mr.december posted on 24-2-2010 02:48 PM

Hyundai Matrix / Inokom Matrix

mari ... mari ... mari ....
silakan komen ape-ape jek yang berkenaan....



~ member taye .. kawe tolong carikan komen

meow_tompok posted on 24-2-2010 03:20 PM

hyundai dgn inokom dua benda yg berbeza
tapi matrix tu benda yg sama

(nah amik komen tak seberapa nieh)

dainese posted on 24-2-2010 03:53 PM

bapak aku baru amik kete 2nd hyundai matrix...
aku dah bawak..sedap jugak..selesa dan tinggi......:D

toki_rompin posted on 24-2-2010 07:04 PM

2 org pekerja aku pakai menda ni


dua dua model hyundai
tak de masalah.

cuma tak boleh nak jual je...
hutang ada rm40k.... tapi kedai nak rm20k ( figure sebenar aku dah lupa)


kereta korea memang di anak tirikan sebegitu rupa.... tatau lah kenapa

toki_rompin posted on 24-2-2010 07:05 PM

opssssssssss

lupa

bila pegi basuh, derang kata, ada tempat basuh, caj ikut harga MPV... walaupun 5 seaters...
sebab kat belakang ada tulis MPV.... :doh3:

AHMADVW posted on 24-2-2010 07:53 PM

asal Korea car mmg susah nak juam, no resale value, part mahal.. kene pkai smpai jd tukun,,,

danedzya posted on 24-2-2010 11:34 PM

design by pininfarina...itu jer yg boleh dibanggakan...:$

mr.december posted on 24-2-2010 11:57 PM

bapak aku baru amik kete 2nd hyundai matrix...
aku dah bawak..sedap jugak..selesa dan tinggi......:D
dainese Post at 24-2-2010 15:53 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


orang kate baik beli second jek drpd beli baru .. sbb sale value merundum cepat.

lagi 1 body kekar jgk .. org kate tahan kemek lah.

spare part mahal..sbb susah nk cari.

mr.december posted on 24-2-2010 11:58 PM

design by pininfarina...itu jer yg boleh dibanggakan...:$
danedzya Post at 24-2-2010 23:34 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

pininfarina .. ??

cervantes posted on 25-2-2010 05:59 AM

Aku baru angkat keter ni RM20k. 2nd tapi cam baru sbb previous owner jaga giler buat pegi kerja balik kerja je dr Shah Alam ke Subang Jaya.(Ini aku tahu sbb previous owner nya kakak ipar aku :lol:)

1.6 Manual. Minyak ok. Dr Puchong ke KB dlm $60-70@ lebih sedikit dr takuk tengah fuel gauge. Itu pun aku bwk 110-120km/h je.
Ride comfy la utk family kecik aku 2 anak, 1 bini, 1 maid. Luar nmpk kecik but dlm boleh tahan luas.

Pininfarina tu Italian designer yg design keter Ferrari, Maserati, Rolls-Royce, Cadillac, Jaguar, Volvo, Alfa Romeo, & Lancia.

mr.december posted on 25-2-2010 08:54 AM

Aku baru angkat keter ni RM20k. 2nd tapi cam baru sbb previous owner jaga giler buat pegi kerja balik kerja je dr Shah Alam ke Subang Jaya.(Ini aku tahu sbb previous owner nya kakak ipar aku :lol:)

...
cervantes Post at 25-2-2010 05:59 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

20K jek ko beli ... tahun bile nye kete tu?
kalo ikut pasaran (usha-usha) dlm tahun 2002 heh?

penyo posted on 25-2-2010 10:08 AM

Pininfarina tu Italian designer yg design keter Ferrari, Maserati,Rolls-Royce, Cadillac, Jaguar, Volvo, Alfa Romeo, & Lancia.

...
cervantes Post at 25-2-2010 05:59 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

Patut le nampak mcm Ferrari je Matrix nih:lol:
Tapi kereta ni sapa jadi penumpang belakang memang best la sebab luas laaaaa.......Mengangkang je kaki...:lol:

meow_tompok posted on 25-2-2010 11:35 AM

asal Korea car mmg susah nak juam, no resale value, part mahal.. kene pkai smpai jd tukun,,,
AHMADVW Post at 24-2-2010 19:53 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
yelah betul, pakai sampai jadik tukun. aku amik kete nie yg baru, kalo aku tau baik aku amik second.

kete nie bawak best, sbb die tinggi.. kakak aku naik kete aku, die ckp macam naik lori :lol:


spare part takde hal la.. kat jln mahameru, KL ade dealer spare part hyundai/kia dan entah ape lagik.

mr.december posted on 25-2-2010 05:10 PM


yelah betul, pakai sampai jadik tukun. aku amik kete nie yg baru, kalo aku tau baik aku amik second.

kete nie bawak best, sbb die tinggi.. kakak aku naik kete aku, die ckp macam naik lori :lol:
...
meow_tompok Post at 25-2-2010 11:35 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
berape taun dah tompok gune kete ni .. ? masalah yang dialami paling besar ade tak?

cervantes posted on 25-2-2010 10:47 PM



20K jek ko beli ... tahun bile nye kete tu?
kalo ikut pasaran (usha-usha) dlm tahun 2002 heh?
mr.december Post at 25-2-2010 08:54 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


Tahun 2005. Alah, harga adik-beradik.

mr.december posted on 25-2-2010 11:03 PM




Tahun 2005. Alah, harga adik-beradik.
cervantes Post at 25-2-2010 22:47 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

minyak apaa macam .. ?? kuat minum tak kete ni?

cervantes posted on 25-2-2010 11:15 PM



minyak apaa macam .. ?? kuat minum tak kete ni?
mr.december Post at 25-2-2010 23:03 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

Utk town drive cam KL yg selalu jam, aku tak galakkan, tapi untk long distance, kat highway ke, memang berbaloi-baloi. Utk minyak aku guna Ron97. Lebih jimat dr RON95 walaupun mahal sikit. Enjin pun okay. Sonyap jo.

Ini aku amik dr forum mana tah. lupa dah

Hyundai/Inokom Matrix Service Parts
Timing belt & 2 bearings (for Matrix 1.6) = RM295 PER SET (RM424.90)
Timing belt & 2 bearings (for Matrix 1.8) = RM330 PER SET (RM475.30)
Air Filter = RM23 EACH (RM32.60)
AT Filter & Gasket = RM95 PER SET (RM134.20)
Fuel Filter = RM50 EACH (RM68.60)
Air-con filter = RM115 EACH (RM167.70)
Fan Belt (for Matrix 1.6) = RM30 EACH (RM42.40)
Power Steering Belt (for Matrix 1.6) = RM14 EACH (RM20.00)
Air Con Belt (for Matrix 1.6) = RM67 EACH (RM95.00)
Fan Belt (for Matrix 1.8) = RM30 EACH (RM43.50)
Power Steering Belt (for Matrix 1.8) = RM21 EACH (RM29.00)
Air Con Belt (for Matrix 1.8) = RM38 EACH (RM53.20)
Front Brake Pads = RM180 (RM285.70)
Rear Shoe & Lining Kit Brake = RM140 (RM198.30)

Hyundai/Inokom Matrix Service Parts (Recommend changing at 120,000Km
mileage)
Water Pump & Gasket (for Matrix 1.6) = RM180 PER SET (RM249.80)
Water Pump & Gasket (for Matrix 1.8) = RM165 PER SET (RM232.70)
Plug Seal (uses 4 pieces) = RM12 each (RM17.10)
Plug Wire Set (for Matrix 1.6) = RM160 (RM222.80)
Plug Wire Set (for Matrix 1.8) = RM140 (RM198.00)
Rocker Gasket (for Matrix 1.6) = RM40 each (RM54.00)
Rocker Gasket (for Matrix 1.8) = RM33 each (RM45.10)
Water Hose Upper (for Matrix 1.6) = RM26 each (RM35.00)
Water Hose Upper (for Matrix 1.8) = RM18 each (RM24.40)
Water Hose Bottom (for Matrix 1.6) = RM34 each (RM45.00)
Water Hose Bottom (for Matrix 1.8) = RM40 each (RM52.30)
Water Inlet Hose (for Matrix 1.6) = RM33 each (RM43.60)
Water Inlet Hose (for Matrix 1.8) = RM31 each (RM40.40)

Hyundai/Inokom Matrix Suspension Parts
Lower Arm Bush (Big) = RM51 each (RM72.90)
Lower Arm Bush (Small) = RM24 each (RM33.30)
Lower Arm Ball Joint = RM70 each (RM100.40)
Front Stabilizer Link = RM71 each (RM101.30)
Front Stabilizer bar bush = RM9 each (RM12.20)
Front Stabilizer bar bush bracket = RM5 each (RM6.60)
Rear Absorbers = RM205 EACH (RM292.40)
Front Absorbers = RM220 EACH (RM313.40)
Absorber Mounting = RM92 EACH (RM131.50)

Hyundai/Inokom Matrix Common Problem Parts
Power Window Motor = RM250 each (RM348.40)
Front Door Actuator = RM140 each (RM189.70)
Washer Tank Motor = RM75 each (RM106.80)
Tail Gate Lifter = RM70 each (RM97.10)
Radiator = RM740 each (RM1057.70)
Radiator Motor = RM330 each (RM469.70)
Air Con Condenser = RM1050 each (RM1605.30)
Air Con Condenser Motor = RM360 each (RM516.20)
Fuel Pump = RM340 each (RM482.60)
Fuel Pump Complete Set = RM640 each (RM911.20)
Alternator = RM610 each (RM863.30)
Crankshaft Pulley = RM220 each (RM315.20)
Front Wheel Bearing = RM120 each (RM170.00)
Rear Wheel Bearing with Hub = RM325 each (RM464.40)
Front Disc Brake = RM285 each (RM405.10)
Brake Master = RM515 each (RM730.60)
Brake Booster = RM685 each (RM975.20)
Power Steering Pump = RM650 each (RM875.90)
Power Steering High Pressure Hose = RM350 each (RM467.60)
**Power Steering Rack = RM1900 each (RM2944.50)
**Driveshaft = RM1300 each (RM1992.70)
**ABS Pump = RM2200 each (RM3381.50)
**Normally find second hand part to change, my quotation is brand new
part.

Hyundai/Inokom Matrix Engine Mounting

Matrix has four engine mountings.

Matrix 1.6 Auto
Timing Mounting = RM252 EACH (RM359.10)
Gear Box Mounting = RM162 EACH (RM231.60)
Front Engine Mounting = RM113 EACH (RM161.40)
Rear Engine Mounting = RM131 EACH (RM186.30)

mr.december posted on 25-2-2010 11:22 PM

w0w TYSM.....!!

meow_tompok posted on 3-3-2010 11:45 AM


berape taun dah tompok gune kete ni .. ? masalah yang dialami paling besar ade tak?
mr.december Post at 25-2-2010 17:10 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
dari tahun 2008. masalah paling besar takde. smooth aje semua.
aritu balik kg mak kat sabak bernam saing dgn kete kakak honda city 1.5cc, dua-dua kete minyak sama jerk RM40+-

meow_tompok posted on 3-3-2010 11:47 AM

utk tuan rumah link matrix club malaysia : www.mymatrixclub.net

ooo yea meow amik manual car, tak pakai auto.

Fast-N-Furious posted on 3-3-2010 01:55 PM

Post Last Edit by Fast-N-Furious at 3-3-2010 13:56

opssssssssss

lupa

bila pegi basuh, derang kata, ada tempat basuh, caj ikut harga MPV... walaupun 5 seaters...
sebab kat belakang ada tulis MPV.... :doh3:
toki_rompin Post at 24-2-2010 19:05 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

ko kopek jer emblem MPV tu, bukan lawa pong...

stream, wish, alphard bagai tu pong tak sibuk-sibuk nak tepek logo MPV walau pong depa tu MPV..

mr.december posted on 3-3-2010 04:10 PM

Post Last Edit by Fast-N-Furious at 3-3-2010 13:56



ko kopek jer emblem MPV tu, bukan lawa pong...

stream, wish, alphard bagai tu pong tak sibuk-sibuk nak tepek logo MPV walau pong depa tu MP ...
Fast-N-Furious Post at 3-3-2010 13:55 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
kopek nyo logo 'MPV' tu sonang cito ...

ayahlang posted on 30-5-2013 10:24 AM

Aku dah pakai kete ni sejak 2009 tapi beli second dari owner yang baru pakai 2 tahun.Masa beli dari 1st owner tu mileage nya baru 22k je. Setakat ni major problem tak de lagi.Enjin smooth lagi.Setiap 5000km tukar minyak hitam.

Baru ganti brek pad depan cuma RM 50 termasuk upah.Dah pernah tukar timing belt kos cuma dalam RM300 aje.Beli barang sendiri.

Dari segi prestasi kete ni pick up kurang sebab pakai auto tapi kalau long distance memang ok.Dari KL ke Penang minyak baru RM40 pakai autocruise set pada 95km/jam.Sekarang ni mileagenya baru 78000km.

Fariz07 posted on 30-5-2013 10:59 AM

macam mana rupa matrix ni ek??sedan ke?compact car ke?compact sedan?SUV ke?

zulka posted on 30-5-2013 12:11 PM

Fariz07 posted on 30-5-2013 10:59 AM static/image/common/back.gif
macam mana rupa matrix ni ek??sedan ke?compact car ke?compact sedan?SUV ke?

http://paultan.org/images.paultan.org/images/2008_Hyundai_Matrix_Facelift_1.jpg
http://alexisang2.files.wordpress.com/2010/01/hyundaimatrix003.jpg

pada mata aku ianya SUV kot
aku minat gak kete ni dulu...tapi mandankan anak aku 3 org...tak jadi amik...
kang yg kakak tu baring kat blakang dah penuh...


Page: [1] 2
View full: Hyundai Matrix / Inokom Matrix