sheely posted on 24-2-2010 02:57 PM

renew roadtax motor

salam....
da crik psal topik ni...
tp xjmpe....
nk tnye la pd sesape yg tau.......
klu bru first time nk renew roadtax mtor brape erk hrge nyer???
aku xreti bab ni....
bru first time nk bt.....
mtor aku 125cc....
still hutang lg kat kdai.....
harap ade yg dpt membantu....

ryo_takahashi1 posted on 24-2-2010 03:02 PM

ada tepek kat atas tu.. tapi tak lengkap la...

ni nak renew roadtax ke insuran...??

seroncilok posted on 24-2-2010 03:03 PM

ko tnye laa kat kedai motor..
besenya kalo kite msh hutang ngn kedai...
roadtax..insurans kedai motor yg buatkn..
itupun bergantung pd ko nk cover brp riban...

realmatrix posted on 24-2-2010 03:14 PM

roadtax ke insuran? roadtax je 2 hinggit kalau buat sendiri kat pejabat pos, kalo kedai extra lagi 2 hinggit. kalo insuran tgk ko nk cover cane ..

otomen_taro posted on 24-2-2010 03:15 PM

haku bru renew insuran moto  haku rm 188 tmbh roadtax 4ya
insert buat 3k jer

sheely posted on 24-2-2010 03:17 PM

huhu......road tax skali ngn insuran......
biase nyer brape yer......
pasal nk kne spend duit tok bnde ni...
tu lah klu leh nk tau brape hrge nyer.......

hyie posted on 24-2-2010 03:33 PM

Buat je kat pejabat pos. Kalau kau malas, suruh je tauke kedai motor tempat ko beli motor tu renew kan. Tapi tauke tu charge dalam rm2 la. Lagipun kau x abes bayar moitor lagi, so geran motor pon still dalam tangan tauke motor tu.

Paling senang, ko suruh je la tauke motor buatkan. Tapi kalau rasa2 nak belajar, ko buatla sendiri.

1. Beli insurans. Ade banyak jenis insurans, takaful, MAA, bla bla bla...aku rasa harga ikut jenis insurans. Lepas tu ko nak buat berapa tahun. Setahun? 2 tahun? 3 tahun? Maksudnya kalau 3 tahun, selama 3 tahun tu ko x payah la renew. Tahun ke-4 baru renew balik. Tapi make sure ada bajet lebih la. Motor x banyak mane laa...lain la kereta.

2. Pastu barula buat road tax rm2 tuu...

itu je laaa...nanti kat belakang geran motor ko tu, ada cetakan dah renew.

Kalau dulu, insurans ada 1st party, 2nd party, 3rd party. Tapi sekarang aku dengar ade 1st party je [ membe kepada membe kawan aku dah renew aritu]...maksudnya, kalau first party kene bayar lebih sikit la...

1st party ni kiranya, kalau motor kau kene curi/hilang ko bleh claim balik motor tu kat insurans...ni kelebihannya laa...bayaran dalam rm250 kot...

2nd party, bayaran kurang sikit daripada 1st party. Bayaran dalam rm180 kot...

3rd party, paling murah la...dalam rm100 kot kalo x silap...

apepun, aku x pasti harga yang spesifik. Ko boleh la tanye kat tauke motor kalau ada sebarang kemusykilan...hehehe. Sekian.

sheely posted on 24-2-2010 03:37 PM

ok.......aper pon pde yg jwb pertnyaan aku ni tq lah....
cme klu ade lg aper2 info bleh la tepek kat cni......
bleh tmbah pengetahuan....

otomen_taro posted on 24-2-2010 03:40 PM

ncd dia ptong wo dr stahun ker sthun:laugh3:

undark posted on 24-2-2010 03:41 PM

renew je kat www.myeg.com.my  pantas.. siap delivery roadtax ke rumah/ofis.. sng je..

medangmru posted on 24-2-2010 03:43 PM

Post Last Edit by medangmru at 24-2-2010 15:45

soalan aku yg mudah kepada TT

1. Model Motor
2. 1st year berapa insured Motor tu ( tgk dlm covernote )

CUma nak bgtahu TT...kalau motor masih utang kedai...gerenti Geran motor ada kat kedai....kebiasaannya...Tokei kedai akan suruh ko renew ikut Insurance agen kedai tersebut. Kalau ko boleh pujuk tokei kedai tu nak bawak kuar geran sekejap...ko boleh renew insuran motor ko tu dgn harga yg lebih murah ...sbbnya...kedai akan makan skit komisyen....

sheely posted on 24-2-2010 05:26 PM

11# medangmru

model mtor 125X
bru sthun mtor tu.....
hutang ade lg sthun stgah...

medangmru posted on 24-2-2010 06:30 PM

Post Last Edit by medangmru at 24-2-2010 18:41

Wokay...aku ringkaskan camni la yek:

Untuk Insurans 1st party:-

(1) Sum Insured   : RM3500
NCB                    : 15% ( tahun pertama:dgn Syarat takder buat claim dlm tempoh setahun )
Add. Coverage     : Single Rider
Stamp Duty         : RM10  
Total                   : RM144.94
Kalau All rider       : Tambah RM67.47
Total                    : RM212.41

(2) Sum Insured   : RM4000
NCB                    : 15% ( tahun pertama:dgn Syarat takder buat claim dlm tempoh setahun )
Add. Coverage     : Single Rider
Stamp Duty         : RM10  
Total                   : RM152.38
Kalau All rider       : Tambah RM71.19
Total                   : RM223.56

(3) Sum Insured   : RM4500
NCB                    : 15% ( tahun pertama:dgn Syarat takder buat claim dlm tempoh setahun )
Add. Coverage     : Single Rider
Stamp Duty         : RM10  
Total                   : RM159.81
Kalau All rider       : Tambah RM74.91
Total                   : RM234.72

Ok...tpaku rs....utk 125X...cukuplah sekadar sum insured dlm RM4000..kalauhanya ko je yg ride motor tu...better amik je Single rider ...kalau adaorg lain ride..amik all rider ( tp aku dgr ada Insurance Company ygkuatkuasakan hanya boleh ambik Allrider...single rider derang takmoamik dah ..:o )...

Untuk Roadtax....Pergi post opis...Bayar RM2 + RM2 tuk caj ( Nota:Renew Roadtax kat Post opis tu bila online insurance dah selesai..jgn-plak buat roadtax dulu...konpem ko kene patah balik nanti..heheheh ) ..kalau suh kedai buatkan...hanya RM2 + campur dgn Duit Insurance )

Pengiraaninsurans tu hanya sebagai panduan je...kalau ko dapat Quotation suhrenew linsurance ebih dr harga yg aku bgtahu tu...konpem derang letakSum Insured yg TERLAMPAU TINGGI...jejaga sbb aku pernah postkat topik mana tah....Kriss dah 6 thn derang caj insuranse sampaiberatus2..bila cek balik...motor Kriss 6 tahun tu derang insured sampaiRM7000....tak masuk akal...walhal motor tu current price for 2nd hand value hanyalah sekitar RM2000-2500 je...tak pun lebih murah..:sweat3:

apa2hal nanti...ko update la braper kom kene bayar tuk insurance tu....naktau gak Company insurance mana...tp kalau Kurnia mmg jenis cekikdarah....ramai dah mbr2 aku yg dah kene...lepas bayar..br nak checkngan aku...huhuhuhuh....tak dapek den nak nolong...

danedzya posted on 24-2-2010 11:50 PM

Med..nak tanya sket...aku ada sebijik motor Honda Fame kat kampung...dah 10 tahun tak renew roadtax/insurance..ada cara tak kalo aku nak 'legal' kannya balik dgn takyah gi puspakom??

medangmru posted on 25-2-2010 08:13 AM

kalau dah lebih setahun motor atau mana2 kenderaan lain tak diperbaharui CUkai Jalan dan Insuran..mmg legalitynya kene pergi PUSPAKOM tuk wat inspection....undang2 kekdahnya...

Tp kalau nak "legal'kan tanpa melalui PUSPAKOM..tak lain...ko kene kowtim la ngan "ulat2" atau  staff Puspakom yang terbabit.....jalan belakang kekdahnya...:sweat3::sweat3: ( Salah disisi undang2 )...:D

danedzya posted on 25-2-2010 12:47 PM

15# medangmru

Aiseyman...payahler camni...
utk proses nie ada khidmat runner tak??

medangmru posted on 25-2-2010 03:42 PM

mmg ada runner....konpem ada....tp kene bayao lebih arr....biasalah kan...mende illegal ni...;P

fariepari posted on 2-3-2010 04:51 PM

Post Last Edit by fariepari at 4-3-2010 09:16

aku malas dh nk renew insurans moto aku..
tak penah bawak p keje pun lagi dh skang
dan mengelakkan daripada dipinjam oleh abang aku yg hanya reti bawak aje tapi kalau rosak akuuuuuu jugak yg kena tanggung ;P  ;P

sheely posted on 5-3-2010 10:37 AM

klu da lme xrenew rodtax n insuran,,
nnt klu kte da renew kene denda ker??

sheely posted on 5-3-2010 10:39 AM

Post Last Edit by medangmru at 24-2-2010 18:41

Wokay...aku ringkaskan camni la yek:

Untuk Insurans 1st party:-

(1) Sum Insured   : RM3500
NCB                    : 15% ( tahun pertama:dgn Sya ...
medangmru Post at 24-2-2010 18:30 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

aritu aku renew rodtax kne rm314.xx
huh...mhal tol....xingt aper nme insurn tu....

ryo_takahashi1 posted on 7-3-2010 10:25 PM

klu da lme xrenew rodtax n insuran,,
nnt klu kte da renew kene denda ker??
sheely Post at 5-3-2010 10:37 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

lewat dari satu tahun dari tarikh tamat, kenderaan yg terbabit harus dibawa ke puspakom utk pemeriksaan...

cmf_kunyit posted on 16-3-2010 10:36 AM

baru la aku tau yg maksimum NCD / NCB utk moto ialah 25 %
selama ni konpiden je igt diskaun tu ikut skala kete maksimum 55%..hehhehe

medangmru posted on 19-3-2010 06:12 PM

Errrrrrrrrrrr......kalau NCB motor ( motor kecik arr ) sampai 55% kan nyit....berapa lak Premium tu kene bayau..;P

sump81 posted on 30-9-2010 03:23 PM

salam..nk tumpang tny jgk...kalo nk reniew rod tax n insurans moto kriss yg dh lbh sethn mati kene charge brp ekk..?mcm maner nk ttp kn sum insured tue...?1st time nk wat ni..

medangmru posted on 30-9-2010 06:13 PM

salam..nk tumpang tny jgk...kalo nk reniew rod tax n insurans moto kriss yg dh lbh sethn mati kene c ...
sump81 Post at 30-9-2010 03:23 PM http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

Kalau dah lebih setahun mati...kene pergi puspakom tuk wat inspection...

Sum insured biasanya ikut harga pasaran semasa motor tu...tuk 2nd hand la...

Kriss model apa???dah berapa lama guna ( tahun )??
Page: [1] 2
View full: renew roadtax motor