Elisya posted on 10-3-2010 01:36 PM

Bahaya seks ketika haid

ISLAM melarang suami menyetubuhi isteri ketika isteri dalam haid,tetapi jika hidup bertuankan nafsu, ada yang tetap melakukannya.
               Barangkali kefahaman mengenai darah haid itu kurang, menyebabkanada suami menyangka tiada masalah jika bersetubuh ketika isteri uzur.

Mengikut pandangan dan kefahaman kuno, darah haid itu berbahaya. Jikajatuh ke tanah, ia membuatkan tanah itu tidak subur. Malah, wanita yangdatang haid diasingkan dan kadangkala dikurung dalam bilik sehinggakembali suci.

Ada juga pandangan kononnya jika alat kelaminlelaki terkena darah haid, dia mungkin mati pucuk. Sebahagian besardaripada pandangan itu adalah mitos belaka, tetapi di sebalik mitos,ada juga kebenaran.

Haid sebenarnya ialah selaput dalamrahim atau endometrium yang tertanggal dari dinding rahim selepasselesai putaran hidupnya dan menjalani proses hancur lebur dan keluardari rahim melalui saluran serviks dan faraj.

Ia bangkaiyang membabitkan tisu dan sel mati dengan kandungan bakteria dan berbauseperti bangkai. Jika hubungan kelamin dilakukan pada waktu itu, wanitaterdedah kepada air mani dan jika ada kuman perosak, tentu kuman itumudah membiak dengan adanya sel dan tisu berkenaan.

  Jika jangkitan merebak ke rahim dan salur rahim, kemungkinan keradangan organ boleh berlaku sehingga menjejaskan alat sulit.

Malah, ada juga kemungkinan jangkitan terbabit merebak terus ke dalamsalur darah dan mengakibatkan kemasukan kuman dalam darah menerusikeadaan dikenali sebagai bacteriaemia, yang boleh menjejaskan kesihatanwanita dan mengakibatkan maut!
Hubungan seksual ketika haid juga mengundang risiko berlakunya pendarahan berlebihan sehingga menjejaskan kesihatan.

Memandangkan hubungan seksual dalam pandangan Islam ialah ibadat,melakukannya ketika wanita datang haid adalah salah daripada segi hukumIslam.

Sebabnya bukan saja daripada segi kekotoran dan najisyang keluar, tetapi kemungkinan berlaku kemudaratan kepada kesihatanwanita.

Sebahagian besar wanita pula mendapati ketika dalamhaid, nafsu syahwat meningkat secara mendadak dan selera seks merekamudah terbuka sehingga sanggup melakukan seks ketika itu.
  Ada juga lelaki gemar melakukan hubungan seks ketika wanita dalam haid. Kononnya mereka seronok dengan bau darah haid.

Ini dikaitkan dengan ¡®fetihisme¡¯ atau ¡®fetish¡¯ kepada darah haid, yangmana perasaan seksual mereka mencapai satu keadaan luar biasa apabilaterdedah kepada darah haid.

  Tidak kurang juga pasangan yang sanggup melakukan seks ketika wanita dalam haid kerana tidak mahu wanita itu hamil.

Bagaimanapun, jika hubungan seksual dilakukan ketika haid berkurangan,kemungkinan wanita itu boleh hamil. Justeru, pendapat mengatakan wanitatidak akan hamil jika bersetubuh ketika dalam haid adalah tidak betul.

Pada pendapat saya, sebagai seorang Islam, kita perlu ikut hukum.Hubungan seksual masih boleh dilakukan ketika wanita itu kedatanganhaid tetapi tanpa seks, seperti sentuhan intim di bahagian atas pusat.

pbw2775 posted on 10-3-2010 01:41 PM

good inpo...
keep it up

masuco posted on 10-3-2010 01:45 PM

ader dengar la... klo on masa haid, bole dpt ank khunsa. aku dengo je. klo salah..ampon!

wani_ta posted on 10-3-2010 01:56 PM

ader dengar la... klo on masa haid, bole dpt ank khunsa. aku dengo je. klo salah..ampon!
masuco Post at 10/3/2010 01:45 PM http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

aku pun ade dengo gak mcm tu

220796 posted on 10-3-2010 02:03 PM

haku bygkan pon ngeri...sbb cam terasa time peod kan ke ngilu2 kat situ....:sweat3:

bubpallo posted on 10-3-2010 02:11 PM

ader dengar la... klo on masa haid, bole dpt ank khunsa. aku dengo je. klo salah..ampon!
masuco Post at 10-3-2010 13:45 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif

mcm mana tu?... kan masa haid tu ovum dah xpired?... :o  apapun, tanda2 haid pun dah menunjukkan suami tu patut berposa kejap.... :)

crocus_comel posted on 10-3-2010 02:12 PM

time i kursus kawin pun, ustaz ade ckp, kalo masa haid, kalo nk still 'bermanja' dgn wife, boleh tp dr pusat ke atas..

kudajantan77 posted on 10-3-2010 02:35 PM

kengkadang tengah sedap kayuh baru terperasan ada darah .. korang berenti serta-merta atau teruskan?

yankees posted on 10-3-2010 02:42 PM

kengkadang tengah sedap kayuh baru terperasan ada darah .. korang berenti serta-merta atau teruskan?
kudajantan77 Post at 10-3-2010 14:35 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
kalo aku berenti lerr....dah kater pun haram...lagipun kalo jadi aper2 nanti macm janin xberapa bek ke...kan dah xelokkk...

JejakaKite posted on 10-3-2010 02:44 PM

kengkadang tengah sedap kayuh baru terperasan ada darah .. korang berenti serta-merta atau teruskan?
kudajantan77 Post at 10-3-2010 14:35 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

Depend la...........kalu first time tu (mlm pertama) kayuh je la..........Otherwise, kena stop la..........:lol: :lol: :lol:

kudajantan77 posted on 10-3-2010 02:49 PM

aku pernah mengalami situasi nih .. "alamak..." .. terus membuat kayuhan pecut beb .. selesai jer terus ke bilik air, turn on the shower and basuh, without looking down .. ngeri nak tengok ..

Elisya posted on 10-3-2010 03:10 PM

tak sakit ke bila bersama semasa dtg haid nie..??
dah lah perut sakit gila2..
nie lan lagi bersama hubbyy...
yg dah berpengalaman mcm mne?
ape rasa??

kudajantan77 posted on 10-3-2010 03:29 PM

tak sakit ke bila bersama semasa dtg haid nie..??
dah lah perut sakit gila2..
nie lan lagi bersama hubbyy...
yg dah berpengalaman mcm mne?
ape rasa??
Elisya Post at 10-3-2010 15:10 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
takde rase sakit .. cuma heran apsal terlebih becak nih .. rupa-rupanyaaaa .. ngeri wooooo ..

Elisya posted on 10-3-2010 03:34 PM

bahaya lah...heheeh..

eurocop posted on 11-3-2010 12:46 PM

kalau pakai kondom boleh tak??....

Elisya posted on 11-3-2010 01:32 PM

eurocop

klu pakai kondom mybe tak ada ape2 jangkitan tok sang laki..
klu yg ppn pulak tak tahu lah pulak..rasa nikmat kot..yela time2 periot pulak tu..

marqis posted on 11-3-2010 07:23 PM

para suami, tahan la kejap... puasa buat seketika... kalau yang jenis tak ikut ajaran Islam tu, dan still buat juga, tak tau la orang tu masuk kategori apa... zalim lagi drpd binatang...

p/s: zalim bermaksud tidak meletakkan sesuatu pada haknya.

iszahraa posted on 23-3-2010 12:59 PM

isk tak ley nak bayangkan laaa.... dah sakit tambah lagik la sakitnyer kang

antiQue posted on 23-3-2010 10:46 PM

kengkadang tengah sedap kayuh baru terperasan ada darah .. korang berenti serta-merta atau teruskan?
kudajantan77 Post at 10-3-2010 14:35 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

Err.. biasanya sehari before haid tu perempuan dah dapat rasa tak selesa dah pada bahagian vagina... so memang dah dapat rasa dah akan period.. dan sometimes ada yang rasa sakit kat vagina before period.. so biasanya orang perempuan tahu kalau dia nak period.. jejangan bini kuda ni tau dia nak period tapi kuda force jugak ni :D

Kalo dah terperasan darah tu, elok lah berenti mengayuh.. kesian kat bini, sakit tau kalau make love masa period :)

antiQue posted on 23-3-2010 10:51 PM

ader dengar la... klo on masa haid, bole dpt ank khunsa. aku dengo je. klo salah..ampon!
masuco Post at 10-3-2010 13:45 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

err.. kalo masa kita tengah haid, kalau make love pun takkan berlaku persenyawaan kan.. sebab ovulation berlaku selepas beberapa hari haid berhenti, bukan masa haid :o So macam mana nak dapat anak?

gutes_madchen posted on 24-3-2010 03:09 PM

as d article tu pun ckp.. "seks kalo hujung2 period" kemungkinan hamil..

kalo awai2 tu kompom x ler..

hollaback_girl posted on 24-3-2010 05:14 PM

yang aku dgr kalau terjadinya persenyawaan masa haid, kemungkinan baby bole cacat atau gile. aku baca dlm kisah2 nabi rasanya. ada sorang sahabat yang bertanya pada rasulullah kenapa dia dapat zuriat sedemikan. rasulullah pun bertanya, pernahkan dia lakukan hubungan kelamin masa isteri dlm keadaan tidak suci, dia jawab 'ya'. so rasulullah cakap kemungkinan itu salah satu sebabnya, sesunguhnya yang baik itu dtgnya dari tuhan, dan yang kurang itu dtgnya dari akibat perbuatan manusia sendiri...wallahualam.

hollaback_girl posted on 24-3-2010 05:15 PM

ada jugak time2 lain yang tak sesuai melakukan seks, sebagai cth ketika azan, ketika maghrib dll.

rizal7 posted on 24-3-2010 06:51 PM

Bagi aku zalim la bagi suami yang menjimak isteri ketika datang haid... teruk sangat la tu kalau sampai dah tak leh tahan... darah tu kotor... dengan baunya... tak leh nak fikir la kalau dah teruk sampai mcm tu... masa tu tangan isteri halal untuk suami minta isteri dia onanikan...

Elisya posted on 26-3-2010 01:37 PM

laki x blh tahan jer nak main tgh haid nie..
harammm...
Page: [1] 2
View full: Bahaya seks ketika haid