tuahayam posted on 16-3-2010 01:22 PM

Iberet Folic

Post Last Edit by tuahayam at 16-3-2010 13:24

sapa yg kat sini pernah makan pil ini.. sbbnya doc tak bagi biniaku yg kandungannya nak masuk 15 minggu makan obimin sebab hb rendah.. dalam 9.5 ..

dia suruh makan iberet folic 500.. pil obimin dia kata takyah makan sebab tak bagi kesan sgt.. sesuai utk org yg normal masa mengandung

nur_rin posted on 16-3-2010 01:35 PM

aku pn mkn pil ni dr awl peknen hingga skrg dah 9 bln... pil ni bagus utk org yg hbnye rendah tp kene mkn waktu perut kosong 2 jam selepas mkn atau sejam sebelum mkn.. baru laa khasiatnye dpt diserap sepenuhnye..

nur_rin posted on 16-3-2010 01:38 PM

lupa nk ckp.. dari anak pertama sampai skrg peknen anak kedua.. x penah amik obimin pn.. so better ikut prescription dr doctor sbb my doc pn ckp aku x pyh amik obimin..

geeky posted on 16-3-2010 01:52 PM

geeky memang makan ubat ni since pregnant 4 bulan..doc xleh bagi obimin sebab geeky muntah²..dia cakap kalu makan obimin nanti lagi teruk muntah..

lilcomfort posted on 16-3-2010 02:06 PM

salam..

saya mkn pil ni thn 2008 masa tu after operation kes Ectopic..bnyk drg hilang..
apa yg O&G sy bg tau, Iberet Folic ni yg paling bagus utk rawat org yg hb low..
cepat utk tmbah darah..bagus tuk org peknen..

2009 start preggy...O&G yg sama bg saya pil Sangobion..pun bagus utk org preggy yg Hb low..masa dia bg tu hb sy 10.00 je..

Boleh google search psl Iberet Folic tu..

mala0n posted on 16-3-2010 02:43 PM

ambik vit ni 2 biji sehari selama 2 minggu. sbb masa dekat2 nak due, baby dlm perut low weight.

tuahayam posted on 16-3-2010 02:59 PM

ok.. camtu.. thanks sbb sudi kongsi cite

tuala posted on 16-3-2010 03:23 PM

saya pon doktor bg ubat ni jgk masa lepas bersalin sebab masa bersalin tumpah  darah byk....tp memang best makan ubat tu sb badan rasa lebih bertenaga

tuahayam posted on 16-3-2010 07:16 PM

tadi bini aku mula makan iberet folic ni.. tp napa ye.. dia jadi cam tak bermaya n sakit2 perut... lepas tu muntah...

masa dulu bile makan pil zink masa awal2 pregnant mmg jadi camni gak.. lepas tu aku suruh stop baru ok.. takkan makan pil iberet ni jadi camni gak?

coleslaw8083 posted on 17-3-2010 03:31 PM

9# tuahayam rsnya bg coles bile bandingkan rs iberet ngan pil zink mmg iberet lg loya,...lepas mkn kalo sendawa mesti muntah semula..tryla mkn buah2 lepas mkn iberet tuh...coles dulu dr suruh mkn sikit before mkn iberet sbb katanya kalo perut kosong mmg muntah,...even sebaiknya mkn ms perut kosong..tapi hb mmg maintain atas 11 sejak makan iberet nie..

tuahayam posted on 17-3-2010 07:53 PM

10# coleslaw8083

oh.. camtu.. nanti try

Tenko posted on 3-12-2010 10:17 AM

Memula mkn pil yg gomen bagi.
Dah mkn double pun but still hb low.
Pastu mkn Obimin Pluz.
Memula ok but then low semula.
Pas gi jumpa doc kat prebet, dia suggest Iberet.
Katanya Obimin Pluz sesuai utk mereka yg hb 11.5.
Aku nyer 10.00 so kena la mkn Iberet.
Semlm gi check kat gomen, hb aku dah naik jadik 11.7.
Sukanya ati...

momi86 posted on 3-12-2010 11:30 AM

sweet sgt TT cari maklumat utk wife yg tgh pregnant.....

utk lebih detail, jumpa la doktor pakar puan yer...
dia akan bagi description ubat yg sesuai utk wife TT...

gonjoi posted on 3-12-2010 12:34 PM

saya makan pil ni la skang.. mmg doc suh mkn pil ni dr umo preggy 3 bln.. ok je.. x de masalah... walaupn sy x de HB rendah.. mmg dia suggest iberet folic + neurogain

kevler posted on 8-12-2010 04:04 PM

saya mkn pil IF ni sebelum nak tido..ok kan?

gonjoi posted on 9-12-2010 08:03 AM

saya mkn pil IF ni sebelum nak tido..ok kan?
kevler Post at 8-12-2010 04:04 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    ri tu i tnya gak dgn pharmacist leh ke mkn sblm tido.. dia x galakkn sbb lau blh pg2 la makan IF ni.. so senang nk hadam... lau sblm tido... taim tido tu proses penghadaman sgt la lmbt... make sure mkn pg2 yer.. lps sarapan..

kevler posted on 9-12-2010 12:01 PM

Reply 16# gonjoi


   

ye ke gonjoi..camne nak telan IF yg kuat bau nya..rasa cam nak muntah balik..huhuhu..nanti la i tanya my gynae balik camne..thanks ye..:D

miz_hanne posted on 13-12-2010 12:18 PM

i g check up smlm..doc ckp blh mkn pramilet or IF i..bezanyer IF ni lbih zat besi..so, i decided to try IF since i still xde selera tuk mkn..brt pn x naik2..

P/S : brt x naik rsau, kang dh naik pn rsau...:mad:

hanahani5865 posted on 18-3-2011 08:39 AM

nak up kan thread ni balik..

semalam saya check up kt klinik kerajaan..HB main2 kejap tinggi, kejap rendah..but, 3 kali check up kebelakangan ni, HB low, dari 10.3, turun 9.9,semalam check 10.0.saya mmg x boleh makan iron tablet tu, kalau makan pagi, sblm pegi keje, mual (ni kes tahan muntah) sampai ke malam...kadang2 saya makan malam, masa nak tdo, tp mmg x boleh tertahan, terus muntah...doktor suggest iberet folic ni..so ptg ni nak beli...utk makluman saya pregnant 29 weeks..so nak tanya, harga berapa & sume pasal iberet folic ni lah..saya pun pelik, sbb next week doktor suruh saya ambil darah, sbb doktor takut saya thalasemia carrier..knp ek?sbb masalah saya hanyalah hb low..

a_t posted on 18-3-2011 11:56 AM

kat guardian rm26++

ariann posted on 19-3-2011 05:38 PM

emm...betul..kt guardian rm26++..baru ja pi beli 2-3 hari leps..
saya pn kena ambik gak pil ni..hb low..last check 10.3 ja..ni pregnnt dh 36 weeks..
hrp2 hb naik utk next check up..
cuma nk confirm klu ambk pil ni, vit c & b complex tak yah mkn dh ka @ still kena mkn gak?
ari tu lupa nk tnya nurse..takat la sya hanya ambk iberet ja..pil len sya stop dulu..
lgpn dlm iberet tu dh ada vit c & b complex..

hanahani5865 posted on 7-4-2011 09:03 AM

emm...betul..kt guardian rm26++..baru ja pi beli 2-3 hari leps..
saya pn kena ambik gak pil ni..hb  ...
ariann Post at 19-3-2011 17:38 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

aritu pg beli IF kat farmasi biasa..RM24++..hehehe..doktor yg suggest sblm ni cakap mahal sket dalam RM50++..bohong je...kita dah makan dekat 20 hari..last weeks check up tanya doktor & nurse lagi, kalau dah consume IF, x payah makan vitamin ape2 yg diorg bekal kan ke?doktor & nurse ckp x payah..makan IF je..

Lily_Savage posted on 3-5-2011 10:57 AM

IF ni dia contains semua yg pil mcm nurse bagi..iron, vit B, vit C and folic..kira complete dah.
i mmg masalah hb low sejak dr anak pertama, so mmg makan iberet ni setiap kali preggy. mmg mudah dan cepat naikkan hb. esok nak g klinik, mlm tu mkn..sure pg esok hb naik :)

obimin tu yg plg low kot dosage dia,  atas sket sangobion (tp x larat saiznya besar) dan plg tinggi eberet kot. so sesape yg hb below 10 tu elok ambik je IF terus :)

yankees posted on 16-5-2011 04:34 PM

nak up kan thread ni balik..

semalam saya check up kt klinik kerajaan..HB main2 kejap tinggi, kej ...
hanahani5865 Post at 18-3-2011 08:39 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
awak makan iberet dengan ubat hitam amik dua biji selepas sarapan..nanti malam lepas makan amik lagi ubat hitam lagi dua biji..ni sumer untuk kasi Hb kembali normal..saya pun mcm awak juga...doktor kata mungkin talasemia..tapi biler dah cek urine,stool,darah, oklah xder aper2..biasalah tu mengandung ni macam2 penyakit yang timbul..banyakkan makan makanan berkhasiat..sayur sayuran hijau dgn buah buahan...insyallah xder aper2...

hanahani5865 posted on 16-5-2011 05:29 PM

awak makan iberet dengan ubat hitam amik dua biji selepas sarapan..nanti malam lepas makan amik la ...
yankees Post at 16-5-2011 16:34 http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
khamis lepas dah keluar result saya mcm kurang zat besi je..
kiranya ubat kelabu tu makan 4 biji sehari ek..huishhh...muntah hijo lah cenggini...tp xpelah, utk sihat..last week check hb alhamdulillah dah naik..11.0..paras2 je..
Page: [1] 2
View full: Iberet Folic