Acong posted on 2-4-2010 07:10 PM

Matawang Kesultanan Melaka

http://www.anythinganywhere.com/commerce/coins/coinpics/mal-malac-ss1-2.jpg

Acong posted on 2-4-2010 07:15 PM

Ketuanan Malacca
ARCHIVES 2010

Tuesday, 30 March 2010 admin-s

So, in essence, all of Malaya belonged to Indonesia!!! And they all used Chinese money!! And they were all Hindu!!

By John Doe

A few friends from Malaysia emailed me and expressed surprised that Malacca minted their own coins. Yes they did. Let's see how Ketuanan Malacca held up.  

Apparently, the coins were made between 1446-1459. They were minted from tin. Supposedly during the rule of Sultan Muzaffar (4th Sultan). However (for those who read Jawi) the inscriptions read ¡°Al Sultan, Al Adil¡±, which literally translates to The Sultan, The Just (fair). And since it does not actually bear an inscribed year on it, the actual Sultan who made this could be anyone's guess. I was however going by ¡°popular belief¡±, when I mentioned that it was the 4th Sultan's currency.

The coins look like this:
http://www.anythinganywhere.com/commerce/coins/coinpics/mal-malac-ss1-2.jpg

This must be magnificent, right? Proof of Ketuanan, right? Immediate questions arise!! Why were these coins not minted till the collapse of Malacca? And why wern't coins manufactured before the 4th Sultan? The answer is relatively easy once you look at a time-line. The Ketuanan Malacca was in reality, using Chinese coins. In fact, the use of Chinese coins had already been well established since the year 1300 (more than 100 years before Parameswara) by the Majapahit Empire. They were called ¡°Kepeng¡±. And were authentic Chinese Currency.

http://equalnight.files.wordpress.com/2008/05/uangkepeng1.jpg

(verified by Indonesian Ancient Relics Conservation Bureau)

This is also a very well established fact which is strangely ¡°missing¡± from Malaysian History  Textbooks. It becomes no surprise then that Parameswara only recognized the Chinese Money called ¡°Kepeng¡±, and continued its' use when he set up shop in Malacca. His miniscule hamlet was simply NO MATCH for the Great Majapahit, or Pasai Kingdoms. Not to mention that it would have been dumb to try to start a new currency with only 30 men in his entire empire. (Excluding himself, the 29 others were Bugis Pirate-Mercenaries whom he hired.)

Enter Zheng Ho. Yes. Zheng Ho lived from 1371-1435. He was already in the area during the time of Majapahit, and before the start of Kampong Malacca. (30 people qualifies as a kampong, right?)

Raise your hands, all those who know that to help ¡°legitimize¡± Malacca, the Sultans actually manufactured CHINESE COINS WITH Zheng Ho's name on it?

Called ¡°Zheng Ho Yan Pau¡±. They were THE currency of Malacca!

A nicely framed Display of the Zheng Ho Tin-Coins Collection.

http://farm3.static.flickr.com/2400/2257294603_e9f3523c3b.jpg?v=0

Ketuanan Malacca was solely using Cheng Ho Money!!

And here's a closer view of some surviving coins:

http://www.anythinganywhere.com/commerce/coins/coinpics/malay-chinimit-1.jpg

I am reliably informed that the Chinese Kanji reads as Xing Yuan Tong Shi Yi.

To add to all this hidden History, one must know that China occupied Vietnam for over 1,000 years. Thus making all of Indochine part of China itself. Hence, the name (old) Yunan included all of IndoChina. According to the book of Nagarakertagama (1365) pupuh (canto) XIII and XIV mentioned several states in Sumatra, Malay Peninsula, Borneo, Sulawesi, Nusa Tenggara islands, Maluku, New Guinea, and some parts of Philippines islands as under Majapahit realm of power. This source mentioned of Majapahit expansions has marked the greatest extent of Majapahit empire.

So, in essence, all of Malaya belonged to Indonesia!!! And they all used Chinese money!! And they were all Hindu!! Ok. some were Buddhist, and most were continuously flipping from Hinduism to Buddhism, and vice versa. Take Prambanan (Hindu) in comparison to Borrobudor (Buddhist). Both were on the same island of Java, merely 20 miles from each other. And just like Angkor, they kept flipping from Buddhism to Hinduism, and vice versa. What a completely different world !!  

And since all these Keris-weilding people swear that Allah chiselled Article 153 in stone, then by definition NONE of all who lived in Southeast Asia was a ¡°malay¡±!! Simply because NONE were Muslim at all!! Based on the same logic, then, exactly what Ketuanan are they ranting about? Since during the time of Parameswara, there were CLEARLY NO ¡°malays¡± at all as per defined by Article 153!!

So, for those who define ¡°malay¡±  by Article 153, then the best-case scenario, is that the ¡°birth of malays¡± began when the Gujeratis' brought Islam over to Acheh. Which is circa 10th Century. This makes the ¡°malays¡± 600 years old. Otherwise, if you prefer a ¡°longer/older¡± history, then the First Austronesians emerged as a result of Mongoloid and Dravidic marriage (Chindian) somewhere in Taiwan or a long the China Coast of Amoy. And that History my friend, puts the entire Austronesian origins at around 6,000 yrs old. There is no need for arguing with me. Let your DNA do the talking. Your Mitochindiral Markers are for all to see. And they never lie!!

So what exactly is all this Ketuanan about? Is it about Lordship? Is it about Superiority? Is it about pride?

Acong posted on 2-4-2010 07:17 PM

Google ¡°The Pride of the Malay Race¡±, and you will end up with Dr. Jose Rizal. Strange isn't it? He is also known as ¡°The Greatest Malay Hero¡±. Who was he? He was born in 1861 in the city of Calamba, in Laguna province, as the seventh of eleven siblings. At such an early age, he already demonstrated superb intellect. He went on study at notable schools of the time, such as Ateneo Municipal de Manila (now the Ateneo de Manila University) and the University of Santo Tomas, where he excelled both in academic and athletics. After that, he went to Madrid to study medicine. He lived in Europe for quite a time, trying to convince the Spanish government to initiate reforms in the colony and further enriching his knowledge.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b0/Jose_rizal_01.jpg/200px-Jose_rizal_01.jpg

Aside from being a doctor, Rizal was also a sculptor, a a writer, a scientist, a poet, and a polyglot who knew how to speak at least ten languages. His main contribution to the literary (and political) world was his two novels, the Noli Me Tangere and the El Filibusterismo. Both books which I bought while I was in Manila. By far, he seems to have more ¡°Ketuanan¡± than any UMNO I know.

Have a look at the comparison between Malaysian Parliament and Singapore Parliament members:

PM Lee Hsien Loong

Cambridge University - First Class Honours (1974)

Harvard University - Masters (1980)

PM Dato¡¯  Sri Najib Razak


University of Nottingham - Bachelor of Arts Honours (1974)

Former PM Abdullah bin Haji Ahmad Badawi


University of Malaya - Bachelor of Arts Honours (1964)

Former PM Goh Chok Tong


University of Singapore - First Class Honours (1964)


Williams College , USA - Masters (1967)

MM Lee Kuan Yew


Cambridge University - First Class Honours (1949)

Former Minister of Foregn Affairs Syed Hamid Albar

(can someone tell me his univeristy?) - Bachelor of Arts

The list goes on....

So for those who still insist on ¡°Ketuanan Malacca¡± now, take a good hard look at this map. Notice how land is labelled.

http://www.bkkbooks.com/image/BowenMap3.jpg
Try looking for ¡°Tanah Melayu¡±. Can't find it? SURPRISE !! But I'm sure you will notice Malacca. You will also notice Borneo, Sumatera, Celebes, Mindanao, and Java. And what is my point? There was never a Kingdom of  Borneo, Sumatera, Celebes, Mindanao, nor Java. They were simply reference names to the land. Malacca happened to share the same name as the land on which it resided. Whichever the case, ¡°Tanah Melayu¡± was definitely NOT it's original name.

Coming back to the Ketuanan issue now. How much Ketuanan did this Migrant Murderer Prince actually have? (He did murder the brother in-law of Sultan of Pattani). And is anyone going to stress the Kelantan, Perlis, Kedah and Terengganu Royalty migrating from Thailand? Or the Sultan of Selangor who migrated from Sulawesi? (Nephew of Daeng Kemboja) How about the Sultan of Johor, who ¡°took over¡± after the original bloodline of Parameswara was killed? The new line is Bugis, if memory serves me well. He was then Bendehara of the dead Sultan.

What if History books read this way ...

¡°The Malayan Peninsular was  first Colonized in 1402 by an Indonesian migrant called Parameswara?¡±  

Does he not fit the description? If someone were to jump on a boat from Palembang today, Malaysia would lock him up in Jail, and call him a ¡°Pendatang Haram¡± isn't it?

So why wasn't Parameswara called a Pendatang Haram when he first came to Malaya?

Instead, he was transformed into a pseudo-Hero?

After all, Parameswara was a Criminal, and there were already 2 death sentences against him. One, decreed by his own father, and the second was by the King of Siam. (His third death-sentence came much later from Acheh.) Somehow ¡°Pengkhianat dan Pembunuh¡± comes to mind to describe Parameswara. Not to mention the driving away of all the Orang Asli's from their land; of which they had already lived for 60,000 years!!!

So it is very evident that this ¡°Ketuanan Malacca¡± is simply a creation of overzealous Nationalists, who distort it, and create a ¡°Myth¡± about a non-existant Ketuanan. UMNO is NOT a descendant of Parameswara. Most are cross-breeds from goodness-knows-where. At best, they share the same island of Palembang. Which makes them Sumatran. Which confirms that they are as ¡°pendatang¡± as everyone else.

So Perkasa, please take your 67% Ketuanan and stuff it up where the sun don't shine, as someone so quaintly phrased it.

http://www.malaysia-today.net/index.php?option=com_content&view=article&id=30907:ketuanan-malacca&catid=18:letterssurat&Itemid=100129

lieliey posted on 2-4-2010 08:35 PM

Post Last Edit by lieliey at 2-4-2010 20:36

kalau nak tahu cam mane mata wang dulu,
(sape yg ade anak sklh T1) korang belek2 laa diorang punye buku teks sjrh....:D
alang2 share kat sini sekali...:drool3:

jf_pratama posted on 2-4-2010 11:54 PM

Lawaklah ... jika ada yang mengatakan Malaka adalah sebuah Imperium ....;P :lol:

genot posted on 3-4-2010 12:53 AM

Lawaklah ... jika ada yang mengatakan Malaka adalah sebuah Imperium ....;P :lol:
jf_pratama Post at 2-4-2010 23:54 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

kata sapo? :o;P

genot posted on 3-4-2010 12:56 AM

So, in essence, all of Malaya belonged to Indonesia!!!

ok, fyuck this :I

genot posted on 3-4-2010 12:58 AM

And is anyone going to stress the Kelantan, Perlis, Kedah and Terengganu Royalty migrating from Thailand?

Fyuck this too, stupid article writer :I

w4n_satoshi posted on 3-4-2010 12:19 PM

dalam buku teks mana ada cakap duit parameswara guna china punya?ada ke

HangPC2 posted on 3-4-2010 12:28 PM

Zaman dulu ada macam-macam sistem Ekonomi dan Matawang....


ada yang masih mengamalkan sistem barter ada yang pakai matawang Melaka ada yang pakai Mata Wang Dinasti Ming bergantung kepada keadaaan semasa dan ekonomi

w4n_satoshi posted on 3-4-2010 12:33 PM

tapi tak mustahillah sebab melaka bawah naungan china.kan puteri hanglipo datang sebab hubungan melaka dengan china

jf_pratama posted on 3-4-2010 02:00 PM

Post Last Edit by jf_pratama at 3-4-2010 13:05

Ada yang boleh cerita .... Bagaimana respon "melayu-melayu palsu" di semenanjung saat itu ketika "melayu tulen" asal  Palembang (Sumatra)  datang dan mendirikan kerajaan Malaka di tanah milik mereka ?

Apakah betul parameswara disambut laksana dewa atau tuhan saat itu?

genot posted on 3-4-2010 02:03 PM

hang pon suku kaum melayu ka? :o

sekngucing posted on 3-4-2010 02:41 PM

jf pratama malu2 kucing ka nak ngakummelayu?:lol:

genot posted on 3-4-2010 02:46 PM

Post Last Edit by genot at 3-4-2010 14:47

first kerajaan empayar Melayu Tuha (Tua) bertamadun Indu-Sanskarit di AT n Tanah Besar AT adalah Funan, x tahu lak jika di pulau Jowo pong ada, kalu ada maknanya dia len2 lar apahal lak bercampur dgn org lain2, chao nam (org laut) boleh ada di mana2 saja kat tepi2 pantai :lol:

anumqis posted on 3-4-2010 03:15 PM

adui kalau nak dikaji dari asal sampai ke akarnya, semua sama je kan? dr Adam a.s. lepas tu berkembang jd pelbagai bangsa.

regarding the issue org Malaysia ni from Indonesia, i don't deny that. However, we are talking about 2 different countries here. Malaysia sendiri satu negara berdaulat yang dah diiktiraf di peringkat antarabangsa, tak kisahlah orangnya dari mana. Bkn asal usul penduduk yg jadi ukuran pun. Kalau nak dikira asal sampai ke akar, bolehlah lepas ni kita demand segala negara dalam dunia, sebab asalnya dari Adam, yang menyembah Allah. So those non-believers tak berhak la kan? Ataupun, the Brits boleh buat petisyen menuntut US, sebab asalnya semua Englishman yang meneroka di sana. Selepas sebuah negara mencapai kemerdekaan dan diisytihar sebagai negara berdaulat, dah tak timbul isu siapa yang bukak negara tu. Yg penting ialah kumpulan yang memerintah dan rakyat yang memajukan. kalau nak tuntut tanah sekangkang kera sebesar Parameswara teroka tu, bagi je la. Letak pagar siap2, suruh declare negara baru. Boleh ke hidup, w/o any hasil negara?

berkenaan konsep ketuanan Melayu pula, although it's true org luar yang memajukan Melaka and so on, di satu peringkat yang berkembang menjadi majoriti ialah org Melayu. Jadi, majority wins. Kan? Maybe lepas ni bangsa lain akan semakin ramai, maka mungkin Malaysia akan jadi macam Singapore. We can't reject that idea.

Yg penting, generasi akan datang kena saling bertoleransi, and elakkan bersikap perkauman. Siapa layak, bagi je peluang untuk maju. Spoonfeeding ni tak memajukan bangsa in the long run.

anumqis posted on 3-4-2010 03:16 PM

satu lagi, aku rasa Melayu tu sendiri satu bangsa dari asimilasi pelbagai bangsa lain.

aku campuran bugis, cina, banjar, arab n afghan. status aku dalam negara ialah Melayu. :p

sekngucing posted on 3-4-2010 03:20 PM

yeke? tp aku ni, takde campur apa2 bngsa pun, dari moyang aku lagi semua melayu pure punya

anumqis posted on 3-4-2010 03:24 PM

yeke? tp aku ni, takde campur apa2 bngsa pun, dari moyang aku lagi semua melayu pure punya
sekngucing Post at 3-4-2010 15:20 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

sure ke? cuba semak balik. tp kalau betul, bagusnya :D

jf_pratama posted on 3-4-2010 03:25 PM

Post Last Edit by jf_pratama at 3-4-2010 14:28

jf pratama malu2 kucing ka nak ngakummelayu?:lol:
sekngucing Post at 3-4-2010 13:41 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

Hahaha ..... Kalau anda termasuk yang mana ?

Bumiputra di Semenanjung Malaysia (Melayu)

* Melayu Mon-Khmer: penduduk asli Semenanjung (Mon- Khmer) yang telah merubah dirinya sebagai orang Melayu.
o Johor - orang Mon-Khmer Johor yang mendirikan kerajaan purba Kota Gelanggi.
o Kedah Tua - orang Mon-Khmer di negeri Kedah, Pulau Pinang dan Perlis yang mendirikan kerajaan purba Kedah Tua.
o Kelantan - orang Mon-Khmer Kelantan yang mendirikan kerajaan purba Langkasuka dan Pan Pan.
o Pahang - orang Mon-Khmer Pahang yang mendirikan kerajaan purba Kota Pahang (atau Kota Biram atau Muang Pahang).
o Perak - orang Mon-Khmer Perak yang mendirikan kerajaan purba Gangga Negara.
o Terengganu - orang Mon-Khmer Terengganu yang mendirikan kerajaan purba Tan-Tan.

* Melayu Anak Dagang: suku-suku yang berasal dari Kepulauan Indonesia dan Indo-China, tetapi telah dikategorikan sebagai orang Melayu.
o Aceh
o Banjar
o Batak
o Bawean
o Bugis
o Cham
o Jambi
o Jawa
o Kampar
o Kerinci
o Mandailing
o Minangkabau
o Rawa

* Melayu Kacukan: wujud hasil dari perkawinan campur di antara orang Melayu Malaysia dengan kaum lain.
o Melayu Arab
o Melayu Cina - tidak termasuk Cina-Muslim.
o Melayu Eropah
o Melayu India - tidak termasuk India-Muslim dan Mamak.
o Melayu Turki

anumqis posted on 3-4-2010 03:33 PM

aku kategorikan diri as Melayu Rojak je. Sounds Malaysian enough. Haha.

genot posted on 3-4-2010 03:58 PM

hg rasa perkataan2 Mon-Khmer itu mcm mana pak jakarata? hg reti cakap mana2 jenis bhs mon-khmer ka? sila la mai kongsi sedikit bagi kita lihat sama2... Mon is an ethnic, Khmer is an ethnic, dua2 adalah sedara bau2 kentut saja. istilah Mon-Khmer diberikan kat org2 aslian yg menggunakan bahasa2 yg berasaskan perkataan2 lama x kira sm ada di Malaysia atau di Thailand. Di Burma orang menggunakan bahasa ini sudah pupus. bahasa Mon-Khmer x semestinya dituturkan orang2 Austroasia, tp jugak orang2 Negrito sb orang Negrito x ada bahasa sniri :laugh3:

ada lg suku2 asli mon-khmer stakat ni x dipanggil melayu pon walopon mereka bleh cakap melayu (semelai, mah meri, ... kalo org2 yg kata hg la mon-khmer tu x mo pakai lg bahasa melayu pon aku rs benda tu x bg kesan apa2 pon kat negara2 (negeri2) mereka... sb mereka dh ada bahasa sniri2, loghat2 sniri sm macam org2 Brunei jd ada memberi masalah kpd hangpa kat Jakarata ka?

nah orang asli mon-khmer, x pernah pulak aku dnegar dia mengakui diri dia melayu walopon dia beragama Islam, dia memang org asli... her name is abot dari puak semelai of negeri sembilan bukan dr utara semenanjuong tp dr selatan, tempat minangsemilan sebarkan kebudayaan dia lepas merempats. kalau dh org tu mengaku melayu pastinya sb ada perkaitan dengan srivijaya, len la hangpa, hgpa kan jowo...

ebAOGAHghPM

jf_pratama posted on 3-4-2010 04:29 PM

22# genot


Pertanyaan besarnya ......

Mengapa anda-anda nggak bangga dengan identitas/jatidiri anda sendiri (austro-asiatic) ... kok malah bangga menjadi "pseudo malay" ...... padahal  orang-orang serumpun anda (Khmer, Muong, Cham, Talaing, Thai dan lainnya) bangga dengan identitas asli dan asal usul mereka?

sekngucing posted on 3-4-2010 04:55 PM

abot ni org asli kaa genot? org asli=mon khmer kaa?

genot posted on 3-4-2010 05:30 PM

22# genot


Pertanyaan besarnya ......

Mengapa anda-anda nggak bangga dengan identitas/jatidiri anda sendiri (austro-asiatic) ... kok malah bangga menjadi "pseudo malay" ...... padahal  orang ...
jf_pratama Post at 3-4-2010 16:29 http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif

LOLLLLLL..... Cham masuk bawah golongan Austroasiatic...

ermmm, pak... aku bukan melayu lar, aku masok bawah kategori peranakan, moyang perempuan sebelah bapak aku ada kaitan dengan istana Kedah (montri2)... peranakan mmg bleh cakap bahasa melayu, hg tgk baba nyonya (cina peranakan) cakap bhs melayu, chettiar (india peranakan) pon cakap bm ada makan belacan lagik, aku x da la smpai tahap makan belacan, dilarang donkkk... hg paham dak peranakan means what?
Page: [1] 2 3
View full: Matawang Kesultanan Melaka