutang piutang..  :$ ;P

gepren posted on 23-10-2011 03:14 PM

Tak risau sbb masa studi U dulu2 tak pernah buat mana2 loan.

Kat sape2 yg berhutang tu, byr la walau RM50sebulan.
Kwn2 aku yg buat loan ni siap ckp "buat apa byr, ramai lg yg tak byr" :o
Kwn aku sorg nak jln2 obersi tak dpt sbb tak byr loan hehhh!

saffianoprada posted on 23-10-2011 06:41 PM

Reply 17# wiwish


   Nasib baik die ade sen nk bayor kan? Klu xde? Hancus bedebushhh! Tatottttt..

wiwish posted on 23-10-2011 08:24 PM

Reply 20# saffianoprada


    Tu laaaa....at least bayar sikit2 pun tak pa dari kene blacklist, kan susah nak kemana2. better call dulu imigresen. call je telekom 103 mintak no. imigresen. sy ada tapi nombornya tinggal kat officelah....

Tapi last time pernah sy callkan sorang kawan ni yg ada blacklist bank - dah CTOS pun, bila check2 nama dia takda pulak kene tahan kat imigresen. Tak sure imigresen tahan ni pasal loan gomen je kut - loan personal bank mungkin selamat kut....:lol:, bila imigresen cakap nama dia takda dlm blacklist , apa lagiii dia pun dengan confidentnya beli tiket ke bali.;P

[azam] posted on 23-10-2011 09:06 PM

Reply 21# wiwish
Blacklist Imigresen ni hanya untuk org yang bangkrap dan sesiapa yang ada kes mahkamah je..Tu pun kes2 yang berat. Kalau setakat blacklist dkt bank atau ada nama dkt CTOS tak kisah lagik. Baru2 ni je PTPTN pulak buat blacklist keluar negara sebab nak recover duit drp peminjam yang tak bayar.   

Harap maklum... :P

ainnas posted on 25-10-2011 01:44 AM

ini cerita benar terjadi depan mataku sendiri,ada seorang cikgu ini pasport dia kena blok masa check pasport kat KLIA,rupa rupanya PTPTN dia tak bayar mengikut kata pegawai kastam tu kata,so berhati hatilah kepada semua peminjam PTPTN..kesian pula tgn dia,isteri dia je lepas masa itu kami semua nak pergi hongkong..

machiko posted on 28-10-2011 01:10 AM

PTPTN yg tak bayar langsung tu yg kena blacklist..kalau dah bayar walaupun sikit OK je.. mesti lepas punya..

Rushrush posted on 28-10-2011 08:32 AM

Reply  wiwish
Blacklist Imigresen ni hanya untuk org yang bangkrap dan sesiapa yang ada kes mahkam ...
Post at 23/10/2011 21:06 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
Salam,
Saya rasa ramai kat sini yang muda2 sangat lagi.... mungkin belum pernah mengalami insiden macam ni ataupun tak tahu undang2 sebegini:

5 tahun lepas, dua orang pegawai LHDN datang ke rumah saya awal2 pagi ...... siap pakai vest "HASIL"... buat malu betol kat jiran2! Dia org hantar notis suruh bayar cukai pendapatan tertunggak! Yang best sekali tu bila tengok surat tu... ada "s.k. kepada Jabatan Imigresen Malaysia", so faham2lah kalau tak bayar kena tahan kat Airport! Memandangkan waktu tu lagi 1.5 bulan lagi nak pergi Australia untuk bercuti... maka petang hari tu jugak terpaksa pergi menghadap pegawai LHDN, siap bawak cheque book! Buat satu current cheque & 3 post-dated (jumlah 22k!). Duit untuk shopping, sewa apt etc habis bayar ke LHDN! Dalam kes ni ada dispute sikit sebab tu saya tak nak bayar dulu (saya quite well-versed in Tax laws) ...... tapi untuk LHDN biasalah ......bayar dulu ...runding kemudian!
Page: [1] 2 3 4
View full: Semakan status senarai hitam di imigresen