zie949 posted on 11-3-2010 11:14 PM

BELAJAR BUAT BAKUL/VASE DGN KERTAS SURAT KHABAR...

Hai .. ada sesape pandai buat bakul dengan kertas surat kabar? memang minat sangat tengok yang dah siap org buat tu.. sesape pandai ajar le kat sini. teringin sangat nak tau...dengar nye KEMAS ada mengajar kraftangan ni tapi kat luar2 bandar.  harap ada respond .terima kasih.

happydot posted on 12-3-2010 07:36 PM

ada ebook berkenaan perkara ni, 4 jenis bentuk asas dgn harga rm80 je

Hamyhaireen posted on 7-6-2010 10:43 AM

kalau sesiapa pandai buat tutorial then i bagi 100 point.

aminkdt posted on 8-6-2010 03:25 PM

kalau sesiapa pandai buat tutorial then i bagi 100 point.
Hamyhaireen Post at 7-6-2010 10:43 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

kalau amik dari blog org len bleh ker?  sy blajar pun melalui internet

tad2200 posted on 8-6-2010 04:28 PM

copy paste from http://dayuyuna.blogspot.com/2010/03/cara-nak-buat-bakul-kertas.html kredit utk tuan punye blog


05 March 2010
Cara nak buat Bakul Kertas

Ohhh.. sudah lama mahu buat ni, tapi asyik tertangguh sebaba syik buat benda lain iaitu main Spot the Difference kat Facebook. Isskk.. addict aku jadiknya tau.

Dah ramai yang email bertanyakan hal ni, mungkin hasil meng'google mereka akan sampai ke blog ni. Tapi mesti hampakan, ada gambar je. Takde pun cara-cara nak buat tu ditunjuk. Minta maaf lah ye. Aku lak beriya kata nanti aku buat entry proses menghasilkan Bakul Telur Kertas tu. Tapi sampai ke sudah, takde pun. Sekali lagi maaf kan saya ye. Maka, hari ni saya tunaikan janji saya. Sebelum tu, terima kasih diucapkan kepada Pn Nano. Ohhh.. Na dah selamat jadik ibu petang semalam. Dia dapat anak lelaki. Suka aku dpt sms dia semalam.

hasil tangan saya dulu

Proses menghasilkan Bakul Telur Kertas yang menjimatkan.

http://1.bp.blogspot.com/_Am1qG4QKjx0/S5Cqls60HAI/AAAAAAAACnw/QSnixfoG4mc/s320/P2140312+copy.jpg
Langkah 1:
http://2.bp.blogspot.com/_Am1qG4QKjx0/S5Cq0oOhuFI/AAAAAAAACn4/QT23IiAelPs/s320/capture3.jpg
Untuk tapak bakul telur, 2btg panjang & 1 btg pendek

Langkah 2:
http://4.bp.blogspot.com/_Am1qG4QKjx0/S5Cq_rb3dRI/AAAAAAAACoA/n16f9SmbVMA/s320/capture4.jpg
gam kan sikit/tindih hujung btg yg pendek di antara simpang tu..

Langkah 3:
http://2.bp.blogspot.com/_Am1qG4QKjx0/S5CrHSw267I/AAAAAAAACoI/WGRkRLH8l7o/s320/capture5.jpg
angkat btg yg ditindih tadi

Langkah 4:
http://2.bp.blogspot.com/_Am1qG4QKjx0/S5Crst3pLaI/AAAAAAAACoQ/vB8JLpnO7Cw/s320/capture6.jpg
jatuhkan ke kanan/btg satu lg..

Langkah 5:
http://2.bp.blogspot.com/_Am1qG4QKjx0/S5Cr4DDnumI/AAAAAAAACoY/RWRQj2Yo5FM/s320/capture7.jpg
btg yg bawah plak angkat jatuhkan ke btg sbelah plak.. disilang-silangkan

Langkah 6:
http://3.bp.blogspot.com/_Am1qG4QKjx0/S5CsJuV-mWI/AAAAAAAACog/aghbnVf7Aj8/s320/capture8.jpg
akhirnye die akan jadi cmni.. so bile btg2 tu dah pendek, just smbung je la btg baru..

http://2.bp.blogspot.com/_Am1qG4QKjx0/S5CtQB9T5KI/AAAAAAAACoo/8otcUwZaUUU/s320/capture9.jpg
pandangan dari bawah

http://3.bp.blogspot.com/_Am1qG4QKjx0/S5CtcgaitiI/AAAAAAAACow/8kVPERzNoYQ/s320/capture10.jpg
pandangan sisi

http://1.bp.blogspot.com/_Am1qG4QKjx0/S5CtssdgcRI/AAAAAAAACo4/sDGEeKwayX4/s320/capture11.jpg
pandangan dari atas

http://2.bp.blogspot.com/_Am1qG4QKjx0/S5Ct8aySlrI/AAAAAAAACpA/4cPJaFsx7WE/s320/capture12.jpg
potong btg yg tidak berkenaan, tinggalkan 2btg, utk dijadikan tangkai
(sambungkan antara 2btg tu)

http://1.bp.blogspot.com/_Am1qG4QKjx0/S5CuBfq1uyI/AAAAAAAACpI/PxQR8LO_VLo/s320/capture13.jpg
siap !

Harap-harap membantulah bagi mereka-mereka yang mecari cara-cara nak buat bakul dari kertas ini ye. Dan selamat menganyam. Teringin gak nak baut bakul ni, tp tgh2 pregnant ni.. malas lak nak main-main lilit kertas ni. Nanti lah.. bila angin rajin dtg melanda.. bila tu agaknya kan. Lepas ni mesti sibuk layan kerenak anak je... mana ada masa aku nak ngadap kertas2 ni..

tad2200 posted on 8-6-2010 04:30 PM

copy paste from http://transisi.blogspot.com/2007/07/langkah-demi-langkah-belajar-buat-bakul.html
kredit utk tuan empunye blog

Langkah Demi Langkah Belajar Buat Sendiri Bakul Kertas

ProjekBakul Kertas adalah salah satu kemahiran yang ditawarkan kepada pelajarPendidikan Khas Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Penggawa Barat,Pontian, Johor.

Kepada anda yang berminat untuk mempelajarinyamarilah sama-sama mengikuti cara membuatnya melalui Langkah DemiLangkah Membuat Bakul bersama pakar kraf bakul kertas Pendidikan KhasSekolah Menengah Kebangsaan Dato' Penggawa Barat iaitu Norazlina BintiEsa dan Mohd Fahminuddin Bin Mohd Pauzi.





http://1.bp.blogspot.com/_YLEpunh5IUU/Rpx-VOTaXJI/AAAAAAAAAM0/UzNo0i-EM44/s200/Alatan+dan+Bahan.jpgLangkah 1:
Sediakan bahan dan alat:
-Buku / Majalah lama                        
-Gunting                        
-Gam                        
-Lidi                        
-Mounting board                        
-Syelek                        
-Berus




http://2.bp.blogspot.com/_YLEpunh5IUU/Rpx98eTaXII/AAAAAAAAAMs/yTqHpBV3-iQ/s200/Tapak.jpg
Langkah 2:

   Gunting mounting board berbentuk bulat mengikut saiz yang anda inginkan.







http://2.bp.blogspot.com/_YLEpunh5IUU/RpyAVeTaXKI/AAAAAAAAAM8/lWUWolM8y1s/s200/Gunting+Kertas+Lebar+3+cm.jpg

Langkah 3:
                Gunting kertas dari majalah atau buku lama dengan lebar 3cm.







http://1.bp.blogspot.com/_YLEpunh5IUU/RpyBpOTaXLI/AAAAAAAAANE/aAJNF3H0HYk/s200/Keratan+Kertas+3+cm.jpg


Kepingan kertas yang siap digunting








http://3.bp.blogspot.com/_YLEpunh5IUU/RpyD-uTaXMI/AAAAAAAAANM/3Y3l8jrsVIk/s200/Gulung+Kertas.jpg


Langkah4:
             Gulung kepingan kertas bermula dari hujung lidi.








http://1.bp.blogspot.com/_YLEpunh5IUU/RpyEeOTaXNI/AAAAAAAAANU/oyt27AjzsAQ/s200/Lidi+Kertas.jpg

Bentuk lidi kertas yang siap










http://1.bp.blogspot.com/_YLEpunh5IUU/RpyE6OTaXOI/AAAAAAAAANc/wc3gKqAGA28/s200/Langkah+1.jpgLangkah 5:
           Silangkan lidi kertas (sapu gam untuk mudahkan anyaman seterusnya).
           Bilangan lidi adalah bergantung kepada anda.Semakin banyak lidi yang anda
           gunakan, anyaman semakin rapat dan cantik.










http://3.bp.blogspot.com/_YLEpunh5IUU/RpyFxuTaXPI/AAAAAAAAANk/2cbS1pMdV0Y/s200/Langkah+2.jpg

Langkah 6:
               Letak kepingan mounting board sebagai tapak










http://3.bp.blogspot.com/_YLEpunh5IUU/RpyGwuTaXRI/AAAAAAAAAN0/XgSfCEXSkBs/s200/Bahagian+Bawah.jpg

Pandangan bahagian bawah bakul kertas dengan binaan 3 batang lidi kertas.










http://1.bp.blogspot.com/_YLEpunh5IUU/RpyGSOTaXQI/AAAAAAAAANs/ZJi0DcVstZs/s200/Peringkat+Pangkal+Bakul.jpg
Langkah 7:
              Anyaman peringkat awal/pangkal bakul










http://2.bp.blogspot.com/_YLEpunh5IUU/RpyHSeTaXSI/AAAAAAAAAN8/QvC7hefntXI/s200/Peringkat+Akhir.jpg

Langkah 8:               
         Peringkat akhir anyaman bakul kertas









http://2.bp.blogspot.com/_YLEpunh5IUU/RpyHseTaXTI/AAAAAAAAAOE/vSgFJ9COVO4/s200/Bakul+Telah+Siap.jpg

Bakul kertas yang sudah siap










http://4.bp.blogspot.com/_YLEpunh5IUU/RpyIH-TaXUI/AAAAAAAAAOM/DAPZ_jNuM-4/s200/Sapu+Syelek.jpg
Langkah 9:
Bakul kertas yang telah siap disapu syelek supaya kelihatan lebih menarik dan tahan lebih lama.







http://4.bp.blogspot.com/_YLEpunh5IUU/RpyJX-TaXVI/AAAAAAAAAOU/TsmdgkfRsO4/s200/Bekas+Berguna.jpg

Bakul yang telah siap boleh dipelbagai gunakan






"SELAMAT MENCUBA"

Hamyhaireen posted on 8-6-2010 05:02 PM

kalau amik dari blog org len bleh ker?  sy blajar pun melalui internet
aminkdt Post at 8-6-2010 15:25 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


    kena you buat la tak aci amik org lain punya.

aminkdt posted on 8-6-2010 09:53 PM

Reply 7# tad2200

thanks bg cara bergambar wat bkl telur... saje nak cuba gak... yg ni tak reti lg

aminkdt posted on 8-6-2010 10:03 PM

Post Last Edit by aminkdt at 25-2-2011 23:45

kena you buat la tak aci amik org lain punya.
Hamyhaireen Post at 8-6-2010 17:02 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

kalo gmbr atas tu mmg buat sendiri... tapi xde plak step by step....

takpe... nanti la amik gmbr... skang ni tgh wat bakul telur...

aminkdt posted on 10-7-2010 02:53 PM

tak boleh ke masukkan gambar terus dari harddisk... tanpa perlu masukkan dlm photobucket

aminkdt posted on 10-7-2010 03:34 PM

Post Last Edit by aminkdt at 25-2-2011 23:51

edited














..............

aminkdt posted on 10-7-2010 03:37 PM

AIKKKKKKKK... tadik buat kecik semua gambarnya.... apsal jadi kecik besar kecik besar nih...

momod macam atas tu kira tutorial la kan...

NAK TACANNNNNNNNNNNNNNNG

aminkdt posted on 10-7-2010 03:45 PM

Post Last Edit by aminkdt at 26-2-2011 00:06

INI LA HASIL YANG DAPAT DIBUAT....:D:D

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs066.snc4/34671_142681522412429_100000117475692_430624_7700198_n.jpg  BAKUL+HIASAN+TUALA MUKA..... =DOOR GIFT

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs046.snc4/34671_142681515745763_100000117475692_430622_3965567_n.jpg

aminkdt posted on 10-7-2010 03:46 PM

EHHHHH.... gambar memang akan jadik kecik besar la...

zie949 posted on 19-7-2010 03:29 PM

Terima kasih kepada penyumbang2 yang sudi memberi tunjuk ajar bagaimana membuat bakul ni. Gambar yang pertama dan yang kedua tu saya rasa rangkanya dibuat daripada dawai. Bagaimana cara nak buat tu?

aminkdt posted on 20-7-2010 10:18 PM

Terima kasih kepada penyumbang2 yang sudi memberi tunjuk ajar bagaimana membuat bakul ni. Gambar yan ...
zie949 Post at 19-7-2010 15:29 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


  gambar mana ni zie????

kalo ai takde pun yang guna dawai......

zie949 posted on 20-7-2010 11:35 PM

gambar mana ni zie????

kalo ai takde pun yang guna dawai......
aminkdt Post at 20-7-2010 22:18 http://eforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

oo ye ke? gamba bakul putih yg mula2 u letak tu...ingatkan rangka dia dgn dawai....nama cam terbentuk jer...cantik..

zie949 posted on 20-7-2010 11:36 PM

sorry typo...nama tu actually nampak...

aminkdt posted on 22-7-2010 08:44 AM

oo ye ke? gamba bakul putih yg mula2 u letak tu...ingatkan rangka dia dgn dawai....nama cam terb ...
zie949 Post at 20-7-2010 23:35 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


laaa... pasu bunga tu ker.... ingat ke bakul mini tu

pasu tu pun xletak dawai... just kita bengkokkan pastu anyam....

nanti saya bagi tutoral.. tu pun kalo ghajin:lol:

aminkdt posted on 22-7-2010 08:50 AM

Post Last Edit by aminkdt at 26-2-2011 00:07

edited.











ddddddddddddd

zie949 posted on 23-7-2010 10:08 AM

laaa... pasu bunga tu ker.... ingat ke bakul mini tu

pasu tu pun xletak dawai... just kita ...
aminkdt Post at 22-7-2010 08:44 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


    tq aminkdt... pandai betul u... best gak kl buat ni boleh kasi hadiah pada kawan2/keluarga/guru2 anak....sy dulu memang plan...hari raya leh buat bakul hamper utk hadiah pada keluarga dan kawan2 bersama dgn sedikit kuih.... Niat memang nak hadiah...tu le munculnya penyumbang2 prihatin yang sudi mengajar di sini.....terima kasih banyak2...

aminkdt posted on 23-7-2010 06:06 PM

tq aminkdt... pandai betul u... best gak kl buat ni boleh kasi hadiah pada kawan2/keluarga ...
zie949 Post at 23-7-2010 10:08 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

nanti kalo dah buat... gambar tepek sini yer...

nak tengok juga hasil kerja zie

zie949 posted on 24-7-2010 04:26 PM

nanti kalo dah buat... gambar tepek sini yer...

nak tengok juga hasil kerja zie
aminkdt Post at 23-7-2010 18:06 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


    hehe insyaallah.... harap2 menjadi..

puteri_has posted on 27-7-2010 09:07 PM

perkara Asas : mesti tau buat tapak kan. berminat nak belajar, tapi belum berkesempatan nak mencuba.

puteri_has posted on 27-7-2010 09:08 PM

perkara Asas : mesti tau buat tapak kan. berminat nak belajar, tapi belum berkesempatan nak mencuba.
Page: [1] 2 3
View full: BELAJAR BUAT BAKUL/VASE DGN KERTAS SURAT KHABAR...