hadi1978 posted on 8-3-2010 09:56 AM

ISTERI TAKUT BERSAMA SELEPAS BERSALIN

Salam,
Isteri saya dah dekat 3 bulan bersalin, dah habis pun pantang 44 hari tu. Tapi dia takut nak bersama, nak usik bahagian tu pun dia jadi fobia. Saya ni xde pengalaman dalam hal ni sebab kami baru berumahtangga tahun lepas. Persoalan saya :

Adakah perasaan fobia isteri ni sesuatu yang normal?
Macamna suami mengatasi?
Berapa lama tempoh sebenar untuk tidak bersama selepas bersalin? Ada yang kata 44 hari dah boleh, ada yang kata 100 hari, mana yang betul?

amoilawa posted on 8-3-2010 09:58 AM

mungkin isteri TT masih teringat2 kejadian dia lepas bersalin kot..
mungkin juga dia masih rasa nyilu..
dah benda tu kena koyak, kena toreh ngan pisau mana tak fobia kan..

mcm saya dulu pun mcm tu gak..
nyilu n masih ada rasa sakit kalau benda tu masuk..

matabelalang posted on 8-3-2010 10:03 AM

lebih baik 100 hari untuk pulihkan sepenuhnya ...
kalau 44 hari, boleh juga tapi jangan kuat sangat ...
pasal nyilu atau fobia hanya perasaan ... kerana lama2 ianya akan menjadi nikmat semula ...
buat ringan2 dulu, pas tu baru berat2 ...

kudajantan77 posted on 8-3-2010 10:06 AM

1# hadi1978
Mmg normal la camtu .. tapi 3 bulan dah lama sangat tuh .. pandai2 la ko pujuk .. salah satu cara, ko janji la kalo ade rase sakit ko janji akan benti .. sama ada ko betul2 tunaikan janji tuh, kita bincang di episod yg akan datang ..

selamat beramal .. syarikat kami sedia membantu .. :bye:

hadi1978 posted on 8-3-2010 10:07 AM

3# matabelalang
Pernah dengar macam2 cerita orang. Ada orang cerita perempuan takut lepas bersalin, x sangka jadi pada hubungan saya dengan isteri saya sendiri... Harap2 betullah... ini hanya perasaan dia... harap2 wife ok le lepas 100 hari ni...

edaladiva posted on 8-3-2010 10:08 AM

Pantang bersalin memang 44 hari....Standard la tue...Tapi kalau ikut petua org lama2 ...Perempuan se elok eloknya berpantang lah untuk bersama dgn suami selama  100 hari...Bagi kering segala yg lembab...Kalau rahim still tak kecut..Tak bagus Utk peranakan..Cepat ja dapat baby baru...That y ada kes setahun bley bersalin 2x...:D

mbhcsf posted on 8-3-2010 10:10 AM

Saudara

is your wife ahaving trauma ker masa bersalin?
macam mana labour / delivery hari tu , dia ok ker tak ? kena forceps ker or teruk sikit?

cam ner "stich" episiotomy tu
cam ni kalau ada masalah tu pi balik pakar sakit puan tu talk about this
mendiamkan diri tak nak berkomunikasi ttg trauma is a bad  thing  tak nak dediam dapat apa ? so she needs help
bagi galakan and support , you as a hubby? should i think  do more positive encouragement  get her to talk , and saudara kena LISTEN more and do something

cikputeh82 posted on 8-3-2010 10:11 AM

kita dulu pon, tunggu lps 100 hari baru brani..
mmg mak bidan n nenek dah pesan, apa2 pon tunggu lps 100 hari..
dekat hubby pon depa pesan, kalu syg bini, tunggu lps 100 hari...

pandai2 la TT pujuk bini k...

kudajantan77 posted on 8-3-2010 10:11 AM

3# matabelalang
kalo kena tunggu 100 hari mmg meleleh air lior .. no way babe .. mesti aku terus bungkus kain baju suruh hantar balik ke rumah mak bapak aku .. ;P

mbhcsf posted on 8-3-2010 10:13 AM

kita dulu pon, tunggu lps 100 hari baru brani..
mmg mak bidan n nenek dah pesan, apa2 pon tunggu lps 100 hari..
dekat hubby pon depa pesan, kalu syg bini, tunggu lps 100 hari...

pandai2 la TT puj ...
cikputeh82 Post at 8-3-2010 10:11 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
hmm well terpulang
pada saya ia bergantung pada
nifas tu kita mandi
and the luka tu kering , sembuh elok after that nak buat apa pun tak pa nak exercise lagi bagus kalau kelahiran itu normal BUKAn caesar
kalau dah tunggu 100 hari hari yg 101  or 102 tu apa beza dgn hari yg ke 99  hahahhahhah

huji posted on 8-3-2010 10:17 AM

aku pun dulu cam tue... ko as husband jangan terburu2 .... kalau org tua memang suruh pantang 100 hari.. nak2 anak sulung... fobia beb..orang keluar... dah tue sakit plak tu... koyak bagai..... ish3x... bagi masa lar sikit.....

hadi1978 posted on 8-3-2010 10:22 AM

7# mbhcsf

Masa bersalin hari tu, wife xde tenaga nak teran sebab x makan, kulit pun dah kering, jadi kepala baby kejap keluar, kejap masuk balik, lepas 10-15 minit, doktor suruh buat vacum, masa tu saya dah kena kuar dah. Orang kata kalau vacum, koyak dia banyak, saya x tahu lah. Saya yang cuci luka episiotomi, tapi x reti nak belek teruk mana luka tu sebab anak pertama..

hadi1978 posted on 8-3-2010 10:24 AM

6# edaladiva
Darah nifas dah kering, lepas eminggu kering turun darah lagi, mertua kata tu darah haid. Dia kata, silap haribulan, cepatlah baby saya ni dapat adik. Setengah orang kata kalau perempuan BF, haid xde sampai 6 bulan, ni wife saya, lepas sebulan dah datang haid..

pbw2775 posted on 8-3-2010 10:25 AM

hmmm
aku plak naik seriyau nie..
pasal pa x tau

leotazz818 posted on 8-3-2010 10:28 AM

TT.. nak x nak.. ko kena tunggu 100 hari.. benda ni kena jaga betul2.. kan nak pakai lama... yg pemakai tu pon ko jugak kan... ko bglah kerjasama dgn bini ko.. dia dah berkorban mengandung & lahirkan zuriat ko... nyawa du hujung tanduk, takkan dr segi nafsu nafsi ko x boleh berkorban? actually ada cara2 nak puaskan nafsu seorg suami tanpa melakukan jimak.. itu kena tanye abe kuda atau abe nite ke.. kalau diorg x menjawap persoalan ko, nnt aku bgtau.. tp tgk lah mcm mane... :$

hadi1978 posted on 8-3-2010 10:33 AM

TT.. nak x nak.. ko kena tunggu 100 hari.. benda ni kena jaga betul2.. kan nak pakai lama... yg pemakai tu pon ko jugak kan... ko bglah kerjasama dgn bini ko.. dia dah berkorban mengandung & lahirkan  ...
leotazz818 Post at 8-3-2010 10:28 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

Aku boleh tahan nafsu, xde masalah bab nafsu tu... cuma aku bimbang kalau benda ni jadi serius macam cerita2 yang aku dengar, isteri tarus tertutup nak bersama.. tu yang aku nak tanya pandangan kawan2 yang dah berumahtangga... Jadi kat sini aku rasa, aku tunggu le lagi 120 hari.
Tentang cara nak puaskan nafsu tu pun aku tau gak kekdah kekdah nya.. x perlu le kita bincang kekdah2 tu, nanti x sedap lak kalau budak bawah umur baca kan...
Harap2 lepas 120 hari nanti, wife aku kembali normal ... amin

leotazz818 posted on 8-3-2010 10:40 AM



Aku boleh tahan nafsu, xde masalah bab nafsu tu... cuma aku bimbang kalau benda ni jadi serius macam cerita2 yang aku dengar, isteri tarus tertutup nak bersama.. tu yang aku nak tanya pandangan ka ...
hadi1978 Post at 8-3-2010 10:33 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
haaa.. kan. im sure u tau cara2nye...
dik, akak dah lahir 4 anak dik... :loveliness:  sume akak cukupkan 100-120 hari baru on project.. :$ ;P
hubby ada gak ngomell.. ye ler.. bila time mengawan dia sampai kan.. tp perkara ni bole diatasi... bukannye kita pk seks 24jam, byk benda lain lg yg kena urus btol tak?.. sementara pantang ni.. suruh wife bykkan rehat.. bersenam ringan2... makan makjun atau jamu rapat + vitamin kasi badan cergas balik... tp jamu tu make sure yg selkamat utk perut baby.. nanti kalau BF, takut bb cirit pulak sbb panas..  :)

kudajantan77 posted on 8-3-2010 10:52 AM

lepas tawar menawar .. aku selalu dapat pakej 40 hari .. tapi takleh kasar2 la .. slow motion jer ..

masa pantang selalunya aku still tido sebelah bini sbb aku yg uruskan bini dan baby .. so, yg ehem2 tuh mmg tak pernah putus walopun dalam pantang ..

mbhcsf posted on 8-3-2010 11:14 AM

7# mbhcsf  

Masa bersalin hari tu, wife xde tenaga nak teran sebab x makan, kulit pun dah kering, jadi kepala baby kejap keluar, kejap masuk balik, lepas 10-15 minit, doktor suruh buat vacum, masa ...
hadi1978 Post at 8-3-2010 10:22 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
u know...well ahaaa.....ventouse / vaccum ok now i know...cuba tanya dia ataupun sama sama pi jumpa pakar  or what  i dunno  - koyak teruk tak - i mean torn  muscles tu

bukan apa now i know i respect your wife  ..............heeeeeeeeeeeee....well sorry er  well i respect her and i can understand ok you know be emphatised sebab i think you should encourage her to talk about it ...cuba tanya...masa sedut ?/ vacuum tu ...masa abang tak der tuu...how do you feel? are you hurt?  or you would want to tell me more about it? can you share out so that could help?? we could help each other ...sebab by talking about your fears  i  at least tahu kot  so talk to me...ni kena be VERYYYYYYYY attentive, memahami sebab ni may be pada dia TRAUMA..usually ladies kat sini tak nak cakap sangat ...dan hubby pun tak tahu kan so tak tanya ingat semua benda goes back to normal  happy happy camtu tapi  kena faham pada sesetengah wanita it can be traumatised...juga so apa yg perlu  buat  bincang , communicate elok elok jgn  jadi  terlalu dominant sangat just listening and  asking her how do you want us / me to  help. and tunjukkan awak simpati dan memahami dan sememangnya faham...sebab bukan semua isteri boleh  you know depending on their personalities nak sesenag luahkan semua ni ...so u have to do a bit of work

most ladies ni depa suka org dengaq  dan faham and you should by now about thsi insya ALLAH you are a hubby already.

seek professional help kalau dia setuju assure dia yg  you always supporting her.

mbhcsf posted on 8-3-2010 11:16 AM

6# edaladiva  
Darah nifas dah kering, lepas eminggu kering turun darah lagi, mertua kata tu darah haid. Dia kata, silap haribulan, cepatlah baby saya ni dapat adik. Setengah orang kata kalau peremp ...
hadi1978 Post at 8-3-2010 10:24 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

soal haid  tu  well side issues not a problem

800214 posted on 8-3-2010 11:25 AM

anak 1st 4 bln baru bersama
anak 2nd cukup2 44 hari..

anne83 posted on 8-3-2010 11:33 AM

itu hr bsalin.. 52 hr dh tibai... ngilu gak mula, phobia, tp org ckp tu mainan emosi jer........ give n take gituw... cian kt dia gak... niat ati mmg x nak, nak tunggu 100 hr, tkt terkoyak balik.. hehehehe.. pas selesai tu. asik tanya hubby.. koyak balik x? pastu dia kata mana ade, dh check td, dh ok dh.. jgn isaula....... hehehhe........

leotazz818 posted on 8-3-2010 11:41 AM

lupa nak ucap Tahniah to hadi. selamat menjadi bapa ok.
jaga lah famili baik2 jadi contoh pd anak & isteri.. :loveliness:

carold posted on 8-3-2010 11:48 AM

Man2 lo..

Lama2 dapat ler tu...pengalaman pertama melahirkan mmg gitu., nak2 kalau ader case ..mmg take time ler nak pulih...seriau, ngilu, pedih semua ader..

Tapi boleh cuba pelan2..cer try virgin oil sapu kat tempat 'tut' wife tu pelan2
pastu...ermm ermmm..., acik serah pada sifu yg lain la yer utk tindakan selanjut nye..
malu ahhhhh ;P;P

ajinomotonosuga posted on 8-3-2010 12:21 PM

pelik gak..

apahal susah2 seme ni ha?

kan quota ada 3 lai kosong

ngeh ngeh ngeh:lol:
Page: [1] 2 3 4
View full: ISTERI TAKUT BERSAMA SELEPAS BERSALIN