renjer posted on 11-4-2010 05:27 AM

Lembu itu suci

kenapa lembu pada agama hindu dikatakan suci.

mulutcomel posted on 11-4-2010 09:54 AM

i pernah tanya kwn india .diorg cakap anggota bdn lembu byk fungsi n kegunaan..so diorg kene hormat la..tu dioarg anggap lembu tu dewa/tuhan..

ibnur posted on 11-4-2010 12:19 PM

jawapan yang lebih baik ialah jawapan direct dari penganut hindu.

tamilan007 posted on 11-4-2010 01:03 PM

lembu ni bukanlah dianggap tuhan, kalu ikut org2 hindu lembu ni banyak berjasa padanya seperti membajak sawah, pengangkutan(kereta lembu). zaman dulu2 mana ada mesin2 berteknologi tinggi (dinegara india). kalau semua lembu dah sembelih n mkn siapalah plak membuat kerja2 lembu ni. hehehehehehe.
jadi dia org peliharakan binatang ni dengan baik.
lagi satu agama hindu menyarankan amalkan makanan vegetarian. membunuh sesuatu makhluk hidup adalah berdosa.
then lagi satu lembu ni akan selalu mengeluarkan bunyi "maa", kalu ikut maksud "maa" adalah mak atau ibu dalam bahasa tamil. bahasa tamil amma = maa = emak.
rasa2 dapat info kot.

pada pendapat saya sejak lahir lagi memang tak ajarkan memakan daging lembu oleh org hindu, so anak tu bila besar pun dia x lalulah mkn. kalu dari kecil dah biasa makan, tak de masalah. mkn lembu ke or tak mkn ke bukannya haram pun, cuma tak dilatih mkn dari kecil n membunuh benda bernyawa dianggap dosa dlm masyarakat hindu.
contohnya, kalu lembu jantan taduk panjang mangamuk takkan org hindu sayang kot, manja kot or memuja kot, yang pastinya akan dibunuh jugak or bagi injek pelali.
yang pastinya lembu banyak berjasa kepada manusia, then diselitkan dalam agama hindu sebagai pengangkutan pada dewa2 hindu. ia adalah satu kepercayaan telah diturunkan dari masa ke masa, or generasi ke generasi sampai dunia kiamat.

rdzaccess posted on 11-4-2010 01:47 PM

Diceritakan oleh orang yang empunya cerita :

Pada satu masa dahulu di sebuah jajahan maka terjadilah satu malapetaka.
Pada mulanya negeri itu amat subur.
Maka bermacam cara mereka ini berikhtiar untuk memulihkan keadaan namun tiada hasil.
Musim kemaraqu yang melanda adalah melampau dari kebiasaan.

Maka berkumpul mereka di satu tempat yang suci dan pendita pendita telah mesyuarat.
Setelah sudah maka pendita pendita ini pun bersembahyang memohon restu dari dewa.
Sekoyong koyong maka mereka pun di beri ilham ( atau jelmaan dewa ).

Maka dewa ini berkata bahawa doa mereka telah di dengar dan dewa akan memberi bantuan seseorang untuk menyelesaikan maslah mereka.

Setelah sudanh maka pendita kembali mengerjakan kerja masing masing namun janji dewa mereka nantikan.
Begitu juga akan penduduk di situ.
Selang beberapa lama penantian maka seorang petani ( yang sedang menguis nguis tanah mencari air ) terdengar bunyi satu suara semacam memanggil.
Dia berdiri dan memandang di sekelilingnya mencari dari mana arah bunyi tersebut datang.

Maka dia pun berjalan jalan memusing mengelilingi ssatu bukit kecil yang kedapatan di situ.
Di antara celah bukit itu dia berjumpa dengan satu makhluk yang ganjil.
Dia tergamam dan berhenti berjalan, memandang ke arah makhluk tersebut tanpa kerdipan mata pun.

rdzaccess posted on 11-4-2010 01:47 PM

Aku solat dulu yer...nanti aku sambung...

Sephiroth posted on 12-4-2010 08:47 AM

kenapa lembu pada agama hindu dikatakan suci.
renjer Post at 11-4-2010 05:27 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

Which Veda says cows are holy? Most likely you could find the answer there also. IF cannot, show me the Veda and I can help to explain it to you.

PS : Do not confuse symbolism with actual facts.

kirhmuru posted on 12-4-2010 02:39 PM

Lembu dikatakan suci adalah kerana ianya merupakan keturunan "Kaamadenu' yang merupakan insan dari syurga yang memberikan sumber makanan kepada manusia. Bagi memperingati jasa lembu tersebut, keturunannya tidak dimakan dan disembah. Selain itu,. terdapat banyak Tuhan yang telah mengambil rupa sebagai lembu bagi menyelamatkan umat manusia daripada kesusahan dan penderitaan.

Sephiroth posted on 12-4-2010 02:51 PM

Lembu dikatakan suci adalah kerana ianya merupakan keturunan "Kaamadenu' yang merupakan insan dari syurga yang memberikan sumber makanan kepada manusia. Bagi memperingati jasa lembu tersebut, keturuna ...
kirhmuru Post at 12-4-2010 14:39 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

I asked renjer ... not you.

tamilan007 posted on 12-4-2010 03:04 PM

9# Sephiroth
alah mamat ni.............
renjer tanya soalan kat org hindu..... but u tanya dia balik?
renjer tu tak tahu so u bagi tau ler pendapat awak...... x salah pun kalu awak bagi tau.

ibnur posted on 12-4-2010 09:33 PM

kihr muru is answering for renjer.  I do not see there is a reason to argue about that.

Sephiroth posted on 13-4-2010 08:54 AM

kihr muru is answering for renjer.  I do not see there is a reason to argue about that.
ibnur Post at 12-4-2010 21:33 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

There are reasons for arguing here.

Reason 1 - Renjer made an statement without proper indication on where he found the information.
Reason 2 - Renjer failed to follow up on response given to his first statement.
Reason 3 - Failing to do the above indicates that Renjer made the statement with indication to insult Hinduism.
Reason 4 - WHO IS KHIMURU to answer in behalf of Renjer?

IF you cannot see all these reason, perhaps you should think carefully of your qualifications to be called a "supermoderator".

ibnur posted on 13-4-2010 09:51 PM

Reason 4 - WHO IS KHIMURU to answer in behalf of Renjer?

Looks like there is a problem there.  Kirhmuru is answering renjer.  Not answering on behalf of renjer.  Should not be problem, right?

renjer posted on 14-4-2010 05:12 AM

Post Last Edit by renjer at 14-4-2010 05:14

l didn't indicate to insult  hinduism, what l need to know is the fact with a some great information  about the cow including young cow also fully grown male or female of cattle or other large  ruminant animal is a holy for them..any reason why, please be matured...No discordant..!!

Sephiroth posted on 14-4-2010 08:14 AM

Post Last Edit by renjer at 14-4-2010 05:14

l didn't indicate to insult  hinduism, what l need to know is the fact with a some great information  about the cow including young cow also fully grown  ...
renjer Post at 14-4-2010 05:12 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

IF you do not wish to insult Hinduism, then you could not mind showing where you have obtained this information (which you trying to clarify) from. Show the source, then we can get down to discussing it.

kirhmuru posted on 27-4-2010 12:11 AM

Thanks for defending me my dear friends...I meant to share my knowledge here not to insult anyone...or anything please forgive me if I am wrong...but as I know...I didnt insult anybody so shut up ur mouth dear sephiroth!

Sephiroth posted on 3-5-2010 08:45 AM

Thanks for defending me my dear friends...I meant to share my knowledge here not to insult anyone... ...
kirhmuru Post at 27-4-2010 00:11 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

Only thing you are sharing here is STUPIDITY. I'm still waiting for the source for this information on Holy Cow.

gunblade712 posted on 6-5-2010 04:54 PM

renjer cuma tanya berdasarkan pemahaman dan pemerhatian cetek dia tentang agama hindulah

renjer "BERTANYA" , bukan "MENGELUARKAN STATEMENT"...

dan soalan dia takde pun berbaur penghinaan, unless, of course, kamu tuh vulnerable sangat sampai sikit2 je kamu nak rasa terhina.

kirhmuru cuma forumer biasa yang berpendapat bahawa dia boleh menjawab soalan tersebut, SIAPA KAMU, SEPHIROTH, yang nak hentam orang suka2?

moderator pon bukan, orang Hindu tulen pon bukan, ada hati nak sound orang... :re:

Alkakeru posted on 2-6-2010 11:06 AM

Kepada insan yang bernama Sephiroth...

Untuk pengatahuan kamu, saya ada ramai rakan2 india yang beragama hindu. Lagipun sekolah saya adalah sekolah yang paling ramai hindu di kuantan (SMK Panglima Perang).. Di MATRIKULASI juga saya ada ramai rakan india dan juga hindu..

Di USM juga terdapat ramai rakan2 sy yang hindu. Tetapi persoalannya, kenapa kamu agak ganjil berbanding mereka ya?

Apa masalah kamu sehingga racist sedemikian rupa?

Rakan2 india sy sangatlah baik dan amat mudah untuk dibawa berbincang. Mereka ambil berat antara satu sama lain. Bila bercerita pasal agama pun sambil happy2, takder la EMOSIONAL macam kamu seph...

Bila berbual tentang agama masing2, kami x pernah bergaduh, malah lagi gembira dan seronok ada.. Malah kami juga sanggup hidup bersama sama untuk study, makan, malah bila saya sembahyang pun mereka hormati. Sy tiada masalah dengan mereka..

Seph.. Berubahlah jadi kaum india yang sejati.. yang terkenal dengan budi pekerti.. bukan yang marah2 membuta tuli.. Rakan2 saya yang india amat malu membaca apa yang kamu tulis seph..

Itu sahaja dari saya.. renungkanlah... =)

Alkakeru posted on 2-6-2010 11:11 AM

TOLONGLAH BERUBAH SEPH.. JIKA 10 ORANG MEMBENCI KAMU, INI BERMAKNA MASALAH DATANGNYA DARI DALAM DIRI KAMU.. JANGAN EGO.. BERUBAHLAH SLOw2.. JADILAH INSAN YANG MULIA DAN DISAYANGI MASYARAKAT.. =) KAMI SEMUA DAPAT MENERIMA ANDA..

Sephiroth posted on 2-6-2010 01:12 PM

TOLONGLAH BERUBAH SEPH.. JIKA 10 ORANG MEMBENCI KAMU, INI BERMAKNA MASALAH DATANGNYA DARI DALAM DIRI ...
Alkakeru Post at 2-6-2010 11:11 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

Sebelum kamu menasihatikan orang, tolong pergi menasihatkan orang yg buka thread ini supaya berikan sumber dr mana dia dpt informasi mengenai lembu yg suci itu.

PS : Orang benci akan aku ke tak, bukan masalah ku. Aku tak datang ke sini utk cari jodoh. :re:

Alkakeru posted on 2-6-2010 01:56 PM

Post Last Edit by Alkakeru at 2-6-2010 14:11

Sebelum kamu menasihatikan orang, tolong pergi menasihatkan orang yg buka thread ini supaya beri ...
Sephiroth Post at 2-6-2010 13:12 http://eforum1.cari.com.my/images/common/back.gif

Orang yang buka thread ini just nak memantapkan lagi pengatahuan mereka kerana mereka hairan kenapa ramai pengganut hindu dan buddha tidak makan daging lembu dan juga banyak patung2 lembu dekat kuil.. itu sahaja, bukannya nak cari pasal.

Jadi, mereka tidak mahu memandang serong terhadap agama kamu, that is why mereka tanya apa yang mereka tidak tahu ok.. Sebagai orang yang baik, kamu harus jawab dengan baik.. Saya tahu kamu stress dengan warga2 group ini, tapi apa yang termampu hanya sabar shj ok..

Seph.. kamu nie suka buat2 tahu pasal ISLAM padahal apa yang kamu tahu tidak sampai 0.00001% pun dan tanggapan kamu hampir semua negatif tentang ISLAM (pardon my language). Jika kamu tidak tahu, tidak salah bertanya.. "Orang tidak akan marah"..Lagi suka nak jawab ada la.. Sebagai contoh, cuba lihat orang muslim disini banyak bertanya tentang agama hindu agar mereka tidak memberi pandangan yang salah tentang agama kamu.. Jika kamu jawab soalan dari org muslim dengan baik, maka kamu akan dihormati oleh warga2 disini.. Ingat, kalau kamu tak tahu apa2 tentang islam yang sebenar, jangan post apa2. Begitu juga muslim2 disini.. jika kamu tidak tahu isi2 agama hindu yang sebenar, jangan post apa2 kecuali pertanyaan sahaja. Bukan untuk bergaduh.. sape yang suka bergaduh kan? Kecuali cerita2 tamil yang pasti ada pergaduhan.. (itu hanya filem).

Ingat, kepada muslim2 disini, kita tidak boleh ejek agama orang lain.. Just boleh bertanya sahaja.. kalo nak mengejek, sila batalkan niat anda.. Tulislah dengan akal, jangan tulis dengan nafsu amarah. Pengganut2 agama hindu juga perlu hormati agama islam, menda ini sensitif. Bahaya jika pihak2 atasan baca thread2 yang menyentuh isu sensitif.

Ok itu sahaja. Maaf andai terkasar bahasa... :cf:

sitihawa posted on 9-7-2010 04:21 PM

salam sejahtera

ishhhhhhhhhh ada gaduh2 ke?
saya pun ada persoalan sama gak ni, nak tanya betul ke tidak?
ada kuil hindu kat kajang ni, orang kata dia buat dinding dengan tahi @ najis lembu. alasan dia sebab apa ya?
kerana lembu suci je , dan ada yg kata najis lembu ni bila kering dia kuat dan keras macam batu? ya ke?

kami hanya bertanya2 sesama sendiri , betul ke?

maaf , hanya nak tanya: betul ke guna najis lembu buat dinding / pagar kuil?

:L

kirhmuru posted on 14-7-2010 03:18 PM

ko nak jawapan?
tgk sendiri! malas nak layan kau sephiroth!
http://www.religionfacts.com/hinduism/things/cow.htm

kirhmuru posted on 14-7-2010 03:18 PM

ko nak jawapan?
tgk sendiri! malas nak layan kau sephiroth!
http://www.religionfacts.com/hinduism/things/cow.htm
Page: [1] 2
View full: Lembu itu suci